Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Uyuşturucu bağımlılığının korkunç yüzü bu sergide

Uyuşturucu bağımlılığının korkunç yüzü bu sergide

Dünyaca ünlü İtalyan fotoğraf sanatçısı Valerio Bispuri’nin, Latin Amerika’da uyuşturucu bağımlılarını fotoğrafladığı “Paco” sergisi, Türkiye Yeşilay Cemiyeti ev sahipliğinde açıldı. Bispuri; “8-9 yaşında uyuşturucudan ölen çocuklar gördüm, bunu önlemek hepimizin görevi” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM), 1987 yılında uyuşturucu bağımlılığı ve kaçakçılığına dikkat çekmek amacıyla 26 Haziran’ı “Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü” ilan etti. Türkiye Yeşilay Cemiyeti, uyuşturucu ile mücadeleye sanatsal bir bakış açısı getirmek amacı ile dünyaca ünlü İtalyan fotoğraf sanatçısı Valerio Bispuri’nin “Paco” sergisine ev sahipliği yapıyor.

Valerio Bispuri Latin Amerika'da son dönemde pek çok gencin ölümüne neden olan bir uyuşturucu türü “Paco”nun korkunç yüzünü fotoğraflarla yansıtıyor. Bispuri, fotoğraf projelerinde sosyal meseleleri görünür kılmak için çalışıyor.

23 Haziran’da Sepetçiler Kasrı’nda gerçekleşen sergi açılışına İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Erman Tuncer, Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, Yeşilay Yönetim Kurlu üyeleri ve çok sayıda sanatsever katıldı.

“Sanat ile farkındalık yaratmayı hedefledik”

Açılışta Konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, bağımlılıkla mücadelede devlet ve sivil toplum kuruluşlarının, sanatçıların, eğitimcilerin koordineli bir şekilde çalışması gerektiğini ifade ederek sergi için Yeşilay’a ve sanatçı Bispuri’ye teşekkür etti.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman son dönemde uyuşturucu kullanım yaşının dünya genelinde düştüğünü endişe ile gözlemlediklerini ifade etti. Prof. Karaman; “Yeşilay olarak bağımlılıkların önlenmesinde ilk adım, farkındalık yaratmaktır. Bunun için şimdiye dek pek çok etkinlik, seminer, konferans düzenledik. Bu kez de sanatsal bir bakış açısı ile bağımlılıkların görünmeyen yüzünü göstermek istedik” dedi.

“8-9 yaşında çocukların ölümlerini gördüm”

Valerio Bispuri, fotoğraflarını böyle güzel bir amaç için sergileme imkânını kendisine verdikleri için Yeşilay’a teşekkür etti. Bispuri; “8-9 yaşında çocukların ölümlerini gördüm, ailelerinin yaşadıkları acıları gördüm. Fotoğraf, görünmeyeni görünür kılar… Bu sergi ile bir şeyleri değiştirebilmeyi tüm kalbimle diliyorum” dedi.

Sosyal Meselelere Ödüllü Bakış Açısı

Valerio Bispuri, 2013 Japonya’nın 9. Günü, Uluslararası Gazetecilik Ödülü, 2013 ‘Geçici Meseleler’ dalında Sony Dünya Fotoğrafçılık Ödülü gibi pek çok ödüllere sahip. Bispuri; hapishaneler, uyuşturucu kullanımının etkileri gibi pek çok sosyal konuda başarılı fotoğraflara imza atıyor.
BM Maddeler ve Suç Birimi (UNODC) tarafından yayımlanan 2012 Dünya Uyuşturucu Raporu'nda, dünya genelinde 27 milyon kişinin uyuşturucu problemi ile yaşıyor. Bu durumdan yalnızca kendileri değil aileleri, çevreleri ve toplum da zarar görüyor. Valerio Bispuri, 2 yılı aşkın süredir yürüttüğü proje ile bu gerçeği görünür hale getiriyor.

“Paco”, içerisinde kokain artıkları, kimyasal bileşikleri toz ya da cam parçalarının bulunduğu, yüksek derecede bağımlılık yapan ve Güney Amerika’da pek çok gencin ölümüne neden olan bir uyuşturucu türü. Özellikle fakir semtlerde yaşayan gençler bu uyuşturucunun kurbanı olmuş durumda. Aileler ucuz olması nedeniyle hızla yaygınlaşan Paco kullanımına karşı önlemlerin artırılmasını istiyor. Yaklaşık bir asırdır bağımlılıklarla mücadele eden Yeşilay da bu sergiyle bağımlılık savaşının evrenselliğine ve bu uğurda, sanatın yerinde kullanımına dikkat çekmiş olacak. Sergi 18 Temmuz’a kadar Sepetçiler Kasrı’nda ziyarete açık olacak.