Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Sigara ve alkol kullanımı kanser riskini arttırıyor!

Sigara ve alkol kullanımı kanser riskini arttırıyor!

Kanser, bilinen ölüm nedenleri arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada geliyor. Kanserle ilgili dünya çapında bilinç ve farkındalık çalışmaları yürütülen “4 Şubat Dünya Kanser Günü” dolayısıyla açıklama yapan Yeşilay Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, sigara ve alkol bağımlılığının kanser riskini arttırdığını, tedbir alınırsa hastalığın yüzde 40 oranında önlenebilir olduğunu söyledi.

Ülkemizde ve dünyada görülen kanser vakaları, her geçen yıl artıyor. Bundan sadece yirmi yıl öncesine kadar Türkiye’de dördüncü en sık ölüm nedeni olan kanser, günümüzde nedeni bilinen ölümler arasında yüzde 22’lik oranla kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sıraya yükseldi. Yeşilay Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, kanserin önemli bir toplum sağlığı sorunu olduğunu ifade ederek “Kanser yapıcı etkileri bilinen maddelerden korunmak, kanserden korunmada en önemli faktördür” dedi.

Yapılan araştırmalar neticesinde, 2030 yılında 24 milyon kişinin kansere yakalanacağı, 17 milyon insanın kanser nedeniyle yaşamını yitireceği, 75 milyon insanın ise kanserle yasayacağının öngörüldüğünü belirten Karaman, “Kanser korunulabilir bir hastalıktır. Erken tanısı ve tedavisi mümkün bir hastalık grubudur.  Doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir.” diye konuştu.

İçinde 4 bin çeşitten fazla kanser yapıcı ve zehirli madde bulunan sigara ve diğer tütün ürünleri, akciğer, gırtlak, idrar torbası gibi pek çok kanser türüne sebep olduğunu ve ülkemizde her yıl 50 bin yeni akciğer kanseri vakası çıktığını kaydeden Prof. Dr. Karaman, “Örneğin sigarayı önlemeye yönelik çalışmaların ve tütün kontrolünün 40 bin akciğer kanserini önleyeceği öngörülmektedir. Aynı şekilde alkol kullanımı yemek borusu, gırtlak, mide ve pankreas kanserlerinin en önemli nedenlerinden biridir. Alkol tüketimi ne kadar artarsa ölümcül hastalık riski de o kadar artar” dedi.

Bilgi eksikliği ve ihmal tanıyı geciktiriyor, tedaviyi güçleştiriyor

Halen dünyada yılda 11 milyon kişinin kansere yakalandığı ve 7 milyon kişinin yaşamını yitirdiğini söyleyen Prof. Dr. M. İhsan Karaman, bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle insanların zamanında hekime başvurmadığını, böylece tanının gecikerek tedavinin de güçleştiğine dikkat çekti. Karaman, tüm araştırma ve çalışmaların kanser yaygınlığındaki artışın ülkemizin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde daha hızlı olacağı yönünde olduğunun altını çizerek “Tüm veriler kansere karşı öncelikli olarak koruyucu sağlık uygulamalarına öncelik verilmesi gerektiğini gösteriyor. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, sigara ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ve erken teşhis ile kansere karşı korunma sağlanabilir.” dedi.