Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
1043
Sağlıklı Yaşam

“Depresyon, Gündelik Bir Keyifsizlik Hali Değildir”

Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Duygu Dinçer, aileleri ergenlerin olası depresyon belirtilerine karşı dikkatli olması gerektiği konusunda uyarıyor. Dr. Dinçer, müdahale edilmeyen bir depresyonun haftalar, aylar hatta yıllar boyu sürebileceğini, ergenin yalnızca ev ve okul hayatını değil kendisiyle, ailesiyle, akranlarıyla ve bir bütün olarak dünya ile kurduğu ilişkiyi tahrip edebileceğini vurguluyor.

Salgın günlerinde uzun süreli eve çekilme, yalnızca yetişkinler için değil ergenler için de olası depresyon ihtimalini daha fazla gündeme getirdi. Gençler, alışık oldukları rutinden uzaklaştı ve aynı zamanda akranlarıyla bireysel vakit geçirmekten uzak kaldı. Kimi ailelerde salgın nedeniyle yaşanılan iki haftalık karantina süreleri, sağlık sorunları ve hatta can kayıpları genç aile üyelerinin çok daha fazla depresyon riskiyle karşı karşıya kalmasına neden oldu. Dr. Duygu Dinçer, konu ile ilgili aydınlatıcı bilgiler verdi, yapılabilecekleri paylaştı. 

“DEPRESYON HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİR”

Çocuk ve ergenlerde görülen depresyon hakkında bilgi veren Dr. Duygu Dinçer “Açık ya da maskeli depresyonun çocuk ve ergenler arasında her yaşta görülebileceği, yapılan birçok araştırma tarafından doğrulanıyor. Hatta 10-19 yaşları arasındaki çocuk ve ergenlerin yaklaşık yüzde 10-20 arasında tanımlanmış ya da tanımlanmamış bir biçimde depresyona yakalanabildiği yönünde bulgular da mevcut. Yani çocuk ve ergenler, içinde bulundukları bu gelişim döneminde her yaşta depresyona açık. Bu nedenle anne ve babaların çocukluk ve özellikle de ergenlik dönemindeki depresyon belirtilerinden haberdar olması ve olası bir depresyon ihtimaline karşı uyanık olması önemli. Fakat bunu gündelik keyifsizliklerden, mutsuzluk hallerinden ayırt etmek gerekir. Çünkü depresyon, keyifsizlik halinin ötesinde, psikiyatrik açıdan müdahale edilmesi gereken bir psikolojik durumdur. Nasıl ki astımı olan birine ‘Bardağa dolu tarafından bak, bir sonraki sefer daha rahat nefes alacaksın.’ denemezse, depresyonda olan bir ergene de ‘Olumlu düşün, her şey geçer.’ denilemez. Müdahale edilmeyen bir depresyon haftalar, aylar hatta yıllar boyu sürebilir. Ergenin yalnızca ev ve okul hayatını değil kendisiyle, ailesiyle, akranlarıyla ve bir bütün olarak dünya ile kurduğu ilişkiyi tahrip eder. Öyle ki depresyona giren bir genç, uygun müdahalenin muhatabı olmazsa bu nahoş durumdan el yordamıyla kaçınmaya çalışabilir ve madde kullanımından intihar girişimlerine kadar pek çok riskli davranışa yönelebilir.” diyor.

“ERGENLİK DÖNEMİNİN KENDİSİ BAŞLI BAŞINA KIRILGAN BİR EVRE”

Ergenliğin, psikolojik açıdan başlı başına kırılgan bir evre olduğunu belirten Dr. Duygu Dinçer, “Ergenlik dönemi insan gelişiminin fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal açıdan en hassas olduğu dönemlerden biri. Bu evredeki genç adeta bir ıstakoz gibi dışa sert bir kabuğu varmış gibi bir görünüm çizse de iç dünyasında çok naif bir yapı taşıyor. Bu evredeki bir genç kimi zaman öfkeli, isyankâr, tatminsiz tavırlar sergilese de arkasına saklandığı sert kabuk onun aslında içten içe nasıl da kırılgan olduğu gerçeğini gizlemeye yetmiyor. Çünkü bu evrede ergenin fiziksel ve ruhsal varlığında köklü değişimler meydana geliyor. Bir yandan insanın asli vatanından, görece daha az sorumluluk sahibi olunan çocukluk döneminden çıkıyor; diğer yandan yetişkin yaşamının sorumluluklarını yerine getirecek donanımlar geliştirmenin ağırlığını bütün yoğunluğuyla taşıyacağı bir evreye giriyor.” diyor.

