Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yeşilay’dan Sincan Uygur Özerk Bölgesi açılımı

Yeşilay’dan Sincan Uygur Özerk Bölgesi açılımı

Türkiye Yeşilay Cemiyeti 16-20 Ekim tarihlerinde Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesinde düzenlenen Uluslararası Geleneksel Çin ve Uygur Tıbbı Kongresine katılım sağladı. Kongre amacıyla bölgeye giden Yeşilay heyeti Sincan Yeşilay’ı için kuruluş çalışmalarını başlatarak Sincan Tıp Üniversitesi ile de işbirliği protokolü imzaladı.

Sincan Tıp Üniversitesi tarafından 16-20 Ekim tarihlerinde Urumçi’de düzenlenen Uluslararası Geleneksel Çin ve Uygur Tıbbı Kongresine 24 ülkeden çok sayıda akademisyen ve bilim adamı katıldı. Türkiye’den Sağlık Bakanlığının yanı sıra, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti kongreye katılım sağladı. Türkiye Yeşilay Cemiyeti adına Dış İlişkiler Birim Yöneticisi Ahmet Zeki Olaş kongrede Yeşilay’ın Türkiye’deki ve dünyadaki çalışmaları ve programları hakkında bir tebliğ sundu.

Bağımlılık Tedavisinde Geleneksel Yöntemler

Başta Uygur bölgesi olmak üzere Çin genelinde genel tıp ve bağımlılık tedavisinde geleneksel yöntemler yoğun olarak kullanılmaktadır. Sincan bölgesindeki geleneksel tıp yöntemleri ile çalışan hastane ve tedavi merkezlerini de ziyaret eden Yeşilay heyeti çalışmalar hakkında incelemelerde bulundu. Geleneksel tedavi merkezlerinden birini bünyesinde barındıran Sincan Tıp Üniversitesi ile orta ve uzun vadede çalışmaların arttırılması amacıyla protokol imzalanmasına karar verildi.

Sincan Tıp Üniversitesi İşbirliği

Kongre amacıyla bölgede bulunan Yeşilay heyeti Sincan Tıp Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halmurat Upur ve beraberindeki heyetle bir araya gelerek Yeşilay ve Uygur bölgesindeki en büyük üniversite olan Sincan Tıp Üniversitesi arasında yapılacak işbirliği imkânlarını görüştü. Rektör Prof. Dr. Halmurat Upur geleneksel yöntemlerle bağımlılık tedavisinde Uygur bölgesinde ve Orta Asya ülkelerinde çok köklü tecrübe ve uygulamaya sahip olduklarını belirterek Yeşilay’la ve Türkiye ile yapılacak olan işbirliğine hazır olduklarını belirtti.

Uluslararası İpekyolu Sağlık Araştırmaları Merkezi

Çoğunluğu Asya ülkelerinden olmak üzere 24 ülkeden kongreye katılan üniversiteler ve araştırma merkezleri, geleneksel tıp ve tedavi yöntemlerinin yaygınlaştırılması amacıyla yeni bir platform kurma amacıyla bir araya geldi. Uluslararası İpekyolu Sağlık Araştırmaları Merkezi adıyla Urumçi merkezli oluşturulan platformda Türkiye’den Yeşilay ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi de yer alıyor. Sincan Tıp Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halmurat Upur platformun başkanlığına seçilerek kuruluş çalışmalarını yürütmek üzere görevlendirildi.

Sincan Yeşilay’ı için Kuruluş Çalışmaları Başlatıldı

Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Yeşilay’ın kurulması için çalışmalara başlandı. Sincan’da Yeşilay’ın kuruluş çalışmalarını yürüten Alimcan Abdulkadir ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Sekreter Yardımcısı Av. Osman Baturhan Dursun arasında kuruluş protokolü imzalanarak çalışmalar başlatıldı. Sincan Üniversitesinden çok sayıda akademisyen de Sincan Yeşilay’ı Yönetiminde yer alacak. Sincan’da kurulacak olan Yeşilay’ın, Pekin merkezli kurulacak olan Çin Yeşilay’ı için gerekli bağlantıları oluşturarak Pekin Üniversitesi ile işbirliği yapma kararı alındı.