Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yeşilay ve Diyanet İşleri Başkanlığı Bağımlılıklarla Birlikte Mücadele Edecek

Yeşilay ve Diyanet İşleri Başkanlığı Bağımlılıklarla Birlikte Mücadele Edecek

Yeşilay ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında iş birliği protokolü imzalandı. İmza töreni Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın katılımıyla gerçekleşti. Protokol kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı personeli Yeşilay’ın önleme faaliyetlerinden biri olan Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programı’na (TBM) dahil olacak, Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Programı’nda bağımlılıklarla ilgili eğitimler verilecek ve iki kurum arasındaki deneyim paylaşımı sayesinde toplumun bağımlılıklara karşı bilinçlendirilmesi sağlanacak.
 
Yeşilay olarak 5 farklı bağımlılık türüyle mücadele ettiklerini ve bu mücadeleyi farklı kurumlarla iş birliği yaparak güçlendirmeyi çok önemsediklerini belirten Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk şunları ifade etti:
“Bağımlılıklarla mücadele ve sağlıklı nesillerin yetişmesini teşvik bir ülkenin en önemli meseleleri arasında yer almalıdır. Biz Yeşilay olarak yürüttüğümüz çalışmalarla hem bugünü hem de yarınlarımızı korumayı hedefliyoruz. Bu hedefimize destek olacak, daha fazla insanımıza ulaşmamızı ve bağımlılıklarla ilgili bilinç düzeyini artırmamızı sağlayacak kurumlarla iş birliği yapmaya büyük önem veriyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı ile imzaladığımız protokol bu açıdan bizim için çok önemlidir. Protokol kapsamında Şube Başkanlıklarımız, İl ve İlçe Müftülüklerinin aracılığıyla daha fazla vatandaşımıza ulaşarak onları bağımlılıklardan korunmanın ve iyi yaşamanın önemiyle ilgili bilinçlendireceklerdir. Diyanet İşleri Başkanımıza destekleri için teşekkür eder; bu iş birliğinin ülkemiz ve vatandaşlarımız için hayırlara vesile olmasını dileriz.”
 
Törende konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise şunları ifade etti:
Diyanet İşleri Başkanlığı olarak kendimize en yakın hissettiğimiz kurum olan Yeşilay ile bir aradayız. Yeşilay ile Diyanet İşleri Başkanlığının bir birine yakınlığı, amaçlarının bir olmasından kaynaklanmaktadır. Tüm insanların beş önemli hakkını korumak farz, bu beş şeye zarar veren ne varsa onlarda haramdır.  Bu 5 şey din, akıl, mal, can, nesildir. Bunları korumak farzdır. İnanıyorum ki Yeşilay, bunun için kurulmuştur. Diyanet İşleri Başkanlığının en önemli görevlerinden birisi budur. Yeşilay'ın bir asrı aşkın süredir yaptığı bu mücadeleyi her yerde takdir ediyor, zaman zaman hutbelerimizi hazırlarken Yeşilay'ın yaptığı mücadelelerden, istatistiki bilgilerinden istifade ediyoruz. Yeşilay’ın internet sitesinde alkolden, yani sarhoşluk verici bir maddenin cinayetlere sebebiyet oranları var. Aklımda kaldığı kadarıyla mesela kadına karşı şiddet işleyenlerin yüzde 70'inin, alkol aldıktan sonra işledikleri ortaya çıkıyor. Trafik kazalarının yüzde 70 kadarı, alkol aldıktan sonra oluyor. Sigaranın ne büyük bir zarar olduğunu her vesileyle gündeme getiriyoruz. Günde 300 kişinin sigaradan öldüğünü Yeşilay'ın o tanıtım filmlerinde gördüğümüz zaman tüylerimiz diken diken oluyor. İnşallah bunların, dinleyenler karşısında bir faydası olur ve tüm bağımlılık yapan bu maddelerin azalmasını, netice itibariyle tamamen ortadan kalkmasına vesile olur bu mücadele. En azından çocuklarımızı ve gençlerimizi, öğretici bir şekilde zorlaştırmadan, nefret ettirmeden sevdirerek uzaklaştırabilirsek, zararlarını anlatarak bağımlılık yapan bu maddelerin ne kadar kötü olduğunu anlatabilirsek kazançlı çıkacağız. Protokolümüzün ve iş birliğimizin hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.” 

Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programı (TBM) Başkanlık Personeli ile Yaygınlaşacak

Protokol kapsamında, başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun tamamını  tütün, alkol, madde ve teknoloji bağımlılıkları ile sağlıklı yaşam modüllerinden oluşan konularda bilgilendirmeyi amaçlayan her yıl 10 milyon öğrenci 3 milyon yetişkine ulaşan Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programı’na (TBM) Diyanet İşleri Başkanlığı personeli de katılacak. Formatör ve uygulayıcı eğitimi alan kişiler, projenin yaygınlaştırılmasında görevlendirilecek.

Bağımlılıklarla Mücadeleye Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Programı ile Destek Olunacak

Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Programı kapsamında Başkanlık personeline bağımlılıklarla ilgili eğitimler verilecek ve bu program Yeşilay Danışmanlık Merkezleri’nde (YEDAM) uygulanacak. Yeşilay tarafından hazırlanan materyaller Diyanet TV, Diyanet Radyo, Diyanet Aylık, Diyanet Aile ve Diyanet Çocuk dergilerinde yayınlanırken; tütün, alkol, uyuşturucu gibi bağımlılıklardan uzak durulmasını teşvik edici etkinlikler gerçekleştirilecek.