Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
1035
Sağlıklı Yaşam

Bitkilerin İyileştirme Gücü Hakkında Her Şey

Elif Nur GÜR

İnsanoğlu, bitkileri çok eski çağlardan beri hastalıklarda tedavi yöntemi olarak kullandı. Bitkilerle tedavi diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de çok sık başvurulan bir yöntem olarak kabul görüyor. “Vücut kendini iyileştirmeyi, tamir etmeyi bilir, siz yeter ki ona ihtiyacı olan besini verin.” diyen Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş’a bitkilerle tedavi hakkında merak edilenleri ve doğru bilinen yanlışları sorduk.

“İlaçsız Yaşam”, “Bitkisel Kürlerle İlaçsız Tedavi”, “Mutluluk Kürleri”, “Diyabet ve Zayıflama Kürleri”, “Mutluluk Kürleri 2” ve “Yaşam Sevinci” kitaplarının yazarı Dr. Ümit Aktaş doğru beslenmenin önemini vurgulayarak, “Fitoterapiden sağlığınızı desteklemek, hastalıkları önlemek için faydalanabilirsiniz.” diyor. Dr. Ümit Aktaş’a sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili merak edilenleri sorduk, bitkilerin hastalıklar üzerindeki önleyici ve iyileştirici gücünü konuştuk.

Fitoterapi ile tanışmanız nasıl oldu?
Diplomamı alıp mesleğimi icra etmeye başladığım yıllarda fakültede nasıl öğretildiyse hastalarımı öyle tedavi etmeye çalışıyordum. Ama özellikle kronik hastalıklar söz konusu olduğunda kendimi tam anlamıyla bozguna uğramış hissettiğimi söyleyebilirim. Bu çelişkiyi en çok gözlemlediğim hastalık da neydi biliyor musunuz? Tip 2 diyabet. Okuldan yeni mezun olmuştum. Hocalarımın anlattıklarını, tip 2 diyabet hastalığında uygulanması gereken protokolü, verilmesi gereken ilaçların hepsini çok iyi biliyordum. Bana okulda öğretilen her şeyi yapıyorum, hasta da benim ona söylediklerimi yapıyor. Birkaç ayda bir geliyor, ilacını yazıyorum. Zaman içinde kan şekerini düzenlemek için daha yüksek dozlara geçiyorum. Düşünün hastayı senelerce takip ediyorsunuz. İlaçlarını alıyor, beslenme önerilerimi uyguluyor ama hastalık ilerliyor, vücutta yaptığı tahribat artarak devam ediyor. Hastanın ayaklarında iyileşmeyen yaralar oluşuyor, bağışıklık sistemi zayıfladığı için vücudunda çıbanlar çıkıyor, göz problemleri başlıyor, böbrek yetmezliği, damar hastalıkları gelişiyor. İnsan ister istemez sorgulamaya başlıyor: “Bana öğretilen her şeyi yaptım. Hata nerede? Yanlış olan ne? Neden hastalıklar iyileşmiyor?” Bu sorular kafamı ciddi anlamda kurcalamaya başladı. Ve bu noktada asıl soruyu sordum: “Ben hastalıkları nasıl tedavi edebilirim?” Yolculuğum bu temel soruyla başladı. Ve bu yolculuk beni doğru beslenmenin önemine, hastalıklarda beslenmenin nasıl olması gerektiğine ve fitoterapi bilimine götürdü.

