
Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, hatta..
Yeşilay’ın düzenlediği ve bağımlılıkla mücadelede en güncel yaklaşımların ele alındığı 3. YEDAM Sempozyumu, üç gün süren yoğun programın ardından başarıyla tamamlandı.
Kuruluşundan günümüze bağımsızlık yolunda bağımlılıklarla mücadele eden Yeşilay 11-13 Şubat tarihleri arasında, İstanbul’da 3. YEDAM Sempozyumu’nu düzenledi. Hilton Bomonti Hotel’de gerçekleşen ve Yeşilay bünyesinde görevli 500’den fazla klinik psikolog, sosyal hizmet ve halk sağlığı uzmanlarının bir araya geldiği sempozyumda, bağımlılıklarla mücadelede bilimsel ve yenilikçi yöntemler masaya yatırıldı.
Genel Başkan Dinç: “300 binin üzerinde seans ve aile terapileri gerçekleştirdik”Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, YEDAM Sempozyumu açılış konuşmasında, Türkiye ve dünyada bağımlılıkla ilgili ciddi bir artış olduğunu belirtti. Alkol, sigara, uyuşturucu, kumar ve internet bağımlılığı gibi sorunlarla yüz yüze olduklarını ifade eden Dinç, bu bağlamda kimyasal ve davranışsal bağımlılıkların kritik bir tehdide dönüşmekte olduğunu vurguladı.
Dinç, “Hiçbir çocuğumuz ve gencimiz, başından itibaren bağımlılığa bulaşmamış olsun, herhangi bir şekilde bağımlılık yoluna girmemiş olsun istiyoruz. Bu kapsamda önleme programlarımız ve rehabilitasyon çalışmalarımız mevcut.” dedi.
YEDAM'lar aracılığı ile 76 binin üzerinde danışana destek sağladıklarını belirten Dinç, “300 binin üzerinde seans ve aile terapileri gerçekleştirdik. Bağımlı kişi tedavi almak istemiyorsa anne ve babalarına eğitim vererek, bağımlılıkla etkin bir şekilde mücadele ediyoruz.” diye konuştu.
YEDAM’lara tedavi için başvuran her iki kişiden birinde başarı elde ettiklerini vurgulayan Dinç, “Rakamların her birinin bir hikâyesi var. 74 bin 680 hikaye. Bir kardeşimiz, ‘Beni annem babam anlamadı, Yeşilay anladı,’ diyebiliyor.” ifadelerini kullandı
Prof. Dr. Baltaş: “Ölümden sonra yaşamanın mümkün olduğu bir iş yapıyorsunuz”Ardından, Prof. Dr. Acar Baltaş, “Hayatın Hakkını Vermek” başlıklı konuşmasıyla bağımlılıkla mücadelede bireysel motivasyonun ve psikolojik dayanıklılığın önemine değindi. Baltaş, YEDAM çalışanlarına hitaben, “Ölümden sonra yaşamanın mümkün olduğu bir iş yapıyorsunuz, insanların hayatına dokunuyor, dönüştürüyorsunuz.” şeklinde konuştu.
Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. M. Muhammed Tayyib Kadak, "Geçmişten Bugüne YEDAM" başlıklı sunumunda, YEDAM’ın tarihçesi ve gelişimi hakkında detaylı bilgi verdi.
Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Sümeyye Ceylan ise "Bağımsızlık Seferberliği" başlıklı oturumda Yeşilay’ın bağımlılıkla mücadelede yürüttüğü seferberlik çalışmalarını aktardı. Bu kapsamda, Ceylan, bağımlılıkla mücadelede toplumsal farkındalığı artırmaya yönelik yeni stratejiler ve projeler hakkında bilgi verdi.
Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Güllüoğlu da “Yeşilay’ın Dünyadaki Yeri” başlıklı konuşmasında, küresel bağımlılıkla mücadelede Yeşilay’ın rolünü, uluslararası iş birliklerini ve dünya çapındaki etkisini ele aldı.
YEDAM Müdürü Fırat İşler ise YEDAM'ların daha fazla tanıtılması gerektiğini vurgulayarak, “Bu nedenle halkımıza daha fazla ulaşmak için çalışmalara devam edeceğiz.” dedi.
YEDAM İyileşme Koçu olarak görev yapan Aybüke Sevim Kıs ise YEDAM sayesinde bağımlılıktan kurtulma hikayesini şöyle aktardı:
“Bağımlılıktan kurtulmaya karar verdiğimde internette karşıma çıkan ilk yer YEDAM oldu. Bağımlılık beni ölüme götürüyordu ve kendime ‘en azından savaşmalıyım’ dedim. Ailemle kuramadığım bağı YEDAM ile kurdum.”
Bağımlılıkla Mücadelede Bilimsel ve Bütüncül YaklaşımSempozyum boyunca, bağımlılıkla mücadele alanında uzman akademisyenler tarafından bilimsel sunumlar gerçekleştirildi. 3 gün süren sempozyumda, bağımlılıkla mücadelede etkili yöntemler ele alındı. Alanında uzman isimlerin yer aldığı oturumlarda; “bağımlılıkta nüks, direnç ve yeniden başlama süreçleri, yeni tütün ve nikotin ürünlerinin yarattığı riskler, intihar davranışına yaklaşımlar gibi kritik konular tartışıldı. Sempozyum süresince Yeşilay’ın uzman kadrosuna yönelik eğitimler de yer aldı.
YEDAM 107 noktada hizmet veriyorYeşilay Danışmanlık Merkezleri, bağımlılıkla mücadelede bilimsel ve bütüncül bir yaklaşım benimseyerek alkol, tütün, madde, kumar ve internet bağımlılıkları konusunda bireylere ücretsiz psikososyal destek sunmaktadır. Türkiye genelinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 107 noktada hizmet veren YEDAM, bağımlılıkla mücadele eden bireylere ve yakınlarına tamamen gizlilik esasında, ücretsiz psikoterapi hizmeti sağlamaktadır. Merkezlerde ayakta tedavi esasına göre hizmet verilmekte olup, bireyler, randevu sistemiyle uzman psikologlar, sosyal hizmet ve halkla ilişkiler uzmanlarından destek alarak bağımlılıkla başa çıkma sürecinde rehberlik hizmeti almaktadırlar.