Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
1049
Sağlıklı Yaşam

Ağır Yaşamların Yükü Hafifliyor Mu?

Tuba MARAŞOĞLU

Fazla kilolu ve obez bireylerin sayısı her geçen gün daha da fazla artıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün 2016 verilerine göre, dünya genelindeki obezite sıklığı 1975'ten bu yana hızlı bir artışla üç katına çıktı. Bu çerçevede, tekstilde büyük beden üretimi ve kilolu mankenlerin sayısı doğru orantılı bir şekilde artış göstermeye, obez kişilerin “ağır” yaşamları, zor hayatlarıyla ilgili televizyon programları da dikkat çekmeye başladı. Peki, bu artışın arkasında yatan düşünce nedir? Bu artış yeni bir sektörün doğuşunun yansımasımıdır, yoksa obez bireylerin yaşam motivasyonlarını artırıcı ya da televizyon programları bazında düşünürsek, kilolarından kurtulmaları yönünde motive edici bir akım mıdır? Bu konuda biraz beyin fırtınası yapmaya ne dersiniz?

Çağımızın en yaygın hastalıklarının başında gelen obezite, son yıllarda dünya genelinde hızla artıyor. Uluslararası Kalkınma Enstitüsü (Overseas Development Institute) dünya çapında neredeyse her üç kişiden birinin aşırı şişman olduğunu söylüyor ve hükümetleri sigara bağımlılığına karşı yürütülen kampanyaların benzerlerini başlatarak beslenme alışkanlıklarına müdahale etmeye çağırıyor. Teknolojiye olan “düşkünlüğümüz” artıp evlere kapandıkça, ve hatta içinde bulunduğumuz pandemi dönemiyle birlikte evde kalma süresi, endişe ve kaygı günden güne arttıkça, yeme bozukluklarıyla birlikte kilolu birey sayısında da akılalmaz bir artış kaçınılmaz oldu.

OBEZİTE EKONOMİSİ YÜKSELİŞTE

Obezite insan sağlığını tehdit eden hatta gelecek kuşakları etkisi altına alacak bir sağlık sorunu olarak kabul edilse de diğer taraftan, obez sayısındaki artış beraberinde ciddi bir ekonomik büyüklük yaratmış durumda. Bu durum, büyük beden tekstil ekonomisinden, spora, diyet yemek paketlerinden televizyon programlarına kadar pek çok sektörde ekonomik “fırsatlar” ortaya çıkarıyor. Bu yönüyle obezite aslında, kendi dev ekonomisini de yaratmış durumda diyebiliriz. Zayıflama amacıyla yapılan cerrahi operasyonlardaki artış ile birlikte kilolu insanlar en çok sağlık sektöründen faydalanıyor. Aynı şekilde, zayıflama ürünlerine, adrese teslim sağlıklı yemek paketlerine yapılan harcamalardaki artışlar, diyetisyen ve spor salonları veya kişisel eğitmenlere olan artan talepler de dikkat çekiyor.

İDEAL BEDEN İMAJININ DEĞİŞİMİ VE MEDYA

En az sağlık sektörü kadar talebin ve arzın yoğun olduğu diğer bir pazar ise tekstil sektörü. Markaların büyük beden koleksiyonlarındaki artış dikkat çekici; hatta şirketler, artık bu alana özel markalar çıkarıyor, ayrı mağazalar açıyor. Tabii ki bu durum beraberinde “büyük beden model” ihtiyacını da ortaya çıkardı ve bu mankenlerin sayısında ciddi artış yaşanıyor. Oysa moda, tarih boyunca Avrupa’da toplumsal roller, statü, hiyerarşi gibi kavramlarda belirginleştirme aracı olarak kullanılmıştı; bireylerin kendilerini ortaya koyma aracı olmuş gibi görünmekteydi. Toplumsal olarak bazı beden imajlarının ideal olarak benimsenmesi medya aracılığıyla dayatılmaktaydı. Şimdi ise aynı medya bedeninle barışabilirsin vurgusu mu yapıyor, yoksa ekonomik potansiyele mi işaret ediyor? Evet, bu hem bir ekonomi vurgusu hem de bir yanıyla, bazı görüşlere göre, tabuların yıkılmasına katkı sağlayan ve büyük bir ihtiyacı karşılayan önemli bir gelişme.

