Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
20 ülke, Yeşilay liderliğinde uyuşturucu politikalarını tartıştı
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Uyuşturucu Politikaları Özel Oturumu (UNGASS 2016) çerçevesinde Doğu Avrupa ve Orta Asya'yı temsil etmek üzere seçilen Yeşilay, bölgesel istişare toplantısı düzenledi. Toplantıdan elde edilen veriler, New York'ta düzenlenecek UNGASS 2016 için temel oluşturacak.
Uyuşturucu maddeler ve yaygınlaşması, tüm dünyanın ortak sorunu. Bu gerçekten hareket eden Yeşilay, uluslararası alanda çalışmalarını yoğunlaştırıyor.Yeşilay, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Uyuşturucu Politikaları Özel Oturumu (UNGASS 2016) hazırlıkları kapsamında, Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölgesel İstişare Toplantısına ev sahipliği yaptı. Toplantıya, Avrupa ve Orta Asya bölgelerinden uyuşturucu alanında çalışma yapan 20 ülkeden 50 sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.
Uyuşturucuyu önleme, tedavi ve zarar azaltma yaklaşımları tartışıldı
Yeşilay Genel Merkezi'nde 26-27 Kasım 2015 tarihlerinde gerçekleştirilen bölgesel istişare toplantısının açılışını Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk ve Viyana Uyuşturucu Maddelerle Mücadele Sivil Toplum Komitesi (VNGOC) Direktörü Esbjörn Hörnberg yaptı.
"Uyuşturucu ve sağlık", "Uyuşturucu ve suç", "Uyuşturucu ve insan hakları", "Gençlik, kadın, çocuklar ve topluluklar" konularının masaya yatırıldığı istişare toplantısında; uyuşturucuyu önleme, tedavi etme ve zarar azaltma yaklaşımlarını benimseyen sivil toplum kuruluşları sunumlar gerçekleştirdi. Sunumlar; Doğu Avrupa'da Uyuşturucu Politikası, Orta Asya'da Uyuşturucunun Durumu, Türkiye'nin Ulusal Uyuşturucu Politikası, Alternatif Kalkınma, Uyuşturucu Politikası ve Halk Sağlığı gibi beş farklı başlıkta yapıldı.
Sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin kendi bölgelerindeki uyuşturucu sorunları ve bu yönde yaptıkları mücadeleyi anlattıkları toplantıdan elde edilen veriler, UNGASS 2016 için temel teşkil edecek.
Neler konuşuldu?
Doğu Avrupa sunumunda; Rusya, Çek Cumhuriyeti örnekleri ele alındı. Bu iki ülkedeki uyuşturucu politikaları ve uyuşturucu kullanımı üzerindeki etkilerine değinildi. Orta Asya sunumunda; İran, Afganistan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan üzerinde duruldu. Bu ülkelerdeki uyuşturucu politikaları özetlendi.
"Türkiye'nin Ulusal Uyuşturucu Politikası" başlıklı sunumda ise uyuşturucuya ilişkin cezai yaptırımlar ve izlenecek stratejilerin belirlenmesinde benimsenen yeni yaklaşımlar anlatıldı. Arz ve taleple mücadelede gerçekleştirilen faaliyetler tanıtıldı.
UNGASS, 2016'da New York'ta
UNGASS 2016 sürecinde, BM ve sivil toplum kuruluşları arasında etkili iletişim ve koordinasyonu sağlamak üzere Sivil Toplum Görev Gücü (Civil Society Task Force) kurulmuştu. Doğu Avrupa ve Orta Asya bölge temsilcisi olarak seçilen Yeşilay da UNGASS hazırlık sürecinde bölgedeki uyuşturucu politikaları ve sorunlarının BM mekanizmalarına yansıtılması için çalışmalarını yürütüyor. Nisan 2016'da New York'ta gerçekleşecek olan UNGASS'dan global düzeyde uyuşturucu politikaları alanında önemli çıktıların elde edilmesi bekleniyor.