Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
Diyarbakır’da Yeşilay Bağımlılık Rehabilitasyon Merkezi hayata geçiyor
Diyarbakır’da açılacak Yeşilay Bağımlılık Rehabilitasyon Merkezi için hazırlanan protokol düzenlenen törenle imzalandı. Tıbbı tedavi görmüş ve arınmış bireylerin başvurabileceği Yeşilay Bağımlılık Rehabilitasyon Merkezi’nde, bağımlıların sosyal hayata entegre olmaları sağlanacak.
Geliştirdiği modeller ve uyguladığı projelerle dünyaya örnek olan Yeşilay, Diyarbakır’da hayata geçirilecek Yeşilay Bağımlılık Rehabilitasyon Merkezi için Diyarbakır Valiliği ve Dicle Üniversitesi ile protokol imzaladı.
Dicle Üniversitesi tarafından tahsis edilen 10 dönümlük arazide kurulacak merkez için Diyarbakır Valiliği’nin ev sahipliğinde yapılan protokol imza törenine; Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Azize Nilgün Canel, Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık ve Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül katıldı.
İlkini Diyarbakır’da açmayı hedefledikleri Yeşilay Bağımlılık Rehabilitasyon Merkezi için dünyada 20 farklı modelin incelendiğini belirten Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Azize Nilgün Canel, “Son zamanlarda gençlerimizin kullanım yaşı düşmeye başladı. Bağımlıların topluma kazandırılmaları, sosyal hayatın içerisinde olmaları ve meslek edinmeleri son derece önemlidir. Bu tip bir çalışmanın rehabilitasyon merkezleriyle sağlanması gerekiyordu. Yeşilay 99 yıllık tecrübesiyle bu konuyu kendisine bir görev ve borç bilerek ülkeye karşı en önemli hizmetlerden biri olarak gördü. Açılacak olan bu rehabilitasyon merkezleriyle ülkemizin bu konudaki gelişimine de katkı sunacağını umuyorum" diye konuştu.
Vali Güzeloğlu ise uyuşturucunun terör örgütlerinin en önemli hedeflerinden olduğu dile getirerek mücadeleyi en az terörle mücadele kadar kararlılıkla ele alacaklarını dile getirerek:
"Gündemimizde olan ve çok ağır bedeller ödediğimiz, özellikle gençlerimizi, insanımızı ve geleceğimizi tehdit eden uyuşturucu ve bağımlılıkla ilgili bütün maddelere karşı bugün bir duruş gösteriyoruz. Türkiye’yi ve geleceğimizi tehdit eden en büyük tehlikelerden birinin uyuşturucu ve bağımlılık olduğunu biliyoruz. Yaşanmış gerçekler karşısında olayın devasa bir boyut aldığını, bağımlık yaratan uyuşturucu maddelere sentetik türevler katıldığını, dünyada bunun çok büyük ekonomik boyutuna ulaştığını ve terör boyutunda terör örgütlerinin de en önemli hedefleme alanlarından biride olduğunu biliyoruz. O yüzden bu mücadeleyi terörle mücadele kadar en az kararlılıkla, sorumlulukla ve gayretle ele almamız gerekiyor. Bugün imza ve aklini yapacağımız işbirliği protokolü bütün kamu ve yerel birikim kurumlarımızla Yeşilay arasında tam bir iş birliğiyle içeriyor. Biz bu kararlılığı sergilerken gerek üniversitemizin gerekse tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın tam iş birliğiyle, Yeşilay’ın katkı ve desteğiyle bu ivmeyi tersine çevirecek, tek bir bağımlı ve geçmişten gelen kullanıcıyı tedavi etmeden bırakmayacağız. Yeni genç nesilden hiçbir evladımızı da bu tuzağın ve ihanetin pençesinde kullanılan birey yapmayacağız. Tedavi sürecinin de çok gerekli ve önemli olduğunu biliyoruz. Bu projenin altı çizilmesi gereken yanı bu merkezin üniversite sınırları içerisinde inşasıdır. Böylesi merkez kendi yetkin uzmanları yanı sıra her zaman tıp ve sağlık anlamında desteklenmesi gereken bir birim bu noktada üniversitemizle tam iş birliğiyle hayata geçecek ve kısa bir zaman içerisinde temelini atacağımız bu rehabilitasyon merkezi çoklu iyileştirme tedaviye katkı sağlayacak. Rehabilitasyon merkezi sadece tıbbi tedaviyi değil sosyal hayata uyumu iş, meslek edinme süreci izleyerek onları hayata kazanmayı içerecek bir bütünlük içerisinde hizmet verecek” dedi.
3 bin m2’si kapalı alan olmak üzere toplamda 10 bin m2’lik alana inşa edilecek merkez, 40 yatak kapasitesine sahip olacak Yeşilay Rehabilitasyon Merkezi’nde, psikiyatrist, klinik psikolog ve sosyal hizmet uzmanları da görev alacak.