TV YAPIMLARI UMUT MU VAAD EDİYOR UMUTSUZLUĞA MI SÜRÜKLÜYOR?

Bu büyük ekonominin diğer bir yanında ise aşırı kilolu kişilerin hayatlarını, yaşadığı sıkıntıları her detayı ile ortaya koyan Ağır Yaşamlar gibi televizyon yapımları var. Ancak bu yapımı katkı sağladığı ekonomik değerden çok psikolojik boyutuyla incelemek daha doğru olur. Bu noktada şu soruyu sormakta fayda var: Bu tür programlar obez kişilere umut mu vaad ediyor yoksa bu insanların yaşamları üzerinden bir reyting unsuru mu ortaya çıkarıyor? Örneğin, TLC kanalıyla hayatımıza giren Ağır Yaşamlar programı ilk bakışta, umudunu kaybetmiş, çaresiz, sağlıklı hale döneceğine asla inancı olmayan ve özgüvenini kaybetmiş kilolu bireylere, değişebilecekleri, onların da sağlıklı ve mutlu olabilecekleri noktasında umut ışığı yakar nitelikte bir yayın olabileceğini düşündürüyor. Hatta bu yapım, bireylerin aşırı kilolu kişilere karşı empati yapmalarını da sağlıyor olabilir. Ancak diğer taraftan, bu konunun uzmanları, bu tarz programlarda kişisel mahremiyetin yok sayıldığı noktasına dikkat çekiyor. Bu formattaki programlar üzerine yapılan akademik çalışmalarda, kişinin hastalığının televizyon şovuna dönüştürülmesi, geçmiş yaşantısı ve ruhsal hali, kendisi ile ilgili düşünceleri, ailesinin onunla ilgili görüşleri, ağladığı ve öfkelendiği tüm anların sanki gösterinin bir parçası olarak sunulduğu sonucuna varılmış. Öte yandan, programın başlangıç kısmında hastanın banyo yaparken yarı çıplak olarak gösterilmesi, üzerini değiştirirken zorlandığı anların verilmesi, ameliyat sırasında ve sonrasında baygın yatarken ekrana getirilmesi gibi sahneler, “teşhircilik” olarak ifade edilebilecek görüntüler olarak değerlendirilmiş. Programlardaki tüm bu unsurlar, mahremiyetin yok sayıldığının ve teşhirin ileri boyutlarda olduğunun göstergesi olarak görülmüş. Neticede, obez hayatların izleyici üzerinde ilgi çekici etkiler yaratan bir televizyon şovuna dönüştürülüyor olması düşüncesi de bu programlara eleştirel bir bakış açısı getirmesi açısından dikkate değer.

İYİLEŞEN HAYATLAR SEVİNDİRİYOR

Ancak bu programlara daha bütüncül bir açıdan bakacak olursak, birine bağımlı olmadan yaşayabilme becerisinin tekrardan kazanılması, aile içi çatışmanın azalması, kurtulan aile ilişkileri, bireyin kendine inancının artması, anne, baba, çocuk aktivitelerinin gerçekleştirilebilir olması, iş hayatına ve sosyal hayata katılabilme özgüveninin sergilemesi önemli bir değer oluşturuyor. Özetle program sayesinde kurtulan hayatlar anlamında bakıldığında programın bu kişilere katkısı yadsınamaz; ancak bazı etik noktalara dikkat edilmesinin gerekliliğini de vurgulamak gerekiyor. Ayrıca bu noktada yine belirtmek gerekir ki, bu tarz yapımların en önemli yanı bu programlar sayesinde edinilen faydanın sürekliliğinin takip edilip edilmediğidir. Çünkü süreklilik olmazsa tüm emek ve özveri boşa gider ve bu durum da bu kişilerde daha büyük hayal kırıklığı ortaya çıkarabilir.

