Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
1092
Asırlık Tecrübeden Topyekûn Mücadeleye: Bağımsızlık Seferberliği
Yeşilay’ın bir asırdan uzun süredir devam ettirdiği mücadelenin son adımı, “Bağımsızlık Seferberliği” oldu. T.C. İçişleri Bakanlığının iş birliğiyle hayata geçirilen bu büyük adım, bağımlılıklara karşı yeni bir yol haritası çiziyor. “Hepimiz İçin Bağımsız Gelecek” sloganıyla hayata geçirilen Bağımsızlık Seferberliği ile hem önleyici hem de rehabilite edici yöntemlerin, şehirlerden mahallelere, mahallelerden sokaklara kadar sahada geniş kitlelere ulaşması hedefleniyor.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin bağımsızlık mücadelesi işgal kuvvetlerine karşı direnişin sürdüğü günlere dayanıyor. İşgal kuvvetleri, I. Dünya Savaşı’nda ağır bir mağlubiyet alan Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarında işgale karşı direnci kırmak için bağımlılığı yaygınlaştırarak sinsi bir yol seçilmişti. Nitekim bu tam bir sömürgeci tavrıydı. Özellikle gençleri hedef alan zararlı maddeler yayılmaya çalışılıyor, böylelikle bağımsızlık ruhunun zayıflatılacağı düşünülüyordu. Buna karşılık, Mazhar Osman Usman öncülüğünde bir grup vatansever aydının çabalarıyla, 5 Mart 1920’de Hilâl-i Ahdar Cemiyeti kuruldu. Bağımsızlık ruhunun sembolü olan Yeşilay, bağımlılıklara karşı direnişi bir bağımsızlık meselesi olarak görmeye ve bu uğurda çalışmaya 104 yıldır devam ediyor.
Yeşilay’ın bir asırdan uzun süredir devam ettirdiği mücadelenin son adımı, “Bağımsızlık Seferberliği” oldu. Bağımlılıklara karşı toplumun her kesimini harekete geçirmeyi hedefleyen Bağımsızlık Seferberliği, seksen bir ilde eş zamanlı olarak başladı. Bu seferberlikle hem önleyici hem de rehabilite edici yöntemlerin, şehirlerden mahallelere, mahallelerden sokaklara kadar sahada geniş kitlelere ulaşması hedefleniyor.
T.C. İçişleri Bakanlığının iş birliğiyle hayata geçirilen bu büyük adım, bağımlılıklara karşı yeni bir yol haritası çiziyor. “Hepimiz İçin Bağımsız Gelecek” sloganıyla hayata geçirilen Bağımsızlık Seferberliği, 26 Kasım 2024’te Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen lansmanla kamuoyuna duyuruldu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın, Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç’in, büyük Yeşilay ailesinin ve çok sayıda davetlinin katıldığı lansmanda, bağımlılıkla mücadelenin yol haritası ve uygulanacak stratejiler paylaşıldı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, lansmandaki konuşmasında, Yeşilay’ın bağımlılıklarda talebi önleme konusunda uzun yıllardır büyük çaba sarf ettiğini vurgulayarak seferberliğin neden önemli olduğunu şu sözlerle açıkladı: “Yeşilay, bağımlılıkla mücadelenin onurlu duruşudur. Her gönülde yankı bulan, büyük bir azmin ve kararlılığın sembolüdür. Sağlıklı yarınların ve nesillerin öncüsüdür. Yeşilay yalnızca bir sivil toplum kuruluşu değil, millî ve manevi değerlerimizi yok etmeye çalışan kötü alışkanlıklara karşı da toplumsal bekanın muhafızıdır. Bağımlılığa karşı gösterilen üstün bir dirayetin vücut bulmuş hâlidir. Yeşilay şimdi de adına, tarihine ve gücüne yakışır büyük bir seferberlik başlattı: ‘Bağımsızlık Seferberliği’”. İçişleri Bakanlığı olarak seferberlik hareketini desteklemekten, Yeşilay’ın mücadelesine omuz vermekten onur duyduklarını belirten Sayın İç İşleri Bakanımız, “İşte, hepimizi bugün bir araya getiren Bağımsızlık Seferberliği’yle bu iki ‘bağımlılık savaşçısı’ omuz omuza veriyor! Bağımsızlık Seferberliği bağımlılıkla mücadelede yeni bir milat olacaktır,” diyerek toplumun tüm kesimlerini bağımlılıklara karşı durmaya davet etti.
