Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
1030
Tütün Bağımlılığı

Amaçları Daha Fazla İnsanı Bağımlı Yapmak

Mürsel ÇAVUŞ

E-sigara Çin'de 2003 yılında patentinin alınmasıyla hayatımıza girdi ve 2012'den sonra sigara endüstrisinin kazancı haline geldi. Dünya Sağlık Örgütü, e-sigaranın zararlarıyla ilgili ülkeleri uyarıyor ve pazarlamasına bir dizi sınırlandırma getirmeleri çağrısında bulunuyor.

Elektronik sigara Çin'de Lik Hon adlı kişinin patent almasıyla hayatımıza girdi ve 2004 yılında ilk olarak yine bu ülkede satışa sunuldu. 2006 yılında ABD ve ABD pazarlarına giren e-sigara, bazı ülkede "tedavi amaçlı ürün" bazı ülkelerde ise "tütün ürünü" olarak düzenlendi. ABD'de Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) yapılan başvurularda e-sigara Tütün Kontrol Yasası kapsamına alındı. ABD'de tütün yasasına göre tütün ürünü "tütünden meydana gelmiş ya da tütünden türetilmiş ürünler" olarak tanımlıyor. Elektronik sigaralardan içinde nikotin bulundurmayanlar ise Sağlık ve Beşeri Hizmetler Sekreterliği'nin uyarısıyla FDA tarafından düzenleme altına alınmıştı. Elektronik sigara belli yaşın altındakilere satılmayacak, eğer içinde nikotin varsa elektronik sigara nikotin değerine ilişkin uyarılar taşımakta zorunlu tutulacaktı. Çok geçmeden bu ürünü tütün(sigara) endüstrisi keşfetti ve 2012 yılında tütün(sigara) endüstrisi alanında faaliyet gösteren kurumlar e-sigara şirketlerini satın almaya başladı. Böylece e-sigara, sigara endüstrinin kazanç aracına dönüştü.

SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN REKLAM ARACI

2014 yılında e-sigaranın bir sigarayı bırakma aracı olarak reklamları yapılmaya başlandı. Bunun üzerine Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ülkelere e-sigara konusunda daha sıkı yasal düzenlemeler getirme çağrısında bulundu. DSÖ devletlere yaptığı düzenleme çağrısında şu ilkelere yer veriyordu:

  • Sigara içicisi olmayan bireylere e-sigara tanıtımının engellenmesi,
  • E-sigaranın, kullanıcı olanlar ve olmayanlar için potansiyel sağlık risklerini en aza indirmek,
  • E-sigaralarla ilgili kanıtlanmamış sağlık iddialarının, ticari amaçla kullanımının yasaklanması,
  • Mevcut tütün(sigara) kontrol çabalarının, tütün endüstrisinin ticari ve diğer çıkarlarına karşı korunması,
  • E-sigara reklamcılığı, tanıtımı ve sponsorluğunun kısıtlanması,
  • E-sigaraların kamuya açık alanlarda ve işyerlerinde kullanılmamasına yönelik yasal adımların atılması,
  • Çocuk ve ergenleri korumak için meyve, şeker ve alkollü içecek aromalı e-sigaraların yasaklanması,
  • Sigara bırakma amacıyla e-sigara kullananlara, e-sigara yerine daha önceden onaylanmış tedavilerin önerilmesi.

Peki, Avrupa Birliği konuya nasıl yaklaşıyor? Avrupa Birliği'nde elektronik sigaralar ilk olarak 2014 yılında oluşturulan Tütün Ürünleri Yönetmeliği'nde düzenlendi. Bu yönetmelikle elektronik sigaranın tütün mamulü(sigara, nargile, puro) olduğu belirlendi ve tüketiciyi aydınlatıcı nitelikteki bilgiler üreticilere zaruri kılındı. Ayrıca elektronik sigaraların barındırabileceği maksimum nikotin seviyesi de belirlendi. E-sigara içindeki maddelerin içerik denetimi AB ve ABD gibi yasal olarak düzenleme konusu yapılan ülkelerde var; düzenleme yapılmamış olan ülkelerde ise denetim ne yazık ki yapılamıyor.

