Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yeşilay, BM’de Gençleri Bağımlılıktan Korumanın Önemini Anlattı

Yeşilay, BM’de Gençleri Bağımlılıktan Korumanın Önemini Anlattı

Yeşilay, Birleşmiş Milletler (BM) Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) bünyesinde bu sene 30'uncusu gerçekleştirilen "Suçun Önlenmesi ve Ceza Adaleti Komisyonu" sempozyumunda, “Gençlerin Uyuşturucu Madde Bağlantılı Suçlara Karışmasının Sağlıklı Yaşam Programları ile Önlenmesi” başlıklı oturum düzenledi.

Yeşilay Genel Başkan Vekili Dr. Mehmet Dinç, yaptığı konuşmada Dünya Uyuşturucu Raporu'nun sonuçlarını paylaştı.

Rapora göre; 2009 yılında 210 milyon kişinin uyuşturucu kullandığını belirten Dinç, 2018 yılında ise bu rakamın 269 milyon kişiye ulaştığını kaydetti. 

Dinç, "Uyuşturucu madde kullanımı son yıllarda büyük artış gösterdi. Dünya Uyuşturucu Raporu'na göre 2009 yılında dünya yetişkin nüfusunun yüzde 4,8'i uyuşturucu kullanırken, 2018 yılına gelindiğinde bu oran %5,3’e yükseldi. Uyuşturucu ve uyarıcı maddeleri kullanmaya genel olarak kenevir ile başlanıldığını ve başlama yaşının ise 15-16 aralığına kadar gerilediğini görüyoruz.

Yasa dışı uyuşturucu madde kullanımının çocuklar ve gençler arasında arttığını dile getiren Dinç;  maddeye kolay ulaşma ve ekonomik kazanç sağlama gibi sebeplerin yanı sıra “internetin yanlış kullanılmasının” da bir sebep olarak karşımıza çıktığını belirtti.

Dinç, "Kovid-19 döneminde özellikle stresten kaçınma bahanesi için Türkiye de dahil dünya genelinde alkol ve uyuşturucu madde kullanımının arttığını görüyoruz. Bu durum hem bireysel hem de toplumsal seviyede birçok olumsuz sonuca yol açtı. " dedi.

Yeşilay'ın bağımlılığa karşı mücadele verdiğini hatırlatan Dinç, Yeşilay'ın rolünü şöyle anlattı:
 “Gelecek nesiller, potansiyellerinin tamamını kullanabildikleri, mutlu ve sağlıklı bir yaşamı hak ediyor. Yeşilay olarak biz uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin kullanılmamasına yönelik önleme çalışmalarının yanı sıra tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri de sunuyoruz. Erken önlemenin hem sosyal hem de ekonomik açıdan en iyi ve etkili çözüm olduğunu düşünüyoruz. Madde kullanımına başlamadan yapılan önleme çalışmaları, bağımlılık riskini en aza indiren, en ekonomik yöntem olarak yerini korumakta. Yeşilay yaşam boyu eğitim programları, gençlere yönelik spor kulüpleri, okullarla bağlantılı olarak bağımlılığı engelleme programları ve Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) ile tüm ülkeye yayılmış bir şekilde ücretsiz hizmetler veriyoruz."
 
Türkiye'nin BM Viyana Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcilisi ve Büyükelçi Ahmet Muhtar Gün,  Dr. Karin Haar, Sara Sheva Shaul’ın konuşmacı olarak katıldığı program, Kovid-19 tedbirleri kapsamında çevrim içi gerçekleştiriliyor. Farklı ülkelerden temsilcilerin katılarak düzenlediği oturumlar, 21 Mayıs'ta sona erecek.