Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
1038
Yaşam
Bağımlılığa Karşı "Gönüllü" Mücadelenin Adı; Yeşilay
Gönüllük hareketi, asırlık kuruluş Yeşilay’ı da zenginleştiren en önemli olgulardan bir tanesi. Yeşilay’ın 100 yıllık tarihinde geçmişten bugüne sahip olduğu gücünün arkasında, başta gençler olmak üzere, bağımlılıklarla mücadele eden gönüllüler en büyük payı oluşturuyor.
Gönüllü olmak kişinin kendisini gerek zihinsel gerekse ruhsal olarak daha güçlü, mutlu ve huzurlu hissetmesini sağlıyor. Zamanını ve kaynaklarını başkalarının yararına kullanan gönüllü kişi, kendisini ihtiyaç sahiplerine yardımcı olduğu için manevi anlamda güçlü ve iyi hissederken, yeni tecrübeler kazanabiliyor, farklı insanlarla tanışarak yeni bir sosyalleşme alanı kazanmış oluyor. Gönüllüler; bilgi, deneyim, enerji, hoşgörü, paylaşımcılık, iyi beşeri ilişkiler, profesyonel yaklaşım, sorumluluk üstlenme gibi niteliklere sahip oluyor. Gönüllülük kişiye, haz ve manevi zenginleşme, özgüven gelişimi, ekip çalışması becerilerinde artış ile toplumsal konumun gelişmesi, yeni çevre ve arkadaşlıklar ve yeni ilgi alanları bulma konularında katkı sağlıyor.
YEŞİLAY’DA GÖNÜLLÜLÜK GELENEĞİ GEÇMİŞTEN GELİYOR
Değerlerine ve kültürüne bağlı, geleneklerini her zaman yaşatmaya çalışan toplumumuzda yüzyıllardır süren gönüllülük geleneği, insanları bir amaç için bir araya getirirken, ortak paydaya yönelik çaba sarf ettiren bir güç oluşturmalarını sağlıyor. Asırlık kuruluş Yeşilay’ı da zenginleştiren bir olgu olan gönüllük hareketi, toplumda dokunmaktan imtina edilen bağımlılık sorumluluğunu üstlenen Yeşilay’ın büyümesi, güçlenmesi ve etkisini artırmasında geçmişte olduğu gibi bugün de önemli rol oynuyor. Ülkemizin en köklü sivil hareketlerinden biri olan Yeşilay, misyonunun gerektiği görevi yerine getirmeye çalışma, misyon ve vizyonuna uygun politika geliştirme, teşkilatlanmasını güçlendirmesiyle birlikte, yurt içi ve yurt dışında yaygınlaşması, bilimsel kaynaklı modeller geliştirmesi, en önemli kaynağı olan gönüllülerini de bu iyilik hareketine dahil etmesiyle etkili bir STK örneği sunuyor.
NASIL YEŞİLAY GÖNÜLLÜSÜ OLUNUR?
En saf haliyle ve misyonunda yer alan ifadeyle, insan onurunu ve saygınlığını temel alan Yeşilay, gönüllülerinin çabasıyla zenginleşen kurumlardan bir tanesi. Yeşilay gönüllüleri için ilk şart kurumun amaçlarını, misyonunu benimsemeleri. Yeşilay’da gönüllü olmak isteyenler web sitesi üzerinden gönüllü formu ya da şube merkezleri ve etkinlik noktalarındaki “gönüllü başvuru formu”nu doldurarak başvuru yapabiliyorlar. Başvurusu alınan tüm gönüllü adayları başvurdukları Yeşilay şubesi tarafından tanışma/tanıtım toplantısına davet ediliyor. Bu toplantıda kuruma dair detaylı bilgiler veriliyor ve kurumun ihtiyaçları, gönüllülerden ilk etapta beklentileri anlatılıyor. Yeşilay gönüllüleri kuruma ne şekilde katkı sunacaklarına bağlı olarak farklı eğitim programlarına tabi tutuluyorlar.
Yeşilay etkinliklerini gönüllülerinin desteği ile hayata geçirmek isterken, gönüllülerle birlikte gerçekleştireceği faaliyetlerle sivil toplum olgusunun gelişmesine ve insanların kaliteli vakit geçirirken topluma faydalı çalışmaların içinde bizzat yer almalarına imkân sağlıyor. Yeşilay, gönüllü desteği ile organize edilen çalışmalarıyla toplumsal bilinç oluşturulmasına katkı sağlanırken, aynı zamanda gönüllülerin de farkındalık düzeyleri artıyor ve kişisel gelişimleri sağlanmış oluyor. Eğitim katmanlarında gönüllü çalışmaları ise “Yeşilay Kulüpleri” aracılığı ile yapılıyor.