DÜNYA ELEKTRONİK SİGARAYA NASIL YAKLAŞIYOR?

DSÖ Tütüne Karşı İnisiyatif Programı tarafından farklı ülkelerin katılımıyla yapılan ankete göre 24 ülke e-sigaraları "tütün ürünü" olarak düzenlemiş. Buna karşın 12 ülke e-sigarayı "tedavi amaçlı ürün" kategorisine değerlendirmiş. Oysa Temmuz 2019 Dünya Tütün Raporu'na göre e-sigara insan sağlığını çok da olumlu etkilemiyor. Rapor bu konuda bazı öneriler sıralıyor:

  • E-sigaralar kanser riskini azaltmıyor.  Bu ürünlerin tütün salgınına yönelik "zarar azaltma" yaklaşımı olmasına rağmen bugün gelinen noktada "zarar azaltma" bile sorgulanıyor.
  • Sigarayı bırakma araçları olarak reklamları yapılıyor, ancak bunu kanıtlayan bilimsel zeminden yoksun.
  • Bu ürünlerin marihuana, kokain, MDMA ve eroin gibi diğer uyuşturucu ve uyarı maddelerin de kullanılabileceği mekanizmalar olarak tasarlanıyor.

YEŞİLAY E-SİGARAYANASIL YAKLAŞIYOR?

Ülkemizde 4207 sayılı Kanun'un ikinci maddesine 2013 yılında yapılan eklemeyle, tütün mamulleri(sigara, nargile, puro) tanımı her türlü aromatik nargile ve elektronik sigaraları da kapsayacak şekilde genişletildi. 2013 yılından bu yana, hammaddesinin kısmen ya da tamamen tütün yaprağı olan mamullerin yanı sıra, "tütün içermeyen ancak tütün ürününü taklit eder tarzda kullanılan her türlü nargile ve sigara" da tütün ürünü(sigara, nargile, puro) olarak kabul ediliyor. Yeşilay bu nedenle "tütün kontrol mevzuatında benimsenen her türlü koruyucu önlem elektronik sigaralara da uygulanmalı" görüşünü savunuyor. Tütün endüstrisinin yeni ürünü olan elektronik sigaralar dumansız hava sahası uygulamalarını sekteye uğratıyor. Her ne kadar bu ürünler üreticiler tarafından içeriğindeki yoğun su buharı ve ayarlanabilir nikotin seviyesi özellikleri sebebiyle sigara bırakma aracı olarak lanse ediliyorsa da, Yeşilay böyle bir algının yerleşmesini büyük tehlike olarak görüyor. Yeşilay tüm bu söylemlerin bilimsel temelden yoksun pazarlama stratejileri olduğuna dikkat çekiyor. Söz konusu ürünlerin su buharı değil kimyasal parçacıklarla yüklü aeorosollerden oluştuğunun altını çiziyor. Yeşilay, bu ürünlerin marihuana, kokain, MDMA ve eroin gibi diğer uyuşturucu ve uyarı maddelerin de kullanılabileceği mekanizmalar olarak tasarlanması sebebiyle topyekûn yasaklanması gerektiğini vurguluyor.

Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erkan Ceylan, e-sigaranın Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı'nca önerilmeyen, zararlı olarak bildirilen, ülkemizde ruhsatlandırılmayan ve kanunsuz şekilde satılan bir ürün olduğunu söylüyor, "E-sigara ilaç değil. Nikotin bağımlılığını ortadan kaldırmadığı gibi bağımlılık yapıcı bir ürün. Sigara kullanımı büyük oranda psikolojik bağımlılıkla ilişkilidir. Sigara bırakmada davranışsal tedavi yaklaşımları çok önemli. Bu dönemde sigarayı hatırlatan davranışlardan kaçınılmalı. E-sigara, sigara içme davranışını taklit ettiğinden, nikotin bağımlılığını pekiştiriyor. E-sigara ile sigara bırakma denemeleri, nikotin replasman (yerine koyma) tedavisine göre başarısız bulunuyor. E-sigaranın sigarayı bıraktırdığına dair yayınların tütün şirketlerince desteklendiği saptandı. E-sigarayı ilaç firmaları ya da sağlık sektörü değil sigara firmaları üretip pazarlıyor. Bu firmaların ana amacı, daha fazla satmak ve yeni müşteriler bulmak. Bu da, daha fazla insanı bağımlı yapmaktan geçiyor."

Prof. Dr. Ceylan, "Beş kişiden biri sigaradan daha az zararlı olduğunu düşündüğü için e-sigara kullandığını belirtiyor. E-sigaraya başlayanlara sorulan 'içeriğinde ne olduğu' sorusuna katılımcıların yüzde 66'sı sadece aroma, yüzde 13.2'si nikotin cevabı verirken yüzde 13.7'si e-sigaranın ne olduğunu bilmediğini ifade ediyor. Bu da kullananların önemli bir kısmının e-sigarayı tanımadığını gösteriyor." diyor ve ekliyor, "Sigaranın uzun dönem zararlarını 20 yıla yakın bir süre saptayamadık. Bu nedenle sigara firmaları satışlarını zararsızmış gibi pazar kazanarak devam ettirdi. Bunun sonucunda milyonlarca insan sigaranın etkilerinden dolayı öldü.

SEKTÖRÜN HAREKET ALANI DARALDI

Prof. Dr. Ceylan sigaranın pazarlama stratejisini ise şöyle özetliyor, "Sigaranın sağlık için zararlı olmadığını ilk kez 1954'te 14 tütün(sigara, nargile, puro) şirketi gazete ilanları ile kamuoyu önünde açıkça iddia etti. Yakın zamanda 'light' sigaralarla kamuoyunda 'hafif, zararsız, kanser yapmıyor, güvenle içebilirsiniz' algısı oluşturuldu. Dünyada tütün(sigara) kontrol çalışmaları sonucu sektörün hareket alanı daraldı. E-sigara, bu alanı genişletmek için sigaraya alternatif yeni ürün arayışının somut bir örneği. E-sigara, sigaranın yerini alan ve nikotin bağımlılığının devamını sağlayan bir ürün."

GENÇLER POTANSİYEL MÜŞTERİ

Üretici firmalar kimi hedef aldıysa o kitlenin e-sigarayı tercih ettiğini, bunun da üreticilerin başarısını gösterdiğini kaydeden Prof. Dr. Erkan Ceylan şöyle konuşuyor: "Yaşlılar ideal müşteri olabilir mi? Hayır. E-sigara endüstrisi, gençleri mükemmel yedek müşteri olarak görüyor. Onların, ürünlerine bağlanabilecek kapasitede olduğunu biliyor ve gelecek yıllar boyunca müşteri olmaları için çabalıyorlar. E-sigaranın ürün çeşitliliği modaya uygun ve çekici görüntülerde sunuluyor. 'Nikotine and Tobacco Research' dergisinde yayınlanan araştırmaya göre; Amerika'da hiç sigara içmemiş çocukların e-sigara kullanımı 2011'de 79 binken 2013'te 263 bine ulaşarak iki yıl içinde üç kat artmış. Gençlere, 'Kanser yapmıyor. Daha güvenli' imajı veriliyor ve onlar da 'zararsız' düşüncesiyle e-sigaraya başlayıp daha sonra sigaraya geçiyorlar. Araştırmaya göre; eskiden beri sigara içenler de zarar azaltma seçeneği ile e-sigara kullandı ama tekrar sigara içmeye döndü. Bir kısmı ise hem sigara hem de e-sigara içmeye başladı."