“TEDAVİ UZMAN HEKİMLERCE YAPILMALI”
Fitoterapinin geleneksel tıptan farkları nelerdir? Pek çok Batı ülkesinde, tamamlayıcı tıp uygulamaları destekleniyor, hastanelerde bu konuda uzmanlaşmış doktorlar bulunuyor. Özellikle Almanya fitoterapi konusunda çok ileri. Tüm dünyada, kanserden diyabete pek çok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde bitkiler, bitkisel takviyeler kullanılıyor. Kronik ağrılarda fitoterapi, akupunktur gibi tedavilerden faydalanılıyor. Almanya’da doktorların %66’sı hastalarının tedavisinde bitkisel ürünler reçete ederken, Japonya’da bitkisel tedavi oranı %70’leri buluyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl milyonlarca kişi, şifa bulmak ya da tedavilerini desteklemek için, tamamlayıcı tıp alanında uzmanlaşmış hekimlere başvuruyor, nüfusun neredeyse yarısı sağlığını bitkisel ekstrelerle destekliyor. Eğer amaç hastaya şifa vermekse, etkinliği kanıtlanmış tüm tedaviler, yaklaşımlar desteklenmeli, tanınmalı ve bu tedavilerden faydalanmak hastanın en doğal hakkı olmalı. Bugün bile, yaygın olarak reçete edilen binlerce ilacın neredeyse yarısı ya bitkisel kaynaklıdır ya da bitkilerden elde edilen maddelerin kimyasal taklitleridir. Tüm dünyada koruyucu hekimlik ciddi bir yükselişte. Konvansiyonel tıbbın ilgi alanına girmeniz için maalesef önce hastalanmanız gerekiyor. Halbuki esas olan hastalık ortaya çıkmadan önlemek olmalı. Fitoterapi özellikle bu noktada büyük önem taşıyor. Fitoterapiden sağlığınızı desteklemek, hastalıkları önlemek için faydalanabilirsiniz. Hastalık ortaya çıktıktan sonra da o hastalıkta etkisi kanıtlanmış bitkisel ekstrelerden faydalanabilirsiniz, tabii tedavi fitoterapi eğitimi almış bir hekim tarafından düzenlenmeli.

İnsanlar neden bitkisel tedavi yöntemlerine yönelmeli? Bitkisel tedavi yöntemi, normal tedavinin hangi aşamasında yer alıyor?
İnsanlar her zaman bitkisel tedavilerden faydalanabilir. Esas olan hasta olmayı beklemeden, hastalanmadan doğru beslenmenin, şifalı bitkilerin gücünden faydalanmaktır. Kimyasal ilaçları merkezine alan tedaviyi normal tedavi olarak kabul edersek, bitkisel ekstrelerle yapılan tedaviyi, yani fitoterapiyi normal olmayan tedavi olarak mı görmeliyiz? Sorudan böyle bir anlam çıkıyor. Her iki tedavi de tıp biliminin kollarıdır ki kimyasal ilaçların pek çoğunun bitkisel molekülerin kimyasal taklidi olduğu düşünülecek olursa bu ayırım bile tam olarak doğru değil. Kimyasal ilaçların çoğunun ciddi yan etkilerle birlikte geldiği de unutulmamalı ve öncelik beslenmeye, mümkün olan her durumda da fitoterapiye verilmeli.
Hastalık ortaya çıkmadan önlemek, yani koruyucu hekimlik dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde giderek daha çok rağbet gören bir yaklaşım. Neden? Çünkü kronik hastalıkları önlemek hastalık ortaya çıktıktan sonra tedavi etmekten çok daha kolaydır. Peki ya hastalandıktan sonra doğru beslenmenin, bitkisel desteklerin ne tür faydalarını görebiliriz? Tip 2 diyabetten kansere, tiroid hastalıklarına kadar kronik hastalıkların tümünde beslenme mutlaka düzenlenmelidir. Yukarıda da belirttiğim gibi tip 2 diyabette sadece beslenmeyi düzenlediğimizde hastalık tam şifa ile iyileşiyor.

Mesela kanseri ele alalım, dünyada kanser tedavisi üstüne yapılan araştırma ve çalışmaların odak noktasında, kemoterapi uygulamasından kaçınma çabası var. Neden? Çünkü tıp dünyası da kemoterapi ile ilgili sorunların, açmazların çok iyi farkında. Bu yüzden de alternatif tedavilerin arayışında. Bu alternatif tedavilerin başında da immünoterapi, yani bağışıklık sistemini desteklemek üzerine kurulu bir tedavi geliyor. Bağışıklık sistemini destekleyen uygulamalar ise ağırlıklı olarak bitkisel tedavilerdir. Bitkilerin kanser tedavisinde kullanılması tüm dünyada uzun zamandır uygulanan, bilimsel çalışmalarla desteklenen, kabul görmüş bir yaklaşımdır. Ülkemizde fitoterapi bilimi hor görülürken, Amerika’nın ikinci büyük kanser araştırma merkezi olan John Hopkins’in brokoli ekstresi olduğunu biliyor muydunuz?

“TEMEL OLAN BESLENMEDİR”

Fitoterapide en çok hangi hastalar çözümü sizde arıyor? Şu ana kadar yaşadığınız farklı ya da ilginç vakalar var mı?
Bana farklı birçok hastalıkla başvuran hastalarım var. Çünkü tehlikeli yan etkileri olan ilaçları kolayca reçete etmediğimi iyi biliyorlar. Çünkü her hastalıkta beslenmenin son derece önemli olduğu konusunda bir bilinç oluştu. Bakın dikkatinizi çekerim fitoterapi değil beslenme diyorum! Uzmanlığım fitoterapi üstüne ama temel olanın beslenme olduğunu unutmamak gerekiyor. Tüm kronik hastalıkları tam şifa ile iyileştiremeyebilirsiniz ama beslenme ve fitoterapi ile hastalığı kontrol altına alabilir, semptomların hafif seyretmesini sağlayabilir, hastanın yaşam kalitesini artırabilirsiniz. Bana başvuran çok sayıdaki tip 2 diyabet hastamın tam şifa ile iyileşmesi en büyük mutluluğum, gururumdur. Seneler boyunca doktorlarının verdiği her ilacı içen, her dediğini yapan ama hastalıkları giderek derinleşen “Sen iyileşemezsin, hayat boyu ilaç kullanman gerekiyor.” denilen hastalar bunlar… Ama doğru bir beslenme modeli ile tip 2 diyabetteki etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış bitkisel desteklerle hastalık tam şifa ile iyileşir. Ama şunu mutlaka vurgulamak gerekir: Tatlı, börek, çörek yiyen, bol bol cips, pizza, makarna tüketen birine gidip de çörek otu, zeytin yaprağı özü gibi diyabet tedavisindeki etkisi kanıtlanmış bitkisel ekstreler verseniz ne fayda? Hasta yanlış beslenmeye devam ettikçe hiçbir bitkisel ekstre onu iyileştiremez. Pek çok ilginç vakayla karşılaştım, ama size anlatacağım üç vaka tıp bilimi yanlış ya da eksik icra edildiğinde neler olabileceğine çok iyi örnek oluşturuyor.

Birincisi, 7-8 sene kadar önce, 15 sene boyunca depresyon tedavisi görmüş bir kadın hasta başvurdu kliniğime. Neredeyse piyasada mevcut bulunan tüm ilaçları sırayla kullanmıştı. Tüm bu ilaçlara rağmen, şikayetleri bir türlü geçmiyordu. Sürekli mutsuz, isteksiz ve yorgun olmaktan şikayetçiydi. Şikayetleri ve muayene bulguları beni tiroid bozukluğuna yönlendirdi. Yaptığımız kan tahlili sonucu hastada hipotiroidi olduğu ortaya çıktı. 15 sene boyunca hastaya farklı farklı antidepresanlar reçete edilmişti, ama hastanın tiroid hormonlarına bakmak kimsenin aklına gelmemişti. Hipotiroidinin belirtileri yorgunluk, halsizlik ve isteksizliktir. Bu belirtilerle size başvuran bir hastada önce tiroid hormonlarına bakılmalı. Sorunları depresyona bağlanan hasta antidepresanlar yüzünden daha çok kilo almış, şikayetlerinin hiçbiri düzelmemiş ve başlangıçtan daha kötü olmuştu.

Başka bir ilginç vaka ise bana kolunu kaldıramayacak derecede halsizlik şikâyetiyle gelen genç bir kadın hastamdı. Aslında profesyonel bir sporcuyken, tüm hayatını sekteye uğratan ağrıları olmaya başlamıştı. Lyme hastası olabileceği şüphesiyle tahlillerini yaptırdık ve sonuç pozitif çıktı. Oysa ağrılarından dolayı dolaşmadığı klinik kalmamıştı ve kimsenin aklına lyme hastalığı gelmemişti. Borrelia burgdorferi bakterisi ile enfekte olmuş kenelerden geçen lyme hastalığı eğer radarınızda değilse teşhis etmesi son derece zor bir hastalıktır. Eğer özellikle bu hastalığı araştırmazsanız bulmanız mümkün değil.

Bir diğer vaka ise kliniğime gelen 12 yaşlarındaki kız çocuğuydu. Çocuk bana gelmeden yaklaşık iki sene önce aşırı halsizlik, yorgunluk ve mide bulantısı şikayetleri ile ailesi tarafından bir tıp fakültesine götürülmüştü. Teşhis aplastik anemiydi. Bu kemik iliğinin baskılandığı ve neredeyse tüm kan hücrelerinin sıfırlandığı bir hastalıktır. Hemen kemoterapi ve kortizon tedavisine başlanıyor. Küçük hastamın durumu iyice kötüleşiyor. Ölümün eşiğine gelen çocuktaki asıl sorun neymiş biliyor musunuz? Ağır metal zehirlenmesi. Kimsenin aklına ağır metal zehirlenmesine bakmak gelmemiş bile. Zehirlenmenin kaynağı mı? Tost makinesi. Anne tost makinesinin yüzeyi çizildiği için önlem almak adına içini alüminyum folyo ile kaplamış. Yani yediği tostlarla küçük kızın vücudunda yüksek miktarda alüminyum birikmiş. Vücut ağır metallerin yükü altında, ilik baskılanmış kan hücresi üretemiyor. Neyse ki, hastam ağır metalleri vücuttan atan şelasyon tedavisine başladıktan kısa süre sonra tamamen iyileşti.

“TIP EĞİTİMİ İLAÇ REÇETE ETMEKÜZERİNE KURGULANIYOR”

İlaçların hastalıklar üzerinde tamamıyla geçirici bir etkisi var mıdır? Buna ek olarak hastalığın tamamını çözmemesi ilaç sektörünün eksikliğinin bitkilerle tamamlanacağını gösterebilir mi?
Bazı hastalıklarda ilaç alır ve tamamen iyileşebilirsiniz. Bu hastalıkların da hemen hepsi akut hastalıklardır. Mesela ciddi ateş, solunum sorunları, halsizlik gibi şikâyetlerle doktora gittiniz. Tahliller yapıldı ve hastalığınızın bakteriyel bir enfeksiyon olduğu anlaşıldı. Doktor size antibiyotik reçete eder ve dinlenip, ilacınızı alırsanız iyileşirsiniz. Ama tabii doktorunuzun bir kür antibiyotikle bağırsaklarınızdaki faydalı bakterilerin yok olacağı konusunda sizi mutlaka bilinçlendirmeli ve hem beslenmenizdeki probiyotik zengini gıdaları artırmalı, hatta antibiyotiğin yanında probiyotik takviyesi de reçete etmeli. Ama romatizma, tip 2 diyabet gibi kronik hastalıklarda ilaçlar, bırakın sorunu çözmeyi daha da kötü bir hale getirir, hastalığın derinleşmesine neden olur. Romatizma hastalığında kullanılan bir ilaç grubunun ortak özelliği bağışıklığı baskılamasıdır. Siz gidip bağışıklık sistemini baskılarsanız vücudu her türlü hastalığa karşı savunmasız bırakırsınız. O zaman da hasta romatizmadan değil zatürreden, kanserden ölür. Sistemin bütününde sorun var. Tıp eğitimi ilaç reçete etmek üzerine kurgulanıyor. İlaçların yan etkileri ya gizleniyor ya da nadir görülen yan etkiler olarak lanse ediliyor. Beslenmenin sağlık üzerindeki belirleyici rolü önemsenmiyor, doktorlara beslenmenin nasıl olması gerektiği öğretilmiyor. İlaç sektörünün eksikliğinden ziyade sistemin yanlışlığı konuşulmalı ve bunun nasıl düzeltileceğine kafa yorulmalı. Çünkü bir hastalık için ölümcül yan etkileri olan bir ilaç reçete ediliyorsa bu ilacı bitkisel ekstrelerle, fitoterapi ile destekleseniz de fayda etmez.

Beslenmenin ve doğal yaşamın insan sağlığına etkilerini biliyoruz. Bunlar hasta bireylerin iyileşmesine hangi oranda katkı sağlıyor?
Öncelikle “doğal yaşam” tabirinizi ben müsaadenizle “doğal beslenme” olarak değiştireceğim. Çünkü şehri terk edip kendilerine doğada bir hayat kuran ama işlenmiş gıdalar tüketmeye, kötü beslenmeye devam eden çok insan tanıyorum. Doğal beslenme, yani besinleri mevsiminde ve fıtratına uygun bir şekilde tüketmek, tereyağından korkmamak, soğuk sıkım zeytinyağı gibi şifalı besinleri sofranızdan eksik etmemek, serbest gezen tavuğun etini, yumurtasını yemek vücudunuza ihtiyacı olan gıdayı verir. Hele bir de yoğurdunuzu mayalıyor, turşunuzu kuruyor, sofranızı katkı maddeleriyle, kimyasallarla kirlenmiş gıdalardan uzak tutuyor, bitkisel kürlerden faydalanıyorsanız zaten hastalıklara karşı dirençli olursunuz. Her zaman söylerim vücut kendini iyileştirmeyi, kendini tamir etmeyi bilir, siz yeter ki ona ihtiyacı olan besini verin. Siz yeter ki onu besin diye yutturulan toksik yiyeceklerle zehirlemeyin. Bunlar hastalıkları önlemede, bağışıklığı güçlendirmede son derecede önemlidir.

Sağlıklı Yaşam

Pedallar Sağlıklı Yaşam İçin Çevrildi

1061Haziran2022
Bağımlılık

Yeşilay’dan “Bağımsız Gençlik” Manifestosu

1061Haziran2022
Bağımlılık

YEDAM Sempozyumu'ndan Bağımlılıklara Bilimsel Bakış

1061Haziran2022
Bağımlılık

Sağlıksız Aile Tutumları Bağımlılık İçin Risk Faktörü

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Profilleri Nasıl Şekilleniyor?

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Ebeveyn Çocuğun Tüm Yaşamını Etkiliyor

1060Mayıs2022
Bağımlılık

“Hayır” Diyebilen Bir Çocuk Yetiştirmek

1060Mayıs2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ailenin Dijitalleşme ile İmtihanı

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlılık Aileden Etkilenen ve Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır

1060Mayıs2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik sigara nikotin pandemisini gelecek nesillere taşıyor

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Tütünle Mücadelenin Bir Ayağı da E-Sigara ile Mücadele Olmalı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Dünya Elektronik Sigara ile Nasıl Mücadele Ediyor?

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara En Az Sigara Kadar Zararlı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Vazgeçilen her sigara sağlıklı bir hayatın kapısını aralar”

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Çocuklarımızı sigaradan nasıl koruruz?

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Sigara stresi azaltmaz, sigarasızlık stres oluşturur

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Şimdi tam zamanı!

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

“Bırakabilirsin” mobil uygulamasıyla sigaradan kurtulun!

1057Şubat2022
Teknoloji Bağımlılığı

Fizikselden Sanala Yeni Bir Şiddet Türü: Siber Zorbalık

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ergenler Sosyal Medya Bağımlılığında Risk Grubunda

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Geleneksel Değerler Çocukları Koruyor

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyada Dayatılan Güzellik Büyük Bir Yanılgı

1056Ocak2022
Kumar Bağımlılığı

Çocuklarınız İçin Ulaşılabilir Ebeveynler Olun

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Pandemi Sonrasında Toplumları Bekleyen Tehlike: Çevrim İçi Kumar Bağımlılığı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Aileler Tedavi Sürecine Aktif Olarak Dahil Olmalı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

“Gençliğin En Büyük Sorunu Büyüyememek”

1053Ekim2021
Yaşam

İyi Arkadaş Çevresi Bağımlılıklardan Uzak Tutar

1053Ekim2021
Yaşam

Davranışsal Bağımlılıklar En Çok Genç ve Ergenleri Etkiliyor

1053Ekim2021
Madde Bağımlılığı

Çocuğum Madde Kullanıyor mu?

1053Ekim2021
Yaşam

Gençlerin Gözünden Bağımlılıklar

1053Ekim2021
Yaşam

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması, Edebiyat ve Sanatla Farkındalık Oluşturuyor

1053Ekim2021
Sağlıklı Yaşam

Antikten Moderne 28 Asırlık Yolculuk

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin En Başarılı Olimpiyat Tecrübesi TOKYO 2020’nin Ardından

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Yaşam Becerileri Bireyi ve Toplumu Korur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Stresle Mücadelede Yaşam Becerileri Faktörü

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Aileyle Sağlıklı İletişim Sağlıklı Kararları Doğurur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

“Hobiler Bizi Ruhsal Olarak Geliştirir”

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Hangi Yaşta Hangi Sporu Yapmalı?

1051Ağustos2021
Yaşam

“Sanat ve Kitap Bağımlısıyım”

1051Ağustos2021
Teknoloji Bağımlılığı

YEDAM'dan İnternet Bağımlılığına Özgün Çözümler

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Sarmalında Oyun Oynama Bozukluğu

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ebeveynler Doğru Rol Model Olmalı”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Oynama Bozukluğunun Tedavisinde Yasaklar Çözüm Değil

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ulusal Kampanyalar Farkındalık Oluşturuyor”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Sizi Değil, Siz Onu Kontrol Edin!

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı Hasta Ediyor

1050Temmuz2021
Sağlıklı Yaşam

Artan Obezite, TBMM’nin de Gündeminde

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin Obeziteyle Mücadelesi

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Obezite, 21’inci Yüzyılın En Önemli Sağlık Sorunudur

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Kalmak Virüsten Korudu, Obeziteyi Artırdı

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Pandemi Döneminde Yeme Bozuklukları Arttı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Besin Örüntüsü Dengeli Olmalı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Hareketsiz Kalmayın!

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Ağır Yaşamların Yükü Hafifliyor Mu?

1049Haziran2021
Yaşam

Gidene Üzülmek Yerine Var Olanı Güçlendirmeliyiz

1049Haziran2021
Yaşam

“Babalar Dua Gibidir; Artık Görünmez Olsa Da Dokunur Evladına...”

1049Haziran2021
Bağımlılık

“Sanat ve Spor, Bağımlılıkla Mücadelenin Panzehirleridir”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Gençlerde Davranışsal Bağımlılıklar Artıyor

1048Mayıs2021
Bağımlılık

“Aile Bağları Ne Kadar Sağlamsa, Bağımlılık Riski O Kadar Azalır”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

"Özgürlük ve Sorumluluk Birbirini Tamamlar"

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Anne-Babalar Dikkat! Uzun Süreli Ekran Maruziyeti Nelere Yol Açıyor?

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Yeşilay Gençlerin, Gençler Yeşilay’ın Yanında!

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Geleceğin Olimpiyat Şampiyonları TOHM’da Yetişiyor

1048Mayıs2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlı Kişi, İnterneti Bir Kaçış Yöntemi Olarak Kullanıyor”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Anne Babaya Güvenli Bağlanma Bağımlılıktan Korur

1047Nisan2021
Bağımlılık

“Öz Saygısı Düşük Bireylerde Bağımlılık Riski Daha Fazladır”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Pandemi Sürecinde Kaygı Bozukluğu Arttı

1047Nisan2021
Bağımlılık

Sosyal Kaygı İnternet Bağımlılığını Tetikliyor

1047Nisan2021
Yaşam

Buz Hokeyi Sayesinde “Tek Yürek” Oldular: Bağımlılıktan Kurtuldular

1047Nisan2021
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Çağın Hastalığı: Yeni Nesil Bağımlılıklar

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Yasa Dışı Kumar ve Bahisle Hukuksal Mücadele

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Sevgi ve İlgi Bağımlılıklardan Korur

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlılık Tüm Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır”

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijitalleşme Aile İçi İlişkilerin Kalitesini Düşürüyor”

1046Mart2021
Yaşam

“Pandemiden Ders Çıkararak Geleceğimizi Kurtarabiliriz”

1046Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Kampanyalar Sigara Endüstrisinin Gerçek Yüzünü Gösteriyor”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Tütün Fiyatları ve Vergiler Düşürülmemelidir"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara Kullanmak, Marka Değiştirerek Sigara Kullanımına Devam Etmek Gibidir”

1045Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Sigarayı Bırakmak Kanser Riskini Azaltır”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Pandemide Sigara İçme Oranları Düştü

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Çocuğunuzun ‘Hayır’ Deme Becerisini Geliştirin"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığına Karşı YEDAM Desteği

1045Şubat2021
Madde Bağımlılığı

Madde Bağımlılığı COVID-19'u Tetikliyor

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Bağımlılık Tedavisi Ertelenmemeli, Güçlendirilmeli"

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

“Madde Bağımlılığının Gerçek Tedavisi Rehabilitasyondur”

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Zehir Tacirlerinin Pandemi Fırsatçılığı

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Her İki Madde Bağımlısından Biri Depresyonda

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Online Terapi, Kişileri Madde Kullanımından Uzak Tuttu"

1044Ocak2021
Sağlıklı Yaşam

“Gençlik İnsan Hayatının En Zor Dönemidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Doğru Rol Model Olmak Önemli

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

“Spor ve Sanat Tedavi Edicidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Mutluluk Ailede Başlar

1043Mutluluk Ailede Başlar2020
Sağlıklı Yaşam

“Depresyon, Gündelik Bir Keyifsizlik Hali Değildir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Beslenme Anlayışı Ailede Şekilleniyor

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Organik Beslenmeye Mucizevi Bir Anlam Yüklenilmemeli”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Bir Tür Yeme Bozukluğu: Ortoreksiya Nervoza

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Tarladan Sofraya Uzanan Bir Zincir: Gıda Güvenliği

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Tarımsal Üretimi Tüketici Davranışları Belirleyecek”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Ekolojik Yaşam Arayışları

1042Kasım2020

“Çocuklarımızı Korumakla Yükümlüyüz”

Ekim
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Nelere Yol Açıyor?

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Yetişkinleri de Buluyor

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Ticari Kaygılar Çocukları Korumanın Önüne Geçiyor"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Yasak Koyarak Çocuğunuzu Bağımlılıktan Koruyamazsınız"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığının Karanlık Yüzü

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Davranışsal Bağımlılıklara YEDAM Desteği

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Bütün Aile Toplanalım, Ekranları Unutalım

1041Ekim2020
Eğitim

"Eğitimin Sürekliliği Sağlanmalı"

1040Eylül2020
Yaşam

“Çocuklarınıza Onları Önemsediğinizi Hissettirin”

1040Eylül2020
Eğitim

Bu Sefer Ziller Ebeveynler İçin Mi Çalıyor?

1040Eylül2020
Eğitim

Okul Fobisi Sizi Korkutmasın!

1040Eylül2020
Eğitim

Okula Yeni Başlayanların Pandemiyle İmtihanı

1040Eylül2020
Eğitim

Okullar Sağlık Tedbirleri İle Açılıyor

1040Eylül2020
Eğitim

Yeşilay Eğitim Faaliyetleri Hız Kesmiyor

1040Eylül2020
Alkol Bağımlılığı

Gençlerde Alkol Bağımlılığında Önemli Bir Basamak: Sosyal İçicilik

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Nedir, Nasıl Başlar, Nasıl Tedavi Edilir?

