Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
1083
Yaşam

Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül: “Öfkenin olduğu yerde olumlu duygular barınamaz”

Yusuf DURAN

Çağın salgın hastalıklarından birine dönüşen öfke kontrol bozukluğu, artık her yaştan kişide görülüyor. Çocuk ve Ergen Psikiyatristi ve Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül, öfkenin arkasında fiziksel ve bilişsel faktörlerin yattığını söylerken, öfkenin olduğu yerde diğer olumlu duyguların barınamayacağını vurguluyor. “Öfke bulaşıcıdır” diyen Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül’e göre kontrolsüz öfke, yalnızca bireyin kendisine değil, çevresine ve topluma da büyük zararlar veriyor.

“OFKE, TEMEL DUYGULARIMIZDANDIR”

Öfke nedir ve niçin öfkeleniriz?

Öfkeyi kısaca negatif bir duygu olarak tanımlayabiliriz. Öfke, her insanın hissedebileceği temel duygularımızdandır. Kişinin bir tehdit karşısında verdiği doğal ve içgüdüsel tepkidir. Genellikle gerçekleşmemiş beklentilerimiz ve olaylar karşısındaki düşüncelerimiz nedeniyle oluşur. Kişi; engellendiğinde, bir tehdit algıladığında, incindiğinde, kendisini değersiz ve çaresiz hissetiğinde, pişmanlık duyduğunda, yetersizlik hissettiğinde, kıskançlık duyduğunda, yoksun kaldığında, korktuğunda ya da kaygılandığında öfkelenir. Duygusal kontrol mekanizmaları uygun çalışmayan kişinin öfkesinin boyutu da büyük olabilir. Öfke, yaşantımızı sürdürmemizi sağlayan, tehlikeler karşısında bizi koruyan bir duygudur; ancak kontrol edilemediğinde kişiye ve çevresine zarar veren sonuçları olabilir. Öfkelenmeyle birlikte sempatik sinir sistemimiz aktive olur, kalp hızımız artar, solunumumuz hızlanır, kan basıncımız yükselir. Bunun yanı sıra, öfkelenince beynimizin duygusal kontrolünü sağlayan limbik bölgesi çok aktif çalışır, hormonal seviyelerimiz değişir. Öfkenin olumsuz düşünceler gibi içsel sebepleri olabilir. Çabuk sinirlenmek bazen fizyolojik sebeplerle ilgili olabilir. Öte yandan öfke, kaynağı dışarıda olan olumsuz uyaranların etkisiyle de ortaya çıkabilir. Geçmiş travmatik deneyimlerimiz çevresel faktörlerle birleşerek öfkeyi tetikleyebilir. Çocuklar öfkeyi ebeveynlerini modelleyerek öğrenebildikleri gibi, öfke genetik olarak da aktarılabilir.

ÖFKE KONTROL BOZUKLUĞU NEDEN OLUŞUR?

Öfke kontrol bozukluğunun altında yatan nedenler nelerdir?

Öfke kontrol bozukluğu, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı (DSM-5) içerisinde yer alan yıkıcı dürtü ve davranış kontrolü bozuklukları başlığı altında tanımlanan ve tedavi edilmesi gereken ruhsal bir tanıdır. Bu kişiler sözlü ve fiziksel şiddet gösterebilirler ve bu belirtiler tehlikeli davranışlarla sonuçlanabilir. Öfke, beynin ön bölgesi tarafından kontrol edilen ve kontrolü çocukluk çağında başlayan bir duygudur. Beyin ön bölgesindeki hasarlar ve seratonin isimli nörotransmitter seviyesinin düşük olması, öfke kontolünün bozulmasına neden olabilir. Duygu durum bozuklukları ve kişilik bozuklukları gibi bazı psikiyatrik bozukluklar öfke kontrol bozukluğu ile seyredebilir. Bazı epilepsi türlerinin semptomu olarak da öfke kontrolsüzlüğü görebiliriz. Biyolojik nedenlerin yanı sıra öfke kontrol bozukluğunun birçok psikolojik nedeni vardır. Özellikle bastırılmış olumsuz duygular yoğun öfke ile sonuçlanabilir. Kontrol edilemeyen dışlanmışlık duyguları, erken yaşta ailesi ve çevresi tarafından baskı ve şiddet görmüş olmak, sürekli olumsuz eleştirilmek, istismara maruz kalmak ve şiddet içeren bir ortamda büyümüş olmak ileriki yaşlarda öfke kontrol bozukluğuna neden olabilir. Kişilerin, hayatın kendilerine istediklerini sunmadığını ve sürekli haksızlığa uğradığını düşünmeleri de yıkıcı öfke nedenleri arasında sayılabilir. Ayrıca başarısızlıkları ile yüzleşemeyen ve kendisini yoğun bir şekilde suçlayan kişiler de yansıtma mekanizması ile sürekli suçlayacakları birilerini arar ve öfke kontrollerini kaybedebilirler.

FİZİKSEL VE BİLİŞSEL BAŞ ETME YONTEMLERİ

Öfkeyle başa çıkma yöntemleri nelerdir?

Öncelikle öfkelendiğimizi, bundan ruhsal ve fiziksel olarak zarar gördüğümüzü kabul etmemiz ve bunu çözmek istememiz gerekir. Öfkeyle baş edebilmenin hem fiziksel hem de bilişsel bileşenleri vardır. Fiziksel açıdan doğru nefes alıp vermek bizi sakinleştirir, içinde olduğumuz ana getirir ve öfkemizi dindirir. İçimizden dörde kadar sayarak, burnumuzdan yavaş yavaş ve derin nefes almak, bu sırada göğüs kafesimizin yana doğru açılıp aşağıya doğru indiğini hissetmek, içimize çektiğimiz havayı dörde kadar sayarak içimizde tutmak, sonrasında yine dörde kadar sayarak havayı ağzımızdan dışarı vermek etkili bir uygulamadır. Fiziksel bir diğer uygulama ise kaslarımızı gevşetmektir. Kasların önce kasılması ve sonra gevşemesi bizde rahatlama sağlar ve öfke seviyemizi düşürür. Bu uygulamaya tüm vücut kasları dâhil edilmelidir. Ellerimizi sıkıp bırakmak, mimik kaslarımızı kasıp gevşetmek, bacaklarımızı kasıp bırakmak ve uykudan yeni uyanmışcasına gerinmek gibi egzersizler işe yarabilir. Birçok kaynaktan bu uygulamalar ile ilgili bilgi edinebilirsiniz. Öfkeyle baş edebilmenin bilişsel yoluna gelince, bunu "düşünme tarzını değiştirmek" gibi genel bir ifadeyle özetleyebiliriz. Kızdığımız zaman genellikle olayları abartarak algılarız. “Kahretsin! Şimdi mahvoldum” şeklindeki olumsuz düşüncemizi fark etmeli ve bunun yerine “Tamam, kötü bir durum, ama bir çözümü vardır elbet” gibi olumlu bir düşünce yerleştirebilmeliyiz. Kızgınken aklımızdan geçen ve sıklıkla kullandığımız “asla”, “eyvah”, “kahretsin”, “zaten hep…” gibi sözcükleri fark etmek ve zihnimizden uzaklaştırmak olaya daha doğru bir açıyla bakmamıza yardımcı olur; çünkü bu tür ifadeler, olayları olumsuz yargılamamıza neden olur ve mevcut sorunu çözümsüz hâle getirir. Örneğin; “Zaten sen hep böylesin”, “Otobüs alsa vaktinde gelmez”, “Kahretsin maçı senin yüzünden kaybettik” gibi ifadeler öfkemizi artırır. Biraz dursak, beklesek ve becerebilirsek mantıklı bir açıklama bulmaya çalışsak öfkemiz hemen yatışır; çünkü öfke uzun süreli bir duygu değildir. Sonuç itibariyle öfkemizi fark etmek, o sırada zihnimizden geçen olumsuz düşünceyi yakalamak, derin bir nefes almak, kaslarımızı gerip gevşetmek ve öfkelendiğimiz durumdan ve yerden uzaklaşmak gibi uygulamalar bizi öfkenin zararlı sonuçlarından korur.

