Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
1049
Sağlıklı Yaşam
“Besin Örüntüsü Dengeli Olmalı”
Pandemi ile birlikte evde geçen sürenin arttığı bu dönemde sağlıklı beslenmenin daha da önem kazandığını vurgulayan Uzman Diyetisyen Kübra Çıtlak; “Bugünlerde besin çeşitliliğine dikkat edilmeli, her besin grubundan dengeli bir şekilde tüketilmeli. Her gün hayvansal protein alınmalı, taze sebzeler sofralarda mutlaka yer almalı. Günlük bir iki porsiyon meyvenin yanı sıra su tüketimine dikkat edilmeli.” diyor.
Pandemi döneminde gelen kısıtlamalarla birlikte çoğumuz evlerimize kapandık. Hastalığın yarattığı stres, evde kapalı kalma psikolojisi ve azalan fiziksel aktivite ile beraber, beslenme alışkanlıklarımız büyük oranda değişti. Uzman Diyetisyen Kübra Çıtlak, genel tabloya bakıldığında nüfusun çoğunluğunun beslenme durumunun olumsuz etkilendiğini söylüyor. Öğün ve atıştırma sayısının arttığını, besin tercihlerinde yüksek kalorili ve şekerli gıda tüketiminin daha ön plana çıktığını vurgulayan Uzman Diyetisyen Kübra Çıtlak ile pandemi döneminde artan obeziteyi konuştuk.
STRES BESLENME ŞEKLİNİ ETKİLİYOR
Uzman Diyetisyen Kübra Çıtlak sağlıklı beslenmeyi; vücudumuzu oluşturan hücrelerin doğru ve düzenli çalışabilmesi, sağlığın korunması, büyüme ve gelişmenin sağlanabilmesi için gereken enerjinin, besin öğelerinin (karbonhidrat, protein, yağ vitamin, mineral ve su) yeterli ve dengeli miktarda alınması şeklinde tanımlıyor. Vücudumuzun tüm besin öğelerine ihtiyacı olduğunu dile getiren Çıtlak; “Sağlıklı bir yaşam için, besin örüntüsünü dengeli bir şekilde sağlamalıyız.” diyor. Pandemi döneminde, çocuk ve gençler arasında duygu durum değişikliği ve stres faktörlerinin devreye girmesiyle birlikte, şeker içeriği ve kalori oranı yüksek gıdaların normalden daha fazla tüketilmeye başlandığını dile getiren Çıtlak sözlerine şöyle devam ediyor: “Bunun sebebi, şeker içeriği ve kalori oranı yüksek gıdalar, vücutta mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin hormonunun salgılanmasını artırdığından, kişilerde kısa dönemli rahatlama sağlıyor. Bu geçici rahatlama, gençler ve çocukların bu sağlıksız gıdalara eğilimini artırıyor. Buna bağlı olarak da çocuk ve gençlerde obezite ile kilo probleminin arttığını görüyoruz. Aynı zamanda evde kapalı kalma, yetersiz fiziksel aktivite ve hareketsizlik de obezitenin artmasında önemli bir faktör oldu.”
ŞEKERLİ VE GAZLI İÇECEKLERE DİKKAT!
Kübra Çıtlak, çocuk ve gençlerin kan şekerini hızlı yükselten şeker ve şekerli yiyecek ile içecekler, paketli gıdalar, beyaz ekmek dahil hamur işi ürünler, işlenmiş et ürünleri, aşırı tuz içeren besinlerden uzak durması gerektiğini söylüyor. Uzman Diyestisyen Kübra Çıtlak, “Enerji içeriği yüksek, şekerli, gazlı içecekler ve meyve suyu tüketimine dikkat edilmeli. Mümkünse hiç kullanılmamalı.” diyor. Obez çocuğu olan ailelerin sağlıklı beslenme kurallarına daha fazla dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Çıtlak sözlerini şöyle tamamlıyor: “Çocuklara mümkün olduğu kadar evde sağlıklı yöntemlerle pişirilen seçenekler sunulmalı. Çocuklar, fiziksel aktivite olarak spor veya yürüyüşe yönlendirilmeli. Ayrıca günde 1.5-2 litre su tüketmeleri sağlanmalı.”
BESİN ÇEŞİTLİLİĞİ ÖNEMLİ
Uzman Diyetisyen Kübra Çıtlak, sağlıklı beslenmenin çok daha fazla önem kazandığı bu dönemde yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:
-
Besin çeşitliliğine dikkat edilmeli, her besin grubundan dengeli bir şekilde tüketilmeli.
-
Her gün, yeterli miktarda hayvansal protein mutlaka tüketilmeli. (Et, yumurta, balık, tavuk, süt, yoğurt, ayran, peynir vb.)
-
Kefir bağışıklık sistemini desteklediği için bu dönemde tüketilmesine özen gösterilmeli.
-
Bitkisel protein olarak adlandırdığımız kuru baklagillere de (yeşil, kırmızı mercimek, nohut, fasulye çeşitleri, barbunya) beslenmede mutlaka yer verilmeli. Taze sebzeler de sağlıklı beslenme için sofralarda günlük olarak mutlaka yer almalı.
-
Günlük bir iki porsiyon meyve tüketilmeli.
-
Özellikle C vitamini bakımından zengin meyveler bağışıklık sistemini destekledikleri için tercih edilmeli.
-
Atıştırmalıklar yerine sağlıklı bir seçenek olan kuruyemiş yenilmeli.
-
Haftada iki gün balık tüketilmeli.
-
Su tüketimine dikkat edilmeli.
UZMAN DİYETİSYEN KÜBRA ÇITLAK KİMDİR?
Kübra Çıtlak, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İşletme bölümünden 2007, İstanbul Arel Üniversitesi Beslenme Ve Diyetetik bölümünden Ocak 2017’de mezun oldu. 2017 yılında Obeziteye Genel Bakış ve Metabolik Cerrahi Sempozyumu, Düşük Kalorili ve Kalorisiz Tatlandırıcılar Konferansı, 39. Pediatri Günleri, 2. Ulusal Beslenme ve Diyetetik Kongresi, 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Sempozyumu gibi kurs ve sertifika programlarına katıldı. Kübra Çıtlak hâlen, İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları bölümünde yüksek lisansa devam ediyor.