Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Yeşilay’dan bağımlılıkla mücadelede güç birliği

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Yeşilay’dan bağımlılıkla mücadelede güç birliği

Alkol ve uyuşturucu bağımlılarına ve yakınlarına ücretsiz psiko-sosyal ve rehabilitasyon desteği veren YEDAM'ları (Yeşilay Danışmanlık Merkezi) kapsayan uygulama modeli, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı uyuşturucu bağımlılarına destek veren Sosyal Uyum Birimlerinde hayata geçiyor. Yeşilay ve Bakanlık arasında 2 Temmuz 2018'de imzalanan protokol ile Sosyal Uyum Birimlerinde YEDAM Modeli uygulanacak. Bağımlılıkla mücadele kapsamında önemli bir adım olan bu iş birliği neticesinde Yeşilay; Türkiye genelinde 40 Sosyal Uyum Biriminde bağımlılık alanında uzman psikologları istihdam ederek, birey ve ailenin bağımlılık sorununa karşı çözüm sunacak.

T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde yer alan Sosyal Uyum Birimlerinde, Yeşilay Danışmanlık Merkezi'nin (YEDAM) model uygulamasının hayata geçirilmesine dair iş birliği protokolü 2 Temmuz 2018, Pazartesi günü Yeşilay Genel Merkezi Sepetçiler Kasrı'nda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya ve Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk'ün katılımıyla imzalandı.

"Bağımlılıkla mücadelede YEDAM modelini daha hızlı yaygınlaştıracağız"

Bakan Dr. Sayan Kaya'nın ardından konuşmasını gerçekleştiren Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, 2018-2023 yılları aralığında uygulanacak olan "Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı" doğrultusunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde uyuşturucu madde ile mücadele için Sosyal Uyum Birimlerinin açıldığını hatırlattı: "Bağımlığının, tedavisi sonrası topluma uyumunu hedefleyen merkezlerde artık; Türkiye'de ve dünyada bağımlılık ile mücadelede uzman ve rol model çalışmaları bulunan Yeşilay'ın YEDAM modeli uygulanacak. Böylece, her gün çocuklarını bağımlılıktan kurtarmaları için bize ulaşanlara daha çok umut olmak, cevap verebilmek ve o ailelerin yaralarını sarabilmek için hayata geçirdiğimiz YEDAM'ı daha hızlı yaygınlaştıracağız."

Yeşilay'ın uzman psikologlar, sosyal hizmet uzmanları ve rehabilitasyon destekleri ile bağımlıların YEDAM'larda hayata kazandırıldığını belirten Prof. Dr. Öztürk, "Merkezlerimizde tedavi dışında hobi ve mesleki gelişim atölyelerimizle de bağımlı danışanların sosyal uyumlarını geliştiriyoruz. YEDAM, aileyi de tedaviye dahil eden ve aileye de psiko-sosyal destek veren bir sisteme sahip. Raporlarımızda da gördük ki, ailenin, özellikle babanın rolü, bağımlının hayata kazandırılmasındaki başarı oranını yükseltiyor. YEDAM'da ailelerin 3 ve daha fazla görüşmeye katılması bağımlının temiz kalma oranını yüzde 41 olarak arttırdığı görülmüştür." sözleriyle YEDAM'ın bu anlamda çok başarılı işleyen bir sistem ve sürece sahip olduğunu altını çizdi.

Bu projeye çok inandıklarını ve karşılığını Türkiye genelinde görmeye başladıklarını belirten Prof. Dr. Öztürk, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıyla imzaladığımız bu protokolle, Bakanlığın toplam 40 Sosyal Uyum Biriminde kademeli olarak YEDAM modeli uygulamaya geçirilecek. Bu merkezlerin bağımlılık alanın uzman klinik psikologlarını Yeşilay istihdam edecek. Merkezlerin takibini yapacağız, 40 ilimizde ailelere umut olmaya devam edeceğiz. Bu iller merkezi iller, yani çevre illerden de rahat ulaşılabilir konumda. Bu anlamda ihtiyaç duyulan her yerde olmak bizim için mutluluk verici," dedi.