YÜZLEŞMEK UTANDIRIR MI?

Bu tarz yapımları mercek altına alırken sorulması gereken bir diğer soru da şu olabilir: Bu programlar veya aşırı kilolarıyla yüzleşmek kişiyi utandırır mı, yoksa motive mi eder? Acaba beden ağırlığının yüze vurulması bazı kişilerde depresyon ve anksiyeteye yol açıp ters etki oluşturur mu? Bu konuda, önceki yıllarda Amerika’nın en gözde talk showcularından, siyasi hiciv ustası komedyen Bill Maher’in “Şişmanları utandıralım ki yemesinler.” çıkışı aklımıza geliyor. Yine Amerika’da talk show yapan James Corden ise Bill Maher'e, "Senin gibi günde 35 bin kalori yakacak üstünlüğe sahip olacak kadar şanslı değiliz." cevabını vermişti. Bu noktada sosyal medya ve televizyonlardaki tartışma programlarında, beden olumlama akımıyla birlikte rafa kaldırılan “fat shaming (kilosundan dolayı karşı tarafı utandırma)” davranışı irdelenmişti. Corden, “Şişmanları utandırmak, sadece utandırır. Ve utanç depresyona, anksiyeteye yol açar; insanı kendine zarar verecek şekilde daha çok yemeye sevk eder. Şişmanı utandırmak zorbalıktır.“ demiş ve obeziteyi gelir düzeyindeki düşüklüğe bağlı sağlıksız beslenmeye bağlamıştı. Bu da obezite ve etkilerine farklı bir bakış açısı olarak bizleri bu konu üzerinde biraz daha fazla düşünmeye sevk ediyor. Bu aynı zamanda ağır yaşamların yükünün hafiflemesi için toplumun her kesimi tarafından alınacak çok daha fazla sorumluluk olduğunun işareti olarak da değerlendirilebilir. Unutmamak gerekir ki obezite, yalnızca kişisel bir sorun olmanın çok ötesinde toplum psikolojisini ilgilendiren sosyal, ekonomik ve hatta siyasal bir sorundur.

Sağlıklı Yaşam

Pedallar Sağlıklı Yaşam İçin Çevrildi

1061Haziran2022
Bağımlılık

Yeşilay’dan “Bağımsız Gençlik” Manifestosu

1061Haziran2022
Bağımlılık

YEDAM Sempozyumu'ndan Bağımlılıklara Bilimsel Bakış

1061Haziran2022
Bağımlılık

Sağlıksız Aile Tutumları Bağımlılık İçin Risk Faktörü

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Profilleri Nasıl Şekilleniyor?

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Ebeveyn Çocuğun Tüm Yaşamını Etkiliyor

1060Mayıs2022
Bağımlılık

“Hayır” Diyebilen Bir Çocuk Yetiştirmek

1060Mayıs2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ailenin Dijitalleşme ile İmtihanı

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlılık Aileden Etkilenen ve Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır

1060Mayıs2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik sigara nikotin pandemisini gelecek nesillere taşıyor

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Tütünle Mücadelenin Bir Ayağı da E-Sigara ile Mücadele Olmalı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Dünya Elektronik Sigara ile Nasıl Mücadele Ediyor?

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara En Az Sigara Kadar Zararlı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Vazgeçilen her sigara sağlıklı bir hayatın kapısını aralar”

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Çocuklarımızı sigaradan nasıl koruruz?

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Sigara stresi azaltmaz, sigarasızlık stres oluşturur

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Şimdi tam zamanı!

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

“Bırakabilirsin” mobil uygulamasıyla sigaradan kurtulun!

