Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
1092
Bağımsızlık Seferberliği’nin Olmazsa Olmazı: YEDAM
Yeşilay’ın bağımlılıklarla mücadelede yeni bir dönem başlattığı Bağımsızlık Seferberliği’nde Yeşilay Danışmanlık Merkezleri’nin rolünü ve önemini YEDAM Müdür Yardımcısı Ömer Faruk Bozdoğan ile konuştuk.
“Bağımsızlık Seferberliği” ne anlama geliyor? YEDAM’ın bu seferberlikteki rolü nedir?
Bağımlılıklarla mücadelede yeni bir dönem başlıyor diyebiliriz. “Bağımsızlık Seferberliği”, toplumun her kesimini bağımlılıklara karşı mücadelede bir araya getirmeyi amaçlıyor. Yeşilay’ın bağımlılıklara karşı mücadelesi, bu seferberlik çağrısı ile toplumun kılcal damarları olan mahallelere ve sokaklara ulaşacaktır. Mahallelerde güven inşa eden muhtarlar, öğretmenler, din görevlileri, eczacılar ve aile hekimleri, belediyelerin saha çalışanları ve daha birçok meslek grubu kamu sağlığını ve gençlerin geleceğini korumak için seferberliğin parçası olarak mücadeleyi daha da güçlendireceklerdir. Seferberlik kapsamındaki faaliyetlerle, toplumsal dayanışma artırılarak bağımlılıkla, sürdürülebilir bir mücadelenin temeli atılacaktır. Bağımlılıkla mücadelenin temeli olan bilinçlenme için seminerler, eğitim programları ve atölyeler düzenlenmektedir. Bu kapsamda, özellikle gençlere ve ailelerine yönelik bağımlılık türleri ve etkileri hakkında kapsamlı eğitimler gerçekleştiriliyor. Eş zamanlı yürütülen bu çalışmalarla, çocuklardan gençlere bağımlılık riski taşıyan tüm bireylere ulaşmak hedefleniyor.
Sahada tespit edilen ya da kurulan bu toplumsal mekanizmalar aracılığıyla bağımlılık yaşayan bireylerin ve ailelerinin YEDAM’a yönlendirmeleri gerçekleştirilecektir. Bağımsızlık Seferberliği’nde, hem bağımlılıkların önlenmesi hem de bağımlılık sorunu yaşayan bireylerin iyileşme süreçlerinin gerçekleştirilmesi için, tedavi ve danışmanlık hizmAetlerine erişimleri sağlanacaktır. YEDAM’ın rolü, bireylere ve ailelerine ücretsiz psikososyal destek sağlayarak, güçlü bir iyileşme hikâyesinin oluşturulmasında destek sağlamaktır. Bağımlılık sorunu yaşayan birey ve ailelerine yalnız olmadıkları hissettirilerek, bağımlılıkla mücadelenin sadece bireylerin değil, toplumun da görevi olduğu vurgulanarak toplumsal destek artırılacaktır.
Sürdürülebilir ve Yenilikçi Bir Model
Bu seferberlik kapsamında YEDAM modelinin detaylarını anlatabilir misiniz?
YEDAM, bağımlılıkla mücadelede bireyi, aileyi ve toplumu bir bütün olarak ele alan, sürdürülebilir ve yenilikçi bir model sunuyor. Danışmanlık, eğitim, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri ile bireylerin bağımlılıktan kurtulmasına ve sağlıklı bir yaşama kavuşmasına destek oluyoruz. Bu model ile hem bağımlılıkla mücadelede güçlü bir sistem oluşturmayı, hem de toplumun genel sağlığını ve refahını artırmayı hedefliyoruz. YEDAM olarak, bağımlılıkla mücadelede kolay ulaşılabilir bir hizmet noktası sunuyoruz. Yapılanmamızla, bireylere ve ailelere yakın olmayı hedefliyoruz. YEDAM hizmetlerinden yararlanmak ise, tamamen ücretsizdir. Gizlilik önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Danışanların tüm bilgileri gizli tutulur. Hizmetler gönüllülük esasına dayanır ve bireylerin kendi rızasıyla katılımı sağlanır. YEDAM’da sunduğumuz tüm süreçler bilimsel temellere dayanıyor ve uluslararası standartlar esas alınıyor. Merkezlerimiz, bulundukları bölgenin ihtiyaçlarına göre, standart hizmetin yanı sıra özelleştirilmiş hizmetler sunabilmektedir. Sürdürülebilir destek sunmak, modelimizin güçlü bileşenlerinden biridir. Kişilere sadece tedavi sürecinde değil; bağımlılıktan iyileşme yolculuğunun ardından, sosyal uyum sürecinde de destek sağlamaya devam ediyoruz. Bütün bunları gerçekleştirirken, kapsayıcı yaklaşımımızla bireylerin yanı sıra aileleri de sürece dâhil edilerek, bağımlılık sorununu etkilediği her katmanda iyileştirmeyi hedefliyoruz.
“YEDAM’lara Yönlendirme Desteği Sağlanabilir”
Bu seferberlikte YEDAM’ın ihtiyaç duyabileceği destekler neler olabilir?