ÖFKE BİZE NELER YAPAR?

Öfke kontrolü neden önemlidir?

Belli düzeydeki öfke duygusu olumsuzluklardan koruyucudur ancak öfkemiz çığrından çıktığında bize vereceği zararlar çok fazladır. Öfkenin olduğu yerde diğer olumlu duygularımız barınamaz. Zorluklar karşısındaki çaresizliğimize öfkelenirsek mücadele edemeyiz, imrendiğimiz bir şeyi elde edemediğimizde öfkelenirsek hasetlik yaparız, kızdığımız kişiye bağırırsak ilişkimizi çözemez, aksine çıkmaza sokarız, istediğimizi elde edemediğimizde öfkelenirsek elimizdekileri de kaybederiz, engellendiğimizde hırslanırsak ilerleyemeyiz, geçmişimize takılıp sürekli öfkeli hâlde travmalarımızı hatırlarsak anın mutluluğunu kaçırırız. Peki, öfke bize neler yapar?

• Öfke; öfkelendiğimiz konuyu çözümsüz hâle getirir, sağlıklı düşünmeyi engeller, uygun davranış sergilememizin önüne geçer.
• Öfke, ilişkilerimizi bozar, itibarımızı zedeler, elimizdekileri kaybetmemize neden olur. Öfkelenince kendi sesimizden başkasını duyamaz, adalet duygumuzu kaybederiz. Çevremizdeki insanlar bizden uzaklaşır; yalnız kalabiliriz.
• Öfke, vücudumuza fiziksel zararlar verir. Sürekli kaygılı bir bireyin kalbi hızlı atar, kan dolaşımı etkilenir, vücut sürekli alarm modunda kalır ve yıpranır. Beyinde nöronlarımız hasar alır ve bu durum geri döndürülemez. Hormonal dengemiz bozulur, bu da tüm organlarımızın sağlığını bozar. Yüksek tansiyon, kalp krizi, beyin kanaması, felç, mide ülseri ve mide kanaması, bağışıklık sistemi hastalıkları gibi hastalıkların nedenleri arasında kontrolsüz öfke de vardır.
• Öfke, ruh sağlığımızı da bozar. Sürekli olumsuzluk nedeniyle düşünce sistemimiz bozulur. Hissettiğimiz çaresizliğin etkisiyle kaygımız artar ve mutsuz oluruz. Bunun sonucunda da kaygı bozukluklarına ve depresyona açık hâle geliriz. Öfkeyi bastırmak için yanlış baş etme mekanizması kullanılırsa, alkol ve madde bağımlılığı, yeme bozukluğu açısından riskli hâle geliriz.

ÖFKE NASIL KONTROL ALTINA ALINIR?

Peki, öfke kontrolü nasıl sağlanır?

Önceki sorunuza verdiğim cevapta, öfkemizi nefes kontrolüyle, kasları kasıp gevşeterek ve olumsuz düşünceleri tespit edip yerlerine olumlu düşünceler koyarak nasıl kontrol edebileceğimizi anlatmıştım. İlaveten, öfkenin kaynağına yönelik çözüm yolları aramak da öfke kontrolünü sağlar. Eğer öfkenin nedeni değiştirilebilirse çözüm yolları aranabilir. Değiştirilemeyecek bir durum söz konusu ise sorunla yüzleşmek ve kabullenmek iyi olabilir. Öfke anında durup düşünmek ve beklemek, tepkiyi geciktirmeyi sağlar; böylece öfke kontrol altına alınabilir. Bazen öfkeli olduğumuz duruma mizah ile yaklaşabilmeyi başarırsak öfkemiz azalabilir. Çevre değişikliği de öfke kontrolünde faydalı bir yoldur. Stresli olduğumuz anlarda başka bir mekâna geçmek, sakin ve sessiz bir yerde biraz zaman geçirmek işe yarayabilir. Bizi sinirlendiren kişi ve durumlardan uzak durabiliriz. Trafik öfkeyi artırıyorsa trafiksiz saatlerde dışarı çıkılabilir. Açlıkla öfke tetikleniyorsa, mide boş iken önemli konular konuşmaktan kaçınılabilir.

Olumsuz addedilmesine karşın öfke aslında sağlıklı bir duygu mudur? Doğru öfke kullanımı nedir ve pratik faydaları nelerdir?
Öfke, ölüm kalım mücadelesinde organizmamızın tehlikeli sayılan duruma/durumlara verdiği otomatik bir cevap, bir ilkel duygudur. Her canlı bir tehdit ile karşılaştığında kendini koruyabilmek için öfke hisseder. Yıkıcı olmayan öfkenin amacı, tehdit altındaki canlının bu durumu ortadan kaldırmak için bir eylemde bulunmasıdır. Bu hâliyle öfke, yaşamda kalmaya hizmet eder. Kendini korumayı ve karşısındakine sınır koymayı sağlar.

“ERGENLERİN BÜYÜME MÜCADELESİNDE KARŞILAŞTIĞI ENGELLER ÖFKE NEDENİDİR”

Çocuk ve ergenlerde öfke problemleri nelerdir? Bu grupta öfke kontrol bozukluğu sorunları neden kaynaklanır?