ELEKTRONİK SİGARANIN İÇERİSİNDE NE VAR?


%13,2 nikotin
%13,7 bilmiyor
%66 aroma

E-SİGARA TEDAVİ AMAÇLI ÜRÜNDÜR DİYEN ÜLKELER

Japonya, Danimarka, Şili, Avusturya, Filipinler, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, İzlanda, Güney Afrika, Yeni Zelanda, Filipinler

E-SİGARA TÜTÜN(SİGARA) ÜRÜNÜDÜR DİYEN ÜLKELER

ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Singapur, Portekiz, Meksika, İtalya, Kolombiya, Brezilya, Arjantin, Brunei, Kosta Rika, Estonya, Fiji, Honduras, İtalya, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Malta, Meksika, Nikaragua Suudi Arabistan, Togo, Vietnam

PROF. DR. ERKAN CEYLAN KİMDİR?

1968 yılında İstanbul'da doğdu. Lisans eğitimini Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, doktora eğitimini Göğüs Hastalıkları bilim dalında Yüzüncü yıl Üniversitesi'nde tamamladı. 1998'de Harran Üniversitesinde Doçent, 2013'de İstanbul Medeniyet Üniversitesinde Profesör oldu. Halen İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göğüs Hastalıkları A.D Başkanı, Sağlık Bakanlığı Muhakkiki ve Yeşilay Bilim Kurulu üyesi olarak çalışıyor.

Sağlıklı Yaşam

Pedallar Sağlıklı Yaşam İçin Çevrildi

1061Haziran2022
Bağımlılık

Yeşilay’dan “Bağımsız Gençlik” Manifestosu

1061Haziran2022
Bağımlılık

YEDAM Sempozyumu'ndan Bağımlılıklara Bilimsel Bakış

1061Haziran2022
Bağımlılık

Sağlıksız Aile Tutumları Bağımlılık İçin Risk Faktörü

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Profilleri Nasıl Şekilleniyor?

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Ebeveyn Çocuğun Tüm Yaşamını Etkiliyor

1060Mayıs2022
Bağımlılık

“Hayır” Diyebilen Bir Çocuk Yetiştirmek

1060Mayıs2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ailenin Dijitalleşme ile İmtihanı

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlılık Aileden Etkilenen ve Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır

1060Mayıs2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik sigara nikotin pandemisini gelecek nesillere taşıyor

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Tütünle Mücadelenin Bir Ayağı da E-Sigara ile Mücadele Olmalı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Dünya Elektronik Sigara ile Nasıl Mücadele Ediyor?

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara En Az Sigara Kadar Zararlı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Vazgeçilen her sigara sağlıklı bir hayatın kapısını aralar”

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Çocuklarımızı sigaradan nasıl koruruz?

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Sigara stresi azaltmaz, sigarasızlık stres oluşturur

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Şimdi tam zamanı!

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

“Bırakabilirsin” mobil uygulamasıyla sigaradan kurtulun!

1057Şubat2022
Teknoloji Bağımlılığı

Fizikselden Sanala Yeni Bir Şiddet Türü: Siber Zorbalık

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ergenler Sosyal Medya Bağımlılığında Risk Grubunda

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Geleneksel Değerler Çocukları Koruyor

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyada Dayatılan Güzellik Büyük Bir Yanılgı

1056Ocak2022
Kumar Bağımlılığı

Çocuklarınız İçin Ulaşılabilir Ebeveynler Olun

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Pandemi Sonrasında Toplumları Bekleyen Tehlike: Çevrim İçi Kumar Bağımlılığı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Aileler Tedavi Sürecine Aktif Olarak Dahil Olmalı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

“Gençliğin En Büyük Sorunu Büyüyememek”

1053Ekim2021
Yaşam

İyi Arkadaş Çevresi Bağımlılıklardan Uzak Tutar

1053Ekim2021
Yaşam

Davranışsal Bağımlılıklar En Çok Genç ve Ergenleri Etkiliyor

1053Ekim2021
Madde Bağımlılığı

Çocuğum Madde Kullanıyor mu?

