Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
1058
Yaşam
Gönüllülük Çalışmaları Dersiyle Teori Ve Pratik Bir Arada
Gönüllülük Çalışmaları Dersiyle Teori Ve Pratik Bir Arada
Yeni nesillerde gönüllülük kültürü oluşturmak amacıyla hayata geçirilen “Gönüllülük Çalışmaları” dersi, gençlere sivil toplum ve gönüllülük konularında kavramsal yeterlilik kazandırmayı amaçlıyor ve bir STK profesyoneli veya gönüllüsü olarak daha verimli olabilmek için yapılması gerekenleri içeriyor.
T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasında 2020 yılında hayata geçirilen iş birliği protokolü kapsamında öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin gönüllülük faaliyetlerine katılımını arttırması amacıyla lisans ve ön lisans öğrencilerinin ortak dersler altında seçebileceği “Gönüllülük Çalışmaları” adında yeni bir ders eklendi. T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığının “Sen de gönül ver!” sloganıyla ülkede bir gönüllülük kültürü oluşturmak amacıyla hayata geçirdiği faaliyetler arasında yer alan bu gelişmeyle birlikte öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin gönüllülük faaliyetlerine katılımının güçlendirilmesi ve gönüllülük konusunda farkındalığın artırılması amaçlanıyor.
DERSİN KAPSAMINDA NELER VAR?
Gönüllülük Çalışmaları dersinin kapsamında başta yönetim ve organizasyon kavramları olmak üzere, gönüllülük kavramı ve gönüllü yönetimi, temel gönüllülük, kamu kurumları ile yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarında gönüllü çalışmalara katılım, toplumda risk grupları ve gönüllülük, göçmenler ve gönüllülük konuları ele alınıyor.
Gönüllülük, “bir bireyin maddi karşılık ve başka bir çıkar beklentisi içinde olmadan; toplumun yararına olduğu düşünülen hedefte; kendi isteği ile veya ihtiyacı doğrultusunda, toplumsal girişim bünyesinde yer alarak ya da bir sivil toplum kuruluşunda (STK) sürdürdüğü faaliyetler” olarak tanımlanıyor. Sosyal Sorumluluk dersi ise, öğrencileri sivil toplum, sosyal sorumluluk, gönüllülük gibi kavramlarla tanıştıran, çeşitli tartışmalar sunan ve teori ile pratiği harmanlayan bir ders olarak gençlere yol gösteriyor.
HEM TEORİK HEM DE PRATİK UYGULAMALAR
Lisans ve ön lisans öğrencilerinin ortak seçmeli derslerinde yer alan Gönüllülük Çalışmaları dersi hem teorik hem de pratik olarak işleniyor. Öğrencilerin eğitim yaşantıları boyunca edindikleri bilgi, beceri ve birikimleri kullanarak üniversiteler ile toplum arasındaki bağın güçlendirilmesinin amaçlandığı bu seçmeli ders kapsamında öğrenciler bireysel veya takım olarak STK'ların çalışmalarına gönüllü sıfatıyla katılım sağlayabiliyor. Dersin ilk dört haftalık teori uygulamasının ardından pratik uygulamaya geçiliyor.
SİVİL TOPLUMUN ROLÜ
Gönüllülük Çalışmaları dersi ile öğrencilerin çeşitli konu ve sorunlar hakkında duyarlılık kazanmaları sağlanırken; öğrencilerin katılacakları ve gerçekleştirecekleri gönüllülük faaliyetleriyle insani, sosyal, kültürel, ahlaki değerlerinin ve becerilerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Bu amaç doğrultusunda ise toplumda engelli yaşamı, göç ve afet gibi toplumsal hassasiyetin yüksek olduğu konularda görünürlüğün ve farkındalığın artması bekleniyor. Bu dersle birlikte gençlerin gönüllülük çalışmaları hakkında yeterli kavramsal bilgiye sahip olması ve bunun yanı sıra sivil toplum örgütlerinin faaliyet ve uygulamaları hakkında bilinçli hale gelmesi temel hedefi oluşturuyor. Öğrenciler böylece, ülkenin toplumsal yapısı içerisinde sivil toplum çalışmalarının katkılarını öğreniyor ve bu konular üzerinde analiz yapabilme imkânı buluyor.
İstanbul Ticaret Üniversitesinde Gönüllülük Çalışmaları dersinin yürütücüğünü yapan Prof. Dr. Aşkın Asan eğitim öğretim dönemi başında yaptığı açıklamada, “Bu dersin temel amacı öğrencilerin, sosyal, kültürel, ahlaki değerlerini ve becerilerini geliştirmektir. Öğrenciler hazırlayacakları bir plan dahilinde bir dönem boyunca gönüllü çalışmalarda görev alacaklar ve sonuçlarını paylaşacaklar.” diyor. Gönüllülük Çalışmaları dersi kapsamında derslere birçok kurum ve kuruluş temsilcileri davet edilirken, öğrencilerin kurumların gönüllülük faaliyetlerine katılım şartları hakkında birinci elden bilgi almaları sağlanıyor.