Büyümek ve gelişmek çok fazla fizyolojik ve ruhsal görevi de beraberinde getirir. Büyümek, ayrışmak demektir. Bebeğin annesinden, ergenlerin ebeveynlerinden ayrışması gelişimsel olarak zorlu bir görevdir ve evrimsel bir öfkeyi içinde barındırır. Büyümek başarabilmektir. Başarıyı kendine ve çevrene ispatlamak zorlu bir yaşam mücadelesidir. Bu mücadele sırasındaki her türlü engel, öfke nedeni olabilir. Hormonal değişim de fizyolojik olarak öfkeyi tetikler. Tüm bu biyolojik ve ruhsal hareketlilikler yaşanırken, bireysel çıkar çatışmaları işi daha da zorlaştırır. Yürümeye yeni başlayan bir çocuğun özerklik mücadelesi ebeveynlerin işini zora koşar. Bağımsızlığını ilan eden bir ergenin zaman yönetimindeki güçlükleri, kuralları ihlal etme gayretleri, ebeveynlerinden ayrışma ve arkadaşlarına yanaşma denemeleri iki yönlü öfkenin en büyük nedenlerindendir. Her gün hızla değişen bedenini aynada farklı gören ergen, bedeninin büyümesine bilişsel fonksiyonlarındaki ilerleme yetişemediğinde öfke yumağına döner. Cinsel hormonları yoğun baskı yaparken bunları kontrol etme gerekliliği ergenin öfke kontrolünü iyice zora sokar. Akademik başarı için çevreden gelen çalışma baskılarına karşı deli gibi kaynayan kanını durduramaması ergenin öfkesinin bir diğer nedenidir. Bilgi akışının bu denli hızlı ve teknolojinin cazibesinin karşı konulamaz olduğu çağımızda çocuk ve ergenlere konulan yasaklar ise öfkenin somut nedenlerindendir. Teknolojideki hız, farklı kuşaklar arasını neredeyse uçurum sayılabilecek bir ölçekte açınca iki ucun öfkesi de hâliyle artmaktadır.

“ERKEN YAŞLARDAN İTİBAREN DOĞRU İLİŞKİ İCİNDE OLUNMALI”

Ergenlik döneminde öfke patlamaları nasıl kontrol edilebilir? Ailelere tavsiyeleriniz neler?

Bu kontrolü ergenliği beklemeden sağlamak gerekir. Erken yaşlardan itibaren çocuklarımızla kurduğumuz ilişki ne kadar kaliteli olursa, çocuk ve ergenlerimizle aramızdaki çatışma da o oranda azalır. Karşılıklı öfkeler daha sağlıklı kontrol edilebilir, uzlaşma sağlanabilir. Ergenin ayrışma çabası desteklenmeli, özerkliğine izin verilmeli, burnunun dibinden biraz öteye gidilmelidir. Ergeni yakın takibe almak yerine geniş kontrol etmek, zorluklarında onu eleştirmek yerine çözüm odaklı yaklaşmak, onların görevlerini yapmak yerine sorumluluk vermek ve onlara güvenmekle işe başlayabiliriz. Sürekli akademik başarı hakkında konuşmayı bırakmak ve onlarla sohbet etmek ilişkiyi dengede tutmayı sağlar. Yasaklar yerine “evin kuralları” demek, evdeki nabzı düşürür. Her konuda çözüm üreten olmak yerine çözüme onları dâhil etmek sakinleşmelerini sağlar. Onlar için önemli meseleleri ciddiyetle dinlemek, duygularını örtbas etmemek, tersine duygularına eşlik edip üzüldükleri konuya birlikte üzülebilmek kendilerini anlaşılmış hissetmelerini sağlayıp öfkelerini azaltabilir. Öfkeli olduklarında sakin kalmayı başarabilmek, başaramıyorsak onlardan biraz uzaklaşmak, sorunu sorun anında konuşmak yerine biraz zaman geçince konuşmak işe yarayabilir. Öfke anında ergenin kötü sözlerinin kalpten değil de dudakları arasından çıktığını bilip hemen alınmamak, sakinleşmelerini beklemek bizim de öfkemizi azaltabilir. Ebeveynlerin kendi aralarındaki ilişki de tüm yaş süreçlerinde olduğu gibi ergenlik döneminde de önemlidir. Birbirine saygı duyan çiftlerin çocukları ile ilişkileri daha sağlıklı olur. Eğer ergenin öfkesi dinmiyor, alınan önlemlerle yatışmıyor, ergenin kendisi ve ilişkileri zarar görüyorsa uzman desteği alınabilir. Ergenlik döneminde yoğun öfke belirtisi ile ortaya çıkabilecek bir ruhsal psikopatoloji olabilir, gözden kaçırmamak gerekir.

“ÖFKE KONTROL BOZUKLUKLARININ TOPLUMA BÜYÜK ZARARLARI VAR”

Öfke kontrol bozuklukları birey ve toplumda ne tür olumsuz etkilere neden oluyor?

Öfke kontrol bozukluğunun bireye yaptığı olumsuz etkilere daha önce değinmiştim, şimdi toplumsal etkilerini konuşabiliriz. Kişiler arası ilişkiler sorunlu hâle gelebilir, insanlar arasındaki hoşgörü ve dolayısıyla toplumun mutluluğu azalır. İkili ilişkideki öfke, tüm aileyi ve akrabaları etkileyen boşanma ile sonuçlanabilir. Öfke sonucunda işlenen suçlar, büyük küçük toplumun her bireyi için travmatiktir. Bir kavga, bir şiddet haberi duymak, izlemek herkesi olumsuz etkiler. Öfkeli kişilerin iş verimliliği, üretkenliği düşer; bu işvereni ve dolayısıyla da ilişkili olduğu toplumu etkiler. Ağabey ya da abla ile çatışmak evdeki küçük çocuğu etkiler. Bunun örnekleri artırılabilir. Öfke bulaşıcıdır; ve kaynağına verdiği zararın yanı sıra içinde bulunduğu ilişkilere, çevreye ve topluma da büyük zararlar verebilir.

“BENMERKEZCİ YAKLAŞIM HOŞGÖRÜYÜ AZALTIYOR”

Modern cağın salgın hastalığına dönüşen öfke kontrol bozukluğu, günümüzde her yaştan kişide maalesef yaygın bir şekilde görülüyor. İncir çekirdeğini doldurmayacak nedenlerle insanların trafik, sokak, toplu taşıma, hastane, banka gibi alanlarda gösterdikleri tahammülsüzlüğün ve öfke patlamalarının nedenleri nelerdir?

Öfkenin içsel ve çevresel birçok nedeni olduğuna tekrar tekrar değindik. Trafikte, toplu taşımada, hastanede, bankada karşılaştığımız öfkeli insanların bu hâllerinin temel nedeni ise tahammülsüzlük. Hızlı yaşıyoruz, çeşitli ekonomik ve sosyal güçlüklerimiz var. Nüfusumuz çok hızlı artıyor. Rekabetimiz çok. Büyük bir başarı baskısı altındayız. Kendimizi hep bir şeylerle yarışmak ve başarmak zorunda hissediyoruz. Örneğin, eğitimdeki rekabet çocuk ve ergenlerin en büyük öfke nedeni. Hâl böyle iken sabredemiyor, karşımızdakinin önceliğini göremiyor, empati kuramıyoruz. Sanırım biraz da benmerkezciliğimiz arttı. “Hep ben” ya da “önce ben” duygumuz çok ön planda. Bu bizim hoşgörümüzü azaltıyor. Hâliyle de gelecek kuşaklara kötü örnek oluyoruz.

