Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
1086
Yaşam

Geçmişi Anlamlandırmak Kişiyi Rahatlatır

Yusuf DURAN

Danimarkalı filozof ve teolog Soren Kierkegaard, “Hayat, sadece geriye bakarak anlaşılabilir; ancak ileri doğru yaşanabilir” diyor… Geçmişin izleri her zaman zihnimizde ve kalbimizde, ancak bunları anlayıp ileri bakabilmemiz de şart. Peki, geçmişi nasıl anlarız? Geçmişi nasıl geçmişte bırakıp önümüze bakarız? Geçmişin yüklerinden kurtulup olumsuz izlerini silmek mümkün müdür? Klinik Psikolog Gizem Bodur Atalay ile geçmişi anlamayı ve onunla barışmayı konuştuk.

Bazen duyduğumuz bir şarkı, gittiğimiz bir yer, aldığımız bir koku; bazen de bir duygu bizi geçmişe götürür. Peki, geçmişi yalnızca hatırlamak ile geçmişe takılmak arasındaki fark ne? Klinik Psikolog Gizem Bodur Atalay, insan benliğinin geçmişine dair düşüncelerden tamamen kurtulmasının mümkün olmadığını söylüyor ve bunu sağlıklı bir durum olarak nitelendiriyor. Atalay’a göre anıların hissettirdiği duygularınız yoğunlaşıp günlük yaşantınızda çokça yer kaplamaya başlamışsa ve bu durum gündelik işlerinize odaklanmanızı zorlaştırıyorsa siz de geçmişe takılıp kalanlardan olabilirsiniz. Klinik Psikolog Gizem Bodur Atalay ile geçmişin farkında olarak bugünü anlamlandırmayı ve şimdiki anı yaşayabilmeyi konuştuk.

Bazen duyduğumuz bir şarkı, gittiğimiz bir yer, aldığımız bir koku; bazen de bir duygu bizi geçmişe götürür. Peki, geçmişi yalnızca hatırlamak ile geçmişe takılmak arasındaki fark ne? Klinik Psikolog Gizem Bodur Atalay, insan benliğinin geçmişine dair düşüncelerden tamamen kurtulmasının mümkün olmadığını söylüyor ve bunu sağlıklı bir durum olarak nitelendiriyor. Atalay’a göre anıların hissettirdiği duygularınız yoğunlaşıp günlük yaşantınızda çokça yer kaplamaya başlamışsa ve bu durum gündelik işlerinize odaklanmanızı zorlaştırıyorsa siz de geçmişe takılıp kalanlardan olabilirsiniz. Klinik Psikolog Gizem Bodur Atalay ile geçmişin farkında olarak bugünü anlamlandırmayı ve şimdiki anı yaşayabilmeyi konuştuk.

GEÇMİŞE TAKILMAK VE “YİNELEME ZORLANTISI” KAVRAMI

Geçmişe takılıp kalmak nedir? Bir insanı düşündüğümüzde onu; geçmişi, şimdisi ve geleceği üzerinden değerlendiririz. Örneğin, bir filmdeki ya da okuduğunuz bir romandaki bir karakteri düşünün, onun bugününü anlamaya çalışırken zihnimizde onun geçmiş yaşantısının nasıl olmuş olabileceği ve gelecekte nasıl bir hayatı olabileceği üzerine sorular oluşur. Kendimize bakış açımız da işte bu şekildedir. Bugünümüzü anlamaya çalışırken geçmişimizden parçalar bulup yapbozu tamamlamaya çabalarız ve bunun üzerine geleceğimizi inşa etmeye çalışır bunu kurgularız.

İnsanı algılarken onu kendi tarihçesi üzerinden çalışarak algılamak psikoloji biliminin de en temel yöntemidir. Yani, geçmişi anlama çabası aslında kendimizi anlama çabamızın bir parçası olduğundan oldukça olağandır. Geçmişe takılıp kalmak ise, bugünkü yaşantımızda bir şeyleri anlamakta zorlandığımızda geçmişe dönüp ne olmuştu onu anlayıp, buna göre şimdiye dair kararlar almamız için tekrar tekrar geçmişe dair düşünceler içine girmemiz anlamına gelebilir.

Psikanaliz alanındaki çalışmalarıyla tanınmış, modern psikolojinin öncülerinden olan Sigmund Freud, “yineleme zorlantısı” kavramı ile bazı travmatik olayların, örneğin, daha önce yaşanmış kazaların ya da olumsuz yaşam olaylarının, zihnimizde veya rüyalarımızda tekrar tekrar belirmesi durumundan bahseder. Freud, Birinci Dünya Savaşı sonrası nevroz olgularından yola çıkarak travmatik olayların tekrar tekrar kişinin yaşamında ve zihninde gündeme geldiğinin altını çizer ve bunun sebeplerini araştırır. “Kişi rahatsız olduğu hâlde neden geçmişiyle bu kadar yoğunlukla uğraşır?” sorusunun yanıtlarını bulmaya çalışır. Geçmişle haşır neşir olma hâli bir tarafıyla sağlıklı ve doğal bir eğilimdir, çünkü kişi geçmiş öyküsünü anlamadan bugününü anlayamaz. Ancak, geçmişe dair düşünceler çok yoğunlaşmışsa bu, bazen kişiye zarar verici bir boyuta ulaşabilir.

Hangi durumda bir sorun hâline geldiğinden söz edebiliriz?
Takıntılı bir şekilde zihinde beliren geçmiş yaşantılara dair düşüncelere yoğun duygulanımlar da eşlik ediyor, kişinin günlük yaşantısına uyumunu zorlaştırıyor ise o zaman ruhsal bir zorlanmanın varlığına işaret eden bir durum söz konusudur. Travma yaratıcı deneyimler, ruhsal dengenin korunmasında gerekli olan ruhsallıktaki uyarım kalkanını yarıp geçerler. Bu uyarımlar, terapi süreci içerisinde işlenip anlamlandırılamadıklarında ise kişinin yaşantısında tekrarlayan döngülere dönüşebilirler; tekrarlayan düşünceler ve eylemlerle dışa vurulan “yineleme zorlantıları”na yol açabilirler. Bu sebeple geçmişe dair takıntıların zihnimizdeki yineleme zorlantılarının bir ürünü olduğunu söyleyebiliriz.