YEŞİLAY GENEL BAŞKANI DOÇ. DR. MEHMET DİNÇ: “AMACIMIZ ÇOCUKLARIMIZA DAHA SAĞLIKLI BİR YAŞAM ARMAĞAN ETMEK”
Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç’in bağımlılıklara karşı bu büyük adımın önemine dair değerlendirmeleri şöyle: “Bağımlılıkla mücadele, toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren bir konu. Amacımız, bağımlılıklara karşı toplumun tüm katmanlarını sahada daha etkin hâle getirerek geleceğimiz olan çocuklarımıza daha sağlıklı bir yaşam armağan etmek. Ülkemizin her köşesinde eş zamanlı yürüteceğimiz eğitimler, farkındalık çalışmaları ve saha faaliyetleriyle, doktorlarımız, öğretmenlerimiz, esnafımız, eczacılarımız, toplumun kılcal damarları olan mahallelerimizin temsilcileri muhtarlarımız ve daha birçok paydaşımız aracılığıyla insanımızın yanında olmak adına kapı kapı gezeceğiz, kendilerini ve ailelerini bağımlılıklardan nasıl koruyacaklarını anlatacağız.”
Bağımlılık endüstrisi her mahalleye ve sokağa nüfuz ediyor. Bağımlılığın bireysel bir sorun olmanın ötesinde bir aile hastalığı ve halk sağlığı sorunu olduğu biliniyor. Kişiyi, aileyi ve en nihayetinde toplumu tahrip eden bağımlılıklarla topyekûn mücadele etmek işte bu sebeple önem arz ediyor. Bağımlılık endüstrisine hep birlikte karşı durmayı hedefleyen seferberlikte, farklı meslek grupları sürecin bir parçası olarak aktif rol üstleniyor. Eğitimciler, muhtarlar, sağlık çalışanları, eczacılar, hukukçular, din görevlileri, sosyal hizmet uzmanları, emekliler ve kanaat önderleri omuz omuza veriyor.
Mahalle bazlı önleyici programlar ve aile destekleyici faaliyetlerde seferberliğin önemli bir diğer ayağını oluşturuyor. Çocukların ve gençlerin korunması için aile destek mekanizmalarının güçlendirilmesine yönelik projeler hayata geçiriliyor. Yeşilay’ın faaliyetlerinden daha çok insanın haberdar olmasıyla, bağımlılığın önlenmesi ve fiziksel ve ruhsal sağlığı güçlü, sosyal bağları kuvvetli bir toplumun el birliğiyle inşa edilmesi mümkün olacaktır. Bağımsızlık Seferberliği, gelecek nesilleri korumanın kalıcı bir toplumsal değer hâline gelmesi için sürdürülebilir bir çözüm olma özelliği taşıyor.
BAĞIMSIZLIK SEFERBERLİĞİ’NİN KAZANIMLARI
Bağımsızlık Seferberliği’nin, toplumun bilinçlendirmek, gençleri korumak ve bağımlılık endüstrisine karşı her mahallede farkındalık oluşturmanın yanı sıra çok sayıda kazanımı da söz konusu.
Toplumsal farkındalık: Eğitimler ve benzer faaliyetlerle bağımlılıklara karşı toplumsal bilinç artırılacak.
Suç oranlarında düşüş: Bağımlılıklar ile suç oranları arasındaki doğru orantı biliniyor. Dolayısıyla, seferberliğin bir diğer kazanımı ise bağımlılıkların yol açtığı sosyal sorunların azalması.
Tedaviye erişim: Tedavi hizmetleri yaygınlaştırılacak, bağımlılıktan mustarip vatandaşlar tedaviye teşvik edilecek.
Sağlıklı yaşam kültürü: Bireylerin bağımlılıklardan uzak, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanması sağlanacak; nihai hedef ise bu bakış açısının nesilden nesle aktarılacak bir gelenek hâline gelmesi.
Ekonomik kazanımlar: Bağımlılıklar sağlık harcamalarını artıyor, eğitim süreçleri sekteye uğratıyor ve iş gücü kaybıyla sonuçlanıyor. Ruhen ve bedenen sağlıklı, değer üreten nesillerin yetişmesine katkıda bulunularak ekonomik verimlilik artırılacak.
BAĞIMSIZLIK SEFERBERLİĞİ’NİN PAYDAŞLARI KİMLER?
Kamu Kurum ve Kuruluşları: T.C. İçişleri Bakanlığı, T.C. Adalet Bakanlığı, valilikler, belediyeler, kamu kuruluşları.
Meslek Grupları: Muhtarlar, öğretmenler, hukukçular, aile hekimleri, din görevlileri, eczacılar.
Yeşilay İç Paydaşları: 120 Yeşilay Şubesi, 107 Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM),
178 Üniversite Kulübü ve 130.000+ Yeşilay Gönüllüsü.