“TÜRK TOPLUMUNUN MUTLULUĞU AZALDI, ÖFKESİ ARTTI”

2022 Küresel Duygu Raporu’nda Türkiye dünya genelinde ikinci “en sinirli ülke” olarak gösterildi. Toplum olarak nasıl sakin olacağız?

Zor ve üzerinde uzun uzun düşünülmesi ve tartışılması gereken bir konu bu. Bu duruma neden olarak ülkemizin stratejik durumu, ekonomik güçlüklerimiz, siyasi tartışmalar, nüfusun hızla artması, barınma ve beslenme zorlukları ve yaşam mücadelesi gibi birçok neden sayılabilir. Genel olarak ülke insanımızın hayattan aldığı tatmin ve mutluluğu azaldı. Bu da öfkeyi kaçınılmaz kılıyor. Sürekli olumsuz haberler izliyoruz. Gelecek beklentimiz azaldı. Devlet büyüklerinin kavgalarına seyirci kalıyoruz. Yakın bir geçmişte büyük bir deprem ile sarsıldık ve yenileri bekleniyor. Güzel haber duyamaz olduk. Pandemi, çok da geçmişte değil, tüm insanlığın umudunu elinden aldı. Tüm bunlar, en çok geleceğimizin mimarları gençlerimizi etkiliyor. Son beş altı yılda ergenlerde gördüğüm depresyon oranı belirgin bir şekilde arttı. Nasıl ki bir çocuğun sakin olabilmesi bireysel özelliklerinin yanı sıra ebeveynlerini modellemesi üzerinden mümkün olabiliyor, toplum olarak sakin olabilmemiz de kendi dar çevremizde ruh sağlığımızı koruyucu önlemler almamızla ve bunun yanı sıra devlet büyüklerimizin bize olumlu tablo ve ferah bir yaşam sunması ile mümkün olabilecektir. Birey olarak mutlu olmak, aile içinde mutlu olmak, yakın çevremizde mutlu olmak ve toplumun mutluluğu iç içe kavramlardır.

Yaşam

Prof. Dr. Osman Tolga Arıcak: “Çocuklar gereksiz teknolojiye maruz bırakılmamalı”

1088Eylül2024
Yaşam

Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül: “Aile ilişkileri kuşak farkı bilinciyle kurulmalı”

1088Eylül2024
Yaşam

Okullarda İlk Ders Zili Çalıyor

1088Eylül2024
Yaşam

Yaşam Becerileri Bağımlılıklardan Koruyor

1088Eylül2024
Yaşam

Değerlendir, Sürdür, Yaşat, İlham Ol…

1088Eylül2024
Yaşam

Yeşilay Kolu’ndan Benim Kulübüm Yeşilay Projesi’ne…

1088Eylül2024
Yaşam

Geleceğin Bireyleri Yeşilay’ın Çocuk Dergileri ve Oyunlarıyla Büyüyor

1088Eylül2024
Yaşam

Daha Doğal Bi̇r Yaşam İçi̇n 9 Öneri

1087Ağustos2024
Yaşam

Doğallığın Işıltısı

1087Ağustos2024
Yaşam

Gezegene İyi Gelen, Bize De İyi Geliyor

1087Ağustos2024
Yaşam

Doğal Yaşama Dönüş Hareketleri

1087Ağustos2024
Yaşam

Sakin Şehirlerde Kendi Ritminde Hayatı Yaşa

1087Ağustos2024
Yaşam

Daha İyi Hissetmek İçin Haydi Doğaya

1087Ağustos2024
Yaşam

Sadeleşmek Elimizde

1086Temmuz2024
Yaşam

Geçmişi Anlamlandırmak Kişiyi Rahatlatır

1086Temmuz2024
Yaşam

Bedensel Hafifleme İçin Bütüncül Bir Yaklaşım Gerekir

1086Temmuz2024
Yaşam

Beynimiz Neden Yorulur?

1086Temmuz2024
Yaşam

Yaşam Alanlarında Sadeliğin Zarafeti!

1086Temmuz2024
Yaşam

Zihinsel Hafiflik ve Ruhsal Arınma İçin: Dijital Detoks Zamanı!

1086Temmuz2024
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyayı Doğru Kullanmanın 9 Yolu

1085Haziran2024
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medya Bağımlılığı Tedavisinde İzlenen Yollar

1085Haziran2024

“Sosyal Medya Platformları Dengeli ve Sorumlu Bir Şekilde Kullanılmalı”

Haziran
Teknoloji Bağımlılığı

"Çocuğun Dijital Ayak İzi, Geleceğini Etkileyebilir"

1085Haziran2024
Teknoloji Bağımlılığı

“Gerçek Sosyal Hayat; Yüz Yüze, Derin ve Anlamlı İlişkiler Üzerine Kuruludur”

1085Haziran2024
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyanın Kontrolüne Girdik

1085Haziran2024
Teknoloji Bağımlılığı

Yemiyor İçmiyor Çevrim İçi Oluyoruz

1085Haziran2024
Sağlıklı Yaşam

Obezite Küresel Bir Pandemiye Dönüştü

1084Mayıs2024
Sağlıklı Yaşam

Uz. Dr. Ayça Kaya: “Buzdolabı ile Aranıza Mesafe Koyun”

1084Mayıs2024
Yaşam

Diyetisyen Kübra Çıtlak: “Son 30 Yılda Çocuk ve Ergenlerde Obezite, Dünya Genelinde Arttı”

1084Mayıs2024
Sağlıklı Yaşam

Hormonlar Kilomuzu Nasıl Etkiliyor?

1084Mayıs2024
Sağlıklı Yaşam

Çocuk Beslenmesindeki Tehlike: Abur Cubur

1084Mayıs2024
Sağlıklı Yaşam

Psikolojik Nedenleri ve Sonuçlarıyla Obezite

1084Mayıs2024
Sağlıklı Yaşam

Obezitenin Yol Açtığı 10 Sağlık Sorunu

1084Mayıs2024
Yaşam

Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül: “Öfkenin olduğu yerde olumlu duygular barınamaz”

1083Nisan2024
Yaşam

Prof. Dr. Cüneyt Evren: “Kronik yorgunluk sendromu, yaşam kalitesini etkileyen ciddi bir durumdur”

1083Nisan2024
Yaşam

Klinik Psikolog Gökhan Ergür: “Metropol yaşamı ve sosyal medya kaygı düzeyini artırıyor”

1083Nisan2024
Yaşam

İnsanın Dijital Çağ ile İmtihanı

1083Nisan2024
Bağımlılık

Hilal-i Ahdar’dan Yeşilay’a 104 yıllık mücadele

1082Mart2024
Alkol Bağımlılığı

Yeşilay’ın ilk gençlik teşkilatının kuruluşu "Türkiye İçki Aleyhtarı Gençler Cemiyeti"