Yeşilay Danışmanlık Merkezleri ile alkol, tütün, madde, kumar ve internet ile ilgili sorunlar yaşayan bireylere ve ailelerine ayakta ücretsiz psikososyal destek sağlıyor, bireylerin yeniden hayata kazandırılmaları için yardımcı oluyoruz. Bağımlılık alanındaki tecrübelerimiz, bağımlılık problemi olanların, destek alma konusunda dirençli olabildiklerini ve hem bireylerin hem de yakınlarının ücretsiz destek hizmetleri hakkında bilgilerinin olmadığını gösteriyor. Mahallelerde güven teşkil eden farklı grupların, Bağımsızlık Seferberliği’nin birer gönüllüsü olmaları, Yeşilay’ın vereceği eğitimleri almaları ve sonrasında çevresindekilerle bağımlılıkla ilgili durumlarda neler yapabilecekleri, nerelerden destek alabilecekleri bilgisini paylaşarak YEDAM’lara yönlendirmeleri sağlanabilir. Beraber atılacak bu adımlarla, insanımızı tehlikeden koruyabilir, iyileşme için desteğe ihtiyacı olanları da YEDAM’la buluşturulabiliriz.
Bağımlılıklardan Arınmış Bir Toplum
Bağımsızlık mücadelesinin yol haritası ve YEDAM’ın gelecekteki hedefleri neler?
YEDAM olarak bağımlılıkla mücadelede Türkiye’nin 81 şehrinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde öncü ve sürdürülebilir bir sistemle hizmet veriyoruz. Hem bireylerin iyileşme süreçlerini desteklemek hem de toplumu bilinçlendirmek adına, pek çok çalışmayı hayata geçiriyoruz. Toplumun riskli kesimlerine ulaşmak bizim için çok önemli. Bağımlılıkta erken müdahaleyi önemsiyoruz. Okullar, aileler ve gençlere yönelik tanıtım programlarımızın sayısını artırarak Türkiye’nin her köşesinde, bağımlılıkla mücadelede ihtiyaç duyan herkese ulaşabilmek istiyoruz. Bağımlılıkla mücadelede ailelerin rolü büyük. Bağımlı bireylerin iyileşme sürecinde aile desteği kritik bir noktada yer alıyor. Danışmanlık hizmetimizde aile ile görüşmeler, grup çalışmaları ve eğitim programlarımızla aileyi güçlendirip ve aile içi ilişkileri de kuvvetlendirmeye çalışıyoruz. Ailelerin bağımlılığı erken fark etmesini sağlamak ve destek mekanizmalarını zenginleştirmek temel önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bağımlılık sürecinde, iyileşme gösteren bireylerin, topluma ve iş hayatına yeniden uyum sağlaması en büyük hedeflerimizden biridir. Söz konusu hedef kapsamında, YEDAM atölyelerimizde mesleki eğitim programları düzenleyerek, bireylerin iş sahibi olmalarını ve hayatlarına sağlıklı bir şekilde devam etmelerini destekliyoruz. Bu doğrultuda, Bağımsızlık Seferberliği dahilinde yapılacak çalışmaların da sosyal entegrasyona olumlu yansıyacağını ümit ediyoruz.
Tüm bu hususların yanında belirtmek gerekir ki teknolojinin hayatımızdaki yeri giderek artarken, dijital ve davranışsal bağımlılık da önemli bir sorun hâline geldi. Bu bağımlılık türüne yönelik, özel programlar geliştirdik ve özellikle karşılaşabileceğimiz yeni risklere karşı da hazırlıklar yürütüyoruz. YEDAM olarak, geleceğe dair vizyonumuz, bağımlılıkla mücadelede bireylerin, ailelerin ve toplumun yanında olmaya devam etmektir. Geliştirdiğimiz programlar, sunduğumuz hizmetler ve kuracağımız iş birlikleriyle, bağımlılığın sadece bireysel değil, toplumsal bir mesele olduğunun altını çiziyoruz. Amacımız, daha sağlıklı, daha bilinçli ve bağımlılıklardan arınmış bir toplum oluşmasında, profesyonel ve ücretsiz destek ile katkı sağlamaktır.
YEDAM’ın bağımlılıkla mücadele raporlarının kamuoyuyla paylaşılması mümkün mü?
Bağımlılıkla mücadelede ölçüm ve raporlama çok önemli. Bağımsızlık Seferberliği projesinde sosyal etkileri ölçme ve değerlendirme sistemi kullanılarak stratejik veriler toplanacaktır. YEDAM olarak, danışmanlık süreçlerinde elde ettiğimiz verileri, bilimsel bir şekilde analiz ediyor, iyileşme oranlarını ve başarı hikâyelerini maskeleme yaparak kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bu tür başarı öykülerinin, hem bağımlı bireyler ve aileleri için hem de toplum için büyük bir motivasyon kaynağı olduğuna inanıyoruz. Bağımsızlık Seferberliği lansmanında bağımlılık sürecinde iyileşme seyrine giren sürecini, iyileşme koçu olarak aramızda yer alan çalışma arkadaşımız Buket Hanım aktarmıştı. Orada kullandığı ifadeyi burada belirtmek isterim: “YEDAM sayesinde bütün hayallerime kavuştum, hastalığımdan kariyer yaptım.” Unutmayalım ki, bağımlılıkla mücadelede atılan her adım, umut dolu bir geleceğe doğru ilerleyiştir.