ERGENLER ÇEŞİTLİ SEBEPLERLE DEPRESYONA YAKALANABİLİYOR

Depresyonun birçok tetikleyici faktöre bağlı olarak ortaya çıkabileceğini belirten Dr. Dinçer depresyonun farklı yüzlerini şöyle açıklıyor: “Depresyon artan özerkliğe uyum sağlama güçlüğünden cinsel kimlik keşfine, akranlarıyla etkileşimde karşılaştığı güçlüklerden ailevi stres faktörlerine kadar birçok farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıktığı gibi aynı zamanda birçok farklı yüzüyle de görülebiliyor. Örneğin, kronik depresyon, belirtilerin en şiddetli şekilde ortaya çıktığı durumlarda görülüyor. Katatonik depresyonda davranışsal açıdan yavaşlamalar, fiziksel hareketsizlik, konuşmanın reddedilmesi, aşırı bir karamsarlık daha gözle görülür halde oluyor. Melankolik depresyonda normalde haz alınan, ilgiyle takip edilen faaliyetlere yönelme ya da sürdürme belirgin bir şekilde düşüşe uğruyor. Değersizlik ve suçluluk hissinde artış görülüyor. Ergen dışarıdan bakanlara ışığını ve enerjisini kaybetmiş gibi görünüyor. Psikotik depresyonda ise ergenin dünya gerçekliği ile bağı sekteye uğramış izlenimi veriyor. Örneğin genç, aklından geçen düşüncelerin başkaları tarafından duyulabileceği ya da çalınabileceği yönünde rasyonel olmayan inançlar geliştirebiliyor.”


DEPRESYON, ÇEŞİTLİ BELİRTİLER YOLUYLA ÖNCEDEN HABER VERİYOR

Dr. Duygu Dinçer, “Uzun süreli bir uyuşukluk hali, sürekli yorgunluk ve sıkkınlık şikayetleri, okula devamsızlık, duygusal taşkınlıklar, sosyal açıdan geri çekilme ve çeşitli psikosomatik şikayetler ergenler açısından olası bir depresyonun habercisi olabilir. Özellikle evde, okulda, yurtta, yani gündelik yaşamın cereyan ettiği birçok ortamda ergende en az iki haftadır aşağıda bahsi geçen belirtiler gözleniyorsa psikiyatrik bir yardım gerekebilir.” diyor ve belirtileri şöyle sıralıyor:
Ergenin;

  • Günün büyük bölümünde ya da tamamında daha önce keyif aldığı faaliyetlerden artık keyif alamıyor olması ve bu tür faaliyetlere ilgisini kaybetmiş olması.

  • Daha çok keder yani üzüntü hali ya da sinirlilik, huzursuzluk hali içinde olması.

  • Belirgin kilo kaybı ya da tam tersi artışı yaşaması.

  • Çok uzun süre uyuma ya da uyuyamama yönünde uyku bozuklukları deneyimlemesi.

  • Yoğun bir tezcanlılık ya da tam tersi yavaşlama hali içinde olması.

  • Değersizlik hissi içinde olması ya da makul olmayan bir suçluluk duygusu içinde sıkışıp kalması.

  • Belirgin bir konsantrasyon güçlüğü, sağlıklı kararlar alamama gibi durumlar yaşaması.

  • Ölüm ve intihar hakkında tekrarlayan düşüncelerin olması.

AİLEYE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Depresyon söz konusu olduğunda ailelere önemli bir rol düştüğünü belirten Dr. Dinçer, “Öncelikle ailelere şu müjdeyi vermek gerekir. Depresyon yüzde 80-90 oranında tedavisi mümkün olan bir psikolojik rahatsızlık. Dolayısıyla özellikle erken müdahaleyle ergenlerin kendini depresyondan sıyırması mümkün. Fakat içinde yoğunlaşmış bir tabaka halinde varlığını hissettiren suçluluk, umutsuzluk, amaçsızlık, karamsarlık hisleri üzerine ailesiyle konuşmak ona zor gelebilir. Bu nedenle deneyimlediği süreç konusunda ailesiyle konuşmaktan utanabilir ya da kaçınabilir. Hatta her konuşma çabası öfke dolu tartışmalarla daha da kaotik bir hale gelebilir. Bu tartışmalar anne ve babaların da duygusal çalkantılar yaşamasına sebep olabilir. Dolayısıyla böyle durumlarda ailelerin hiç vakit kaybetmeden profesyonel bir desteğe başvurması önemlidir. Psikoterapötik süreç her şeyden evvel ergenin iletişim becerilerini yeniden inşa etmesine yardımcı olur ve böylece içinde bulunduğu durumu daha konuşulabilir kılar. Ailenin okulla ve okul psikolojik danışmanıyla temas içinde olması da önemlidir. Böylece ergenin çok yönlü koruyucu faktörlerle desteklenmesi sağlanabilir.” diyor.

