Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yeşilay’dan Ailelere, Verimli Bir Yaz Tatili Önerisi: “Çocuklarınızın Tatilini Planlayın, Teknoloji İlişkisini Denetleyin”

Yeşilay’dan Ailelere, Verimli Bir Yaz Tatili Önerisi: “Çocuklarınızın Tatilini Planlayın, Teknoloji İlişkisini Denetleyin”

Çocukların kaliteli ve verimli bir tatil geçirmesinde ailelerin rolüne dikkat çeken Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, çocukların sporla, arkadaşlarıyla ve kitapla daha fazla vakit geçirmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Okulların kapanmasıyla birlikte yaklaşık iki buçuk aylık yaz tatiline giren yaklaşık 18 milyon öğrenci, yoğun geçen eğitim ve öğretim yılının stresini atmaya hazırlanıyor. Her tatilde olduğu gibi bu dönemde de çocuklar için bilgisayar ya da mobil oyunlar günlük aktiviteleri arasında daha fazla yer kaplayacak. Çocukların ve gençlerin sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmeleri ruhen ve bedenen gelişimleri için oldukça önem arz ediyor. Bu nedenle teknolojiyi de yararlı şekilde kullanmak ve zararlarından uzak tutmak için ebeveynlere önemli görevler düşüyor.

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, yaz tatilinin çocuklar için bir iyi bir fırsat olduğunu hem dinlenebilecekleri hem de kişisel gelişimleri için birçok sosyal faaliyete katılarak bu dönemi değerlendirebileceklerini ifade etti. Spor yapmak, kültürel aktivitelere katılmak, seyahat etmek, arkadaşlarla zaman geçirmek ve kitap okumak, tüm bunlar için ailelerin planlı hareket etmesi gerektiğini ve onlara bu ortamı sağlayabilmenin ön koşulunun da teknolojik araçlardan mümkün olduğunca uzak kalmalarını sağlamak olduğunun altını çizen Öztürk ebeveynlere bu konuda tavsiyelerde bulundu.

Çocukların Verimli Vakit Geçirmesi Ailelerin Elinde
“Aileler çocuklarının yaptığı ya da yapmadığı davranışları, tutumları için uygulama noktasında kurallar koyarlar. Uyulması beklenen bu kuralların bazıları çocuklar için zorlayıcı olur, bazıları ise oldukça kolay gelebilir. Kolay olanlar kolay alışıldığı için çok sorun teşkil etmezler ya da ayrı bir uygulama yöntemine gerek kalmaz. Ama zor kurallar zorlayıcı olabilir. Ancak, ebeveynlerin doğruları olduğu için, bu kuralların uygulanmasında ödül, uygulanmaması halinde ceza sistemi uygulanır.”

Prof. Dr. Öztürk; bilinçli, kontrollü kullanım ve çocukların internette nasıl vakit geçirdiğini bilmesine katkı sağlayacak bir takip, kontrol sürecinin de aileler için önemine dikkat çekiyor. Kontrolsüz ve ihtiyaç dışı kullanımın teknoloji bağımlılığına sebep olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, bu nedenle de çocukların okul döneminde bu cihazlardan yoksun bırakılıp, tatilde de sınırsız kullanımına izin verilmesinin son derece yanlış olduğunu vurguluyor:

“Aileler bunu lütfen bir ödül sistemi olarak görmesin. Onun yerine bu süreler dışında çocuklara vakitlerini verimli ve keyifli geçirebilecekleri alternatif içerikler, zeminler oluştursun. Ayrıca, bilgisayar başında çok durmanın vereceği gözlerde yanma, beden duruşunda bozukluk, elde uyuşukluk, halsizlik, ders başarısında düşüş, kişisel, aile ve okul sorunları, zamanı idare etmede başarısızlık, uyku bozuklukları, yemek yememe, aktivitelerde azalma, sanal arkadaşlar dışında izolasyon da bu araçlarla kontrolsüz ve bilinçsiz ilişkiden kaynaklanan sorunların başında geliyor.”

'Oyun Oynama Bozukluğu' Dünya Sağlık Örgütü Tarafından Hastalık Olarak Kabul Edildi
Dünya Sağlık Örgütü geçtiğimiz günlerde önemli bir gelişmeyi duyurdu. “Oyun oynama bozukluğu” ya da “oyun bağımlılığı”nın, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 72’inci Sağlık Genel Kurulu’nda bir hastalık olarak tanımlanması kabul edildi. Dünya Sağlık Örgütü'nün 5 yıl boyunca düzenlediği ve Yeşilay'ın da bilim kurulu olarak dahil olduğu uzmanlar toplantıları sonucunda tanım için gerekli olan bilimsel altyapı tartışılarak kriterler belirlenmiş ve oyun bağımlılığı Hastalıkların Uluslararası Sınıflandırması ICD-11'de yer alması için taslak teklif edilmişti. Bu süreçte 52 farklı ülkede faaliyetlerini sürdüren Yeşilay’ın da önemli rolü ve katkısı olduğunun altını çizen Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, ebeveynlere seslenerek: “Bilgisayar ve oyun bir ihtiyaç. Bağımlı olmadan da oyun oynanabilir. Ancak, çocukları oyun bağımlısı olan aileler evlatlarını asla cezalandırmamalı. Tam tersine, tedavi için çocuklarının yanında ve onlara destek olmalılar”  dedi.

Peki Yeşilay Ne Öneriyor?
Ailelerin çocukları için plan yapmasının önemini ısrarla vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, çocukların internette geçirdiği vaktin aileler tarafından kontrol edilmesi gerektiğini söylüyor: “Bu durumun da asla çocukların özel hayatına karışmak anlamına gelmiyor. Çünkü, bu bir kontrol mekanizmasıdır. Sokakta görebileceğinizden daha fazla anonim kimliğin sanal dünyada olması, interneti daha tehlikeli bir yer haline getirebilir. Çocuğun güvenliği için çok önemli bir konu. Bu nedenle de aileler teknoloji kullanımında çocuklarına rol model olmalı. Yani, bir anne ya da baba olarak elinizde tüm gün telefonunuzla vakit geçirdiğinizi çocuğunuzun görmesi, bu araçları çocuğunuz için çok masum kılıyor. Bir sınır belirlenecekse, tüm aile fertlerinin buna uyması gerekiyor.”

Ebeveynler, teknoloji bağımlılığına dair yaş gruplarına uygun tüm içeriklere Yeşilay’ın eğitim sitesi olan tbm.org.tr üzerinden ulaşabilirler.

Mavi Kırlangıç Çocuk Dergisi 50 yaşında!
Yeni Çocuk Kitapları bayilerde ve online kitapçılarda.

Yeşilay bağımlılık önleme eğitim programı doğrultusunda her yaş grubu için özelleştirilmiş içerikler sunuyor. Bu kapsamda toplumun bağımlılıklara karşı bilinçli olması ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmeleri amacıyla Yeşilay Bilim Kurulu ve pedagogların oluşturduğu kazanım listesine uygun olarak birçok yayın hazırlanmaktadır. Okul öncesi ve ilkokul yaş grupları için her ay bayilerde bulabileceğiniz çocuk dergilerimizin yanı sıra Yeşilay Yayınlarından satışa sunulan yeni çocuk kitapları serisi de tatilde çocukların hem güzel vakit geçirmesini hem de eğlenerek öğrenmelerini, sağlıklı yaşam becerileri geliştirmelerini amaçlıyor.