1057Şubat2022
Teknoloji Bağımlılığı

Fizikselden Sanala Yeni Bir Şiddet Türü: Siber Zorbalık

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ergenler Sosyal Medya Bağımlılığında Risk Grubunda

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Geleneksel Değerler Çocukları Koruyor

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyada Dayatılan Güzellik Büyük Bir Yanılgı

1056Ocak2022
Kumar Bağımlılığı

Çocuklarınız İçin Ulaşılabilir Ebeveynler Olun

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Pandemi Sonrasında Toplumları Bekleyen Tehlike: Çevrim İçi Kumar Bağımlılığı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Aileler Tedavi Sürecine Aktif Olarak Dahil Olmalı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

“Gençliğin En Büyük Sorunu Büyüyememek”

1053Ekim2021
Yaşam

İyi Arkadaş Çevresi Bağımlılıklardan Uzak Tutar

1053Ekim2021
Yaşam

Davranışsal Bağımlılıklar En Çok Genç ve Ergenleri Etkiliyor

1053Ekim2021
Madde Bağımlılığı

Çocuğum Madde Kullanıyor mu?

1053Ekim2021
Yaşam

Gençlerin Gözünden Bağımlılıklar

1053Ekim2021
Yaşam

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması, Edebiyat ve Sanatla Farkındalık Oluşturuyor

1053Ekim2021
Sağlıklı Yaşam

Antikten Moderne 28 Asırlık Yolculuk

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin En Başarılı Olimpiyat Tecrübesi TOKYO 2020’nin Ardından

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Yaşam Becerileri Bireyi ve Toplumu Korur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Stresle Mücadelede Yaşam Becerileri Faktörü

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Aileyle Sağlıklı İletişim Sağlıklı Kararları Doğurur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

“Hobiler Bizi Ruhsal Olarak Geliştirir”

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Hangi Yaşta Hangi Sporu Yapmalı?

1051Ağustos2021
Yaşam

“Sanat ve Kitap Bağımlısıyım”

1051Ağustos2021
Teknoloji Bağımlılığı

YEDAM'dan İnternet Bağımlılığına Özgün Çözümler

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Sarmalında Oyun Oynama Bozukluğu

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ebeveynler Doğru Rol Model Olmalı”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Oynama Bozukluğunun Tedavisinde Yasaklar Çözüm Değil

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ulusal Kampanyalar Farkındalık Oluşturuyor”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Sizi Değil, Siz Onu Kontrol Edin!

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı Hasta Ediyor

1050Temmuz2021
Sağlıklı Yaşam

Artan Obezite, TBMM’nin de Gündeminde

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin Obeziteyle Mücadelesi

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Obezite, 21’inci Yüzyılın En Önemli Sağlık Sorunudur

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Kalmak Virüsten Korudu, Obeziteyi Artırdı

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Pandemi Döneminde Yeme Bozuklukları Arttı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Besin Örüntüsü Dengeli Olmalı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Hareketsiz Kalmayın!

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Ağır Yaşamların Yükü Hafifliyor Mu?

1049Haziran2021
Yaşam

Gidene Üzülmek Yerine Var Olanı Güçlendirmeliyiz

1049Haziran2021
Yaşam

“Babalar Dua Gibidir; Artık Görünmez Olsa Da Dokunur Evladına...”

1049Haziran2021
Bağımlılık

“Sanat ve Spor, Bağımlılıkla Mücadelenin Panzehirleridir”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Gençlerde Davranışsal Bağımlılıklar Artıyor

1048Mayıs2021
Bağımlılık

“Aile Bağları Ne Kadar Sağlamsa, Bağımlılık Riski O Kadar Azalır”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

"Özgürlük ve Sorumluluk Birbirini Tamamlar"

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Anne-Babalar Dikkat! Uzun Süreli Ekran Maruziyeti Nelere Yol Açıyor?

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Yeşilay Gençlerin, Gençler Yeşilay’ın Yanında!

