
Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, hatta..
Yeşilay, T.C. İçişleri Bakanlığının öncülüğünde bağımlılıklarla mücadelede yeni bir döneme adım attı. “Bağımsızlık Seferberliği” kampanyasını başlatan Yeşilay, 81 ilde bağımlılıklarla topyekûn mücadele edecek. Muhtarlar, öğretmenler, din görevlileri, eczacılar, aile hekimleri ve belediyelerin saha çalışanları kapı kapı dolaşıp bağımlılıklarla mücadele yöntemlerini anlatacak.
1920’den bu yana bağımlılıklarla mücadelede bir asrı aşkın tecrübeye sahip Yeşilay, 81 ilde eş zamanlı olarak başlattığı “Bağımsızlık Seferberliği” ile yepyeni bir döneme adım attı. “Hepimiz İçin Bağımsız Gelecek” misyonuyla hem önleyici hem de rehabilite edici yöntemlerin, devlet ve millet olarak el ele sahada daha geniş kitlelere yayılması hedeflenen Bağımsızlık Seferberliği’nin startı 26 Kasım 2024’te Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan lansmanla verildi. Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç’in ev sahipliğinde yapılan lansmana T.C. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Marmara Bölgesi valileri, çeşitli kademelerden kamu yöneticileri, üniversite ve STK temsilcileri, iş ve medya dünyasından çok sayıda seçkin isim ve Yeşilay gönüllüleri katıldı. Lansmanda Bağımsızlık Sefeberliği’nin detayları kamuoyu ile paylaşıldı.
“KAPI KAPI GEZİP ANLATACAĞIZ”
Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, lansmanda yaptığı sunumda Bağımsızlık Seferberliği kampanyasına neden ihtiyaç duyduklarını şu sözlerle ifade etti: “Dört yanı güzelliklerle dolu cennet vatanımızın gençleri, geleceğimizin teminatı olan evlatlarımız, bağımlılık endüstrisinin birinci hedefi konumunda. Bu endüstri, gençlerimizin hayallerini çalmak pahasına kâr etmek için gece gündüz uğraşıyor; isim ve şekil değiştirerek karşımıza çıkıyor. Bağımlılık endüstrisi nasıl her sokağa ve haneye ulaşıyorsa, bizler de seferberlikte sorumluluğumuzu üstlenerek görevimizin şuuruyla herkese ulaşacağız. İnsanımızın yanında olmak için kapı kapı gezerek bağımlılıklarla mücadele yöntemlerini anlatacağız.”
“EVLATLARIMIZI UYUŞTURUCUDAN UZAK TUTMAK KIRMIZI ÇİZGİMİZ”
Toplantıda bir konuşma yapan T.C. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da ülke genelinde farkındalığı artırarak toplumun her kesimine ulaşılması hedeflenen seferberliğin bağımlılıkla mücadelede bir milat olacağını vurguladı. Bakan Yerlikaya bağımlılıkla mücadelede devletin kararlılığını ve bu süreçte Yeşilay’la kurdukları iş birliğini şöyle duyurdu: “Bilinmelidir ki, bağımlılık kara bulutlarının vatandaşlarımızın aydınlık ufuklarına yıldırım gibi düşmesine asla müsaade etmedik, etmeyeceğiz!”
Bakanlık olarak bağımlılıklarla mücadelede Yeşilay ile omuz omuza verdiklerini söyleyen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya “Evlatlarımızı her türlü uyarıcı ve uyuşturucu madde kullanımından uzak tutmak bizim kırmızı çizgimizdir” dedi.
MUHTAR, POLİS, ÖĞRETMEN EL ELE…
Şu anda Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımladığı tüm bağımlılık türleriyle aynı anda mücadele eden tek kuruluş olma özeliğini taşıyan Yeşilay, Bağımsızlık Seferberliği kapsamında yapılacakları dört ana başlıkta şöyle açıklıyor:
- Hepimiz için bağımsız gelecek” sloganıyla başlatılan seferberlik ile alkol, tütün, kumar, madde ve internet bağımlılıklarına karşı topyekûn mücadele verilecek.
- Bunun için çeşitli meslek grupları ve sivil toplum kuruluşları da bağımsızlık seferberliğinin bir parçası hâline getirilerek, bağımsızlık mücadelesinde geniş çaplı bir katılım sağlanacak. Muhtarlar, öğretmenler, din görevlileri, eczacılar ve aile hekimleri, belediyelerin saha çalışanları ve daha birçok meslek grubu seferberliğin parçası olacak.