BUGÜNÜ VE KENDİNİ ANLAMANIN ANAHTARI GEÇMİŞTE

Bilinçaltımız geçmişe neden ve nasıl takılı kalıyor?
Niçin ana ve geleceğe bakamıyoruz? Geçmiş ve şimdi birbiriyle oldukça bağlı kavramlar olduğu için bazen ikisini birbirinden ayırt etmek de zordur. Geçmiş aslında şimdinin de içindedir. Kişilik gelişiminin en temel aşaması erken ve orta çocukluk döneminde, 0-6 yaş arasında, tamamlanır. Gerisi, üzerine inşa edilen kimlik unsurlarıdır. Bu nedenle temel aşamalar, o dönemlerdeki anılar ve bilinçli olarak o anıları hatırlamasak dahi bilinç dışımızda o anıların bizde bıraktığı duygulanımlar, oldukça aktiftirler. Bu sebeple geçmiş, temelde her zaman zihnimizdedir. Bir şeyler olmuştur, yaşamışızdır ve bir çocuk olarak tüm bu yaşantılara maruz kalmışızdır. Yetişkin olduğumuzda da bugünü anlamak için, “Çocukluğumuzda bize ne olmuştu?”yu anlamak kişilik ve kimlik gelişimimizi anlamamız açısından önem taşır. Çoğu kişi bu sebeple psikoterapi sürecine başlayarak geçmişini ve şimdisini anlamak, yani aslında bir bütün olarak kendine bakmak ve anlamak, bunun üzerine çalışmak ihtiyacı duyabiliyor. Geçmişi çok anlamadan ya da anlamlandıramadan şimdiye ve geleceğe odaklanmak bazı kişiler için zor olabiliyor. Anlamlandıramadığımız geçmiş devamlı zihnimize takılabiliyor. Yakın veya uzak geçmişimizdeki travmatik olaylar zihnimizde her zaman canlılığını koruyabilirler. Bundan dolayı da geçmişe takılmak ve ana odaklanamamak da söz konusu olabilir. Zihnimiz devamlı bir problem çözme sürecinde gibi geçmiş anılara odaklanır ve böylece bulunduğumuz anı ıskalayabiliriz. Bazen de geçmişteki travmatik anılar tamamen zihnimizden silinebilir ancak onların duygusu günlük yaşamda birtakım çağrışımlarla açığa çıkabilir ya da güncel eylemlerle tekrar tekrar canlandırılabilir.

Geçmişe takılıp kaldığımızı nasıl anlayabiliriz?
Bunun çok direkt ve somut göstergeleri yok, çünkü geç miş hep bizimle ve biz fark etsek de etmesek de zihnimizin önemli bir kısmını kapsıyor. Ancak, eğer geçmişe dair bazı hatırlanan anıların hissettirdiği duygular yoğunlaşmışsa ve günlük yaşantımızda oldukça alan kaplamaya başlamışsa, bu, zihnimizin geçmişle haşır neşir olduğunun bir göstergesi olabilir. Geçmişe yoğunlaşıp gündelik işlerimize odaklanma güçlüğü yaşıyor ve günlük işlerimizi gerçekleştirmemiz bu sebeple zorlaşıyor ise o zaman da zihnimizin geçmişe yoğun bir şekilde takılma hâlinde olduğunu düşünebiliriz.

Bazı anıların zihnimizden tamamen silinmesi de o anıların zihnimiz tarafından bastırıldığını gösterir. Zihnimiz, geri planda tutmaya çalıştığı bu anılarla aslında oldukça meşguldür ve bir savunma yöntemi olarak onları bastırarak unutmayı tercih eder. Ancak, tekrar tekrar belli semboller ve bunların getirdiği temalar üzerinden görünen rüyalar geçmişe takılıp kalma alanlarının neler olduğuna dair bize bilgi sağlarlar. Bazen de güncel korkularımız ya da fobi diye nitelendirdiğimiz korku hissimizi dışa vurduğumuz nesneler ya da varlıklar takıntılı bir şekilde zihinsel uğraşı unsurlarımız olabilir. Bugün de var olan korku unsurlarının aslında geçmişle birtakım bağlantıları olabilir ve zihnimiz bu bağlantıları kurmak üzerine yoğun bir uğraşı içerisine girebilir. Tüm bunlar geçmişe takılıp kalmışlığın göstergeleri olabilir.

“GEÇMİŞE TAKILI KALMA HÂLİ, YIKICI VE ZARAR VERİCİ BİR FORMA DÖNÜŞEBİLİR”

Geçmişe takılıp kalmak bizleri nasıl etkiler, psikolojimize nasıl yansır?
Herkes zihninde geçmişiyle, geçmiş yaşantısı ve anılarıyla belirli düzeylerde uğraşır. Bazen, geçmişteki bazı yaşantıların olumsuz etkileri ile ilgili öfke, üzüntü, suçluluk, pişmanlık, kırgınlık gibi duygular hissedebiliriz. Bu tür duygular yoğunlaştığında bugünkü yaşantımızı, yaşam biçimimizi ve ilişkilerimizi de etkileyebilir. Geçmiş yaşantıların getirdiği duygular ve düşünceler geleceğimizle ilgili alacağımız kararları da şekillendirebilir. “Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer” dedikleri durum ortaya çıkabilir. Geçmişteki bazı olumsuz deneyimler sonucu bize kalan en temel duygu kaygı olabilmektedir. Bu da geleceğe dair temkinli adımlar atmamıza bazen de adım atamayacak düzeyde hareketsiz kalmamıza yol açabilir.

Bazen de “yineleme zorlantısı” ile zihinde takılı kalan geçmiş anının bir benzeri bugünde de düşüncemizde ve/veya eylemimizde tekrar tekrar canlanarak yeniden ifade bulabilir. Örneğin, bir kişi geçmişinde sıklıkla fiziksel bir şiddete maruz kalmışsa, şimdiki yaşantısında bu deneyimlerin çağrıştırdığı anılar ve bunların getirdiği duygular zihninde tekrar tekrar belirebilir. Bazen de kişi kendi maruz kaldığı eylemlerde sıklıkla kendisi bulunarak bu anılarla bir tür baş ediş içerisine girebilir. Tüm bunlar bu travmatik anıların getirdiği etkilerden benliğimizi koruma çabamızdır. Ancak, bu düşüncelerin ya da eylemlerin tekrarlayıcı bir şekilde olması, bazen kişinin kendine ya da çevreye zarar vermesi gibi olumsuz sonuçlara yol açabilir. Freud, “yineleme zorlantısı”nı “ölüm dürtüsü” kavramı üzerinden açıklar. Ölüm dürtüsü, kişinin bilinç dışı biçimde kendisine ya da çevresine zarar verme girişimlerine sebep olan yönelimidir. Aslında çok derinde “yaşam dürtüsü”, yani hayatta olma, onarma ve üretme eğilimi ile ilişkili olan bu kavram, travmatik anıların etkisi sonucu yıkıcı etkilere yol açan bir şekle gelebilmektedir. Zihne takılı kalan geçmişe dair düşünceleri de bu kapsamda düşünebiliriz. Bir tarafıyla benlik bütünlüğümüzü ve ruhsallığımızı onarma çabamızla gelişen bu geçmişe takılı kalma hâli, yoğunlaştığı bazı zamanlarda yıkıcı ve zarar verici bir forma dönüşebilir.

