Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
Tütün(sigara) ürünleri satışı ve görüntülenmesini içeren kanun teklifi mecliste kabul edildi
Tütün(sigara) ürünlerinin görüntülenme ve satışına kısıtlamalar getiren yasa teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edildi. Yeni düzenlemeye göre sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde ve üniversite yerleşkelerinde tütün(sigara) ürünlerinin satışı yapılamayacak.
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen sağlıkla ilgili kanun değişikliği teklifi ile ilgili olarak görüşlerini beyan eden Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık, “bilindiği gibi, Türkiye’de sigara kullanımı çok yaygın durumda. Ülkemizde tüm ölümlerin % 23’ü tütüne(sigara) bağlı hastalıklar sebebiyle gerçekleşiyor. Ülkemizde sigara kullanımı nedeniyle her yıl 100 bin civarında kişi hayatını kaybediyor. Türkiye Sağlık Araştırması Raporuna göre 15 ve üstü yaş grubundaki nüfusun %26,5’i her gün tütün(sigara) ürünü kullanıyor” dedi.
Işık, aynı araştırmaya göre tütün(sigara) mamulü kullanmaya başlama sebepleri arasında özenme, arkadaş etkisi ve merakın en önemli faktörler arasında yer aldığını belirterek şöyle devam etti: “TBMM’de görüşmeleri tamamlanan bu yeni yasanın bir an önce hayata geçmesini bekliyoruz. Bu yasanın, gençlerimizin tütün(sigara) kullanımını azaltması ve daha sağlıklı bireyler olarak kaliteli bir yaşam sürmesine önemli bir katkı sağlayacağını ümit ediyoruz. Bu uygulama ile daha sağlıklı bir toplumsal ortam içinde, çocuklarımızın en küçük yaşlardan itibaren kalıcı hastalıklara neden olabilen tütün(sigara) ve çeşitlerinden uzak kalabileceğini ve bu anlamda bilinçli yetişen nesiller olacaklarını düşünüyoruz. Yasa ile birlikte, bütün tütün(sigara) ürünlerinin üzerindeki yazı ve şekiller aynı olacak. Ayrıca sağlık, eğitim, öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde, üniversite yerleşkelerinde tütün(sigara) ürünlerinin satışı yapılamayacak. Türkiye'de üretilen veya ithal edilen tütün(sigara) ürünleri ise markanın yazım şekli, yazı karakteri, punto boyutu, paket üzerindeki konumu, paketlerin rengi, diğer yazı, ibare ve şekiller dahil olmak üzere, aynı şekilde tasarlanan düz ve standart paket biçiminde piyasaya arz edilecek.”
Yasa konusunda dünyada birçok benzeri çalışmanın varlığına dikkat çeken Işık, tüm dünyada tütün(sigara) ve tütün mamullerine(sigara,nargile,puro) karşı önleyici, engelleyici yasal düzenlemeler yapıldığını, birçok ülkenin gençler ile birlikte farkındalık çalışmaları yürüttüğünü ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik farklı yaş gruplarında spor faaliyetleri düzenlendiğini de belirten Işık, daha sonra sözlerini şöyle tamamladı:
“Böylece sağlıklı yaşamaya dikkat eden, etrafına örnek teşkil eden bireylerin sayısı hızla çoğalıyor. Bu yasa ile birlikte ülkemizdeki bireylerin de yaşam kalitesinin yükselmesine yönelik önemli bir adım atılmış olacak. Dumansız hava sahasının artırılarak temiz hava ile iç içe yaşam süren bir toplum olmayı hedefliyoruz. Yasalar da bunun için yapılıyor, ancak toplumsal sahiplenme olması ve denetim mekanizmasının da iyi çalışması gerekiyor. Ayrıca, televizyon programlarında, filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde, reklam ve tanıtım filmlerinde, sinema ve tiyatro eserlerinde, tütün ürünlerinin(sigara,nargile,puro) kullanılması ve görüntülerine yer verilmesi, internet ya da topluma açık olan sosyal medya ve benzeri ortamlarda ticari ya da reklam amacıyla tütün ürünleri(sigara,nargile,puro) kullanılamayacak, görüntülerine yer verilemeyecek. Bunlar oldukça önem arz eden adımlardır. Buradaki tüm amaç daha sağlıklı bir topluma, özellikle de genç nüfusa sahip olmaktır.”