Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Dün sigaradan 13 bin kişi öldü!

Dün sigaradan 13 bin kişi öldü!

Yeşilay, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde Şişli Cevahir AVM önünde düzenleyeceği etkinlikle, sigaranın tehlikelerine dikkat çekiyor. Bugüne özel hazırlanan gazete çocuklar tarafından meydanda dağıtılacak.

Bağımlılıklar, kuşkusuz sağlığımızı hem bireysel hem de toplum olarak en çok tehdit eden unsurlar arasında yer alıyor, depremden, doğal afetlerden daha fazla can kaybına yol açıyor. Dünya Sağlık Örgütü, dünyada en büyük sağlık sorunun sigara olduğunu açıkladı. İstatistiklere göre sigara içmek dünya çapında bir problem ve tahminen her 3 yetişkinden biri sigara kullanıyor. Bu durumun en can alıcı noktası ise her yıl sigaraya bağlı sebeplerden ötürü yaklaşık 6 milyon kişinin hayatını kaybetmesi!

Fiziksel, psikolojik, ekonomik ve sosyal hayat olarak kullanan kişiyi geri dönülmesi zor olan yollara çıkaran sigara, pasif içicilik sorununu da karşımıza çıkarıyor. İstatistiklere göre pasif içicilik nedeniyle yılda 600 bin kişi hayatını kaybediyor. Dünya genelindeki çocukların neredeyse yarısı, sigara dumanın kirlettiği havayı teneffüs etmek zorunda bırakılıyor. Öyle ki ev ortamında sigara içildiğinde çocuklar günde ortalama 5 sigara içmiş oluyor. Bu da dumana maruz kalan çocuklarda akciğer kanseri ve kronik bronşit hastalığının görülme sıklığını artırıyor, onların büyüme, gelişme evrelerini olumsuz etkiliyor.

Uyarıyoruz; dünyada 700 milyon çocuk, kadın, gebe ve yaşlı pasif içicilikle risk altında!

Her ne kadar sigara yasağının kapsamı genişlese de, önlemeye bağlı olarak caydırıcı tedbirler alınsa da sigara kullanımı ülkemiz için de ciddi boyutlarda. Türkiye’de yaklaşık 16 milyon erişkinin sigara kullanıyor ve günde yaklaşık 13 bin kişi sigaraya bağlı bir hastalıktan dolayı hayatını kaybediyor. Bu veriler bizim için büyük bir tehdit değil mi? Artık gerçeği görme zamanı gelmedi mi? Kendimiz ve sevdiklerimiz için bağımlısı olduğumuz sigarayı bırakma zamanı gelmedi mi? Tabiri caizse günde 49 uçak dolusu insanın sigaradan dolayı ölmesi sigara bağımlılarını korkutmuyor mu?

Sigara yasaklarının destekçisiyiz!

Tütün endüstrisinin bilhassa gençlere yönelik politikalarını engellemek, toplumu endüstrinin kirli oyunlarından uzak tutmak elimizde. Bilinçlenme ve sosyal alanlarda yapılan kısıtlamalarla alınan mesafeye karşılık, gençlerimiz arasında sigara tüketiminde artış yaşanması meselenin farklı boyutlarda ele alınmasını gerektiriyor! Gençlerimizin sigaraya ulaşımını zorlaştıracak bir yöntemi hala oturtamadık maalesef. Özellikle 18 yaş altına sigara satışını yasaklayan kanunun uygulamasında ciddi sıkıntılarımız var. Bu durum çocuklarımız ve gelecekleri için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini gösteriyor. Türkiye önleyici tedbirler ve yasak kapsamı noktasında Dünya Sağlık Örgütü tarafından örnek ülke olarak seçildi. Dumansız hava kapsamında havaalanı, otobüs terminali, tren garı, alışveriş merkezi, sinema, tiyatro, sağlık kurum ve kuruluşu gibi insanların yoğun olduğu yerlerin giriş kapılarında asgari 5 metre mesafede olacak şekilde sigara tüketilemeyecek. Yaptırımlar kapsamında kamuya açık çocuk parkı gibi temelde çocukların faydalandığı tüm açık alanlarda ve yürüyüş yolu, aletli egzersiz yapılan kısımlar gibi vatandaşların spor yapmaları için kurumlarca oluşturulmuş alanlarda da sigaraya yasak getiriliyor. Yeşilay olarak, toplumu tehdit eden bu büyük felakete karşı uygulanan ve uygulanacak olan güçlü ve kararlı politikaları sonuna kadar destekliyoruz. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün tütün ve tütün ürünlerinin kullanımına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla 31 Mayıs gününü Dünya Tütünsüz Günü olarak ilan etmiştir. DSÖ bu yıl ise yasal ve yasal olmayan tütün ürünlerine dikkatleri çekerek; tütün endüstrisi ve illegal grupların tütün ürünlerinin yasa dışı ticaretinden kazanç sağladığını ve sağlık ve sosyal güvenlik giderlerini ise vatandaşlara yüklediklerini vurgulamıştır. Bu durum kaçak sigara satışlarının da tütün endüstrisinin elinde olduğunu göstermektedir. 

Milyarlarca lirayı sigara endüstrisine ve onun yol açtığı sağlık problemlerine harcayarak sağlıklı bir gelecek kurulamaz. Gelin gençlik için, sağlıklı ve bağımsız bir gelecek adına başta sigara olmak üzere körpecik bedenleri, zihinleri her türlü zararlı alışkanlıktan korumak için elimizi taşın altına birlikte koyalım! 

Bağımlılıklardan uzak, sağlıklı, üretken, bilinçli bir gelecek uzak olmasın!