“PSİKOTERAPİ EN GÜVENLİ ALANDIR”

Geçmişe takılı kalmaktan nasıl kurtuluruz?
İnsan benliği geçmişiyle bir bütün içerisinde olduğu için geçmişine dair düşüncelerden tamamen kurtulması mümkün değildir. Geçmişte bizi oldukça etkileyen, yaşantımızdaki dönüm noktası olarak nitelendirebileceğimiz olaylar ise bugünkü yaşantımızdaki bazı deneyimlerimizle zihnimizde yeniden çağrışabilir, tekrar tekrar bu olaylara dair duygu ve düşüncelerimizin yoğunlaşmasına yol açabilir. Aslında zihnimiz bu olayları tekrar tekrar hatırlayıp anlamlandırmak, yaşantımızda bir yere konumlandırmak ve normalleştirmek istemektedir. Rüyalarımız vasıtası ile geçmiş yaşantımıza ait zihnimizdeki sembollerle bilinç dışımızdakileri yeniden ifadelendirme, işleme ve alan açma imkânı yakalarız. Rüyalar zihnin kendisini ifade etme biçimidir. Bu sebeple, anıların getirdiği duyguların ve düşüncelerin çeşitli temsillerle açığa çıkmasına imkân sağlarlar. Rüyalar bazen hissettirdiği duygular açısından bizi rahatsız edip zorlasa da, bilinç dışımızda olup bitenleri bize ifade etme ve dışa vurma alanı sağladığından aslında iyi oluş hâlimize katkıda bulunurlar. Geçmişte başımıza gelenleri güvendiğimiz, yanında iyi hissettiğimiz ve bizi yargılamadan dinleyebilen kişilerle paylaşmak da anıların getirdiği duygusal yükleri boşaltmamıza ve hafiflememize yardımcı olur. Bazı geçmiş travmatik yaşantılar bedenimizde ve beden hafızamızda izler bırakabilir. Bu sebeple, bedensel egzersizler, bedeni gevşetme ve nefes çalışmaları bedenimizde geçmişin izleriyle taşınan enerjiyi dışa vurmamıza, deşarj olup iyi hissetmemize katkı sağlayabilir. Eğer geçmişe takılı kalma hissi ve bunun getirdiği duygusal bir yoğunluk içerisindeysek bunu açabileceğimiz en güvenli alan psikoterapi ortamıdır. Psikoterapi sürecinde terapistimizle geçmiş anıların getirdiği duygulanımları, bugüne etkilerini konuşup anlamak, duygularımızı terapinin güvenli alanında açığa çıkarmak ve kendimize yönelik kişisel farkındalık edinmek geçmişe takılı kalma hissimizi yatıştırmada bize yardımcı olacaktır.

GEÇMİŞİ ANLAMLANDIRARAK GEÇMİŞLE BARIŞMAK

İnsan geçmişiyle nasıl barışır? Geçmişin yüklerinden kurtulup olumsuz izlerini silmek mümkün müdür?
Geçmiş anılar bazen kızgınlık, kırgınlık, korku, endişe, üzüntü, pişmanlık ve suçluluk gibi duyguları hissetmemize sebep olabilirler. Bu anıların getirdiği duygusal yüklerden kendimizi güvende hissettiğimiz sosyal ortamlarda ya da yakın hissettiğimiz bir kişiyle kişisel paylaşımlarda bulunarak kurtulabiliriz. Bir psikoterapi sürecinden geçmek için psikoterapist olan bir psikoloğa/psikiyatra başvurabiliriz. Psikoterapi, kişinin geçmişine dair içsel bir keşif yolculuğu ile geçmişe dair yolları açarak, kişinin kendi geçmişini anlayarak bugünkü benliği ile ilişkilendirmesine ve birleştirmesine katkı sağlayacak güvenli ortamı yaratan bir süreçtir. Kişi geçmişini anlamlandırdıkça kabullenip ona uyumlanarak kendisini daha rahat hisseder. Geçmiş, şimdi ve geleceğe bir bütün olarak bakma becerimizi geliştirmek, geçmişimizde acı verici deneyimler olsa da, bunları kabul edebilmemize, başka bir deyişle geçmişimizle barışmamıza yardımcı olur. Geçmişin izleri temelde ve güçlü olduğundan, bizi etkileyen olayları görmezlikten gelip yok saymak ve olmamış gibi davranmak hiçbir işe yaramayacaktır. Geçmişi zihnimizden silmek mümkün değildir, anılar bastırılıp silinse de anıların duygusu ve anıların canlandırılması yoluyla dışa vurulan eylemler bilinç dışı olarak devam eder. Psikoterapi sürecinde, geçmiş yaşantıların getirdiği etkiler incelenip geçmiş yaşantılar ve bu yaşantıların şimdiye olan etkileri ele alınarak kişinin bunlara yönelik öz farkındalık geliştirmesi üzerine çalışılır.

“GEÇMİŞİN VE BUGÜNÜN DUYGULARINI AYRIŞTIRMAK GEREKİYOR”

Geçmiş kaygısı ve gelecek kuşkusu arasında anı nasıl en kaliteli ve sağlıklı bir şekilde yaşayabiliriz?
Zihnimiz geçmiş ve gelecekle haşır neşirken bazen içinde bulunduğumuz anı ve anın getirdiği duyguları fark edemeyebiliriz. Bazen de geçmişimizin getirdiği duygular ve kaygılar şimdiki anımıza bulaşabilir ve biz farkına varmadan günlük yaşantımızı etkileyebilir. Geçmişin getirdiği hislerle, geleceğe dair kaygı ve kuşku hissi geliştirebilmemiz de olasıdır. Psikoterapide geçmiş ve bugünün duygularını ayrıştırma üzerine çalışılabilmektedir. Geçmişin duygusunu şimdiden ayrıştırma, geçmişin duygusal yüklerini bugünden arındırmaya katkı sağlar. Kişiler “Şu anki duygum şimdiye mi dair, yoksa geçmişten zihnimde bir şey çağrıştı da mı bu duyguyu hissediyorum?” diye kendi kendilerini sorgulayarak da şimdiye dair duygularını geçmişten ayırt etme çalışması yapabilirler. Bunun yanı sıra geçmiş olayların etkisinin bugün açığa çıkan duygulara etkisi de psikoterapide konuşulmaktadır.

Kişiler kendi içsel diyaloglarında da “Geçmişte yaşadığım bu anı şu anda ne tür duygular hissetmeme yol açıyor?”, “Şu anki yaşam biçimimi, tercihlerimi ve ilişkilerimi nasıl, ne ölçüde etkiliyor?” gibi soruları kendi kendilerine sorabilirler. Kendimize yönelttiğimiz sorularla şimdi ya da geçmişe dair hissettiğimiz duyguları ifade etmemiz, onları isimlendirmemiz öz farkındalığımızı destekler; geçmişi ve geçmişin bıraktığı izleri anlamlandırmamızı ve şimdiki ana odaklanmamızı sağlar. Ayrıca, bizi iyi hissettiren kişisel alışkanlıklarla, hobilerle, uğraşılarla ilgilenerek güncel yaşama aktif katılım sağlamak, şimdiki ana odaklanmamıza ve yaşantımızda yeni deneyimler inşa ederek genel iyi oluş hâlinde olmamıza, yaşantımızdan memnuniyet duymamıza katkı sağlar. Kişisel yaşam öykümüzde geçmişimizi anlamamız, anlamlandırmamız ve şimdiki yaşantımıza entegre ederek yaşayabilmemiz ruhsal açıdan bütüncül bir benlik içinde olmamızı sağlar ve böylece sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmemizi destekler.