1053Ekim2021
Yaşam

Gençlerin Gözünden Bağımlılıklar

1053Ekim2021
Yaşam

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması, Edebiyat ve Sanatla Farkındalık Oluşturuyor

1053Ekim2021
Sağlıklı Yaşam

Antikten Moderne 28 Asırlık Yolculuk

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin En Başarılı Olimpiyat Tecrübesi TOKYO 2020’nin Ardından

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Yaşam Becerileri Bireyi ve Toplumu Korur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Stresle Mücadelede Yaşam Becerileri Faktörü

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Aileyle Sağlıklı İletişim Sağlıklı Kararları Doğurur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

“Hobiler Bizi Ruhsal Olarak Geliştirir”

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Hangi Yaşta Hangi Sporu Yapmalı?

1051Ağustos2021
Yaşam

“Sanat ve Kitap Bağımlısıyım”

1051Ağustos2021
Teknoloji Bağımlılığı

YEDAM'dan İnternet Bağımlılığına Özgün Çözümler

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Sarmalında Oyun Oynama Bozukluğu

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ebeveynler Doğru Rol Model Olmalı”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Oynama Bozukluğunun Tedavisinde Yasaklar Çözüm Değil

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ulusal Kampanyalar Farkındalık Oluşturuyor”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Sizi Değil, Siz Onu Kontrol Edin!

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı Hasta Ediyor

1050Temmuz2021
Sağlıklı Yaşam

Artan Obezite, TBMM’nin de Gündeminde

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin Obeziteyle Mücadelesi

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Obezite, 21’inci Yüzyılın En Önemli Sağlık Sorunudur

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Kalmak Virüsten Korudu, Obeziteyi Artırdı

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Pandemi Döneminde Yeme Bozuklukları Arttı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Besin Örüntüsü Dengeli Olmalı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Hareketsiz Kalmayın!

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Ağır Yaşamların Yükü Hafifliyor Mu?

1049Haziran2021
Yaşam

Gidene Üzülmek Yerine Var Olanı Güçlendirmeliyiz

1049Haziran2021
Yaşam

“Babalar Dua Gibidir; Artık Görünmez Olsa Da Dokunur Evladına...”

1049Haziran2021
Bağımlılık

“Sanat ve Spor, Bağımlılıkla Mücadelenin Panzehirleridir”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Gençlerde Davranışsal Bağımlılıklar Artıyor

1048Mayıs2021
Bağımlılık

“Aile Bağları Ne Kadar Sağlamsa, Bağımlılık Riski O Kadar Azalır”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

"Özgürlük ve Sorumluluk Birbirini Tamamlar"

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Anne-Babalar Dikkat! Uzun Süreli Ekran Maruziyeti Nelere Yol Açıyor?

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Yeşilay Gençlerin, Gençler Yeşilay’ın Yanında!

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Geleceğin Olimpiyat Şampiyonları TOHM’da Yetişiyor

1048Mayıs2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlı Kişi, İnterneti Bir Kaçış Yöntemi Olarak Kullanıyor”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Anne Babaya Güvenli Bağlanma Bağımlılıktan Korur

1047Nisan2021
Bağımlılık

“Öz Saygısı Düşük Bireylerde Bağımlılık Riski Daha Fazladır”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Pandemi Sürecinde Kaygı Bozukluğu Arttı

1047Nisan2021
Bağımlılık

Sosyal Kaygı İnternet Bağımlılığını Tetikliyor

1047Nisan2021
Yaşam

Buz Hokeyi Sayesinde “Tek Yürek” Oldular: Bağımlılıktan Kurtuldular

1047Nisan2021
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Çağın Hastalığı: Yeni Nesil Bağımlılıklar

