Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı'nda yeni dönem çalışmaları başladı

Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı'nda yeni dönem çalışmaları başladı

Yeşilay, 2014 yılında geliştirdiği Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) kapsamında program geliştirme ve yenileme çalışmaları için ilk toplantısını gerçekleştirdi. Türkiye genelinde etkili, standart ve bilimsel bir program olarak uygulanan TBM’nin etkisi TBM Etkililik Analizleri ile net bir şekilde kanıtlanırken; analiz sonuçları ve sahada çalışan formatörlerin geri bildirimleri doğrultusunda programın geliştirilmesi için çalışmalar başladı. Programın açılışını Yeşilay Genel Başkan Vekili Mehmet Dinç ve Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık gerçekleştirdi. 

Farklı alanlardan uzman isimlerin yer aldığı ekip çalışmalara başladı
TBM içeriklerindeki bilgilerin, verilerin güncellenmesi ve içeriklerde daha fazla etkinliğe yer ayrılması amacıyla bir program geliştirme planı hazırlandı. Bu plan için danışman hocalar, gelişim psikologları, program geliştirme uzmanları, etkinlik uzmanları, tasarımcı, editör ve ölçme değerlendirme uzmanı gibi birçok disiplinden hocalar ve uzmanı bir araya getiren bir ekip oluşturuldu.

Plan kapsamındaki ilk toplantı 10 Ağustos tarihinde tüm ekibin katılımıyla yapıldı. Toplantıda, Yeşilay Eğitim Müdürlüğü tarafından program geliştirme süreci katılımcılarla paylaşıldı ve tartışıldı. En son oturumda içerik üretme çalışmaları için alkol, madde, tütün, teknoloji, kumar bağımlılığı ile sağlıklı yaşam modüllerinde küçük çalışma ekipleri oluşturuldu.

Çalışmalar iki fazda yürütülecek
Program geliştirme sürecinin daha iyi yönetebilmesi adına iki fazda yürütülmesi planlanıyor. İlk fazda programın hedefleri belirlenecek, program geliştirme çerçevesi oluşturulacak ve literatürel içerik oluşturma süreci gerçekleştirilecek. İkinci fazda ise bu içeriklerin sunum, oyun, etkinlik, şarkı, video vb. öğretim materyallerine dönüştürülmesi sağlanacak. 1. fazın Aralık 2020’de, 2. fazın ise Haziran 2021’de tamamlanması bekleniyor.

Çalışmalar tamamlandığında TBM içeriklerinin tamamı içerik, tasarım, öğretim materyali, etkinlikler, ölçme ve değerlendirme sistemleri ile yeniden oluşturulacak. Sahanın ihtiyaçları dikkate alınarak yapılan bu geliştirme çalışması ile TBM’nin daha etkili ve daha kapsamlı hale gelmesi sağlanacak.

Her yıl 10 milyon öğrenci
TBM, teknoloji, tütün, alkol ve madde bağımlılıkları ile sağlıklı yaşam modüllerinden oluşuyor ve başta çocuklar ve gençlerin olmak üzere toplumun tamamını bu konularda bilgilendirmeyi ve farkındalıklarını artırmayı amaçlıyor. Ülke çapında toplam bine yakın formatör ve 40 binden fazla uygulayıcı yetiştirilen program, 2015 yılından bu yana her yıl ortalama 10 milyon öğrenci ile 2 milyon yetişkine ulaşmaya devam ediyor.