Asırlık Tecrübeden Topyekûn Mücadeleye: Bağımsızlık Seferberliği

1092Ocak2025

Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç: “Bağımsızlık Seferberliği İle Amacımız Bağımlılıklara Karşı Toplumsal Bir Uyanış ve Dayanışma Hareketi Oluşturmak”

1092Ocak2025

Daha Güçlü ve Daha Sağlıklı Bir Toplum İçin: “Bağımsızlık Seferberliği”

1092Ocak2025

Bağımsızlık Seferberliği’nin Olmazsa Olmazı: YEDAM

1092Ocak2025

Bağımlılık İle Mücadelenin Temeli: Bilinçlendirme Ve Farkındalık Çalışmaları

1092Ocak2025

Topluma ve Bireye Katkı Sağlayan Güç: Gönüllülük

1092Ocak2025

Danışanlıktan Koçluğa Bir Başarı Hikâyesi

1092Ocak2025
Yaşam

Spor Salonlarındaki Tehlike: Anabolik Steroidler

1091Aralık2024
Yaşam

Prof. Dr. Cüneyt Evren: “Steroid Kullanan Her Dört Erkekten Birinde Steroid Bağımlılığı Var”

1091Aralık2024
Yaşam

Prof. Dr. Rüştü Güner: “Anabolik Steroidler, Tüm Organ Sistemlerine Zarar Verir”

1091Aralık2024
Yaşam

Kusursuz Beden Algısı Steroid Kullanımını Tetikliyor

1091Aralık2024
Yaşam

Serkan Yimsel: “Anabolik Steroidleri Teşvik Ve Tedarik Edenler Cezalandırılmalı”

10912024
Yaşam

Av. Mehmet Yoğurtcuoğlu "Steroidler Sporun İtibarını Korumuyor, Aksine Tehdit Ediyor"

1091Aralık2024
Kumar Bağımlılığı

Doç. Dr. Merih Altıntaş: “Sanal Kumar Bağımlılığı Kendini Gizleyebilen Bir Hastalıktır”

1090Kasım2024
Kumar Bağımlılığı

Gittikçe Artan Endişe: Ergenlikte Sanal Kumar

1090Kasım2024
Kumar Bağımlılığı

YEDAM’dan Kumar Bağımlılığı Tedavisine Güncel Yaklaşımlar

1090Kasım2024
Kumar Bağımlılığı

Dünya Sağlık Örgütü’nün Sanal Kumar Bağımlılığına Yaklaşımı

1090Kasım2024
Kumar Bağımlılığı

Sanal Kumarda “Oyun” Ve “Eğlence” Tuzağı

1090Kasım2024
Kumar Bağımlılığı

Zamansız Ve Mekânsız Bir Bağımlılık: Sanal Kumar

1090Kasım2024
Sağlıklı Yaşam

Olimpiyat Özel Dosyası

1089Ekim2024
Sağlıklı Yaşam

Prof. Dr. Hakan Coşkunol: “Egzersiz, beynin ödül sistemini değiştirir”

1089Ekim2024
Sağlıklı Yaşam

Günlük Hayatta Nasıl Aktif Olabiliriz?

1089Ekim2024
Sağlıklı Yaşam

Klinik Psikolog Melisa Varol: “Spor, bedensel ve psikolojik iyilik halimizi güçlendiren etkili bir araç”

1089Ekim2024
Sağlıklı Yaşam

Çocuklar Hareket Ediyor!

1089Ekim2024
Sağlıklı Yaşam

Düzenli Sporun Faydaları Nelerdir?

1089Ekim2024
Sağlıklı Yaşam

Bağımlılıklarla Mücadeleye Spor Desteği: Yeşilay Spor Kulübü

1089Ekim2024
Yaşam

Prof. Dr. Osman Tolga Arıcak: “Çocuklar gereksiz teknolojiye maruz bırakılmamalı”

1088Eylül2024
Yaşam

Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül: “Aile ilişkileri kuşak farkı bilinciyle kurulmalı”

1088Eylül2024
Yaşam

Okullarda İlk Ders Zili Çalıyor

1088Eylül2024
Yaşam

Yaşam Becerileri Bağımlılıklardan Koruyor

1088Eylül2024
Yaşam

Değerlendir, Sürdür, Yaşat, İlham Ol…

1088Eylül2024
Yaşam

Yeşilay Kolu’ndan Benim Kulübüm Yeşilay Projesi’ne…

1088Eylül2024
Yaşam

Geleceğin Bireyleri Yeşilay’ın Çocuk Dergileri ve Oyunlarıyla Büyüyor

1088Eylül2024
Yaşam

Daha Doğal Bi̇r Yaşam İçi̇n 9 Öneri

1087Ağustos2024
Yaşam

Doğallığın Işıltısı

1087Ağustos2024
Yaşam

Gezegene İyi Gelen, Bize De İyi Geliyor

1087Ağustos2024
Yaşam

Doğal Yaşama Dönüş Hareketleri

1087Ağustos2024
Yaşam

Sakin Şehirlerde Kendi Ritminde Hayatı Yaşa

1087Ağustos2024
Yaşam

Daha İyi Hissetmek İçin Haydi Doğaya

1087Ağustos2024
Yaşam

Sadeleşmek Elimizde

1086Temmuz2024
Yaşam

Geçmişi Anlamlandırmak Kişiyi Rahatlatır

1086Temmuz2024
Yaşam

Bedensel Hafifleme İçin Bütüncül Bir Yaklaşım Gerekir

1086Temmuz2024
Yaşam

Beynimiz Neden Yorulur?

1086Temmuz2024
Yaşam

Yaşam Alanlarında Sadeliğin Zarafeti!

1086Temmuz2024
Yaşam

Zihinsel Hafiflik ve Ruhsal Arınma İçin: Dijital Detoks Zamanı!

1086Temmuz2024
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyayı Doğru Kullanmanın 9 Yolu

1085Haziran2024
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medya Bağımlılığı Tedavisinde İzlenen Yollar

1085Haziran2024

“Sosyal Medya Platformları Dengeli ve Sorumlu Bir Şekilde Kullanılmalı”

Haziran
Teknoloji Bağımlılığı

"Çocuğun Dijital Ayak İzi, Geleceğini Etkileyebilir"

1085Haziran2024
Teknoloji Bağımlılığı

“Gerçek Sosyal Hayat; Yüz Yüze, Derin ve Anlamlı İlişkiler Üzerine Kuruludur”

1085Haziran2024
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyanın Kontrolüne Girdik

1085Haziran2024
Teknoloji Bağımlılığı

Yemiyor İçmiyor Çevrim İçi Oluyoruz

1085Haziran2024
Sağlıklı Yaşam

Obezite Küresel Bir Pandemiye Dönüştü

1084Mayıs2024
Sağlıklı Yaşam

Uz. Dr. Ayça Kaya: “Buzdolabı ile Aranıza Mesafe Koyun”

1084Mayıs2024
Yaşam

Diyetisyen Kübra Çıtlak: “Son 30 Yılda Çocuk ve Ergenlerde Obezite, Dünya Genelinde Arttı”

1084Mayıs2024
Sağlıklı Yaşam

Hormonlar Kilomuzu Nasıl Etkiliyor?

