Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
Yeşilay, rakı festivali düzenleyicilerini uyardı
Yeşilay, Aralık ayında Adana'da tarihi Kazancılar Çarşısı'nda düzenlenecek olan Adana Rakı Festivali için açıklama yaptı.
Amacı birey ve toplum sağlığını olumsuz yönde etkileyen, yaşam kalitesini düşüren maddelere karşı toplumu bilinçlendirmek olan Yeşilay, 12-13 Aralık 2015 tarihlerinde Adana Kazancılar Çarşısı'nda düzenlenmesi planlanan Dünya Rakı Festivali dolayısıyla bir açıklama yaptı.
Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, halka açık mekanlarda alkole özendirici ve teşvik edici faaliyetlerin yaygınlaştırılmasının toplum sağlığı açısından son derece üzüntü verici olduğunu söyledi. Haziran 2013'te yürürlüğe giren alkol yasasıyla, gençleri alkole teşvik edecek her türlü uygulamaya sınırlama getirildiği belirten Öztürk, "Festivalin yapılacağı mekanın bölgede bulunun okula, tarihi Ulu Cami'ye çok yakın olması kurumların sorumluluklarının farkında olmadığını göstermektedir" dedi.
Bu uygulamanın açık bir yasa ihlali olduğunu söyleyen Öztürk, şunları kaydetti: "Çocuk ve gençlerde, alkol ve madde kullanımında en önemli nedenin bu tür özendirici faaliyetlerin yaygınlaşmasından kaynaklandığı pek çok araştırma ile saptanmıştır. Böyle bir bölgede, Adana'nın kendine has yerel ve özgün kültürel ve sanatsal zenginliklerini ortaya çıkaracak başka etkinlikler gerçekleştirilebilir. Yeşilay'ın amacı fert ve toplum sağlığını olumsuz yönde etkileyen, yaşam kalitesini düşüren maddelere karşı toplumu bilinçlendirmektir. Biz Yeşilay olarak buradan herkese sesleniyoruz, gelin bu mücadeleyi birlikte yürütelim, gençliğimiz ve geleceğimiz kararmasın."
Ölümlerin üçüncü temel nedeni
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) rakamlarına göre dünyada 3,3 milyon kişi doğrudan alkol kullanımına bağlı nedenlerle hayatını kaybetmektedir. Küresel açıdan alkol tüketimi; engellilik ve ölüm vakalarında başlıca üçüncü risk faktörü olarak öne çıkmaktadır. Aile içi şiddet, çocuk istismarı, çocuğa karşı şiddet, alkollü araç kullanım sebebiyle oluşan yol güvenliği problemleri gibi toplumsal sorunlara da yol açtığı için başta AB ve ABD olmak üzere dünyada birçok ülkede etkili alkol politikaları uygulanıyor.
Avrupa'da radikal uygulamalar var
Avrupa Birliği ülkeleri, alkollü içkiler için kendi bölgelerinde diğer ürünlerin ticaretinden farklı olarak, alkol kontrol politikaları uyguluyor. Halk sağlığının korunabilmesi için radikal tedbirler almaktan çekinilmiyor. Avrupa'da uygulanan perakende içki yasağına ilişkin örnekler şöyle: İtalya'da alkollü içkilerin hastane yakınlarında, okul ve huzurevleri civarında satışı yasak. İspanya'da ise eğitim merkezleri, spor merkezleri, yerel gençlik kulüpleri ve sağlık hizmetlerinin verildiği binalarda alkollü içki sunumuna ilişkin çeşitli kısıtlamalar mevcut. Avusturya, Almanya ve Belçika'da alkol derecesi yüksek içeceklerin televizyon ve radyoda reklamı yasak; ancak alkollü içkilerin reklamı belirli kurallara bağlı olarak yapılabiliyor. En sert önlemler Fransa'da uygulanıyor. Birçok kentte saat 21.00'dan saat 05.00'a kadar sokakta alkol tüketimi yasak.
Rusya'da ise alkolden ölüm oranları artınca radikal kararlar alınarak saat 22.00'dan sabah 07.00'ye kadar marketlerde içki satışı ve kamuya ait alanlarda içki içme yasağı getirildi.
Alkol yasasıyla reklam, pazarlama ve etkinlikler kaldırıldı
2013 Haziran ayında başlayan, 22.00-06.00 arasından alkol satışını engelleyen alkol yasasıyla, alkol reklamlarının yasaklanması ve tabela düzenlemesiyle yasa daha geniş bir çerçevede uygulanmaya başlandı. Gençlerin alkole teşvik edilmesini engelleyecek bu yasa ile televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkileri özendirici görüntülere yer verilemeyecek. Bu ürünlerin kullanılmasını ve satışını özendiren veya teşvik eden kampanya, promosyon ve etkinlik yapılamayacak.