Hem profesyonelleri hem de binlerce gönüllüsü ile “sürdürülebilir bir iyilik hareketi”nin nasıl olabileceğinin en güzel örneğini sunan Yeşilay, 100 yıldır gönüllülerinin çabasıyla etkinliği ve görünürlüğünü artırıyor. Toplumun her kesimine yönelik olarak hazırlanan eğitim programlarının yürütülmesinde gönüllülerin çok büyük bir katkısı bulunuyor. Bir asırlık geçmişiyle Yeşilay, hem kurumsal bir yapı altında güçlü bir organizasyon ağına sahip olmasının etkisi hem de gönüllüleriyle kurduğu ilişki ile kurumun her geçen gün daha çok sayıda insana ulaşmasını sağlıyor. Yeşilay, binlerce gönüllüsü ile bu amaca yönelik pek çok kampanya ve etkinlik düzenliyor.
Yeşilay gönüllüsü olmak, yeni kuşakları kötü alışkanlıklardan uzak tutmak, onların zihin, ruh ve beden sağlığını koruma yolunda çabalara katılmak anlamına geliyor. Yeşilay’ın “Sağlıklı nesiller, sağlıklı gelecek” hedefiyle yürüttüğü çalışmalara aktif olarak katılan Yeşilay gönüllüleri, özellikle önleme çalışmalarına destek oluyor. Farkındalık oluşturmak noktasında, yetişkin, genç ve çocuklar bağımlılık yapıcı maddeler ve etkileri konusunda bilgilendiriliyor. Kuşkusuz ki toplumun her kesimine yönelik olarak hazırlanan eğitim programlarının yürütülmesinde de gönüllülerin çok büyük bir katkısı bulunuyor. Örneğin, Yeşilay’ın etkinliklerinde büyük paya sahip yan kuruluşlardan biri olan Genç Yeşilay kulüpleri ülke düzeyinde örgütlenmiş geniş bir gönüllü ağına sahip. Genç Yeşilaycılar üniversite öğrencilerinin bağımlılıklar konusunda bilgilenmesine katkıda bulunuyor. Yeşilay tarafından planlanan çeşitli faaliyetlerin kampüslerde yaygınlaştırılmasını sağlıyor. Ancak faaliyetleri sadece üniversite kampüsleriyle de sınırlı kalmıyor. Yeşilay’ın ülke genelinde yürüttüğü tüm farkındalık çalışmalarına da katılarak mücadeleye destek oluyorlar.
Yeşilay gönüllülerine, kendi bilgi, beceri, tecrübe ve tercihleri doğrultusunda bulundukları komisyonlar içinde çalışma olanağı sağlıyor. Bu komisyonlar;
Etkinlik Komisyonu
Gönüllüler, Etkinlik Birimi tarafından organize edilen ve komisyonlar aracılığı ile üretilen saha faaliyetlerinde görev alabiliyor.
Eğitim Komisyonu
Formatör Gönüllüler: Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim programı kapsamında formatör eğitimi alarak yaş guruplarına göre uygun eğitimlerin verilmesine destek verirler.
Eğitmen Gönüllüler: Temel Gönüllü Eğitimleri ve Etkinlik Gönüllü Eğitimlerinin gönüllülere verilmesinde eğitmen olarak destek verirler.
İletişim Komisyonu
Bu komisyonda gönüllüler, Yeşilay'ın etkinlik noktalarında, iletişim faaliyetleriyle ilgili konularda destek verebiliyorlar. (Stand tanıtımları, yerel medya ile ilişkiler vb. gibi)
Proje Komisyonu
Gönüllüler, Yeşilay'ın etkinlik noktalarında, diğer gönüllülük çeşitleri dışında kalan, proje ve organizasyon bazlı etkinliklerde destek veriyorlar.
Destek Komisyonu
Bu komisyonda gönüllüler, Yeşilay'ın, eğitim faaliyetleri dışında kalan alanlarında destek veriyorlar.
Spor Komisyonu
Taraftar Gönüllüler: Spor müsabakalarına katılarak Yeşilay görünürlük çalışmalarına katkı sağlıyorlar.
Sporcu Gönüllüler: Farklı spor dallarında spora ilgi duyan gönüllülerin katılımıyla spor aktiviteleri, turnuvalar düzenlenmesinde katkı sağlıyorlar.
Kültür Sanat Komisyonu
Kültür-sanat faaliyetleri, kurslar ve sergilerde görev alıyorlar.
Yeşilay gönüllüsü olacak kişilerden istenilen başlıca şart, Yeşilay'ın temel değerleri ile amaç, vizyon ve misyonunu benimsemeleri. Yeşilay’ın temel değerleri:
-
İnsan Onuru İçin Bağımlılıklarla Mücadele
-
Ayrım Gözetmemek
-
Bağımsızlık
-
Hayır Kurumu Niteliği
-
Bilimsellik
-
Halk Sağlığı Kuruluşu Niteliği
-
Bilimsellik
-
Küresellik
-
Toplumsallık