Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yeşilay, Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı Araştırma Komisyonun’da Teknoloji Bağımlılığını Anlattı

Yeşilay, Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı Araştırma Komisyonun’da Teknoloji Bağımlılığını Anlattı

Yeşilay, mücadele ettiği 5 bağımlılıktan biri olan teknoloji bağımlılığı alanında çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Bu doğrultuda Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Azize Nilgün Canel, TBMM’de Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı Araştırma Komisyonu’na teknoloji bağımlılığı ve yapılması gerekenler üzerine sunum gerçekleştirdi.

Bilişim teknolojileri bağımlılığının etkilerinin incelenerek olası zararlarının önlenmesi, bu teknolojilerin kontrollü kullanımının sağlanması için yapılması gerekenlerin saptanması amacıyla kurulan araştırması komisyonu, AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı başkanlığında toplandı.

Toplantıda komisyona sunum gerçekleştiren Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Azize Nilgün Canel Türkiye Yeşilay Cemiyetinin çalıştığı alanlardan birisinin teknoloji bağımlılığı olduğunu dile getirerek, 2013-2018 verilerine bakıldığında Türkiye'de bu bağımlılıkta ciddi bir artışın bulunduğunu söyledi.

Yeşilay'ın teknoloji bağımlılığına ilişkin önleyici, koruyucu ve müdahale programlarının bulunduğunu aktaran Canel, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programının Türkiye için önemli olduğunu, bu programın her yıl 10milyon öğrenci ve 2 milyon yetişkine ulaştığını kaydetti.

Canel, teknoloji bağımlığına karşı yapılması gerekenlere ilişkin, "Teknoloji hijyeni dünyada yeni konuşulmaya başlanan bir kavram. Türkiye'de pek rastlamıyoruz. Bu konuda eğitimler oluşturmamız gerekiyor. Aslında anne babaları da eğitmemiz gereken bir çalışma bu. Teknoloji hijyeninde ekranı veya bilgisayarı kapatma var. Burada mutlaka işbirlikçi bir çalışmanın olması gerekiyor. Kişinin zarar verici içerik, kişi, oyunu tanıması ve yönetebilmesi, bunların ne olduğunu bilmesi, hatta beraberinde yasal kullanımı öğrenmesi, siber zorbalığın ne olduğunu öğrenmesi gerekiyor." dedi.

Komisyon toplantısında konuşan Yeşilay Danışmanlık Merkezi(YEDAM) psikoloğu Fatihcan Öncü, sanal olarak oynanan kötü niyetli oyunlara dikkat çekerek, zararlı oyunların yöntem ve etkisine konusunda komisyona önemli bilgiler aktardı.