1084Mayıs2024
Sağlıklı Yaşam

Çocuk Beslenmesindeki Tehlike: Abur Cubur

1084Mayıs2024
Sağlıklı Yaşam

Psikolojik Nedenleri ve Sonuçlarıyla Obezite

1084Mayıs2024
Sağlıklı Yaşam

Obezitenin Yol Açtığı 10 Sağlık Sorunu

1084Mayıs2024
Yaşam

Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül: “Öfkenin olduğu yerde olumlu duygular barınamaz”

1083Nisan2024
Yaşam

Prof. Dr. Cüneyt Evren: “Kronik yorgunluk sendromu, yaşam kalitesini etkileyen ciddi bir durumdur”

1083Nisan2024
Yaşam

Klinik Psikolog Gökhan Ergür: “Metropol yaşamı ve sosyal medya kaygı düzeyini artırıyor”

1083Nisan2024
Yaşam

İnsanın Dijital Çağ ile İmtihanı

1083Nisan2024
Bağımlılık

Hilal-i Ahdar’dan Yeşilay’a 104 yıllık mücadele

1082Mart2024
Alkol Bağımlılığı

Yeşilay’ın ilk gençlik teşkilatının kuruluşu "Türkiye İçki Aleyhtarı Gençler Cemiyeti"

1082Mart2024
Yaşam

Yeşilay gençliği seviyor, gençlik Yeşilay’ın varlığını hissediyor

1082Mart2024
Bağımlılık

Yeşilay ülküsünün yılmaz neferleri: Yeşilay kadınları

1082Mart2024
Bağımlılık

Ulusaldan evrensele Yeşilay mücadelesi

1082Mart2024
Bağımlılık

Yeşilay’ın dünyada örnek alınan öncü modeli: YEDAM

1082Mart2024
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Gerçeği! Çocuklar ve Gençler Yalanlarla Kandırılıyor

1081Şubat2024
Alkol Bağımlılığı

“Çocukların ve Gençlerin Elektronik Sigaraya Erişimleri Hızlı Bir Şekilde Engellenmeli”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara, Dünyanın Baş Belasına Dönüşmüş Durumda”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Çok Uluslu Tütün Şirketleri, Nikotin Bağımlısı Bir Nesil Oluşturmak İstiyor”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigaralar Mutlak Zararlı ve Bağımlılık Yapıcıdır”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigaraya Erişim Bu Kadar Kolay Olmamalı”

1081Şubat2024
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Bireyi ve Toplumu Tehdit Ediyor

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Alkolün Güvenli İçilebilecek Bir Miktarı Yoktur

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Sosyal Hizmet, Tedavinin En Önemli Yapı Taşlarından Bir Tanesi

1080Ocak2024
Bağımlılık

Kadınlar Bağımlılık Sürecinde Yalnız Kalıyor

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Alkolle Mücadelenin Yolu; Vergilendirme, Erişim Kısıtlamaları ve Pazarlama Yasaklarıdır

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığına Uluslararası Yaklaşımlar

1080Ocak2024
Yaşam

Savaş, Halk Sağlığını Onarılamaz Biçimde Etkiliyor

1079Aralık2023
Yaşam

“Medyada Yaratılan Algı; Haklıyı Haksız, Doğruyu Yanlış, Güzeli Çirkin Olarak Konumlandırabiliyor”

1079Aralık2023
Yaşam

“Savaşlar, Savaşanları Olduğu Gibi Savaşmayanları Da Olumsuz Etkiler”

1079Aralık2023
Yaşam

“Artık Savaşlar Sadece Sahada Değil, Dijital Dünyada Da Gerçekleşiyor”

1079Aralık2023
Yaşam

“Çocuklardaki ‘Güvenli Dünya’ Algısı Zarar Gördü”

1079Aralık2023
Yaşam

Toplumsal Kaygı Bozuklukları Bağımlılıklara Neden Olabilir Mi?

1079Aralık2023
Bağımlılık

Bağımlılık Herkesi Etkileyen Genel Bir Sorundur

1078Kasım2023
Bağımlılık

Kadınlar Bağımlılıkta Da Ayrımcılıkla Karşı Karşıya Kalıyor

1078Kasım2023
Bağımlılık

Bağımlılığın Ve Şiddetin Doğasında Ortak Ve İç İçe Faktörler Vardır

1078Kasım2023
Bağımlılık

“Anne Veya Eşin Bağımlılık Sorunu Olan Bireye Yönelik Tutum Ve Davranışları Tedavinin Seyrini Etkiliyor”

1078Kasım2023
Yaşam

Kadına Yönelik Şiddete Karşı: 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

1078Kasım2023
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı Gebelik

1078Kasım2023
Yaşam

Yeşilay Kadınları Güçlenerek Büyüyor

1078Kasım2023
Yaşam

Dijital Çağda En Kırılgan Grup Çocuklar Ve Gençler

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijital Bağımsızlık En Önemli Gündemimiz Olmalı”

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

“Sağlıklı Teknoloji Kullanımında Teknoloji Amaç Değil, Araçtır”

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

Çocuklarda Ekran Bağımlılığı

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Bağımlılıktan Uzak, Hayata Yakın Olun!

1077Ekim2023
Yaşam

“Notların Telafisi Vardır, Ancak Zedelenen Öz Güvenin Telafisi Meşakkatlidir”

1076Eylül2023
Eğitim

“Başarının Sırrı Çocuğu Tanımaktan Geçiyor”

1076Eylül2023
Eğitim

Ziller Minikler İçin Çalıyor… Okula Uyum Süreci İçin Öneriler

1076Eylül2023
Eğitim

Çocuğun Okul Başarısını Artırmanın 15 Etkili Yolu

1076Eylül2023
Eğitim

Çocuğunuza Zaman Yönetimini Nasıl Öğretebilirsiniz?

1076Eylül2023
Yaşam

“Günümüzde Ruh Sağlığını Korumak Daha Zor Ve Daha Önemli Hale Geldi”

1075Ağustos2023
Bağımlılık

Bağımlılık Ve Ruh Sağlığı İlişkisi Karşılıklıdır

1075Ağustos2023
Yaşam

“Çocuk Olumsuz Duyguları Makul Düzeyde Deneyimlemeli”

1075Ağustos2023
Bağımlılık

Bağımlı Bireylere Doğru Yaklaşım Nasıl Olmalı?

1075Ağustos2023
Yaşam

Koruyucu Ruh Sağlığıyla Tanışın

1075Ağustos2023
Tütün Bağımlılığı

“Tütün Kontrolü Toplumsal Gündemin Ana Konusu Yapılmalı”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Asıl Mücadele Tütün Endüstrisi İle Mücadeledir”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Zararsız Tütün Olması Mümkün Değildir”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigaraların Ülkeler Tarafından Teşvik Edilmesi Sorumsuzluk Örneğidir”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Tütün Şirketleri, İnsanların Sigara İçmek İstemeyecekleri Bir Günün Geleceğini Biliyor”

1074Temmuz2023
Yaşam

“Sağlıklı Etkileşim Ancak Empati İle Olur”

1073Haziran2023
Yaşam

“Empati Gelişimi Bebeklikte Başlar”

1073Haziran2023
Yaşam

“Empati Bir Duygudaşlık Göstergesidir”

1073Haziran2023

Toplumsal Duyarlılığın Vücut Bulmuş Hâli: Gönüllülük

1073Haziran2023
Yaşam

Yeşilay, TİSK Ve TÜMOSAN Depremzede Çocuklar İçin Güçlerini Birleştirdi

1073Haziran2023
Yaşam

Dayanışma Ruhu Kültürel Kodlarımızda Var

1072Mayıs2023
Yaşam

“İyi İletişim Ve Doğru Bilgi Kaygıyı Azaltır”

1072Mayıs2023
Yaşam

Afetlere Dirençli Şehirler Nasıl İnşa Edilmeli?

