Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
Ebeveynler çocuklarının bağımlı olduğunu nasıl anlarlar?
Bağımlılık, yavaş yavaş gelişen ve bir döngü içinde seyreden bir hastalıktır. Genellikle bağımlılığa ilişkin belirtiler ortaya çıktığında bağımlılık fark edilmektedir. Bağımlılığa ilişkin kriterler aşağıdaki şekildedir:
- Bireyin zamanının çoğunluğunu alkolle/maddeyle geçirmesi,
- Alkolü/maddeyi kullanmayı bıraktığında; uykusuzluk, terleme, titreme, sinirlilik, huzursuzluk gibi yoksunluk belirtilerinin görülmesi,
- Başarısız bırakma denemeleri olması,
- Kullanımın zararları görülmesine rağmen kullanıma devam edilmesi,
- Bireyin kullandığı maddeden dolayı beden ve ruh sağlığının olumsuz etkilenmesi,
- Aile, arkadaş, okul veya iş yaşamının olumsuz etkilenmesi.
Ebeveynler çocuklarında psikolojik, fiziksel ve davranışsal değişikler gözlemlediklerinde çocuklarının alkol/madde kullandığını düşünebilmektedir. Kullanılan maddelerin etkisi ise maddeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Çocuğunuzun alkol/madde kullanımına ilişkin somut bilgiler olmadan çocuğunuzla bu konu hakkında konuşmak onu rahatsız edebilir. Eğer elinizde net bilgiler varsa, bu konu hakkında konuşmak daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Konuşmak için ailenin aceleci davranmaması, kendilerinin ve çocuklarının bu konuyu konuşmaya hazır olmasını beklemesi, suçlayıcı ve yargılayıcı bir tutum sergilemek yerine destekleyici mesajlar verilmesi ve empatiyle yaklaşılması, çocuğun da konuşmasına izin verilmesi sağlıklı olacaktır. Ayrıca, ailenin tedaviyi destekleyici bir yaklaşım sergilemesi, bağımlılığın seyri ve tedaviye katılım açısından oldukça önemlidir.