"Gençlerimizin geleceğini aydınlık şekilde inşa edeceğiz"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya bağımlılıkların bireyi ruhsal, bedensel ve sosyal anlamda olumsuz olarak etkileyen bir halk sağlığı problemi olduğunun altını çizdi: "Ülkemizin geleceğini tehdit eden, mücadelemizi en kuvvetli bir biçimde yapmamız gereken alanlardan biri bağımlılık. Gençlerimizi tütün, alkol ve madde bağımlılığına karşı korumak ve önlemler almak hepimiz adına ortak bir sorumluluktur. Hükümetimizin bu konuyla mücadele de büyük bir çalışma ortaya koydu, koymaya devam ediyor."

2018-2023 Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı kapsamında çalışmalarını sürdürdüklerini ekleyen Bakan Dr. Sayan Kaya, "2018 yılında uyuşturucu kullanım yaygınlığı ve madde bağımlılığı ihtiyaçlarını tespit etmek için çok önemli bir alan araştırması gerçekleştirdik. Alanında Türkiye'nin en büyük araştırmasını yaptık: Üniversite Gençliği Profil Araştırması… Bu araştırma çerçevesinde tütün, alkol ve madde kullanımına dair elde ettiğimiz veriler, çalışmalarımız için yol gösterici oldu. Ayrıca T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ve T.C. Sağlık Bakanlığı ile iş birliği içerisinde eğitim çalışmalarımız devam ediyor," dedi.

Sosyal uyum sürecini önemli bir basamak olarak gördüklerinin altını çizen Dr. Sayan Kaya, 18 yaşını dolduran gençlerimiz için Bakanlık bünyesindeki Sosyal Uyum Birimlerinde, 4 pilot il kapsamında çalışmaların başladığını söyledi: "AMATEM'lerin bulunduğu iller başta olmak üzere, tüm Türkiye'ye sosyal uyum birimlerini yaygınlaştıracağız. Hedefimiz 2019 içerisinde 81 ilde tüm vatandaşlarımızın erişebileceği yaygınlığa ulaşmak… Bu sürecin daha etkin olması için de Yeşilay ile bir protokol imzalıyoruz. Yeşilay'la eğitim alanında başlattığımız etkin iş birliğini bugün daha ileri bir aşamaya taşıyoruz. Sosyal Uyum Birimlerimizle güç birliği yaparak madde bağımlılığı ile daha güçlü bir şekilde mücadelemizi sürdüreceğiz. Sahada gördüğümüz annelerin derdi bir. Evlatlarının her türlü zararlı alışkanlıklardan uzak kalmasını istiyorlar. YEDAM modelinin sosyal uyum birimlerimizde uygulanacak olması, gücümüze güç katan bir adım olacak. Biz Bakanlık olarak bağımlılıkla mücadelemizi hep birlikte inşallah kararlılıkla sürdüreceğiz. Milletimizin, gençlerimizin geleceğini aydınlık şekilde inşa edeceğiz" dedi.

Konuşmaların ardından imzaların atılmasından sonra Prof. Dr. Öztürk, Bakan Dr. Sayan Kaya'ya YEDAM merkezindeki bir atölyede bir danışanın yaptığı terrarium'u takdim etti.

Protokolün imzalanmasını takiben İstanbul'da Bakanlığa ait toplamda 4 Sosyal Uyum Biriminde, kademeli olarak YEDAM modeli uygulanacak. İstanbul'un yanı sıra Ankara, Adana, İzmir, Konya, Manisa, Samsun, Denizli, Mersin, Bursa, Sakarya, Tekirdağ, Edirne, Diyarbakır, Eskişehir, Van, Sivas, Elazığ, Erzurum, Bolu, Çorum, Kayseri, Trabzon, Yozgat olmak üzere kademeli olarak 40 ilde YEDAM Modeli uygulaması hayata geçirilecek.