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Yasa Dışı Kumar ve Bahisle Hukuksal Mücadele

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Sevgi ve İlgi Bağımlılıklardan Korur

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlılık Tüm Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır”

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijitalleşme Aile İçi İlişkilerin Kalitesini Düşürüyor”

1046Mart2021
Yaşam

“Pandemiden Ders Çıkararak Geleceğimizi Kurtarabiliriz”

1046Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Kampanyalar Sigara Endüstrisinin Gerçek Yüzünü Gösteriyor”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Tütün Fiyatları ve Vergiler Düşürülmemelidir"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara Kullanmak, Marka Değiştirerek Sigara Kullanımına Devam Etmek Gibidir”

1045Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Sigarayı Bırakmak Kanser Riskini Azaltır”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Pandemide Sigara İçme Oranları Düştü

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Çocuğunuzun ‘Hayır’ Deme Becerisini Geliştirin"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığına Karşı YEDAM Desteği

1045Şubat2021
Madde Bağımlılığı

Madde Bağımlılığı COVID-19'u Tetikliyor

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Bağımlılık Tedavisi Ertelenmemeli, Güçlendirilmeli"

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

“Madde Bağımlılığının Gerçek Tedavisi Rehabilitasyondur”

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Zehir Tacirlerinin Pandemi Fırsatçılığı

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Her İki Madde Bağımlısından Biri Depresyonda

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Online Terapi, Kişileri Madde Kullanımından Uzak Tuttu"

1044Ocak2021
Sağlıklı Yaşam

“Gençlik İnsan Hayatının En Zor Dönemidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Doğru Rol Model Olmak Önemli

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

“Spor ve Sanat Tedavi Edicidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Mutluluk Ailede Başlar

1043Mutluluk Ailede Başlar2020
Sağlıklı Yaşam

“Depresyon, Gündelik Bir Keyifsizlik Hali Değildir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Beslenme Anlayışı Ailede Şekilleniyor

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Organik Beslenmeye Mucizevi Bir Anlam Yüklenilmemeli”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Bir Tür Yeme Bozukluğu: Ortoreksiya Nervoza

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Tarladan Sofraya Uzanan Bir Zincir: Gıda Güvenliği

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Tarımsal Üretimi Tüketici Davranışları Belirleyecek”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Ekolojik Yaşam Arayışları

1042Kasım2020

“Çocuklarımızı Korumakla Yükümlüyüz”

Ekim
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Nelere Yol Açıyor?

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Yetişkinleri de Buluyor

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Ticari Kaygılar Çocukları Korumanın Önüne Geçiyor"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Yasak Koyarak Çocuğunuzu Bağımlılıktan Koruyamazsınız"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığının Karanlık Yüzü

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Davranışsal Bağımlılıklara YEDAM Desteği

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Bütün Aile Toplanalım, Ekranları Unutalım

1041Ekim2020
Eğitim

"Eğitimin Sürekliliği Sağlanmalı"

1040Eylül2020
Yaşam

“Çocuklarınıza Onları Önemsediğinizi Hissettirin”

1040Eylül2020
Eğitim

Bu Sefer Ziller Ebeveynler İçin Mi Çalıyor?

1040Eylül2020
Eğitim

Okul Fobisi Sizi Korkutmasın!

1040Eylül2020
Eğitim

Okula Yeni Başlayanların Pandemiyle İmtihanı

1040Eylül2020
Eğitim

Okullar Sağlık Tedbirleri İle Açılıyor

1040Eylül2020
Eğitim

Yeşilay Eğitim Faaliyetleri Hız Kesmiyor

1040Eylül2020
Alkol Bağımlılığı

Gençlerde Alkol Bağımlılığında Önemli Bir Basamak: Sosyal İçicilik

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Nedir, Nasıl Başlar, Nasıl Tedavi Edilir?