1072Mayıs2023
Yaşam

Sıfır Maliyetle Kentsel Dönüşüm Mümkün

1072Mayıs2023
Yaşam

“Bugünün Gençleri Üst Kuşaklardan Çok Daha İyiliksever Ve Dayanışmacı”

1072Mayıs2023
Yaşam

Millî Birlik Ve Beraberlik Kodlarımızda Var: Millî Mücadele’den Kahramanmaraş Depremine Toplumsal Kenetlenme

1072Mayıs2023
Yaşam

“Bir An Önce Normalleşmeliyiz”

1071Nisan2023
Yaşam

Dijital Medya Çocuğu Sosyal Hayattan Koparıyor

1071Nisan2023
Yaşam

“Hey Çocuk! Bırak Tabletini Sakince Kitabın Kapağını Aç! Kalbini Aç…”

1071Nisan2023
Yaşam

Mutlu Bir Çocukluk İçin Projeden Çok Daha Fazlası Gerekiyor

1071Nisan2023
Yaşam

Çocuk Gülerse Dünya Güler

1071Nisan2023
Yaşam

Hilal-i Ahdar’dan Yeşilay’a

1070Mart2023
Yaşam

Sivil Toplum Kuruluşları Ve Gönüllülüğün Gücü

1070Mart2023
Yaşam

STK’lar Tek Yürek Oldu: Yüzyılın Felaketi Sonrası Gönüllü Dayanışması

1070Mart2023
Bağımlılık

Bağımlılıklarla Karşı Gönüllü Mücadele

1070Mart2023
Yaşam

Çocuklar İçin Gönüllülük Neden Gerekli?

1070Mart2023
Yaşam

“Tedavi Edilmeyen Kaygı Bozuklukları Kronikleşme Eğilimindedir”

1069Şubat2023
Yaşam

İklim Değişikliğinin Ortaya Çıkardığı Kaygı Hâli: Eko-Anksiyete

1069Şubat2023
Yaşam

Yeni Krizlerin Getirdiği Belirsizlikler Küresel Kaygıyı Körüklüyor

1069Şubat2023
Bağımlılık

“Kaygılar Bağımlılığı Tetikleyebildiği Gibi Bağımlılıklar Da Kaygıyı Besleyebilir”

1069Şubat2023
Yaşam

“Çocukları Kaygıları Nedeniyle Utandırmayalım, Usandırmayalım, Cezalandırmayalım”

1069Şubat2023
Yaşam

Sosyal Medya Kullanımı Kaygıları Tetikliyor

1069Şubat2023
Tütün Bağımlılığı

Sigara İle Mücadelede En İyi Politika, Çocuk Ve Gençleri Tütünsüz Ortamda Büyütmektir

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

YEDAM’ın Kişiye Özel Programlarıyla Sigaraya “Dur” Deyin

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

Örnek Vakalarla Tütün Bağımlılığı Tedavisi

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığı Vücudumuza Neler Yapıyor?

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

Sigarayı Bıraktığınızda Vücudunuzda Neler Oluyor?

1068Ocak2023
Alkol Bağımlılığı

Dünyada Alkol Kullanımı Ve Önleyici Politikalar

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığını Önlemeye Dair Yasal Düzenlemeler

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkolün Bir Diğer Karanlık Yüzü: Şiddet Ve Alkol İlişkisi

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Ebeveynler Alkol Kullanan Gence Nasıl Yaklaşmalı?

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Sevdiklerimizi Alkol Bağımlılığından Nasıl Koruruz?

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkolsüz Hayat Neler Kazandırıyor

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapıyor?

1067Aralık2022
Teknoloji Bağımlılığı

“İletişim Yoluyla Kendimizi Var Ediyoruz”

1066Kasım2022
Bağımlılık

“Bireyi Bağımlılığa Götüren Duygusal Yalnızlıktır”

1066Kasım2022
Yaşam

“İnsan İnsana Şifadır, Umuttur, Yoldur”

1066Kasım2022
Bağımlılık

Güvene Dayalı İletişim Bağımlılıklardan Koruyor

1066Kasım2022
Yaşam

Sanal İletişim Gerçek İletişimin Yerini Tutar Mı?

1066Kasım2022
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijital Oyun Bağımlılığı Ciddi Bir Sorun”

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

“Teknolojiyi Doğru Kullanmayı Öğrenmeliyiz”

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Dünyada Eğitim Şart

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Dünyada Bizi Neler Bekliyor?

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Sanal Ortam Güvenliğinin Teminatı: Siberay

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Rakamlarla Dijital Dünya

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

TÜİK Araştırma Sonuçlarına Göre Türkiye Dijitalleşiyor

1065Ekim2022
Yaşam

“Proje Çocuklar Kuklaya Dönüşüyor”

1064Eylül2022
Yaşam

“Mutlu Bir Aile İçin Her Şey Mükemmel Olmak Zorunda Değil”

1064Eylül2022
Yaşam

Değerler Eğitimi Bu Dünyanın Bir İhtiyacı

1064Eylül2022
Bağımlılık

TBM İle Her Yıl Milyonlarca Kişiye Ulaşıyoruz

1064Eylül2022
Bağımlılık

Yaşam Becerileri Bağımlılıklardan Koruyor

1064Eylül2022
Yaşam

Okul Heyecanı Başlıyor

1064Eylül2022
Yaşam

“Tüketerek Mutlu Olma Çabası Büyük Bir Yanılgı”

1063Ağustos2022
Yaşam

“İnsanın Manevi Alanı Boşluk Kabul Etmez”

1063Ağustos2022
Yaşam

Mutluluk Beyinde Başlar

1063Ağustos2022
Yaşam

Toplumsal Mutluluğun Şifreleri

1063Ağustos2022
Yaşam

Sağlıklı Tabaklar, Mutlu Yüzler

1063Ağustos2022
Yaşam

Mutluluğa Götüren 7 Adım

1063Ağustos2022
Yaşam

Az Çoktur!

1062Temmuz2022
Yaşam

“Sadeleştikçe Zihin Sağlığımızı Korumamız Da Kolaylaşır”

1062Temmuz2022
Yaşam

Atıksız Bir Mutfak Mümkün

1062Temmuz2022
Yaşam

Biraz Yavaşlamaya Ne Dersiniz?

1062Temmuz2022
Yaşam

Sade Ve Özgür Bir Yaşamın Yolu: “Küçük Ev” Akımı

1062Temmuz2022
Yaşam

Daha Huzurlu Bir Hayat İçin Sadeleş!

1062Temmuz2022
Yaşam

Atık Kağıtları Sanat Eserine Dönüştürüyor

1062Temmuz2022
Sağlıklı Yaşam

Pedallar Sağlıklı Yaşam İçin Çevrildi

1061Haziran2022
Bağımlılık

Yeşilay’dan “Bağımsız Gençlik” Manifestosu

1061Haziran2022
Bağımlılık

YEDAM Sempozyumu'ndan Bağımlılıklara Bilimsel Bakış

1061Haziran2022
Bağımlılık

Sağlıksız Aile Tutumları Bağımlılık İçin Risk Faktörü

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Profilleri Nasıl Şekilleniyor?