1082Mart2024
Yaşam

Yeşilay gençliği seviyor, gençlik Yeşilay’ın varlığını hissediyor

1082Mart2024
Bağımlılık

Yeşilay ülküsünün yılmaz neferleri: Yeşilay kadınları

1082Mart2024
Bağımlılık

Ulusaldan evrensele Yeşilay mücadelesi

1082Mart2024
Bağımlılık

Yeşilay’ın dünyada örnek alınan öncü modeli: YEDAM

1082Mart2024
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Gerçeği! Çocuklar ve Gençler Yalanlarla Kandırılıyor

1081Şubat2024
Alkol Bağımlılığı

“Çocukların ve Gençlerin Elektronik Sigaraya Erişimleri Hızlı Bir Şekilde Engellenmeli”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara, Dünyanın Baş Belasına Dönüşmüş Durumda”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Çok Uluslu Tütün Şirketleri, Nikotin Bağımlısı Bir Nesil Oluşturmak İstiyor”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigaralar Mutlak Zararlı ve Bağımlılık Yapıcıdır”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigaraya Erişim Bu Kadar Kolay Olmamalı”

1081Şubat2024
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Bireyi ve Toplumu Tehdit Ediyor

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Alkolün Güvenli İçilebilecek Bir Miktarı Yoktur

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Sosyal Hizmet, Tedavinin En Önemli Yapı Taşlarından Bir Tanesi

1080Ocak2024
Bağımlılık

Kadınlar Bağımlılık Sürecinde Yalnız Kalıyor

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Alkolle Mücadelenin Yolu; Vergilendirme, Erişim Kısıtlamaları ve Pazarlama Yasaklarıdır

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığına Uluslararası Yaklaşımlar

1080Ocak2024
Yaşam

Savaş, Halk Sağlığını Onarılamaz Biçimde Etkiliyor

1079Aralık2023
Yaşam

“Medyada Yaratılan Algı; Haklıyı Haksız, Doğruyu Yanlış, Güzeli Çirkin Olarak Konumlandırabiliyor”

1079Aralık2023
Yaşam

“Savaşlar, Savaşanları Olduğu Gibi Savaşmayanları Da Olumsuz Etkiler”

1079Aralık2023
Yaşam

“Artık Savaşlar Sadece Sahada Değil, Dijital Dünyada Da Gerçekleşiyor”

1079Aralık2023
Yaşam

“Çocuklardaki ‘Güvenli Dünya’ Algısı Zarar Gördü”

1079Aralık2023
Yaşam

Toplumsal Kaygı Bozuklukları Bağımlılıklara Neden Olabilir Mi?

1079Aralık2023
Bağımlılık

Bağımlılık Herkesi Etkileyen Genel Bir Sorundur

1078Kasım2023
Bağımlılık

Kadınlar Bağımlılıkta Da Ayrımcılıkla Karşı Karşıya Kalıyor

1078Kasım2023
Bağımlılık

Bağımlılığın Ve Şiddetin Doğasında Ortak Ve İç İçe Faktörler Vardır

1078Kasım2023
Bağımlılık

“Anne Veya Eşin Bağımlılık Sorunu Olan Bireye Yönelik Tutum Ve Davranışları Tedavinin Seyrini Etkiliyor”

1078Kasım2023
Yaşam

Kadına Yönelik Şiddete Karşı: 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

1078Kasım2023
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı Gebelik

1078Kasım2023
Yaşam

Yeşilay Kadınları Güçlenerek Büyüyor

1078Kasım2023
Yaşam

Dijital Çağda En Kırılgan Grup Çocuklar Ve Gençler

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijital Bağımsızlık En Önemli Gündemimiz Olmalı”

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

“Sağlıklı Teknoloji Kullanımında Teknoloji Amaç Değil, Araçtır”

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

Çocuklarda Ekran Bağımlılığı

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Bağımlılıktan Uzak, Hayata Yakın Olun!

1077Ekim2023
Yaşam

“Notların Telafisi Vardır, Ancak Zedelenen Öz Güvenin Telafisi Meşakkatlidir”

1076Eylül2023
Eğitim

“Başarının Sırrı Çocuğu Tanımaktan Geçiyor”

1076Eylül2023
Eğitim

Ziller Minikler İçin Çalıyor… Okula Uyum Süreci İçin Öneriler

1076Eylül2023
Eğitim

Çocuğun Okul Başarısını Artırmanın 15 Etkili Yolu

1076Eylül2023
Eğitim

Çocuğunuza Zaman Yönetimini Nasıl Öğretebilirsiniz?

1076Eylül2023
Yaşam

“Günümüzde Ruh Sağlığını Korumak Daha Zor Ve Daha Önemli Hale Geldi”

1075Ağustos2023
Bağımlılık

Bağımlılık Ve Ruh Sağlığı İlişkisi Karşılıklıdır

1075Ağustos2023
Yaşam

“Çocuk Olumsuz Duyguları Makul Düzeyde Deneyimlemeli”

1075Ağustos2023
Bağımlılık

Bağımlı Bireylere Doğru Yaklaşım Nasıl Olmalı?

1075Ağustos2023
Yaşam

Koruyucu Ruh Sağlığıyla Tanışın

1075Ağustos2023
Tütün Bağımlılığı

“Tütün Kontrolü Toplumsal Gündemin Ana Konusu Yapılmalı”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Asıl Mücadele Tütün Endüstrisi İle Mücadeledir”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Zararsız Tütün Olması Mümkün Değildir”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigaraların Ülkeler Tarafından Teşvik Edilmesi Sorumsuzluk Örneğidir”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Tütün Şirketleri, İnsanların Sigara İçmek İstemeyecekleri Bir Günün Geleceğini Biliyor”

1074Temmuz2023
Yaşam

“Sağlıklı Etkileşim Ancak Empati İle Olur”

1073Haziran2023
Yaşam

“Empati Gelişimi Bebeklikte Başlar”

1073Haziran2023
Yaşam

“Empati Bir Duygudaşlık Göstergesidir”

1073Haziran2023

Toplumsal Duyarlılığın Vücut Bulmuş Hâli: Gönüllülük

1073Haziran2023
Yaşam

Yeşilay, TİSK Ve TÜMOSAN Depremzede Çocuklar İçin Güçlerini Birleştirdi

1073Haziran2023
Yaşam

Dayanışma Ruhu Kültürel Kodlarımızda Var

1072Mayıs2023
Yaşam

“İyi İletişim Ve Doğru Bilgi Kaygıyı Azaltır”

1072Mayıs2023
Yaşam

Afetlere Dirençli Şehirler Nasıl İnşa Edilmeli?

1072Mayıs2023
Yaşam

Sıfır Maliyetle Kentsel Dönüşüm Mümkün

1072Mayıs2023
Yaşam

“Bugünün Gençleri Üst Kuşaklardan Çok Daha İyiliksever Ve Dayanışmacı”

1072Mayıs2023
Yaşam

Millî Birlik Ve Beraberlik Kodlarımızda Var: Millî Mücadele’den Kahramanmaraş Depremine Toplumsal Kenetlenme

1072Mayıs2023
Yaşam

“Bir An Önce Normalleşmeliyiz”

1071Nisan2023
Yaşam

Dijital Medya Çocuğu Sosyal Hayattan Koparıyor

1071Nisan2023
Yaşam

“Hey Çocuk! Bırak Tabletini Sakince Kitabın Kapağını Aç! Kalbini Aç…”

1071Nisan2023
Yaşam

Mutlu Bir Çocukluk İçin Projeden Çok Daha Fazlası Gerekiyor

1071Nisan2023
Yaşam

Çocuk Gülerse Dünya Güler

1071Nisan2023
Yaşam

Hilal-i Ahdar’dan Yeşilay’a

1070Mart2023
Yaşam

Sivil Toplum Kuruluşları Ve Gönüllülüğün Gücü

1070Mart2023
Yaşam

STK’lar Tek Yürek Oldu: Yüzyılın Felaketi Sonrası Gönüllü Dayanışması

1070Mart2023
Bağımlılık

Bağımlılıklarla Karşı Gönüllü Mücadele

1070Mart2023
Yaşam

Çocuklar İçin Gönüllülük Neden Gerekli?

1070Mart2023
Yaşam

“Tedavi Edilmeyen Kaygı Bozuklukları Kronikleşme Eğilimindedir”

1069Şubat2023
Yaşam

İklim Değişikliğinin Ortaya Çıkardığı Kaygı Hâli: Eko-Anksiyete

1069Şubat2023
Yaşam

Yeni Krizlerin Getirdiği Belirsizlikler Küresel Kaygıyı Körüklüyor

1069Şubat2023
Bağımlılık

“Kaygılar Bağımlılığı Tetikleyebildiği Gibi Bağımlılıklar Da Kaygıyı Besleyebilir”

1069Şubat2023
Yaşam

“Çocukları Kaygıları Nedeniyle Utandırmayalım, Usandırmayalım, Cezalandırmayalım”

1069Şubat2023
Yaşam

Sosyal Medya Kullanımı Kaygıları Tetikliyor

1069Şubat2023
Tütün Bağımlılığı

Sigara İle Mücadelede En İyi Politika, Çocuk Ve Gençleri Tütünsüz Ortamda Büyütmektir

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

YEDAM’ın Kişiye Özel Programlarıyla Sigaraya “Dur” Deyin

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

Örnek Vakalarla Tütün Bağımlılığı Tedavisi

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığı Vücudumuza Neler Yapıyor?

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

Sigarayı Bıraktığınızda Vücudunuzda Neler Oluyor?

1068Ocak2023
Alkol Bağımlılığı

Dünyada Alkol Kullanımı Ve Önleyici Politikalar

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığını Önlemeye Dair Yasal Düzenlemeler

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkolün Bir Diğer Karanlık Yüzü: Şiddet Ve Alkol İlişkisi

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Ebeveynler Alkol Kullanan Gence Nasıl Yaklaşmalı?

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Sevdiklerimizi Alkol Bağımlılığından Nasıl Koruruz?

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkolsüz Hayat Neler Kazandırıyor

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapıyor?

1067Aralık2022
Teknoloji Bağımlılığı

“İletişim Yoluyla Kendimizi Var Ediyoruz”

1066Kasım2022
Bağımlılık

“Bireyi Bağımlılığa Götüren Duygusal Yalnızlıktır”

1066Kasım2022
Yaşam

“İnsan İnsana Şifadır, Umuttur, Yoldur”

1066Kasım2022
Bağımlılık

Güvene Dayalı İletişim Bağımlılıklardan Koruyor

1066Kasım2022
Yaşam

Sanal İletişim Gerçek İletişimin Yerini Tutar Mı?

1066Kasım2022
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijital Oyun Bağımlılığı Ciddi Bir Sorun”

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

“Teknolojiyi Doğru Kullanmayı Öğrenmeliyiz”

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Dünyada Eğitim Şart

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Dünyada Bizi Neler Bekliyor?

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Sanal Ortam Güvenliğinin Teminatı: Siberay

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Rakamlarla Dijital Dünya

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

TÜİK Araştırma Sonuçlarına Göre Türkiye Dijitalleşiyor

1065Ekim2022
Yaşam

“Proje Çocuklar Kuklaya Dönüşüyor”

1064Eylül2022
Yaşam

“Mutlu Bir Aile İçin Her Şey Mükemmel Olmak Zorunda Değil”

1064Eylül2022
Yaşam

Değerler Eğitimi Bu Dünyanın Bir İhtiyacı

1064Eylül2022
Bağımlılık

TBM İle Her Yıl Milyonlarca Kişiye Ulaşıyoruz

1064Eylül2022
Bağımlılık

Yaşam Becerileri Bağımlılıklardan Koruyor

1064Eylül2022
Yaşam

Okul Heyecanı Başlıyor

1064Eylül2022
Yaşam

“Tüketerek Mutlu Olma Çabası Büyük Bir Yanılgı”

1063Ağustos2022
Yaşam

“İnsanın Manevi Alanı Boşluk Kabul Etmez”

1063Ağustos2022
Yaşam

Mutluluk Beyinde Başlar

1063Ağustos2022
Yaşam

Toplumsal Mutluluğun Şifreleri

1063Ağustos2022
Yaşam

Sağlıklı Tabaklar, Mutlu Yüzler

1063Ağustos2022
Yaşam

Mutluluğa Götüren 7 Adım

1063Ağustos2022
Yaşam

Az Çoktur!

1062Temmuz2022
Yaşam

“Sadeleştikçe Zihin Sağlığımızı Korumamız Da Kolaylaşır”

1062Temmuz2022
Yaşam

Atıksız Bir Mutfak Mümkün

1062Temmuz2022
Yaşam

Biraz Yavaşlamaya Ne Dersiniz?

1062Temmuz2022
Yaşam

Sade Ve Özgür Bir Yaşamın Yolu: “Küçük Ev” Akımı

1062Temmuz2022
Yaşam

Daha Huzurlu Bir Hayat İçin Sadeleş!

1062Temmuz2022
Yaşam

Atık Kağıtları Sanat Eserine Dönüştürüyor

1062Temmuz2022
Sağlıklı Yaşam

Pedallar Sağlıklı Yaşam İçin Çevrildi

1061Haziran2022
Bağımlılık

Yeşilay’dan “Bağımsız Gençlik” Manifestosu

1061Haziran2022
Bağımlılık

YEDAM Sempozyumu'ndan Bağımlılıklara Bilimsel Bakış

1061Haziran2022
Bağımlılık

Sağlıksız Aile Tutumları Bağımlılık İçin Risk Faktörü

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Profilleri Nasıl Şekilleniyor?

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Ebeveyn Çocuğun Tüm Yaşamını Etkiliyor

1060Mayıs2022
Bağımlılık

“Hayır” Diyebilen Bir Çocuk Yetiştirmek

1060Mayıs2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ailenin Dijitalleşme ile İmtihanı

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlılık Aileden Etkilenen ve Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır

1060Mayıs2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik sigara nikotin pandemisini gelecek nesillere taşıyor

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Tütünle Mücadelenin Bir Ayağı da E-Sigara ile Mücadele Olmalı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Dünya Elektronik Sigara ile Nasıl Mücadele Ediyor?

