Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yeşilay’a yapılan bağışlara %100 vergi indirimi

Yeşilay’a yapılan bağışlara %100 vergi indirimi

Yeşilay ve şubelerine yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamı yıllık Gelir ve Kurumlar vergi matrahından düşülebiliyor.

Bağışların mali sistem içerisindeki yerinin tanımlanıp, toplumsal dayanışmanın en önemli unsurlarından biri olan yardımlaşmanın desteklenmesi devletin asli görevlerinin arasında yer alıyor. Bu sebeple maddi ve manevi gücünü büyük ölçüde toplumdan alan sivil toplum kuruluşlarına yapılacak bağış ve yardımlara kanuni olarak kolaylıklar getirilmesi büyük önem taşıyor. 2012’de yapılan hukuki düzenlemeyle yaklaşık bir asırdır kamu yararına bağımlıklarla ve kötü alışkanlıklarla mücadele eden Yeşilay’a yapılacak bağış ve yardımların tamamı % 100 olarak vergi matrahından indirilebiliyor.

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 89’uncu maddesine göre Yeşilay’a makbuz karşılığında doğrudan veya elektronik işlemlerle yapılacak bağış ve yardımlar, yıllık gelir ve kazançlardan vergi indirimi olarak sayılacak. Bağışçıların indirimden faydalanabilmesi için Yeşilay veya şubelerine paranın teslimi esnasında ‘Dernek Gelirleri Alındı’ belgesini almalı. Bunun yanında paranın banka, PTT veya diğer finans kurumlarındaki Yeşilay hesaplarına teslim veya havalesi neticesinde dekont ve benzeri ibraz evrakı alınarak indirime esas belge olarak muhafaza edilmelidir.

Yeşilay kuruluşundan bu yana sigara, uyuşturucu, alkol ve kumar bağımlılığıyla mücadelesini sürdürürken, son yıllarda ortaya çıkan teknoloji, alışveriş bağımlılığı gibi türlere karşı toplumsal farkındalığı oluşturmak için faaliyet alanını genişleterek yoluna devam ediyor. Uyuşturucu madde bağımlıları ve ailelerine yönelik her türlü danışmanlık hizmetinin sunulacağı YEDAM’ı (Yeşilay Danışmanlık Merkezi) kuran Yeşilay, bağımlılık eğitimini ulusal düzeye taşıyacak TBM’yi de (Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı) ülke içinde yaygınlaştırmaya devam ediyor. Yeşilay, alanında uzman isimlerin danışmanlığında yürüttüğü bağımlılıkla mücadelesinde Türkiye halkının desteğine her zaman ihtiyaç duymaktadır.