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Nöroloji Alkolün Güvenli Sınırı Yok Diyor!

1039Ağustos2020
Bağımlılık

Pandemi Bağımlılıkları Tetikledi

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapıyor?

1039Ağustos2020
Yaşam

“İyiliğin Kanatlarına Tutunmaya Her Zamankinden Çok İhtiyacımız Var”

1038Temmuz2020
Yaşam

Pandemi Günlerinde Dayanışmanın Çarpan Etkisi: Vefa Sosyal Destek Grubu

1038Temmuz2020
Yaşam

Türkiye’de Afet Yönetimi ve Gönüllülük

1038Temmuz2020
Yaşam

"İnsan"ın En Zor Anında 152 Yıldır Hep O Var: Türk Kızılay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bağımlılığa Karşı "Gönüllü" Mücadelenin Adı; Yeşilay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bir Ömür Boyu Yeşilaylı Olanlar…

1038Temmuz2020
Yaşam

Gönüllü Olmak Hem Sizi Hem De Dünyayı Değiştirir

1038Temmuz2020
Yaşam

Vakıf ve Gönüllülük Üzerine

1038Temmuz2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Teknoloji Kullanımı Stresi Artırıyor"

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Günlerinde "Teknoloji" Dost Mu, Düşman Mı?

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Koronavirüs Dijital Bağımlığı Tetikledi

1037Haziran2020
Yaşam

"Evden Çalışma Modeli B Planı Olarak Elimizde"

1037Haziran2020
Yaşam

10 Soruda Koronavirüs Sonrası Küresel Sistem

1037Haziran2020
Alkol Bağımlılığı

"Şişenini Dibi"nden Görünenler

1032Ocak2020
Alkol Bağımlılığı

İpler Senin Elinde Alkole Hayır De!

1032Ocak2020
Tütün Bağımlılığı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Sigarayı Bugün Bıraksanız Yarın Covid-19 Riskiniz Azalır"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Diyetisyen Derya Zünbülcan: "Esas Risk, Yanlış Beslenme"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

"Koronafobi" Virüsten Daha Hızlı Yayılıyor

1036Mayıs2020
Eğitim

Hayat da Eğitim de Eve Sığar

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Korona Günlerinde Ev Hayatı

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Yaşam İçin Sporla “Evde Kal”

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Dezenfeksiyon Aracı: Güneş

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

El Hijyeni Virüsten Korur

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Evde Düzen İçin İpuçları

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Bahane Yok! Oyun Vakti

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Asıl Soru Şu; Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Koruruz?

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

"Dengeli Beslenme Sizi Mutlu Eder"

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Daha İyi Bir Yaşam İçin Sadeleşin

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Yaşamda Sürdürülebilirlik Önemli

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Aşılama Yalnızca Kişiyi Değil Toplumu da Koruyor

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Bitkilerin İyileştirme Gücü Hakkında Her Şey

1035Nisan2020
Teknoloji Bağımlılığı

Gençlikve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: "E-sporun en büyük riski, dijital bağımlılıktır"

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

DSÖ’nün Gündeminde E-spor ve Oyun Bağımlılığı Var

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

E-Spor Obeziteye Neden Oluyor

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Oyun Nasıl E-spor Oldu?

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Prof. Dr. Tolga Arıcak: E-Spor Bağımlılık Riskini Artıracak

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk: Dijital oyunların e-spor olarak anılmasına itirazımız var

1031Aralık2019
Tütün Bağımlılığı

Amaçları Daha Fazla İnsanı Bağımlı Yapmak

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara ile Yasal Mücadele

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Can Almaya Devam Ediyor Can Almaya Devam Ediyor

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara da Sigara Kadar Zararlı

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Doç. Dr. Toker Ergüder: Elektronik Sigara, En Az Sigara Kadar Bağımlılık Yapıyor

1030Kasım2019