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara En Az Sigara Kadar Zararlı

1059Nisan2022
Yaşam

“Dünya Şiddetli Bir Merhametsizlik Hastalığına Tutulmuş Vaziyette”

1058Mart2022
Yaşam

Tarih Boyunca Vardı Ve Hep Var Olacak: Sivil Toplum Kavramı Ve STK’lar

1058Mart2022
Yaşam

Yeşilay’a Gönülden Bağlı Olanlar

1058Mart2022
Yaşam

Merhamet Ve İyiliğin Gücü: Gönüllülük

1058Mart2022
Yaşam

Gönüllülük Çalışmaları Dersiyle Teori Ve Pratik Bir Arada

1058Mart2022
Tütün Bağımlılığı

Vazgeçilen her sigara sağlıklı bir hayatın kapısını aralar”

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Çocuklarımızı sigaradan nasıl koruruz?

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Sigara stresi azaltmaz, sigarasızlık stres oluşturur

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Şimdi tam zamanı!

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

“Bırakabilirsin” mobil uygulamasıyla sigaradan kurtulun!

1057Şubat2022
Teknoloji Bağımlılığı

Fizikselden Sanala Yeni Bir Şiddet Türü: Siber Zorbalık

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ergenler Sosyal Medya Bağımlılığında Risk Grubunda

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Geleneksel Değerler Çocukları Koruyor

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyada Dayatılan Güzellik Büyük Bir Yanılgı

1056Ocak2022
Kumar Bağımlılığı

Çocuklarınız İçin Ulaşılabilir Ebeveynler Olun

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Pandemi Sonrasında Toplumları Bekleyen Tehlike: Çevrim İçi Kumar Bağımlılığı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Aileler Tedavi Sürecine Aktif Olarak Dahil Olmalı

1055Aralık2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Kontrol Politikaları Toplumları Koruyor

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

“Alkol Bağımlısı Kişilerin Çocuklarının Ruh Sağlığını Yakından Takip Edilmeli”

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Aile İçi Şiddette Risk Faktörü

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığını Anlamaya Yönelik Faaliyetler

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağırsak Sağlığını Bozuyor

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığıyla Asırlık Mücadele: YEŞİLAY

1054Kasım2021
Kumar Bağımlılığı

“Gençliğin En Büyük Sorunu Büyüyememek”

1053Ekim2021
Yaşam

İyi Arkadaş Çevresi Bağımlılıklardan Uzak Tutar

1053Ekim2021
Yaşam

Davranışsal Bağımlılıklar En Çok Genç ve Ergenleri Etkiliyor

1053Ekim2021
Madde Bağımlılığı

Çocuğum Madde Kullanıyor mu?

1053Ekim2021
Yaşam

Gençlerin Gözünden Bağımlılıklar

1053Ekim2021
Yaşam

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması, Edebiyat ve Sanatla Farkındalık Oluşturuyor

1053Ekim2021
Sağlıklı Yaşam

Antikten Moderne 28 Asırlık Yolculuk

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin En Başarılı Olimpiyat Tecrübesi TOKYO 2020’nin Ardından

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Yaşam Becerileri Bireyi ve Toplumu Korur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Stresle Mücadelede Yaşam Becerileri Faktörü

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Aileyle Sağlıklı İletişim Sağlıklı Kararları Doğurur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

“Hobiler Bizi Ruhsal Olarak Geliştirir”

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Hangi Yaşta Hangi Sporu Yapmalı?

1051Ağustos2021
Yaşam

“Sanat ve Kitap Bağımlısıyım”

1051Ağustos2021
Teknoloji Bağımlılığı

YEDAM'dan İnternet Bağımlılığına Özgün Çözümler

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Sarmalında Oyun Oynama Bozukluğu

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ebeveynler Doğru Rol Model Olmalı”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Oynama Bozukluğunun Tedavisinde Yasaklar Çözüm Değil

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ulusal Kampanyalar Farkındalık Oluşturuyor”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Sizi Değil, Siz Onu Kontrol Edin!

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı Hasta Ediyor

1050Temmuz2021
Sağlıklı Yaşam

Artan Obezite, TBMM’nin de Gündeminde

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin Obeziteyle Mücadelesi

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Obezite, 21’inci Yüzyılın En Önemli Sağlık Sorunudur

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Kalmak Virüsten Korudu, Obeziteyi Artırdı

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Pandemi Döneminde Yeme Bozuklukları Arttı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Besin Örüntüsü Dengeli Olmalı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Hareketsiz Kalmayın!

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Ağır Yaşamların Yükü Hafifliyor Mu?

1049Haziran2021
Yaşam

Gidene Üzülmek Yerine Var Olanı Güçlendirmeliyiz

1049Haziran2021
Yaşam

“Babalar Dua Gibidir; Artık Görünmez Olsa Da Dokunur Evladına...”

1049Haziran2021
Bağımlılık

“Sanat ve Spor, Bağımlılıkla Mücadelenin Panzehirleridir”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Gençlerde Davranışsal Bağımlılıklar Artıyor

1048Mayıs2021
Bağımlılık

“Aile Bağları Ne Kadar Sağlamsa, Bağımlılık Riski O Kadar Azalır”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

"Özgürlük ve Sorumluluk Birbirini Tamamlar"

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Anne-Babalar Dikkat! Uzun Süreli Ekran Maruziyeti Nelere Yol Açıyor?

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Yeşilay Gençlerin, Gençler Yeşilay’ın Yanında!

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Geleceğin Olimpiyat Şampiyonları TOHM’da Yetişiyor

1048Mayıs2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlı Kişi, İnterneti Bir Kaçış Yöntemi Olarak Kullanıyor”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Anne Babaya Güvenli Bağlanma Bağımlılıktan Korur

1047Nisan2021
Bağımlılık

“Öz Saygısı Düşük Bireylerde Bağımlılık Riski Daha Fazladır”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Pandemi Sürecinde Kaygı Bozukluğu Arttı

1047Nisan2021
Bağımlılık

Sosyal Kaygı İnternet Bağımlılığını Tetikliyor

1047Nisan2021
Yaşam

Buz Hokeyi Sayesinde “Tek Yürek” Oldular: Bağımlılıktan Kurtuldular

1047Nisan2021
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Çağın Hastalığı: Yeni Nesil Bağımlılıklar

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Yasa Dışı Kumar ve Bahisle Hukuksal Mücadele

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Sevgi ve İlgi Bağımlılıklardan Korur

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlılık Tüm Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır”

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijitalleşme Aile İçi İlişkilerin Kalitesini Düşürüyor”

1046Mart2021
Yaşam

“Pandemiden Ders Çıkararak Geleceğimizi Kurtarabiliriz”

1046Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Kampanyalar Sigara Endüstrisinin Gerçek Yüzünü Gösteriyor”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Tütün Fiyatları ve Vergiler Düşürülmemelidir"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara Kullanmak, Marka Değiştirerek Sigara Kullanımına Devam Etmek Gibidir”