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Nöroloji Alkolün Güvenli Sınırı Yok Diyor!

1039Ağustos2020
Bağımlılık

Pandemi Bağımlılıkları Tetikledi

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapıyor?

1039Ağustos2020
Yaşam

“İyiliğin Kanatlarına Tutunmaya Her Zamankinden Çok İhtiyacımız Var”

1038Temmuz2020
Yaşam

Pandemi Günlerinde Dayanışmanın Çarpan Etkisi: Vefa Sosyal Destek Grubu

1038Temmuz2020
Yaşam

Türkiye’de Afet Yönetimi ve Gönüllülük

1038Temmuz2020
Yaşam

"İnsan"ın En Zor Anında 152 Yıldır Hep O Var: Türk Kızılay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bağımlılığa Karşı "Gönüllü" Mücadelenin Adı; Yeşilay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bir Ömür Boyu Yeşilaylı Olanlar…

1038Temmuz2020
Yaşam

Gönüllü Olmak Hem Sizi Hem De Dünyayı Değiştirir

1038Temmuz2020
Yaşam

Vakıf ve Gönüllülük Üzerine

1038Temmuz2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Teknoloji Kullanımı Stresi Artırıyor"

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Günlerinde "Teknoloji" Dost Mu, Düşman Mı?

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Koronavirüs Dijital Bağımlığı Tetikledi

1037Haziran2020
Yaşam

"Evden Çalışma Modeli B Planı Olarak Elimizde"

1037Haziran2020
Yaşam

10 Soruda Koronavirüs Sonrası Küresel Sistem

1037Haziran2020
Alkol Bağımlılığı

"Şişenini Dibi"nden Görünenler

1032Ocak2020
Alkol Bağımlılığı

İpler Senin Elinde Alkole Hayır De!

1032Ocak2020
Tütün Bağımlılığı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Sigarayı Bugün Bıraksanız Yarın Covid-19 Riskiniz Azalır"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Diyetisyen Derya Zünbülcan: "Esas Risk, Yanlış Beslenme"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

"Koronafobi" Virüsten Daha Hızlı Yayılıyor

1036Mayıs2020
Eğitim

Hayat da Eğitim de Eve Sığar

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Korona Günlerinde Ev Hayatı

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Yaşam İçin Sporla “Evde Kal”

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Dezenfeksiyon Aracı: Güneş

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

El Hijyeni Virüsten Korur

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Evde Düzen İçin İpuçları

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Bahane Yok! Oyun Vakti

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Asıl Soru Şu; Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Koruruz?

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

"Dengeli Beslenme Sizi Mutlu Eder"

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Daha İyi Bir Yaşam İçin Sadeleşin

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Yaşamda Sürdürülebilirlik Önemli

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Aşılama Yalnızca Kişiyi Değil Toplumu da Koruyor

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Bitkilerin İyileştirme Gücü Hakkında Her Şey

1035Nisan2020
Teknoloji Bağımlılığı

Gençlikve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: "E-sporun en büyük riski, dijital bağımlılıktır"

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

DSÖ’nün Gündeminde E-spor ve Oyun Bağımlılığı Var

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

E-Spor Obeziteye Neden Oluyor

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Oyun Nasıl E-spor Oldu?

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Prof. Dr. Tolga Arıcak: E-Spor Bağımlılık Riskini Artıracak

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk: Dijital oyunların e-spor olarak anılmasına itirazımız var

1031Aralık2019
Tütün Bağımlılığı

Amaçları Daha Fazla İnsanı Bağımlı Yapmak

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara ile Yasal Mücadele

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Can Almaya Devam Ediyor Can Almaya Devam Ediyor

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara da Sigara Kadar Zararlı

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Doç. Dr. Toker Ergüder: Elektronik Sigara, En Az Sigara Kadar Bağımlılık Yapıyor

1030Kasım2019