Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yeşilay, Avrupa ve Asya'da sivil toplum lideri

Yeşilay, Avrupa ve Asya'da sivil toplum lideri

Uyuşturucuyla mücadele konusunda dünya çapında 53 ülkenin üyesi olduğu ve üye ülkelerin uyuşturucu politikaları ile model uygulamalarının konuşulduğu BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi komisyon toplantısı CND61 12-16 Mart 2018 tarihlerinde Viyana'da düzenlendi. Tüm bağımlılık alanlarında çalışan dünyadaki tek sivil toplum kuruluşu Yeşilay, CND61'de Türkiye'deki faaliyetlerini ve tecrübelerini anlattı.

1920 yılından bugüne bağımlılıklarla mücadelesini sürdüren ve teşkilatlanmasını 40 ülkeye ulaştıran, Türkiye'nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından Yeşilay, bu yıl 61'incisi Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik Sosyal Konseyi'nin Uyuşturucu ve Suç Ofisi Komisyonu toplantılarında Türkiye'yi temsil etti.

Yeşilay'ın sponsor olduğu "2019'a Giden Yolda Sentetik Uyuşturucu Tehdidine Karşı Müdahale Çalışmaları", "Önleyici Adımlarla İlgili Tecrübe Paylaşımı ve Yenilikçi Politikalar" oturumlarında önleme, koruma ve rehabilitasyon faaliyetlerini anlatan olan Yeşilay, 98 yıllık sivil toplum deneyimini "Uyuşturucu Kullanımının Önlenmesinde Sivil Toplumun Yeri" oturumunda ilgili komisyon üyesi 52 ülkeye aktardı.

YEDAM modeli 52 ülkeye aktarıldı

Alkol ve uyuşturucu bağımlılarına ve yakınlarına ücretsiz psiko-sosyal ve rehabilitasyon hizmeti veren Yeşilay Danışmanlık Merkezi YEDAM, model olarak CND61'de en dikkat çeken konuların başında geldi. Modelin sunumunu yapan Yeşilay Genel Müdür Yardımcısı Sultan Işık, modelin aileyi de rehabilitasyona dahil ederek oluşturduklarını, sosyal uyum çalışmalarıyla bağımlıları hem rehabilite edip hem de topluma kazandırdıklarını ifade ederek; Viyana'da gerçekleşen toplantıda 52 ülkeye modelin tüm ayaklarını aktardıklarını belirtti.

Birleşmiş Milletler TBM'yi örnek uygulama seçti

Alanında uzman isimler tarafından, yaş gruplarına özelleştirilmiş bağımlılık temelli önleme eğitim programı Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı da (TBM) Viyana'da önleyici çalışmalar altında anlatılanlar arasında yer aldı. Yeşilay Eğitim Müdür Vekili Fatih Çavuşoğlu; "T.C. Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle tüm okullarda, yaş gruplarına uygun şekilde bağımlılık koruma temelli eğitim programı olan Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM), bu alanda en çok kişiye ulaşmış, sonuçlarıyla da oldukça başarılı olan bir program. "Önleyici Adımlarla İlgili Tecrübe Paylaşımı ve Yenilikçi Politikalar' başlıklı oturumda faaliyetleri ile ilgili bilgi verdiğimiz TBM aracılığı ile bugüne kadar 11 milyon öğrenci ve 2 misyon yetişkine ulaşıldı. Hedefimiz bu sayıyı 2023 yılına kadar 18 milyon öğrenciye ulaştırmak. TBM ayrıca BM tarafından önleme alanında iyi uygulama örneği olarak seçildi. Viyana programında 11 milyon öğrenciye ulaşılan başka bir program yoktu" dedi.

Yeşilay, üye 52 ülkeye Türkiye'nin uyuşturucu ile mücadelesini anlattı

CND61'de Yeşilay, faaliyetlerini ve Türkiye'de uyuşturucu ile mücadele anlamında atılan adımları sponsor olduğu oturumlarda paylaştı. Bu kapsamda 15 Mart'ta düzenlenecek ilk oturumda, sürekli ortaya çıkan sentetik uyuşturucular ve tehditleri konuşuldu. Başbakanlığa bağlı Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu'nda yer alan tek sivil toplum kuruluşu olduklarını belirten ve oturumda konuşma yapan Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz; "Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulunun hazırladığı uyuşturucuya karşı 5 yıllık eylem planında, önleme, eğitim, farkındalık ve rehabilitasyon görevleri Yeşilay'ın görev alanı olarak belirlendi. Yıl içerisinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı desteğiyle ülke genelinde 40 YEDAM açılacak. Milli bir rehabilitasyon modeli olarak, bağımlıya bütüncül bir tedavi ve iyileştirme merkezi olarak 20 ülkeyi inceleyerek oluşturduğumuz Türkiye Bağımlılık Rehabilitasyon Merkezi de yıl içerisinde 10 yerde hizmete açılacak. Tüm bu deneyim ve bilgi birikimlerimizi, Türkiye'nin bağımlılık politikasını 52 ülkeye aktardık. Yeşilay olarak çalışmalarımızla Avrupa ve Asya'nın sivil toplum lideriyiz" dedi.

BM Viyana'da Yeşilay karikatür sergisi açıldı

Yeşilay, CND61 kapsamında Birleşmiş Milletler Viyana binasında 2. Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması eserlerini sergiledi. 63 ülkeden 377 karikatüristin 836 karikatürle başvurduğu 2. Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması sergisi ziyaretçiler ve CND61 katılımcıları tarafından yoğun ilgi gördü.