SALGIN SÜRECİ ERGENLERİN DEPRESYONA YAKALANMA RİSKİNİ ARTTIRDI

Dr. Duygu Dinçer, salgın süreciyle birlikte başlayan karantina sürecinin ergenlerde görülen depresyon başta olmak üzere birçok psikiyatrik rahatsızlığı tetiklediğini ortaya koyan araştırma bulguları olduğundan söz ediyor: “Çin’den ABD’ye kadar birçok ülkede ergenlerin depresyon, kaygı, psikolojik stres belirtilerini takip etmek üzere yürütülen araştırmaların bir kısmında ergenlerde yüzde 10-20 arasında seyreden depresyon ve kaygı oranlarının yüzde 25-45 arasında genişleyen bir yelpazeye yayıldığı görülüyor. Elbette genelleme yapılamaz ama bu oranlar, ailelerin, çocuklarındaki olası belirtileri daha sıkı takip etmesi yönünde bir uyarı niteliği taşıyor.”

DR. DUYGU DİNÇER KİMDİR?

2006 yılında İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalından mezun oldu. 2009 yılında Hacettepe Üniversitesinde Sosyal Psikoloji alanında yüksek lisansa başladı. Eğitiminin ikinci döneminde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Psikoloji bölümüne araştırma görevlisi olarak atandı ve yüksek lisansını burada tamamladı. Yüksek lisans öğrenimi sırasında YÖK Yüksek Lisans Araştırma Bursu ile Belçika Leuven Üniversitesinde misafir araştırmacı olarak görev yaptı; Kültür ve Duygu Laboratuvarında çalıştı. 2012’de Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalında doktoraya başladı ve burada beş yıl araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2015 yılında TÜBİTAK Doktora Sırası Araştırma Bursu ile misafir araştırmacı olarak California Üniversitesi, Berkeley’de (ABD) Psikoloji bölümünde görev yaptı. Birçok ulusal ve uluslararası çalışması bulunan Dr. Dinçer, şu anda İstanbul Aydın Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalında öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Dr. Dinçer, Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi’dir.

Sağlıklı Yaşam

Pedallar Sağlıklı Yaşam İçin Çevrildi

1061Haziran2022
Bağımlılık

Yeşilay’dan “Bağımsız Gençlik” Manifestosu

1061Haziran2022
Bağımlılık

YEDAM Sempozyumu'ndan Bağımlılıklara Bilimsel Bakış

1061Haziran2022
Bağımlılık

Sağlıksız Aile Tutumları Bağımlılık İçin Risk Faktörü

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Profilleri Nasıl Şekilleniyor?

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Ebeveyn Çocuğun Tüm Yaşamını Etkiliyor

1060Mayıs2022
Bağımlılık

“Hayır” Diyebilen Bir Çocuk Yetiştirmek

1060Mayıs2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ailenin Dijitalleşme ile İmtihanı

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlılık Aileden Etkilenen ve Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır

1060Mayıs2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik sigara nikotin pandemisini gelecek nesillere taşıyor

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Tütünle Mücadelenin Bir Ayağı da E-Sigara ile Mücadele Olmalı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Dünya Elektronik Sigara ile Nasıl Mücadele Ediyor?

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara En Az Sigara Kadar Zararlı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Vazgeçilen her sigara sağlıklı bir hayatın kapısını aralar”

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Çocuklarımızı sigaradan nasıl koruruz?

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Sigara stresi azaltmaz, sigarasızlık stres oluşturur

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Şimdi tam zamanı!

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

“Bırakabilirsin” mobil uygulamasıyla sigaradan kurtulun!

1057Şubat2022
Teknoloji Bağımlılığı

Fizikselden Sanala Yeni Bir Şiddet Türü: Siber Zorbalık

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ergenler Sosyal Medya Bağımlılığında Risk Grubunda

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Geleneksel Değerler Çocukları Koruyor

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyada Dayatılan Güzellik Büyük Bir Yanılgı

1056Ocak2022
Kumar Bağımlılığı

Çocuklarınız İçin Ulaşılabilir Ebeveynler Olun

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Pandemi Sonrasında Toplumları Bekleyen Tehlike: Çevrim İçi Kumar Bağımlılığı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Aileler Tedavi Sürecine Aktif Olarak Dahil Olmalı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

“Gençliğin En Büyük Sorunu Büyüyememek”

1053Ekim2021
Yaşam

İyi Arkadaş Çevresi Bağımlılıklardan Uzak Tutar

1053Ekim2021
Yaşam

Davranışsal Bağımlılıklar En Çok Genç ve Ergenleri Etkiliyor

1053Ekim2021
Madde Bağımlılığı

Çocuğum Madde Kullanıyor mu?

