Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
TBMM Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu, 15’inci toplantısını Yeşilay Genel Merkezi’nde gerçekleştirdi

TBMM Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu, 15’inci toplantısını Yeşilay Genel Merkezi’nde gerçekleştirdi

Avrupa'da sentetik uyuşturucu üreten Hollanda ve Belçika başta olmak üzere, Türkiye'nin hedef alındığını belirten Komisyon Başkanı Mersin Milletvekili Mustafa Tezcan, "Madde arzının önlenmesi için dünyada en kayda değer çalışmalar güvenlik güçlerimiz tarafından gerçekleştiriliyor. Yeşilay ise mücadele anlamında farkındalığın oluşturulması anlamında en önemli sivil toplum konumunda bulunuyor." dedi.

Sivil toplumun aktif olduğu ülkelerde bağımlılıkla mücadelede daha olumlu sonuçlar elde edildiğini söyleyen Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, sivil toplumun bağımlılıkla mücadelede önceliklendirilmesi için bir kanaat oluşmasının önemine dikkat çekti ve rehabilitasyon için harcanan her 1 doların güvenlik ve sağlık harcamalarımızdan 18 dolar tasarruf demek olduğunu söyledi.

TBMM Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu İstişare Toplantılarının 15'incisi; Komisyon Başkanı Mersin Milletvekili Yılmaz Tezcan, İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ve Mustafa Hilmi Dülger; Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, milli sporcu Tolga Murat Balıkçı, radyo programcısı Cem Arslan, spor spikeri Ersin Düzen, milli rallici Burcu Çetinkaya Bucak ile akademisyen, kolluk kuvvetleri temsilcileri ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin katılımı ile Yeşilay'ın Genel Merkezi olan Sepetçiler Kasrı'nda gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren TBMM Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu Başkanı Mersin Milletvekili Yılmaz Tezcan, toplam 12 milletvekilinden oluşan komisyonun 10 Ocak 2018 tarihinden bu yana gerçekleştirdiği çalışmalar kapsamında; 5'i madde kullanıp bırakmış bireyler olmak üzere toplam 91 kişi ile görüşmeler gerçekleştirdiğini paylaştı: "Komisyon olarak Gaziantep ve Mersin başta olmak toplantı ve faaliyetleri gerçekleştirdik. Antalya ve İzmir'in yer aldığı bir dizi ilde daha faaliyetlerimiz sürecek. Nihayetinde önerilerimizin de yer aldığı bir raporu Meclis'e sunacağız."

2008 yılında kurulan komisyonun, dönem itibariyle sentetik maddelerin olmaması nedeniyle gündemine almadığını hatırlatan Tezcan, bugün sentetik maddelerle ilgili çalışmalarında gündemlerinde olduğunu ve konuyla ilgili komisyonun 5 ya da 10 yıllık çerçevelerde yeniden oluşturulmasının faydalı ve gerekli olacağının altını çizdi.

Gerek sentetik gerek doğal uyuşturucu maddeler için Türkiye'nin önemli bir kavşak noktası olduğunu hatırlatan Tezcan, doğal uyuşturucunun yüzde 95'inin Afganistan'da ürettiğini paylaştı: "Sentetik uyuşturucu üreten ülkelerden Hollanda ve Belçika başta olmak üzere, ülkemizin hedef alınmasını engellemeliyiz. Mücadele sürecinde ise Türkiye, güvenlik güçleri desteği ile gerçekleştirdiği önemli başarılar elde ediyor. Bugün arzın önlenmesinde dünyada en kayda değer yakalamaları ülkemiz güvenlik güçleri sağlıyor. Madde bağımlılığının yanı sıra teknoloji bağımlılığı ile ilgili de araştırmalarımızda bir başlık açacağız. Tüm bağımlılık türleri ile mücadelemize devam edeceğiz. Bu noktada Yeşilay, farkındalığın oluşturulması anlamında en önemli sivil toplum kuruluşu konumunda bulunuyor. Bu doğrultuda başta Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere sürece destek olan, katkı sağlayan herkese teşekküllerimizi sunarız."

