Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
Sigara içenleri bekleyen ölümcül hastalık: KOAH
Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, KOAH hastalığı ile mücadelede sigarayı bırakmanın atılması gereken ilk adım olduğunu söyledi. Öztürk, "Bu ölümcül hastalığa yakalanmamak için, kendiniz ve sevdikleriniz için sigarayı bırakın" dedi.
Tüm dünyada en ölümcül üçüncü hastalık olarak bilinen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) yaygınlığı giderek artıyor. Bu ölümcül hastalıktan dünyada 210 milyon kişinin etkilendiği tahmin ediliyor. KOAH'ın en önemli ve sık görülme nedeni ise aktif olarak sigara içicisi olmak ya da pasif olarak dumana maruz kalmak olarak biliniyor.
20 Kasım KOAH Günü nedeniyle açıklama yapan Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, KOAH'ın önlenebilir bir akciğer hastalığı olduğunu belirterek, "KOAH'ın bir numaralı risk faktörü sigara kullanımıdır. Öyle ki tedavi aşamasında sigara bırakılsa dahi vücuda sigarayla birlikte işlenen zehirli maddeler bu hastalığın tedavisini zorlaştırmaktadır. Aktif içicilerin yanında pasif içicilerin de KOAH'a yakalanma riski çok yüksek. Nargile, puro, pipo gibi tütün ürünleri de KOAH'a sebebiyet veriyor. Bu ölümcül hastalığa yakalanmamak için, kendiniz ve sevdikleriniz için sigarayı bırakın. Bırakmakta zorlanıyorsanız mutlaka, Sigara Bırakma Polikliniklerinden ve Sağlık Bakanlığı çağrı merkezlerinden destek alın" diye konuştu.
Belirtileri nelerdir?
Sigara içen kişilerde, önceleri yokuş ve merdiven çıkarken kendini gösteren nefes alma güçlüğü başlar. Zamanla bu durum ilerler ve düz yolda da solunum sıkıntısı ortaya çıkar. Hatta, istirahatte ve gece uykudan uyandıran, uyutmayan nefes darlığı şekline ilerler. Kişi, nefes darlığından dolayı günlük işlerini yaparken dahi zorlanır, başkalarının desteğine ihtiyaç duyar. Tüm bunlar KOAH belirtisidir.
Kapalı mekanlarda geçirilen zamanın artması ve bu ortamlarda içilen sigara ve havasızlık da, hastalığın kontrolünü zorlaştırmaktadır. Bu hastalığın tedavisinde en önemli aşamalardan biri; sigaranın bırakılması ve kapalı veya açık alanlarda sigaraya maruz kalmaktan kaçınılmasıdır.
Sigara can yakıyor
Türkiye nüfusunun yaklaşık üçte birinin sigara içicisi olduğu tahmin ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dünyada en büyük sağlık sorununun sigara olduğunu ilan etti. Dünya Sağlık Örgütü'nün istatistiklerine göre 'sigara içmek' dünya çapında bir problem ve bunun yanında tahminen her 3 yetişkinden biri sigara kullanıyor. Sigara içme, akciğer kanserinin oluşumunda en önemli faktör olarak bildiriliyor. Sebep olduğu diğer kanserler, kalp-damar ve solunum hastalıklarıyla birlikte her yıl yaklaşık 6 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybediyor.