Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
1048
Bağımlılık
Geleceğin Olimpiyat Şampiyonları TOHM’da Yetişiyor
Dünyanın en büyük spor organizasyonu olan olimpiyatlarda yarışacak geleceğin şampiyon sporcularının yetiştiği Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM) önemli başarılara imza atmaya devam ediyor. 22 ilde 22 olimpik branşta eğitim gören milli sporcularımız uluslararası müsabakalarda ay yıldızlı bayrağımızı gururla göndere çektirme başarısını elde ettiler.
Her profesyonel sporcunun ulaşmak istediği zirve, olimpiyatlarda podyuma çıkmak ve boynunda madalyası ile ülkesinin bayrağını göndere çekilmesinin gururunu yaşamak ve yaşatmaktır. Günümüzün en büyük spor organizasyonu olan olimpiyatlarda Türk sporu ve sporcularının daha fazla başarı elde edebilmesi amacıyla Gençlik ve Spor Bakanlığının 2013’te hayata geçirdiği Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM) önemli başarılara imza atmaya devam ediyor. Proje kapsamında Türkiye’nin dört bir yanında gelecek vaad eden gençler sporcu tarama çalışmalarıyla belirleniyor.
TOPYEKÛN BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “TOHM bünyesinde yetişen sporcularımız, Türk sporunun geleceğine ışık tutacak ve sonraki nesillere de örnek olacak şekilde kariyer basamaklarını büyük bir özveriyle zaferlerle süsleyecektir. Buna inancım tam.” ifadelerini kullandı. Rio 2016 Olimpiyat Oyunları’nda, TOHM’dan 16 milli sporcunun mücadele ettiğini söyleyen Bakan Kasapoğlu, bu sayının Tokyo 2021 Olimpiyatları için çok daha fazla olacağına inandığını sözlerine ekledi.
EĞİTİM VE SPOR BİR ARADA
Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM) Projesi’nde yer alan sporcuların eğitimlerini sorunsuz şekilde sürdürebilmesi için titiz bir çalışma programı yürütülüyor. Sporcu eğitim programları; sportif eğitim, kültürel ve sosyal faaliyetler olmak üzere akademik danışmanların görüşü alınarak hazırlanıyor. Projeye dahil olan sporcuların eğitimlerini aksatmamak amacıyla geldikleri illerden okul nakilleri gerçekleştirilirken, eğitim giderleri de merkezler tarafından karşılanıyor. Sportif eğitimler, sporcuların öğretim kurumlarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde düzenlenip uygulanıyor.
Üniversiteli sporcuların ise Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı arasında yapılan iş birliği protokolü çerçevesinde, bağlı bulundukları üniversitelerden merkezlerin bulunduğu ildeki üniversitelere nakilleri yapılabiliyor.
SOSYAL AKTİVİTELER
Merkezlerde, geleceğin olimpik sporcularının akademik, sosyal ve kişisel gelişimlerine katkı sağlayabilmek amacıyla etüt çalışmalarına ve çeşitli sosyal aktivitelere yer veriliyor. Hazırlanan yıllık eğitim programlarına, sporcuların sosyal ve kültürel yönden gelişmeleri için gerekli olan faaliyetler de dahil ediliyor. Etüt çalışmaları kapsamında merkezlerde eğitim gören sporculara en az bir yabancı dil eğitimi veriliyor.
Proje doğrultusunda merkezlerde akademik koordinatörler ve tecrübeli antrenörler gözetiminde bilimsel temellere dayanan antrenman programları uygulanıyor. Sporcuların beslenme programları uzman diyetisyenler tarafından hazırlanırken, performans ölçüm ve analizleri sayesinde kişisel gelişimleri anbean takip ediliyor. Sporcuların performansları fizyolojik test sonuçlarına göre de değerlendirmeye alınıyor.
22 OLİMPİK BRANŞTA EĞİTİM VERİLİYOR
Olimpiyat Hazırlık Merkezlerinde, ülkemizde şimdiye kadar madalya alınan branşların yanı sıra madalya alma şansı yakalayamadığımız branşlarda da eğitim veriliyor. Olimpiyat Hazırlık Merkezlerinde her il belirli branşlarda eğitim veriyor. En fazla dört, en az iki branşta sporcu yetiştiren merkezlerde belirlenen branşlar, o kentin spor potansiyeli ve salonları göz önüne alınarak seçiliyor. 22 olimpik branşta 1166 sporcunun eğitim gördüğü Olimpiyat Hazırlık Merkezlerinde; atıcılık, jimnastik, judo, karate, okçuluk, atletizm, eskrim, curling, buz pateni, badminton, kano, kayak, tekvando, bisiklet, güreş, kış sporları, tenis, boks, halter, kürek, yüzme ve paralimpik spor dallarında eğitim veriliyor.
ADAY SEÇİMİ VE KAYITLARI
Merkezlere sporcu seçimleri, yönetmelik gereği kurulmuş olan Değerlendirme Komisyonları tarafından belirlenen kriterler doğrultusunda titizlikle yapılıyor. Belirlenen bu kriterler sporcuların sportif gelişimleri değerlendirilerek başarıyı artırabilmek amacıyla güncellenebiliyor. Sporcu seçim kriterleri her branşın teknik özelliklerine ve performans yaşına göre farklılık gösterebiliyor:
-
Atletizm, atıcılık, jimnastik, halter, yüzme ve okçuluk branşlarında zaman, mesafe ve puan değerleri;
-
Boks, buz pateni, kayak, güreş, judo ve tekvando branşlarında ulusal ve uluslararası dereceler; Kano, kürek ve bisiklet branşlarında TOHM seçme yarışmaları ve puanlama sistemi;
-
Eskrim branşında Türkiye sıralaması;
-
Tenis branşında ulusal ve uluslararası klasman sıralamalarına göre belirlenmektedir.
YAŞ SINIRLAMASI VE KAYITLAR
TOHM’a kayıt işlemleri her yıl iki dönem olarak öğretim dönemi başlamadan ve ara tatil döneminde yapılıyor. Gereği halinde; sporcuların transfer, okul nakli, performans, kontenjan boşluğu ve partner sporcu durumları göz önüne alınarak ara dönemlerde de TOHM’a sporcu kaydı yapılabiliyor. TOHM’da gündüzlü statüde eğitim görecek sporcular için; jimnastik ve buz pateni branşları hariç diğer branşlarda alt yaş sınırı 14 yaş ve üst yaş sınırı olarak da 21 yaşından gün almamış olmak gerekiyor. Yatılı statüde eğitim görecek sporcular için de jimnastik ve buz pateni branşları hariç, diğer branşlarda alt yaş sınırı 15, üst yaş sınırı olarak da 21 yaşından gün almamış olmak şartı aranıyor. Gündüzlü veya yatılı eğitim gören sporcular 23 yaşını doldurana kadar TOHM’da kalabiliyor.
AİLE ŞEFKATİ GİBİ…
Olimpiyat hazırlık merkezlerinde yatılı veya gündüzlü statüdeki kayıtlı sporculara bir ailenin çocuğuna gösterdiği şefkat ve özenle bakılıyor. Tüm sporculara düzenli olarak her ay harçlık ödeniyor. Sporcuların genel spor kıyafetleri, ilk ve ortaöğretim sporcularının okul kıyafetleri ile kırtasiye ihtiyaçları ilgili il spor müdürlüklükleri tarafından karşılanıyor. Sporcuların katılacakları ulusal ve uluslararası müsabakalardaki tüm masraflarını da TOHM üstleniyor.
Merkezden yararlanan sporcuların en iyi şekilde beslenmeleri için büyük özen gösteriliyor. Sporcuların beslenme programları, ilgili antrenörler ve beslenme uzmanının iş birliği ile belirlenerek uygulanıyor. Merkezlerde uzman diyetisyenler günlük olarak sporcuların enerji ve besin öğesi gereksinmelerini karşılayacak beslenme programları hazırlıyor. Kilo problemi olan sporcular için özel diyet programları belirlenip uygulanıyor. Merkezlerde tüm sporcuların sağlık durumları da düzenli olarak titizlikle takip ediliyor. Sporcuların sağlık kayıtlarının tutulması, takiplerinin yapılması, yaralanma, sakatlık ve hastalıklarının kayıt altına alınması gibi işlemler uzman spor hekimleri tarafından gerçekleştiriliyor. Sporcuların yaşadıkları sakatlıklara acil ve ilk müdahale yerinde yapıldıktan sonra yaralanma ve sakatlığın tanım, teşhis, tetkik ve tedavileri TOHM sağlık görevlilerinin gözetiminde yapılıyor. Öte yandan merkezlerde görevli uzman psikologlar, sporcuların performans ve başarı düzeylerinin artması ve psikolojik yönden müsabakalara hazırlaması için yoğun çaba sarf ediyor. Psikologlar bir taraftan sporcuların sportif motivasyonuna katkı sağlarken diğer yandan da sporcuların yaşadığı ruhsal gerginliği gidermek için çalışıyorlar.