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Geleceğin Olimpiyat Şampiyonları TOHM’da Yetişiyor

1048Mayıs2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlı Kişi, İnterneti Bir Kaçış Yöntemi Olarak Kullanıyor”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Anne Babaya Güvenli Bağlanma Bağımlılıktan Korur

1047Nisan2021
Bağımlılık

“Öz Saygısı Düşük Bireylerde Bağımlılık Riski Daha Fazladır”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Pandemi Sürecinde Kaygı Bozukluğu Arttı

1047Nisan2021
Bağımlılık

Sosyal Kaygı İnternet Bağımlılığını Tetikliyor

1047Nisan2021
Yaşam

Buz Hokeyi Sayesinde “Tek Yürek” Oldular: Bağımlılıktan Kurtuldular

1047Nisan2021
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Çağın Hastalığı: Yeni Nesil Bağımlılıklar

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Yasa Dışı Kumar ve Bahisle Hukuksal Mücadele

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Sevgi ve İlgi Bağımlılıklardan Korur

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlılık Tüm Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır”

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijitalleşme Aile İçi İlişkilerin Kalitesini Düşürüyor”

1046Mart2021
Yaşam

“Pandemiden Ders Çıkararak Geleceğimizi Kurtarabiliriz”

1046Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Kampanyalar Sigara Endüstrisinin Gerçek Yüzünü Gösteriyor”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Tütün Fiyatları ve Vergiler Düşürülmemelidir"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara Kullanmak, Marka Değiştirerek Sigara Kullanımına Devam Etmek Gibidir”

1045Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Sigarayı Bırakmak Kanser Riskini Azaltır”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Pandemide Sigara İçme Oranları Düştü

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Çocuğunuzun ‘Hayır’ Deme Becerisini Geliştirin"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığına Karşı YEDAM Desteği

1045Şubat2021
Madde Bağımlılığı

Madde Bağımlılığı COVID-19'u Tetikliyor

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Bağımlılık Tedavisi Ertelenmemeli, Güçlendirilmeli"

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

“Madde Bağımlılığının Gerçek Tedavisi Rehabilitasyondur”

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Zehir Tacirlerinin Pandemi Fırsatçılığı

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Her İki Madde Bağımlısından Biri Depresyonda

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Online Terapi, Kişileri Madde Kullanımından Uzak Tuttu"

1044Ocak2021
Sağlıklı Yaşam

“Gençlik İnsan Hayatının En Zor Dönemidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Doğru Rol Model Olmak Önemli

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

“Spor ve Sanat Tedavi Edicidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Mutluluk Ailede Başlar

1043Mutluluk Ailede Başlar2020
Sağlıklı Yaşam

“Depresyon, Gündelik Bir Keyifsizlik Hali Değildir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Beslenme Anlayışı Ailede Şekilleniyor

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Organik Beslenmeye Mucizevi Bir Anlam Yüklenilmemeli”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Bir Tür Yeme Bozukluğu: Ortoreksiya Nervoza

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Tarladan Sofraya Uzanan Bir Zincir: Gıda Güvenliği

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Tarımsal Üretimi Tüketici Davranışları Belirleyecek”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Ekolojik Yaşam Arayışları

1042Kasım2020

“Çocuklarımızı Korumakla Yükümlüyüz”

Ekim
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Nelere Yol Açıyor?

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Yetişkinleri de Buluyor

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Ticari Kaygılar Çocukları Korumanın Önüne Geçiyor"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Yasak Koyarak Çocuğunuzu Bağımlılıktan Koruyamazsınız"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığının Karanlık Yüzü

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Davranışsal Bağımlılıklara YEDAM Desteği

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Bütün Aile Toplanalım, Ekranları Unutalım

1041Ekim2020
Eğitim

"Eğitimin Sürekliliği Sağlanmalı"

1040Eylül2020
Yaşam

“Çocuklarınıza Onları Önemsediğinizi Hissettirin”

1040Eylül2020
Eğitim

Bu Sefer Ziller Ebeveynler İçin Mi Çalıyor?

1040Eylül2020
Eğitim

Okul Fobisi Sizi Korkutmasın!

1040Eylül2020
Eğitim

Okula Yeni Başlayanların Pandemiyle İmtihanı

1040Eylül2020
Eğitim

Okullar Sağlık Tedbirleri İle Açılıyor

1040Eylül2020
Eğitim

Yeşilay Eğitim Faaliyetleri Hız Kesmiyor

1040Eylül2020
Alkol Bağımlılığı

Gençlerde Alkol Bağımlılığında Önemli Bir Basamak: Sosyal İçicilik

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Nedir, Nasıl Başlar, Nasıl Tedavi Edilir?