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Ebeveyn Çocuğun Tüm Yaşamını Etkiliyor

1060Mayıs2022
Bağımlılık

“Hayır” Diyebilen Bir Çocuk Yetiştirmek

1060Mayıs2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ailenin Dijitalleşme ile İmtihanı

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlılık Aileden Etkilenen ve Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır

1060Mayıs2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik sigara nikotin pandemisini gelecek nesillere taşıyor

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Tütünle Mücadelenin Bir Ayağı da E-Sigara ile Mücadele Olmalı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Dünya Elektronik Sigara ile Nasıl Mücadele Ediyor?

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara En Az Sigara Kadar Zararlı

1059Nisan2022
Yaşam

“Dünya Şiddetli Bir Merhametsizlik Hastalığına Tutulmuş Vaziyette”

1058Mart2022
Yaşam

Tarih Boyunca Vardı Ve Hep Var Olacak: Sivil Toplum Kavramı Ve STK’lar

1058Mart2022
Yaşam

Yeşilay’a Gönülden Bağlı Olanlar

1058Mart2022
Yaşam

Merhamet Ve İyiliğin Gücü: Gönüllülük

1058Mart2022
Yaşam

Gönüllülük Çalışmaları Dersiyle Teori Ve Pratik Bir Arada

1058Mart2022
Tütün Bağımlılığı

Vazgeçilen her sigara sağlıklı bir hayatın kapısını aralar”

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Çocuklarımızı sigaradan nasıl koruruz?

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Sigara stresi azaltmaz, sigarasızlık stres oluşturur

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Şimdi tam zamanı!

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

“Bırakabilirsin” mobil uygulamasıyla sigaradan kurtulun!

1057Şubat2022
Teknoloji Bağımlılığı

Fizikselden Sanala Yeni Bir Şiddet Türü: Siber Zorbalık

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ergenler Sosyal Medya Bağımlılığında Risk Grubunda

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Geleneksel Değerler Çocukları Koruyor

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyada Dayatılan Güzellik Büyük Bir Yanılgı

1056Ocak2022
Kumar Bağımlılığı

Çocuklarınız İçin Ulaşılabilir Ebeveynler Olun

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Pandemi Sonrasında Toplumları Bekleyen Tehlike: Çevrim İçi Kumar Bağımlılığı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Aileler Tedavi Sürecine Aktif Olarak Dahil Olmalı

1055Aralık2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Kontrol Politikaları Toplumları Koruyor

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

“Alkol Bağımlısı Kişilerin Çocuklarının Ruh Sağlığını Yakından Takip Edilmeli”

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Aile İçi Şiddette Risk Faktörü

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığını Anlamaya Yönelik Faaliyetler

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağırsak Sağlığını Bozuyor

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığıyla Asırlık Mücadele: YEŞİLAY

1054Kasım2021
Kumar Bağımlılığı

“Gençliğin En Büyük Sorunu Büyüyememek”

1053Ekim2021
Yaşam

İyi Arkadaş Çevresi Bağımlılıklardan Uzak Tutar

1053Ekim2021
Yaşam

Davranışsal Bağımlılıklar En Çok Genç ve Ergenleri Etkiliyor

1053Ekim2021
Madde Bağımlılığı

Çocuğum Madde Kullanıyor mu?

1053Ekim2021
Yaşam

Gençlerin Gözünden Bağımlılıklar

1053Ekim2021
Yaşam

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması, Edebiyat ve Sanatla Farkındalık Oluşturuyor

1053Ekim2021
Sağlıklı Yaşam

Antikten Moderne 28 Asırlık Yolculuk

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin En Başarılı Olimpiyat Tecrübesi TOKYO 2020’nin Ardından

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Yaşam Becerileri Bireyi ve Toplumu Korur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Stresle Mücadelede Yaşam Becerileri Faktörü

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Aileyle Sağlıklı İletişim Sağlıklı Kararları Doğurur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

“Hobiler Bizi Ruhsal Olarak Geliştirir”

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Hangi Yaşta Hangi Sporu Yapmalı?

1051Ağustos2021
Yaşam

“Sanat ve Kitap Bağımlısıyım”

1051Ağustos2021
Teknoloji Bağımlılığı

YEDAM'dan İnternet Bağımlılığına Özgün Çözümler

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Sarmalında Oyun Oynama Bozukluğu

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ebeveynler Doğru Rol Model Olmalı”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Oynama Bozukluğunun Tedavisinde Yasaklar Çözüm Değil

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ulusal Kampanyalar Farkındalık Oluşturuyor”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Sizi Değil, Siz Onu Kontrol Edin!

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı Hasta Ediyor

1050Temmuz2021
Sağlıklı Yaşam

Artan Obezite, TBMM’nin de Gündeminde

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin Obeziteyle Mücadelesi

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Obezite, 21’inci Yüzyılın En Önemli Sağlık Sorunudur

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Kalmak Virüsten Korudu, Obeziteyi Artırdı

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Pandemi Döneminde Yeme Bozuklukları Arttı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Besin Örüntüsü Dengeli Olmalı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Hareketsiz Kalmayın!

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Ağır Yaşamların Yükü Hafifliyor Mu?

1049Haziran2021
Yaşam

Gidene Üzülmek Yerine Var Olanı Güçlendirmeliyiz

1049Haziran2021
Yaşam

“Babalar Dua Gibidir; Artık Görünmez Olsa Da Dokunur Evladına...”

1049Haziran2021
Bağımlılık

“Sanat ve Spor, Bağımlılıkla Mücadelenin Panzehirleridir”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Gençlerde Davranışsal Bağımlılıklar Artıyor

1048Mayıs2021
Bağımlılık

“Aile Bağları Ne Kadar Sağlamsa, Bağımlılık Riski O Kadar Azalır”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

"Özgürlük ve Sorumluluk Birbirini Tamamlar"

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Anne-Babalar Dikkat! Uzun Süreli Ekran Maruziyeti Nelere Yol Açıyor?

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Yeşilay Gençlerin, Gençler Yeşilay’ın Yanında!

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Geleceğin Olimpiyat Şampiyonları TOHM’da Yetişiyor

1048Mayıs2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlı Kişi, İnterneti Bir Kaçış Yöntemi Olarak Kullanıyor”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Anne Babaya Güvenli Bağlanma Bağımlılıktan Korur

1047Nisan2021
Bağımlılık

“Öz Saygısı Düşük Bireylerde Bağımlılık Riski Daha Fazladır”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Pandemi Sürecinde Kaygı Bozukluğu Arttı

1047Nisan2021
Bağımlılık

Sosyal Kaygı İnternet Bağımlılığını Tetikliyor

1047Nisan2021
Yaşam

Buz Hokeyi Sayesinde “Tek Yürek” Oldular: Bağımlılıktan Kurtuldular

1047Nisan2021
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Çağın Hastalığı: Yeni Nesil Bağımlılıklar

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Yasa Dışı Kumar ve Bahisle Hukuksal Mücadele

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Sevgi ve İlgi Bağımlılıklardan Korur

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlılık Tüm Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır”

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijitalleşme Aile İçi İlişkilerin Kalitesini Düşürüyor”