TOKYO 2021’E DOĞRU…
Geleceğin şampiyon isimlerinin yetiştiği TOHM Projesi kapsamında çalışmalarını sürdüren milli sporcular, uluslararası şampiyonalarda elde ettikleri başarılarla adlarından söz ettiriyor. Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezlerimizde eğitim gören sporcularımız uluslararası müsabakalarda elde ettikleri başarıları ve madalyaları ile göz kamaştırıyor. 2013’te açılan TOHM’larda yetiştirilen 16 sporcu 2016 Rio Olimpiyat oyunlarında güreş (5), halter (3), atıcılık (2), atletizm (1), jimnastik (1), judo (1), okçuluk (1), yüzme (1) ve bisiklet (1) kategorilerinde mücadele etti. 2020 Tokyo Olimpiyatları'na hazırlık için belirlenen olimpik sporcu havuzuna TOHM'dan 142 sporcu dahil edildi. Dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını nedeniyle 2021'e ertelenen Tokyo Olimpiyatları’na Türkiye adına şu ana kadar 11 branşta 58 sporcu katılım hakkı kazandı. Artistik jimnastikte biri kadın dört, atıcılıkta dört, atletizmde üçü kadın 12, boksta bir, bisiklette iki, güreşte dört, karatede üçü kadın beş, tekvandoda dört (hepsi kadın), yelkende ikisi kadın beş, yüzmede üçü kadın beş ve voleybolda Kadın Milli Takımı 12 sporcu ile Türkiye için olimpiyatlarda yarışacak.
ŞAMPİYON SPORCULARIMIZ
-
2016 Rio Olimpiyatları’nda Daniyar İsmailov halter branşında gümüş madalya kazanma başarısı gösterdi. Öte yandan İsmailov, Dünya Şampiyonalarında dört altın, yedi gümüş, iki bronz, Avrupa Şampiyonalarında 14 altın, 11 gümüş, 23 bronz madalya kazandı.
-
TOHM Projesi kapsamında haltercimiz Ayşegül Çoban İsrail’in Tel Aviv kentinde 2014’te düzenlenen Avrupa Halter Şampiyonası’nda iki altın madalya kazandı. Çoban, bu başarıyı kazanmasında projede yer almanın önemli rol oynadığını söyledi. Güreşte ise Yıldız Erkekler Avrupa Şampiyonası’nda serbest stilde Ali Çam 2014 yılında Avrupa Şampiyonu oldu.
-
Güney Kore'nin Muju kentinde düzenlenen 2017 Dünya Tekvando Şampiyonası'nda mücadele eden Zeliha Ağrıs altın madalyayı kazanma başarısını gösterdi.
-
Türkiye'nin son dönemde önemli başarılar elde ettiği okçuluk branşında Yasemin Ecem Anagöz, kadınlar klasik yayda 2018’de Yılın Sporcusu Ödülü’ne layık görüldü. Anagöz, 2017’de Polonya'nın Legnica kentinde gerçekleştirilen Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazandı.
-
Atıcılıkta Güney Kore'de düzenlenen Bütün Dallar Dünya Şampiyonası'nda milli sporcu Şevval İlayda Tarhan, gençlerde altın madalya kazandı.
-
Efe Gürkan Maraş, 2018’de ilk kez milli formayı giydiği İtalya’da düzenlenen Avrupa Gençlik Kupası'nda klasik yay yıldız erkeklerde altın madalya kazandı.
-
Doğuştan iki kolu olmayan milli paralimpik yüzücü Sümeyye Boyacı, 2018’de İrlanda'nın başkenti Dublin'de düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda altın madalyayı kazanarak Türk milletinin gönlünü fethetti. Boyacı ayrıca, 2021 Tokyo Paralimpik Oyunları'nda Türkiye'yi temsil etme hakkını kazandı.
-
U18 Atletizm Milli Takımı, 2019’da 25 sporcuyla katıldığı Ukrayna Şampiyonası'nda 14 madalya kazandı. İlk defa bir uluslararası turnuvaya sadece TOHM sporcuları tam takım olarak katıldı ve 10 altın ve dört bronz madalya kazandılar.
-
Nisanur Erbil, 2019’da İtalya'nın Foggia kentinin ev sahipliği yaptığı Yıldızlar ve Gençler Avrupa Şampiyonası'nda yıldız kadın kılıç kategorisinde altın madalyanın sahibi oldu. Erbil, aynı yıl Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te gerçekleşen Genç Kadınlar Kılıç Dünya Kupası'nda gümüş madalya elde etti.
-
Milli Güreşçi Kerem Kamal 2019 yılında U23 Avrupa Güreş Şampiyonası’nda altın madalyaya uzanarak Avrupa Şampiyonu oldu. Bu başarısıyla Kamal kariyerinde beşinci kez Avrupa şampiyonluğu sevincini tattı. Kamal aynı yıl Estonya'nın başkenti Tallinn'de düzenlenen Dünya Gençler Güreş Şampiyonası'nda dünya şampiyonu oldu. Böylece Kerem Kamal gençlerde üst üste üçüncü kez dünya şampiyonu oldu.
Genç sporculardan gelen bu güzel haberler, Türkiye'nin olimpiyatlardaki madalya sayısının artacağı inancını da güçlendirdi.