1045Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Sigarayı Bırakmak Kanser Riskini Azaltır”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Pandemide Sigara İçme Oranları Düştü

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Çocuğunuzun ‘Hayır’ Deme Becerisini Geliştirin"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığına Karşı YEDAM Desteği

1045Şubat2021
Madde Bağımlılığı

Madde Bağımlılığı COVID-19'u Tetikliyor

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Bağımlılık Tedavisi Ertelenmemeli, Güçlendirilmeli"

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

“Madde Bağımlılığının Gerçek Tedavisi Rehabilitasyondur”

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Zehir Tacirlerinin Pandemi Fırsatçılığı

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Her İki Madde Bağımlısından Biri Depresyonda

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Online Terapi, Kişileri Madde Kullanımından Uzak Tuttu"

1044Ocak2021
Sağlıklı Yaşam

“Gençlik İnsan Hayatının En Zor Dönemidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Doğru Rol Model Olmak Önemli

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

“Spor ve Sanat Tedavi Edicidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Mutluluk Ailede Başlar

1043Mutluluk Ailede Başlar2020
Sağlıklı Yaşam

“Depresyon, Gündelik Bir Keyifsizlik Hali Değildir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Beslenme Anlayışı Ailede Şekilleniyor

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Organik Beslenmeye Mucizevi Bir Anlam Yüklenilmemeli”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Bir Tür Yeme Bozukluğu: Ortoreksiya Nervoza

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Tarladan Sofraya Uzanan Bir Zincir: Gıda Güvenliği

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Tarımsal Üretimi Tüketici Davranışları Belirleyecek”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Ekolojik Yaşam Arayışları

1042Kasım2020

“Çocuklarımızı Korumakla Yükümlüyüz”

Ekim
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Nelere Yol Açıyor?

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Yetişkinleri de Buluyor

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Ticari Kaygılar Çocukları Korumanın Önüne Geçiyor"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Yasak Koyarak Çocuğunuzu Bağımlılıktan Koruyamazsınız"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığının Karanlık Yüzü

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Davranışsal Bağımlılıklara YEDAM Desteği

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Bütün Aile Toplanalım, Ekranları Unutalım

1041Ekim2020
Eğitim

"Eğitimin Sürekliliği Sağlanmalı"

1040Eylül2020
Yaşam

“Çocuklarınıza Onları Önemsediğinizi Hissettirin”

1040Eylül2020
Eğitim

Bu Sefer Ziller Ebeveynler İçin Mi Çalıyor?

1040Eylül2020
Eğitim

Okul Fobisi Sizi Korkutmasın!

1040Eylül2020
Eğitim

Okula Yeni Başlayanların Pandemiyle İmtihanı

1040Eylül2020
Eğitim

Okullar Sağlık Tedbirleri İle Açılıyor

1040Eylül2020
Eğitim

Yeşilay Eğitim Faaliyetleri Hız Kesmiyor

1040Eylül2020
Alkol Bağımlılığı

Gençlerde Alkol Bağımlılığında Önemli Bir Basamak: Sosyal İçicilik

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Nedir, Nasıl Başlar, Nasıl Tedavi Edilir?

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Nöroloji Alkolün Güvenli Sınırı Yok Diyor!

1039Ağustos2020
Bağımlılık

Pandemi Bağımlılıkları Tetikledi

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapar?

1039Ağustos2020
Yaşam

“İyiliğin Kanatlarına Tutunmaya Her Zamankinden Çok İhtiyacımız Var”

1038Temmuz2020
Yaşam

Pandemi Günlerinde Dayanışmanın Çarpan Etkisi: Vefa Sosyal Destek Grubu

1038Temmuz2020
Yaşam

Türkiye’de Afet Yönetimi ve Gönüllülük

1038Temmuz2020
Yaşam

"İnsan"ın En Zor Anında 152 Yıldır Hep O Var: Türk Kızılay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bağımlılığa Karşı "Gönüllü" Mücadelenin Adı; Yeşilay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bir Ömür Boyu Yeşilaylı Olanlar…

1038Temmuz2020
Yaşam

Gönüllü Olmak Hem Sizi Hem De Dünyayı Değiştirir

1038Temmuz2020
Yaşam

Vakıf ve Gönüllülük Üzerine

1038Temmuz2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Teknoloji Kullanımı Stresi Artırıyor"

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Günlerinde "Teknoloji" Dost Mu, Düşman Mı?

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Koronavirüs Dijital Bağımlığı Tetikledi

1037Haziran2020
Yaşam

"Evden Çalışma Modeli B Planı Olarak Elimizde"

1037Haziran2020
Yaşam

10 Soruda Koronavirüs Sonrası Küresel Sistem

1037Haziran2020
Alkol Bağımlılığı

"Şişenini Dibi"nden Görünenler

1032Ocak2020
Alkol Bağımlılığı

İpler Senin Elinde Alkole Hayır De!

1032Ocak2020
Tütün Bağımlılığı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Sigarayı Bugün Bıraksanız Yarın Covid-19 Riskiniz Azalır"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Diyetisyen Derya Zünbülcan: "Esas Risk, Yanlış Beslenme"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

"Koronafobi" Virüsten Daha Hızlı Yayılıyor

1036Mayıs2020
Eğitim

Hayat da Eğitim de Eve Sığar

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Korona Günlerinde Ev Hayatı

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Yaşam İçin Sporla “Evde Kal”

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Dezenfeksiyon Aracı: Güneş

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

El Hijyeni Virüsten Korur

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Evde Düzen İçin İpuçları

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Bahane Yok! Oyun Vakti

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Asıl Soru Şu; Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Koruruz?

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

"Dengeli Beslenme Sizi Mutlu Eder"

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Daha İyi Bir Yaşam İçin Sadeleşin

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Yaşamda Sürdürülebilirlik Önemli

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Aşılama Yalnızca Kişiyi Değil Toplumu da Koruyor

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Bitkilerin İyileştirme Gücü Hakkında Her Şey

1035Nisan2020
Teknoloji Bağımlılığı

Gençlikve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: "E-sporun en büyük riski, dijital bağımlılıktır"

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

DSÖ’nün Gündeminde E-spor ve Oyun Bağımlılığı Var

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

E-Spor Obeziteye Neden Oluyor

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Oyun Nasıl E-spor Oldu?

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Prof. Dr. Tolga Arıcak: E-Spor Bağımlılık Riskini Artıracak

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk: Dijital oyunların e-spor olarak anılmasına itirazımız var

1031Aralık2019
Tütün Bağımlılığı

Amaçları Daha Fazla İnsanı Bağımlı Yapmak

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara ile Yasal Mücadele

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Can Almaya Devam Ediyor Can Almaya Devam Ediyor

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara da Sigara Kadar Zararlı

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Doç. Dr. Toker Ergüder: Elektronik Sigara, En Az Sigara Kadar Bağımlılık Yapıyor

1030Kasım2019