1046Mart2021
Yaşam

“Pandemiden Ders Çıkararak Geleceğimizi Kurtarabiliriz”

1046Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Kampanyalar Sigara Endüstrisinin Gerçek Yüzünü Gösteriyor”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Tütün Fiyatları ve Vergiler Düşürülmemelidir"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara Kullanmak, Marka Değiştirerek Sigara Kullanımına Devam Etmek Gibidir”

1045Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Sigarayı Bırakmak Kanser Riskini Azaltır”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Pandemide Sigara İçme Oranları Düştü

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Çocuğunuzun ‘Hayır’ Deme Becerisini Geliştirin"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığına Karşı YEDAM Desteği

1045Şubat2021
Madde Bağımlılığı

Madde Bağımlılığı COVID-19'u Tetikliyor

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Bağımlılık Tedavisi Ertelenmemeli, Güçlendirilmeli"

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

“Madde Bağımlılığının Gerçek Tedavisi Rehabilitasyondur”

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Zehir Tacirlerinin Pandemi Fırsatçılığı

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Her İki Madde Bağımlısından Biri Depresyonda

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Online Terapi, Kişileri Madde Kullanımından Uzak Tuttu"

1044Ocak2021
Sağlıklı Yaşam

“Gençlik İnsan Hayatının En Zor Dönemidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Doğru Rol Model Olmak Önemli

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

“Spor ve Sanat Tedavi Edicidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Mutluluk Ailede Başlar

1043Mutluluk Ailede Başlar2020
Sağlıklı Yaşam

“Depresyon, Gündelik Bir Keyifsizlik Hali Değildir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Beslenme Anlayışı Ailede Şekilleniyor

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Organik Beslenmeye Mucizevi Bir Anlam Yüklenilmemeli”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Bir Tür Yeme Bozukluğu: Ortoreksiya Nervoza

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Tarladan Sofraya Uzanan Bir Zincir: Gıda Güvenliği

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Tarımsal Üretimi Tüketici Davranışları Belirleyecek”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Ekolojik Yaşam Arayışları

1042Kasım2020

“Çocuklarımızı Korumakla Yükümlüyüz”

Ekim
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Nelere Yol Açıyor?

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Yetişkinleri de Buluyor

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Ticari Kaygılar Çocukları Korumanın Önüne Geçiyor"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Yasak Koyarak Çocuğunuzu Bağımlılıktan Koruyamazsınız"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığının Karanlık Yüzü

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Davranışsal Bağımlılıklara YEDAM Desteği

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Bütün Aile Toplanalım, Ekranları Unutalım

1041Ekim2020
Eğitim

"Eğitimin Sürekliliği Sağlanmalı"

1040Eylül2020
Yaşam

“Çocuklarınıza Onları Önemsediğinizi Hissettirin”

1040Eylül2020
Eğitim

Bu Sefer Ziller Ebeveynler İçin Mi Çalıyor?

1040Eylül2020
Eğitim

Okul Fobisi Sizi Korkutmasın!

1040Eylül2020
Eğitim

Okula Yeni Başlayanların Pandemiyle İmtihanı

1040Eylül2020
Eğitim

Okullar Sağlık Tedbirleri İle Açılıyor

1040Eylül2020
Eğitim

Yeşilay Eğitim Faaliyetleri Hız Kesmiyor

1040Eylül2020
Alkol Bağımlılığı

Gençlerde Alkol Bağımlılığında Önemli Bir Basamak: Sosyal İçicilik

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Nedir, Nasıl Başlar, Nasıl Tedavi Edilir?

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Nöroloji Alkolün Güvenli Sınırı Yok Diyor!

1039Ağustos2020
Bağımlılık

Pandemi Bağımlılıkları Tetikledi

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapar?

1039Ağustos2020
Yaşam

“İyiliğin Kanatlarına Tutunmaya Her Zamankinden Çok İhtiyacımız Var”

1038Temmuz2020
Yaşam

Pandemi Günlerinde Dayanışmanın Çarpan Etkisi: Vefa Sosyal Destek Grubu

1038Temmuz2020
Yaşam

Türkiye’de Afet Yönetimi ve Gönüllülük

1038Temmuz2020
Yaşam

"İnsan"ın En Zor Anında 152 Yıldır Hep O Var: Türk Kızılay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bağımlılığa Karşı "Gönüllü" Mücadelenin Adı; Yeşilay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bir Ömür Boyu Yeşilaylı Olanlar…

1038Temmuz2020
Yaşam

Gönüllü Olmak Hem Sizi Hem De Dünyayı Değiştirir

1038Temmuz2020
Yaşam

Vakıf ve Gönüllülük Üzerine

1038Temmuz2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Teknoloji Kullanımı Stresi Artırıyor"

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Günlerinde "Teknoloji" Dost Mu, Düşman Mı?

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Koronavirüs Dijital Bağımlığı Tetikledi

1037Haziran2020
Yaşam

"Evden Çalışma Modeli B Planı Olarak Elimizde"

1037Haziran2020
Yaşam

10 Soruda Koronavirüs Sonrası Küresel Sistem

1037Haziran2020
Alkol Bağımlılığı

"Şişenini Dibi"nden Görünenler

1032Ocak2020
Alkol Bağımlılığı

İpler Senin Elinde Alkole Hayır De!

1032Ocak2020
Tütün Bağımlılığı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Sigarayı Bugün Bıraksanız Yarın Covid-19 Riskiniz Azalır"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Diyetisyen Derya Zünbülcan: "Esas Risk, Yanlış Beslenme"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

"Koronafobi" Virüsten Daha Hızlı Yayılıyor

1036Mayıs2020
Eğitim

Hayat da Eğitim de Eve Sığar

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Korona Günlerinde Ev Hayatı

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Yaşam İçin Sporla “Evde Kal”

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Dezenfeksiyon Aracı: Güneş

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

El Hijyeni Virüsten Korur

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Evde Düzen İçin İpuçları

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Bahane Yok! Oyun Vakti

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Asıl Soru Şu; Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Koruruz?

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

"Dengeli Beslenme Sizi Mutlu Eder"

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Daha İyi Bir Yaşam İçin Sadeleşin

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Yaşamda Sürdürülebilirlik Önemli

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Aşılama Yalnızca Kişiyi Değil Toplumu da Koruyor

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Bitkilerin İyileştirme Gücü Hakkında Her Şey

1035Nisan2020
Teknoloji Bağımlılığı

Gençlikve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: "E-sporun en büyük riski, dijital bağımlılıktır"

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

DSÖ’nün Gündeminde E-spor ve Oyun Bağımlılığı Var

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

E-Spor Obeziteye Neden Oluyor

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Oyun Nasıl E-spor Oldu?

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Prof. Dr. Tolga Arıcak: E-Spor Bağımlılık Riskini Artıracak

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk: Dijital oyunların e-spor olarak anılmasına itirazımız var

1031Aralık2019
Tütün Bağımlılığı

Amaçları Daha Fazla İnsanı Bağımlı Yapmak

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara ile Yasal Mücadele

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Can Almaya Devam Ediyor Can Almaya Devam Ediyor

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara da Sigara Kadar Zararlı

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Doç. Dr. Toker Ergüder: Elektronik Sigara, En Az Sigara Kadar Bağımlılık Yapıyor

1030Kasım2019