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Nöroloji Alkolün Güvenli Sınırı Yok Diyor!

1039Ağustos2020
Bağımlılık

Pandemi Bağımlılıkları Tetikledi

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapıyor?

1039Ağustos2020
Yaşam

“İyiliğin Kanatlarına Tutunmaya Her Zamankinden Çok İhtiyacımız Var”

1038Temmuz2020
Yaşam

Pandemi Günlerinde Dayanışmanın Çarpan Etkisi: Vefa Sosyal Destek Grubu

1038Temmuz2020
Yaşam

Türkiye’de Afet Yönetimi ve Gönüllülük

1038Temmuz2020
Yaşam

"İnsan"ın En Zor Anında 152 Yıldır Hep O Var: Türk Kızılay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bağımlılığa Karşı "Gönüllü" Mücadelenin Adı; Yeşilay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bir Ömür Boyu Yeşilaylı Olanlar…

1038Temmuz2020
Yaşam

Gönüllü Olmak Hem Sizi Hem De Dünyayı Değiştirir

1038Temmuz2020
Yaşam

Vakıf ve Gönüllülük Üzerine

1038Temmuz2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Teknoloji Kullanımı Stresi Artırıyor"

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Günlerinde "Teknoloji" Dost Mu, Düşman Mı?

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Koronavirüs Dijital Bağımlığı Tetikledi

1037Haziran2020
Yaşam

"Evden Çalışma Modeli B Planı Olarak Elimizde"

1037Haziran2020
Yaşam

10 Soruda Koronavirüs Sonrası Küresel Sistem

1037Haziran2020
Alkol Bağımlılığı

"Şişenini Dibi"nden Görünenler

1032Ocak2020
Alkol Bağımlılığı

İpler Senin Elinde Alkole Hayır De!

1032Ocak2020
Tütün Bağımlılığı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Sigarayı Bugün Bıraksanız Yarın Covid-19 Riskiniz Azalır"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Diyetisyen Derya Zünbülcan: "Esas Risk, Yanlış Beslenme"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

"Koronafobi" Virüsten Daha Hızlı Yayılıyor

1036Mayıs2020
Eğitim

Hayat da Eğitim de Eve Sığar

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Korona Günlerinde Ev Hayatı

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Yaşam İçin Sporla “Evde Kal”

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Dezenfeksiyon Aracı: Güneş

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

El Hijyeni Virüsten Korur

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Evde Düzen İçin İpuçları

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Bahane Yok! Oyun Vakti

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Asıl Soru Şu; Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Koruruz?

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

"Dengeli Beslenme Sizi Mutlu Eder"

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Daha İyi Bir Yaşam İçin Sadeleşin

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Yaşamda Sürdürülebilirlik Önemli

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Aşılama Yalnızca Kişiyi Değil Toplumu da Koruyor

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Bitkilerin İyileştirme Gücü Hakkında Her Şey

1035Nisan2020
Teknoloji Bağımlılığı

Gençlikve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: "E-sporun en büyük riski, dijital bağımlılıktır"

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

DSÖ’nün Gündeminde E-spor ve Oyun Bağımlılığı Var

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

E-Spor Obeziteye Neden Oluyor

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Oyun Nasıl E-spor Oldu?

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Prof. Dr. Tolga Arıcak: E-Spor Bağımlılık Riskini Artıracak

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk: Dijital oyunların e-spor olarak anılmasına itirazımız var

1031Aralık2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara ile Yasal Mücadele

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Can Almaya Devam Ediyor Can Almaya Devam Ediyor

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara da Sigara Kadar Zararlı

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Doç. Dr. Toker Ergüder: Elektronik Sigara, En Az Sigara Kadar Bağımlılık Yapıyor

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Amaçları Daha Fazla İnsanı Bağımlı Yapmak

1030Kasım2019