Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Uluslararası Yeşilay Federasyonu ve FIMA’dan İşbirliği Protokolü

Uluslararası Yeşilay Federasyonu ve FIMA’dan İşbirliği Protokolü

Dünya Müslüman Tıp Birlikleri Federasyonu (FIMA), Sağlık Bakanlığı, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Hayat Vakfı'nın ortaklığında düzenlenen "34. Afrika Sağlık Kongresi"nde UYEF ve FIMA arasında işbirliği protokolü imzalandı.

34. Afrika Sağlık Kongresi Sağlık Bakanlığı, Dünya Müslüman Tıp Birlikleri Federasyonu (FIMA), İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Hayat Vakfı ortaklığında İstanbul’da düzenlendi. Kongreye 60'ın üzerinde ülke ve 700 civarında uluslararası katılımcı, bakanlar ve üst düzey bürokratlar katıldı. FIMA'nın yanı sıra, 50'ye yakın sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve akademisyen de tebliğ sundu. 4 kıtada 34 Ülke Yeşilayı’nı ve kurulacak olan Ülke Yeşilaylarını bir çatı altında toplayan Uluslararası Yeşilay Federasyonu da (UYEF) kongrede FIMA ile işbirliğine gitti. UYEF Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman ve FIMA Başkanı Dr. Tanveer Zubairi arasında imzalanan protokol kapsamında UYEF ülkeleri ve FIMA arasında bağımlılıklar alanında koordineli çalışma ile eğitim, içerik, uzman desteğinin sağlanmasına yönelik kararlar alındı. Bu işbirliği çerçevesinde iki kurum tarafından gerçekleştirilecek her türlü toplantı, seminer, eğitim ve yayın faaliyetlerinin duyurulması, araştırma-eğitim faaliyetlerinde işbirliği yapılması, etkin bir şekilde bilgi ve deneyimlerin paylaşımı amaçlanıyor. 34. Afrika Sağlık Kongresinde ayrıca Yeşilay oturumu yapılarak, bağımlılıklar alanında global bir marka olan Yeşilay’ın uluslararası işbirliği ve UYEF çalışmalarına dair sunumlar yapıldı.

FIMA’nın yeni Başkanı Prof. Karaman
Bu yıl 34.’sü yapılan Afrika Sağlık Kongresinde FIMA Başkanlığı Türkiye’ye geçti. Hâlihazırda FIMA Genel Başkan Yardımcılığını yürüten, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü, aynı zamanda Uluslararası Yeşilay Federasyonu Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman FIMA’nın dönem başkanlık bayrağını Dr. Tanveer Zubairi’den devraldı.

UYEF’in 2018 sonuna kadar hedefi 60 ülke
Dünyanın bağımlılık alanındaki en eski ve köklü kuruluşu olan Yeşilay, Türkiye’deki şubeleşmenin yanı sıra uluslararası alanda da teşkilatlanmayı gerçekleştiriyor. Bu kapsamda Yeşilay, dünyanın dört bir yanında Ülke Yeşilayları kurulmasını destekleyerek küresel bir sivil toplum kuruluşu statüsüne ulaştı. Bugüne kadar 34 ülkede kuruluşu gerçekleşen Ülke Yeşilaylarıyla amaç, bağımlılıklarla mücadeledeki asırlık tecrübeyi diğer ülkelere aktarmak ve o ülkenin bağımlılık çalışmalarına destek olmak. Uluslararası alandaki faaliyetlerini bir üst aşamaya taşıyan Yeşilay, mevcut ve bundan sonra kurulacak olan Ülke Yeşilaylarını, Nisan 2016’da, kuruluş deklarasyonunu imzalamış olduğu Uluslararası Yeşilay Federasyonu (UYEF) çatısı altında topladı. Merkezi İstanbul’da olan UYEF’te, Yeşilay da diğer Ülke Yeşilayları gibi Türk Yeşilay’ı olarak yer almakta ve diğer ülkelere süpervizörlük yapmakta. Şu an UYEF çatısı altında 34 olan Ülke Yeşilayı sayısı, 2018 yılı sonuna kadar 60 ülke hedefine ulaşacak.