Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Zümrüdüanka Ödülleri Sahiplerini Buldu

Zümrüdüanka Ödülleri Sahiplerini Buldu

Yeşilay tarafından "bağımlılıklardan uzak, sağlıklı yaşamı" misyon edinen, söz ve eylemleriyle bu mücadeleye destek veren kişi, kurum ve kuruluşlara verilen "Zümrüdüanka Ödülleri" Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen muhteşem bir törenle sahiplerini buldu.

Bir asra yakın zamandır bağımlılıklarla mücadele eden Yeşilay, kamuoyunda farkındalık oluşturmak amacıyla "İyi ki Yeşilay var!" konseptiyle 1-7 Mart tarihleri arasında düzenlediği etkinliklerle Yeşilay Haftası'nı kutluyor. Yeşilay Haftası etkinlikleri kapsamında "bağımlılıklardan uzak, sağlıklı yaşamı" misyon edinen, söz ve eylemleriyle bu mücadeleye destek veren kişi, kurum ve kuruluşlara verilen "Zümrüdüanka Ödülleri" Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen muhteşem bir törenle sahiplerini buldu. Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş ve çok sayıda davetli katıldı. Törende; kültür sanat dünyasından spora, akademiden siyasete, medyadan sosyal sorumluluk projeleri alanına kadar toplam 9 kişi ve kuruma "En Yeşilaycı" unvanıyla ödülleri takdim edildi.

Erdoğan: "Bugün Avrupalı kuruluşların mükemmeliyet belgesi verdiği bir Yeşilay var"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan törende yaptığı konuşmada, gerek Başbakanlığı döneminde gerekse Cumhurbaşkanı olarak Yeşilay'ın toplumu bilinçlendirme, farkındalık oluşturma ve bağımlılığı önleme mücadelesine daima güçlü destek verdiğini, bundan sonra da vermeye devam edeceğini söyledi. Haftanın ülke, millet ve tüm insanlık için hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl üçüncüsü verilen Zümrüdüanka Ödülleri'ne layık görülen sporcuları, sanatçıları, medya mensuplarını, akademisyenleri, siyasetçileri, kurum ve firmaları tebrik etti. Yeşilay'ın görev alanına giren konuların sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın, insanlığın mücadele ettiği sorunlar olduğunu vurgulayan Erdoğan, bu konuda uluslararası dayanışma ve işbirliği olmazsa başarının da sağlanamayacağını dile getirdi.

Erdoğan, Yeşilay'ın ülke sınırlarını aşarak uluslararası bir boyut kazanmasını son derece değerli bulduğunu vurgulayarak, geçen yıl ödül verilen birisi olarak Yeşilay ödüllerinin bir şahıs veya kurumun alabileceği en müstesna ve anlamlı ödüllerden olduğunu tüm samimiyetiyle ifade etmek istediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeşilay'ın asırlık geçmişinden gelen birikimiyle alkol bağımlılığı yanında tütün, uyuşturucu madde, teknoloji ve kumar gibi bağımlılıklarla da mücadele ettiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"İnsan onurunu ve saygınlığını temel alan bilimsel metotları kullanarak yürütülen bu mücadeleyi şahsen yakından takip ediyorum. Bugüne kadar daha çok savunmaya yönelik çalışmalar yapan Yeşilay'ın değişen ihtiyaçlara göre artık bağımlılık tedavisinin psikolojik ve sosyal destek tarafından da yer almaya başladığını görüyorum. Gerek Başbakanlığım döneminde, gerekse Cumhurbaşkanı olarak Yeşilay'ımızın toplumu bilinçlendirme, farkındalık oluşturma ve bağımlılığı önleme mücadelesine daima güçlü destek verdim, bundan sonra da vermeye devam edeceğim. Türkiye'nin son 14 yılı her alanda ihmallerin ortadan kaldırıldığı, yıllarca ikinci plana itilen, halının altına süpürülen konuların tekrar gündeme alındığı bir dönem olmuştur. Yeşilay mensupları ve gönüllüleri olarak sizler bu sürecin en yakın şahidisiniz. Daha önce imkânsızlıklarla boğuşan bir Yeşilay vardı, bugün Avrupalı kuruluşların mükemmeliyet belgesi verdiği Yeşilay var."

Prof. Öztürk: "İnsana dokunuyoruz"
Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk ise; son yıllarda tarihsel birikimden aldığı güçle ve yeni bir vizyonla Yeşilay'ın artık bir dünya markası olma yönünde ilerlediğini söyledi. Prof. Öztürk konuşmasına şu şekilde devam etti: "Bağımlılıklarla daha etkin ve güçlü bir şekilde mücadele etmek için ulusal ve uluslararası arenada teşkilatlanmamızı hızlandırdık; Türkiye'de şube sayımızı 23'ten 120'ye çıkardık. 30 ülke Yeşilay'ını kurduk. Nisan ayında Uluslararası Yeşilaylar Federasyonu'nu kuracağız. Önleyici ve koruyucu hizmet olarak Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programımız (TBM) kapsamında 28 bin rehber öğretmenine eğitim verdik ve böylece 20 milyon öğrencimize yaşlarına uygun bağımlılık bilgilendirici eğitimlerini ulaştırmaya devam ediyoruz. Rehabilitasyon ve terapi sürecini de çalışma alanımıza ekledik, Yeşilay Danışmanlık Merkeziyle (YEDAM) bağımlılara ve ailelerine psiko-sosyal destek hizmeti veriyoruz."

Bu özel gecede, yaşam tarzları ve yaptıkları çalışmalardan ötürü olumlu rol modelleri En Yeşilaycı unvanıyla Zümrüdüanka Ödülünü takdim ettiklerini belirten Prof. Öztürk, "Türkiye'nin dört bir yanında yüzbinlerce gönüllümüzle, gerçekleştirdiğimiz projelerle bağımlılıklar dokunmadan çocuk ve gençlerimize Yeşilay olarak biz dokunacağız" dedi.

Ödüller sahiplerini buldu
Ödüller kapsamında; spor dalında milli basketbolcu Semih Erden'e, siyasette Dr. Kadir Topbaş'a, sosyal sorumlulukta e-bebek'e, medyada Ayşenur Asuman Uğur'a, uluslararası dayanışma ödülünde BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin Uyuşturucu Önleme ve Sağlık Birimi Başkanı Gilberto Gerra'ya, akademide Prof. Dr. Recep Erol Sezer'e, sanatta Son Çıkış dizisi adına oyuncu Deniz Barut'a, özel ödül dalında Turkuvaz Medya adına Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Albayrak'a ve Diyanet İşleri Başkanlığı adına Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'e En Yeşilaycı ödülleri takdim edildi.