Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
Yeşilay, BM Genel Kurulu Özel Oturumu UNGASS’a katıldı
Birleşmiş Milletler UNGASS 2016 Sivil Toplum Görev Gücü (Civil Society Task Force) üyeliğine seçilen Yeşilay, bu yıl üst düzey uyuşturucu gündemiyle toplanan BM Genel Kurulu Özel Oturumu'na (UNGASS), Doğu Avrupa ve Orta Asya bölge temsilcisi olarak katıldı.
BM Genel Kurulu Özel Oturumu UNGASS 2016 toplantısı, tüm üye devletler, BM'nin ilgili organları, yerel yönetimler, akademisyenler, saha çalışanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla, 19 - 21 Nisan tarihlerinde, New York BM Genel Merkezinde gerçekleşti.
Yeşilay BM Sivil Toplum Görev Gücü Üyesi
UNGASS 2016 için BM ve sivil toplum kuruluşları arasında etkili iletişim ve koordinasyonu sağlamak üzere 2014 yılında Sivil Toplum Görev Gücü (Civil Society Task Force) kuruldu. UNGASS Sivil Toplum Görev Gücü üyeliğine Doğu Avrupa ve Orta Asya bölge temsilcisi olarak seçilen Yeşilay, hazırlık sürecinde önemli çalışmalar gerçekleştirdi. BM desteğiyle geliştirilen sivil toplum araştırma anketi sürecini aktif destekleyen Yeşilay bölgedeki uyuşturucu politikaları ve sorunlarının BM mekanizmalarına yansıtılması için 50 ülke temsilcisini Kasım 2015'te İstanbul'da bir araya getirerek UNGASS bölge istişare toplantısı düzenlemişti.
Yeşilay, BM'de Türkiye Uyuşturucu Politikasını Anlattı
Yeşilay, UNGASS 2016 Genel Kurulu'na katılmanın yanı sıra BM'de "National Drug Policy of Turkey: Prevention and Rehabilitation Practices" (Türkiye Ulusal Uyuşturucu Politikası: Önleme ve Rehabilitasyon Uygulamaları)başlıklı bir yan etkinlik düzenledi. Yan etkinlik T.C. New York BM Daimi Temsilciği ve BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) ile birlikte düzenlendi.
Moderasyonunu Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk'ün yaptığı panelde, Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz Türkiye'nin ulusal uyuşturucu politikası doğrultusunda yapılan çalışmaları anlatırken, Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Azize Nilgün Canel Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) projesinin geliştirilmesinde başvurulan yaklaşımları ve TBM kapsamında ülke genelinde uygulanan eğitimleri anlattı. Panelde Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) modelini ve uygulamalarını anlatan Uzman Klinik Psikolog Mehmet Dinç Türkiye'deki rehabilitasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. BM Uyuşturucu Önleme ve Sağlık Birimi Başkanı Gilberto Gerra ise uluslararası uyuşturucu politikalarını değerlendirerek Türkiye'nin arz talep arasındaki dengeli yaklaşımının önemli olduğunu vurguladı. Gerra ayrıca önleme çalışmalarında referans olarak kullanılacak olan UNODC Uyuşturucu Önleme Standartları hakkında bilgi verdi. Yan etkinlikte ayrıca UNODC Araştırma Birimini temsilen Chloe Carpentier dünya genelinde önleme odaklı yapılan küresel araştırmaları, birçok ülkelerden örnekler paylaşarak sundu.
19 - 21 Nisan 2016 tarihlerinde, New York BM Genel Merkezi'nde gerçekleşen UNGASS Genel Kurul toplantısına ek olarak, "Uyuşturucu Arz Azaltma", " Uyuşturucu Talep Azaltma", "Gençlik, kadın, çocuklar ve topluluklar", "Yeni zorluklar" ve "Alternatif kalkınma" konularında devlet temsilcilerinin katılımıyla yuvarlak masa toplantıları gerçekleştirildi. Yuvarlak masa toplantılarında tartışılan konuların özeti ise bildiri şeklinde genel kurulda okundu.