- Mahalle ortamından başlayarak tüm Türkiye’ye yayılan bir bilinçlendirme ağı oluşturulacak.
- Bağımlılığa karşı direnç oluşturulacak; farkındalık mahallelerden okullara, yerel yönetimlerden merkezî yönetimlere kadar geniş bir çerçevede yayılacak.
81 İLDE EĞİTİM VE FARKINDALIK ÇALIŞMALARI
Seferberlik kapsamında 81 ilde eş zamanlı yürütülen çalışmalarla, çocuklardan gençlere, bağımlılık riski taşıyan tüm bireylere ulaşılması hedefleniyor. Bu amaçla bağımlılıkla mücadelenin temeli olan bilinçlenme için seminerler, eğitim programları ve atölyeler düzenlenecek. Türkiye genelinde, özellikle gençlere ve ailelerine yönelik bağımlılık türleri ve etkileri hakkında kapsamlı eğitimler verilecek. Bilgilendirme faaliyetleri mahalleler ve eğitim kurumlarından başlayarak tüm yurda yayılacak. Mahalle ortamından başlayarak tüm Türkiye’ye yayılan bir bilinçlendirme ağı oluşturulacak. Bağımsızlık Seferberliği sayesinde, toplumun en kılcal damarlarında dahi bağımlılığa karşı direnç oluşturulacak. Farkındalık mahallelerden okullara, yerel yönetimlerden merkezî yönetimlere kadar geniş bir çerçevede yayılacak.
Bağımsızlık Seferberliği çalışmaları için ilk etapta pilot bölge olarak İstanbul’un Fatih ilçesi seçildi. Fatih’in ardından Gaziantep ve Hakkari’de de iki farklı pilot proje başlatılacak.
Öte yandan bağımlılık yaşayan bireylerin destek alması sağlanacak, onları YEDAM ve rehabilitasyon merkezlerine yönlendirmek için toplumsal mekanizmalar devreye alınacak. Bağımlılıkla mücadelenin sadece bireylerin değil, toplumun da görevi olduğu vurgulanarak toplumsal destek artırılacak.
BAĞIMSIZLIK SEFERBERLİĞİ’NİN PAYDAŞLARI KİMLER?
Bağımsızlık Seferberliği kapsamında Yeşilay devletin tüm kurumlarıyla yakın çalışmalar yürütecek. T.C. Millî Eğitim Bakanlığı, T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, T.C. İçişleri Bakanlığı, T.C. Sağlık Bakanlığı, T.C. Adalet Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı gibi önemli kamu kurumlarıyla iş birliği protokolleri imzalandı. Bu iş birlikleri sayesinde, bağımlılıkla mücadele konusunda önleme ve farkındalık faaliyetleri artırılacak ve bu çalışmalar ülkemizin her köşesine taşınacak. Yine kampanya kapsamda; muhtarlar, öğretmenler, hukukçular, aile hekimleri, din görevlileri ve eczacılar gibi meslek grupların bağımlılıklara karşı çalışmaların içerisinde yer alacak. Seferberliğe Yeşilay’ın ülke genelindeki 120 şubesi, 107 Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM), 178 üniversite kulübü ve Yeşilay uzman personeli ile sayıları 120 bini geçen Yeşilay gönüllüsü de profesyonel destek verecek.
HANGİ MESLEK GRUBU NE YAPACAK?
Bağımsızlık Seferberliği kampanyasında görev alacak toplumun her kesiminden gönüllülere Yeşilay tarafından temel bağımlılık eğitimleri verilecek. Yeşilay, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı ile ortak yürüttüğü programlarla bağımlılıklar mücadelede gerekli olan eğitimin alt yapısını oluşturuyor. 76 bin okul, 1 milyon 200 bin öğretmen ve 18 milyon öğrenciyle toplumun tamamını kucaklayan T.C. Millî Eğitim Bakanlığı, gelecek nesillere sağlıklı bir gelecek bırakma noktasında seferberliğe en büyük desteği veren kurumlardan biri…Bu kapsamda Yeşilay; özelikle veli, öğretmen, öğrenci, genç ve yetişkinlerin bilinçlenmesi amacıyla sahada görev yapacak. T.C. Millî Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin Yeşilay ile imzalanan iş birliği protokol töreninde, “Nüfusumuzun neredeyse tamamı bakanlığımızın yapacağı faaliyetleri yakından takip eden bir durumda. Milletin tamamını kucaklayan bir aileyiz. Hâl böyle olunca sorumluluklarımız da artıyor. Tüm toplumsal problemler milletimizin istikbali ve istiklali bakanlığımızın politikalarını kritik hâle getiriyor. Biz de bu sorumluluğun bilincinde hareket ediyoruz. Ülke ve çocuklarımızın geleceğiyle ilgili çalışan herkesi paydaşımız olarak kabul edeceğiz” diyerek her açıdan bağımsız bir gençlik için çalışacakları ifade etti.
