
Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, hatta..
Fiziksel aktivite bir çocuğun sağlığı, refahı ve öğrenmesinin en önemli parçalarından biridir. Çocukların hayatına sporu dâhil etmelerine yardımcı olmak da sorumlu ebeveynlikte büyük bir önceliktir. Bilmeliyiz ki güçlü bir vücut, zihni de güçlü ve akıcı kılar.
Bir çocuğun dünyayla etkileşiminin temel biçimi fiziksel temas ve oyundur. Çocuklar nesneleri alır ve elleriyle inceler. Koşmanın ve soluk soluğa kalmanın hatta kalbinin hızla çarpmasının ilham verici hissini öğrenirler. Takım çalışması, arkadaşlık, eğlence gibi ilkeler doğal olarak bu aktivitelerden doğar ve bir çocuğun duygusal ve entelektüel gelişimine katkı sağlayan sinirsel bağlantılar oluştururlar.
ÇOCUKLARA SPORU NASIL SEVDİRİRİZ?
Ebeveynler çocuklarını küçük yaştan itibaren fiziksel aktiviteye teşvik etmelidir. Hareket ve spor çocuğun hayatında var oldukça büyümesi de coşkulu olacaktır. Ebeveynler çocukların rehberi, yol göstericisidir. Çocuk anne babayı izleyerek, yaptıklarını zihninde bir sünger gibi emerek büyür. Sağlıklı ve hareket dolu bir yaşamı olan ailelerin de çocuklarını sporla tanıştırmaları oldukça kolay olacaktır. Mesela beraber yürüyüş yapmakla başlayabilirsiniz. Yürüyüşlerdeki sohbetleriniz, yüzlerinizdeki gülümse ile ilk adımınızı atmış olursunuz. Tabii ki şehir hayatında bunu her gün yapmak mümkün olmayabilir ama en azından hafta sonları yapacağınız bir kır gezisi hem size hem de çocuğunuza iyi gelecektir.
Bir çocuğun sporu eğlenceyle ilişkilendirme eğilimi ailesi ile başlar. Çocuğunuza bisiklet sürmeyi öğretip, hafta sonu maceralı bisiklet turlarına çıkabilirsiniz. Eve küçük bir basketbol potası alarak aile içi turnuvalar düzenleyebilir, sporu hayatınızda normalleştirerek daha verimli zaman geçirebilirsiniz.
Eğer spor salonuna gidiyorsanız çocuğunuzu da yanınıza alarak yaşına uygun eğlenceli aktiviteler yapmasını sağlayabilirsiniz. Beraber voleybol, futbol veya tenis maçları izleyerek spor yorumları yapabilirsiniz. Bol bol yüzmek de güzel bir aktivite olacaktır. Yüzerken suyun içinde çocuğunuzla eğlenin ki sporu asla bir angarya olarak görmesin. Çocuğunuza herhangi bir sporu öğretirken ya da tanıtırken asla baskı uygulamayın. Sohbetleriniz eğlendirici ve merak uyandırıcı şekilde olsun.
SPORU NASIL EĞLENCELİ HÂLE GETİREBİLİRİZ?
Mesela altı yaşında bir çocuğunuz var. Onunla voleybol oynadığınızı hayal edin. Topu olabildiğince yukarı fırlatmaktan ve yere düşmeden yakalamaktan nasıl zevk aldığına şahit olun. Kuralları oyun şeklinde öğretin. Topu yere değmeden ne kadar sürede tutabileceğini sayarak belirleyin ve her defasında sayıyı azaltmasının onun için nasıl tatmin edici olduğunu görün.
Çocuklar arkadaşlarıyla oynamayı severler. Yaptığınız spor aktivitelerine arkadaşlarını davet edin, takımlar kurun ve oynayın.
Beraber spor müsabakalarına gidin ve o muhteşem duyguyu birlikte yaşayın. En sevdiği spor veya sporcu hakkında araştırma yapın ve beraber bir albüm oluşturun.
Boş zamanlarınızda spor mağazalarını gezin, hangi malzemelerin hangi spor branşlarında kullanıldığı hakkında konuşun.
Hulahoplarla dans edin, bahçede ip atlayın, su bidonları ile ağırlık kaldırın ve her hâlinize kahkahalar atın.
Unutmayın ki sporun sadece çocukken değil bir yetişkin olduklarında da hayatlarında olmasını isteriz. Tam da bu yüzden sporun içinden eğlenceyi çıkartmamalı, onu bir mecburiyet ya da sıkıcı bir antrenman hâline getirmemeliyiz.
ÇOCUĞUM HANGİ YAŞTA, HANGİ SPOR BRANŞINI SEÇMELİ?
Çocuklar belirli yaşlarda farklı sporlardan hoşlanırlar. Onları doğru yönlendirmek elinizde…
Bebekler ve yeni yürümeye başlayan çocuklar, oyun oynayarak motor becerilerini geliştirirler. Bu nedenle onların bu ihtiyaçlarını giderecek oyuncaklar sağlamak önemlidir.
İki-beş yaş arasındaki çocukların en güzel becerisi üç tekerlekli bisiklete binmektir. Onlar için bisiklet kullanmak hareket ve eğlencenin bir araya geldiği ilk basamaktır. Bu asgari hareket miktarı çocukların aktif kalması, bedenlerini ve zihinlerini meşgul eden aktivitelere olan sevginin oluşmasında önemli rol oynar. Yüzme, jimnastik, karate, koşu yine bu yaşlarda çocuklarda gelişimi destekleyen en güzel branşlardandır. Bu sporlar çocukları disiplinli çalışmaya, bireysel- zihinsel odaklanmaya teşvik eder ve takım kurma becerisini destekler.
Altı-dokuz yaş arası çocuklar okula başlar ve yeni deneyimleri, becerileri tecrübe etmek isterler. Takım oyunlarına ilgi duyarlar. Top oynama, ip atlama en tercih ettikleri oyunlar arasına girer. Bu yaş grubunda sosyal yaşam oldukça önemlidir, bu nedenle arkadaşlarının oynadığı sporlara ilgi duyabilirler. Özellikle ilkokul çağına denk gelen bu dönemde spor yapmak iş birliğinin ve takım ruhunu güçlendirerek kazanma-kaybetme duygusunun pozitif yönde gelişimine katkı sağlar. Voleybol, basketbol, futbol, masa tenisi, badmington branşları çocukları hem duygusal hem de psikomotor alanında destekleyecektir.
Dokuz-on iki yaş arası ergenlik dönemine ulaşan çocuklarda bağımsızlık duygusu gelişmeye başlar. Onlar için sosyal etkileşim yüksek bir önceliktir. Bu öncelik onları daha çok grup oyunlarına yönlendirir. Basketbol ve voleybol en çok tercih ettikleri branşlardır. Ayrıca, farklı sporları tanımak onların bağımsızlık duygularını tatmin edecektir. Kaya tırmanışları, dağ bisikleti, kayak, snowboard ve dalış gibi etkinlikler enerjilerini atmaya ihtiyaç duyan maceracı çocuklar için harika seçeneklerdir.
Çocuğunuz hangi sporu seçerse seçsin, bu onun sporu keşfetmesi adına harika bir başlangıç noktasıdır. Ebeveynler olarak model olun, destek olun, keyfini çıkarın ve anda kalın…