Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
1084
Sağlıklı Yaşam
Obezitenin Yol Açtığı 10 Sağlık Sorunu
Aşırı kilo alımı kişinin fiziksel aktivitelerini etkileyerek hareketsiz bir yaşam sürmesine ve zamanla daha da kilo almasına yol açıyor. Bu kısır döngü nihayetinde diyabetten kansere, kalp damar hastalıklarından sindirim sorunlarına kadar birçok sağlık probleminin kapısını aralıyor.
DİYABET
Obezite, yüksek kan şekerine bağlı oluşan tip 2 diyabet için önemli bir risk faktörü oluşturuyor. Özellikle karın çevresinde oluşan aşırı yağlanma, insülin direncine yol açarak kan şekerini yükseltebiliyor. Kilo ve yaşa bağlı ortaya çıkan tip 2 diyabetin kontrol altına alınabilmesi için kişinin beslenmesine dikkat etmesi, kilo kontrolünü sağlaması gerekiyor.
HİPERTANSİYON (YÜKSEK TANSİYON)
Obezite, yüksek tansiyonla doğrudan ilişkili bir hastalık. Vücuttaki aşırı yağlanma nedeniyle kalp ve damarlara binen yükün artması yüksek kan basıncına yol açabiliyor. Yüksek kan basıncının tedavi edilmediği durumlarda; kalp hastalığı, inme ve hayati önem taşıyan birçok hastalığa yakalanma riski artıyor.
İNME
Gereğinden fazla vücut yağı, arterlerde plak birikmesine (ateroskleroz) neden oluyor. Bu durum kan pıhtısı veya yağ birikimi nedeniyle beyne kan akışını engelleyerek inme riskini artırıyor. İnme, beyin dokusuna zarar vererek konuşma ve dil bozukluğuna yol açabiliyor, zayıflayan kaslar düşünme ve akıl yürütme becerilerini olumsuz etkiliyor.
KALP DAMAR HASTALIKLARI
Aşırı vücut yağı, yüksek tansiyon ve iltihaplanma gibi faktörlerin tümü kardiyovasküler hastalıkların gelişimine yol açıyor. Ayrıca koroner arter hastalığı, kalp krizi ve inme gibi çeşitli kardiyovasküler durumların riskini artırıyor. Lipid metabolizmasını bozarak kanın kolesterol ve trigliserid düzeylerinde anormal seviyelerin oluşmasına neden olabiliyor. LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyelerinin yükselip HDL kolesterol (iyi kolesterol) seviyelerinin düşmesiyle kalp damar hastalığı riski baş gösteriyor.
KANSER
Obezitenin, hormonal ve metabolik değişiklikler nedeniyle, kanser hücrelerinin çoğalmasına yol açtığı çeşitli araştırmalarla ortaya konulmuş. Karın ve kalçada artan yağ kütleleri kadınlarda meme kanseri, erkeklerde ise prostat kanserine yakalanma riskini artırıyor. İnsülin direnci ve yüksek östrojen kadınlarda rahim kanseriyle ilişkilendirilirken, erkeklerde obeziteye bağlı kolon kanseri görülme ihtimali yükseliyor. Ayrıca aşırı kilolu kişilerde safra kesesi, böbrek, yumurtalık ve mide kanserine daha sık rastlanıyor.
KAS İSKELET SİSTEMİ SORUNLARI
Fazla kilo özellikle diz, kalça ve belde baskı oluşturarak kas ve iskelet sisteminde şikâyetlere yol açıyor. Obezite ayrıca; eklemlerde ağrı, sertlik ve hareketlilikte azalma ile ortaya çıkabilen osteoartrit (kireçlenme) için önemli bir risk faktörünü oluşturuyor. Obez bir kişinin romatizma ve kas ağrılarından kurtulmak için başladığı tedavinin başarısızlıkla sonuçlanma ihtimali de daha yüksek oluyor.
KISIRLIK
Obezite, kadınlarda âdet düzensizliğine ve yumurtlama sorunlarına yol açabiliyor. Polikistik over sendromu olan obez kadınlar gebe kalmakta zorluk yaşarken, kilo verdiklerinde hiçbir ek tedavi görmeden gebe kalabiliyorlar. Obez erkeklerde ise, aşırı kilodan kaynaklı sperm sayısında düşüş ve sperm kalitesinde azalma ortaya çıkabiliyor. Erkekler de ideal kilolarına ulaştıklarında sperm kaliteleri yükselerek ek tedaviye başvurmadan bebek sahibi olabiliyorlar.
PSİKOLOJİK SORUNLAR
Obezite önemli psikolojik ve sosyal sonuçlara yol açabiliyor; bunlar arasında depresyon, anksiyete, öz güven eksikliği, toplum tarafından etiketlenme ve ayrımcılığa uğrama yer alıyor. Bu psikolojik etkiler, obezite ile ilişkili olası sağlık sorunlarını daha da kötüleştirebiliyor ve kişinin genel ruh hâlini olumsuz etkiliyor.
SİNDİRİM SORUNLARI
Gereğinden fazla yemek yemek sindirim sistemini olumsuz etkiliyor. Aşırı yeme alışkanlığı mideden bağırsağa birçok organın yapısını değiştirerek kansere varan hastalıklara yol açabiliyor. Obeziteye bağlı en sık görülen sindirim sorunları arasında mide asidinin yemek borusuna geri akmasına neden olan gastroözofageal reflü (GERD), safra kesesinde taş ve karaciğer yağlanması yer alıyor.
SOLUNUM BOZUKLUKLARI
Obezite, akciğer fonksiyonunun bozulmasına yol açabiliyor ve uyku apnesi, astım ve obezite hipoventilasyon sendromu (solunum depresyonu da denen gereğinden derin veya sık nefes alma) gibi solunum kaynaklı sağlık sorunlarını yaşama riskini artırabiliyor. Göğüs ve karın bölgesindeki aşırı vücut yağı, akciğer genişlemesini ve hava akışını kısıtlayarak solunum güçlüklerine yol açıyor.