Rehabilitasyon için harcanan 1 dolar, güvenlik ve sağlık harcamalarından 18 dolar tasarruf demek

Ardından söz alan Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz Yeşilay'ın son dönemde önleme ve rehabilitasyon anlamında çok önemli faaliyetlere imza attığını altını çizdi: "Madde bağımlılığı ile mücadelede özellikle sivil toplumun rollerinin artırılması ve kapasitelerinin geliştirilmesini çok önemsiyoruz. Sivil toplumun aktif olduğu ülkelerde süreçlerin daha farklı ele alındığını ve daha olumlu sonuçlar elde edildiğini söylememiz mümkün. Bugünkü toplantı ile ilgili beklentimiz, sivil toplumun mücadelede önceliklendirilmesi için bir kanaat oluşması."

Ardından Yeşilay Danışmanlık Merkezi ve Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programına (TBM) ilişkin çalışmalarına değinen Yılmaz, YEDAM Atölye adı ile 2018 yılı itibariyle bağımlıların sosyal hayata uyum sağlaması amacıyla Grafik Tasarım, Gastronomi, Spor, Oyuncak Atölyelerini kapsayan merkezlerin açılmaya başlandığını hatırlattı. Okulda Bağımlılığa Müdahale Programının (OBM) T.C. Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde Ocak 2017'den bu yana sürdürüldüğünü belirten Yılmaz, "Bir bağımlının rehabilitasyonuna harcadığınız her bir dolar, güvenlik ve sağlık harcamalarından 18 dolar tasarruf anlamına geliyor. Tedavi edilmeyen ve reel sektörde olan herhangi bir bağımlı da ciddi bir verimlilik kaybına neden oluyor. Uyuşturucu ile etkin bir şekilde müdahale edebilmek için bağımlıların tedavi sonrası sosyal hayata entegrasyonunu çok önemli. Uyuşturucu bağımlısının uçtan uca tedavisi ve sosyal hayata kazandırılması ise, ancak entegre çalışan bir ekosistemle mümkün. Yeşilay olarak 5 kıtada 20 ülke incelemesiyle gerçekleştirdiğimiz fizibilite çalışmaları neticesinde Türkiye'nin kültürüne özgü hazırladığımız ekosistemin, Türkiye Bağımlılık Rehabilitasyon Merkezi ve Modelinin ilgili bakanlıkların faaliyetleri neticesinde en kısa sürede hayata geçeceğine inanıyoruz," dedi.

Toplantıya katılan Türk sinema oyuncusu Hülya Koçyiğit, bağımlılıkla mücadelede sanat diliyle önlemenin önemine değinerek, rol modellerin de çocuk ve gençler için önemli bir yol gösterici olduğunu ifade etti.

Milli rallici Burcu Çetinkaya Bucak, sporun bağımlılıklardan uzak durma konusunda etkisinin yanı sıra insanın kendisiyle mutlu olmasının da önleyici bir unsur olduğunu paylaştı.

Radyocu Cem Arslan Yeşilay'ın uygulaması "Sigara kullanımının önüne geçilmesiyle uyuşturucu bağımlılığının da engelleneceğini, sigara ihlal bildirimi uygulaması Yeşil Dedektör'ün denetimlerinin artırılması yanı sıra bağımlılıkla mücadelede film senaryolarının da gözden geçirilmesi gerektiğini paylaştı.

Bağımlılıklarla mücadele için rol model sorununu çözmenin çok önemli bir adım olduğunu, mücadeleye ciddi bir katkı sunacağını vurgulayan milli sporcu Tolga Murat Balıkçı, velilere seslenerek çocuklarını spor branşlarına yönlendirmelerinin ne kadar önemli olduğunu paylaştı.

TRT Spor program sunucusu Ersin Düzen ise, nargile kafelerinin sayısının hızlar arttığını ve gençlerin kendini gösterme amacıyla nargile kafelere çokça gittiğini belirterek, bu tür mekanların gençler için diğer bağımlılık yapıcı maddelere de geçişi kolaylaştırabileceğini, bundan dolayı denetimlerin artırılması gerektiğini ifade etti.