Bağımsızlık Seferberliği’nde Yeşilay öncülüğünde öğretmenler ile T.C. Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı çalışanları arasında koordinasyon sağlanacak. Okullarda bağımlılıkla hakkında farkındalık çalışmaları düzenlenecek. Öğrenci velileri ve mahalle sakinlerine bu kapsamda eğitimler verilerek, ailelerin bağımlılıkla ilgili riskli durumlarda neler yapabilecekleri ve nerelerden destek alabilecekleri hakkında bilgilendirme yapılacak.
Bağımsızlık Seferberliği’ne destek veren din görevlileri de cami çevresine afişler asıp, broşürler dağıtarak cemaatini ve mahalle sakinlerin bilgilendirme çalışmaları yapacak. Kur’an kurslarındaki gençlere ve çocuklara sağlıklı yaşamın önemi anlatılacak. Din görevlileri ayrıca Yeşilay öncülüğünde yerel kanaat önderleri, sivil toplum temsilcileri, muhtarlar ve belediye çalışanlarıyla iş birliği yaparak bağımlılıklarla ilgili risk altındaki kişileri doğru merkezlere yönlendirecek.
Mahalle muhtarları ise Yeşilay şubeleri ve Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM) ile iş birliği içinde olacak. Bağımlılıklarla mücadele konusunda toplumsal bilinçlendirme faaliyetleri yürüterek insanları Yeşilay gönüllüsü olmaya teşvik edecek.
Aile hekimleri, hemşireler ve eczacılar el birliği İle mahalle sakinlerini bağımlılıklar hakkında bilgilendirecek. Risk altındaki bireylere rehberlik ederek Yeşilay Danışmanlık Merkezlerine yönlendirecek. Öte yandan yerel düzeyde bağımlılık karşıtı çalışmalara destek verecek.
BAĞIMSIZLIK SEFERBERLİĞİ’NİN KAZANIMLARI
Bağımsızlık Seferberliği’nin toplumun bilinçlendirmek, gençleri korumak ve bağımlılık endüstrisine karşı her mahallede farkındalık oluşturmanın yanı sıra çok sayıda kazanımı söz konusu. Bunlar;
Toplumsal farkındalık: Eğitimler ve benzer faaliyetlerle bağımlılıklara karşı toplumsal bilinç artırılacak.
Suç oranlarında düşüş: Bağımlılıklar ile suç oranları arasındaki doğru orantı olduğu biliniyor. Dolayısıyla, seferberliğin bir diğer kazanımı ise bağımlılıkların yol açtığı sosyal sorunların azalması.
Tedaviye erişim: Tedavi hizmetleri yaygınlaştırılacak, bağımlılıktan mustarip vatandaşlar tedaviye teşvik edilecek.
Sağlıklı yaşam kültürü: Bireylerin bağımlılıklardan uzak, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanması sağlanacak; nihai hedef ise bu bakış açısının nesilden nesle aktarılacak bir gelenek hâline gelmesi.
Ekonomik kazanımlar: Bağımlılıklar sağlık harcamalarını artırıyor, eğitim süreçlerini sekteye uğratıyor ve iş gücü kaybıyla sonuçlanıyor. Ruhen ve bedenen sağlıklı, değer üreten nesillerin yetişmesine katkıda bulunularak ekonomik verimlilik artırılacak.
NASIL GÖNÜLLÜ OLURUM?
Yeşilay’ın Bağımsızlık Seferberliği kampanyasına destek vermek isteyen gönüllüler https://bagimsizlikseferberligi.yesilay.org.tr/nasil-destek-olurum/ internet adresine girebilir ve ekranda çıkan formu doldurarak kampanyaya katılabilirler. Bağımsızlık seferberliğinin bir parçası olmak isteyen herkes, kendi uzmanlık alanında sahip olduğu bilgi ve birikimi Yeşilay’ın Bağımsızlık Seferberliği'ne sunarak bu mücadeleye katkıda bulunabilir.