1053Ekim2021
Yaşam

Gençlerin Gözünden Bağımlılıklar

1053Ekim2021
Yaşam

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması, Edebiyat ve Sanatla Farkındalık Oluşturuyor

1053Ekim2021
Sağlıklı Yaşam

Antikten Moderne 28 Asırlık Yolculuk

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin En Başarılı Olimpiyat Tecrübesi TOKYO 2020’nin Ardından

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Yaşam Becerileri Bireyi ve Toplumu Korur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Stresle Mücadelede Yaşam Becerileri Faktörü

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Aileyle Sağlıklı İletişim Sağlıklı Kararları Doğurur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

“Hobiler Bizi Ruhsal Olarak Geliştirir”

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Hangi Yaşta Hangi Sporu Yapmalı?

1051Ağustos2021
Yaşam

“Sanat ve Kitap Bağımlısıyım”

1051Ağustos2021
Teknoloji Bağımlılığı

YEDAM'dan İnternet Bağımlılığına Özgün Çözümler

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Sarmalında Oyun Oynama Bozukluğu

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ebeveynler Doğru Rol Model Olmalı”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Oynama Bozukluğunun Tedavisinde Yasaklar Çözüm Değil

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ulusal Kampanyalar Farkındalık Oluşturuyor”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Sizi Değil, Siz Onu Kontrol Edin!

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı Hasta Ediyor

1050Temmuz2021
Sağlıklı Yaşam

Artan Obezite, TBMM’nin de Gündeminde

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin Obeziteyle Mücadelesi

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Obezite, 21’inci Yüzyılın En Önemli Sağlık Sorunudur

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Kalmak Virüsten Korudu, Obeziteyi Artırdı

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Pandemi Döneminde Yeme Bozuklukları Arttı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Besin Örüntüsü Dengeli Olmalı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Hareketsiz Kalmayın!

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Ağır Yaşamların Yükü Hafifliyor Mu?

1049Haziran2021
Yaşam

Gidene Üzülmek Yerine Var Olanı Güçlendirmeliyiz

1049Haziran2021
Yaşam

“Babalar Dua Gibidir; Artık Görünmez Olsa Da Dokunur Evladına...”

1049Haziran2021
Bağımlılık

“Sanat ve Spor, Bağımlılıkla Mücadelenin Panzehirleridir”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Gençlerde Davranışsal Bağımlılıklar Artıyor

1048Mayıs2021
Bağımlılık

“Aile Bağları Ne Kadar Sağlamsa, Bağımlılık Riski O Kadar Azalır”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

"Özgürlük ve Sorumluluk Birbirini Tamamlar"

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Anne-Babalar Dikkat! Uzun Süreli Ekran Maruziyeti Nelere Yol Açıyor?

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Yeşilay Gençlerin, Gençler Yeşilay’ın Yanında!

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Geleceğin Olimpiyat Şampiyonları TOHM’da Yetişiyor

1048Mayıs2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlı Kişi, İnterneti Bir Kaçış Yöntemi Olarak Kullanıyor”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Anne Babaya Güvenli Bağlanma Bağımlılıktan Korur

1047Nisan2021
Bağımlılık

“Öz Saygısı Düşük Bireylerde Bağımlılık Riski Daha Fazladır”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Pandemi Sürecinde Kaygı Bozukluğu Arttı

1047Nisan2021
Bağımlılık

Sosyal Kaygı İnternet Bağımlılığını Tetikliyor

1047Nisan2021
Yaşam

Buz Hokeyi Sayesinde “Tek Yürek” Oldular: Bağımlılıktan Kurtuldular

1047Nisan2021
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Çağın Hastalığı: Yeni Nesil Bağımlılıklar

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Yasa Dışı Kumar ve Bahisle Hukuksal Mücadele

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Sevgi ve İlgi Bağımlılıklardan Korur

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlılık Tüm Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır”

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijitalleşme Aile İçi İlişkilerin Kalitesini Düşürüyor”

1046Mart2021
Yaşam

“Pandemiden Ders Çıkararak Geleceğimizi Kurtarabiliriz”

1046Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Kampanyalar Sigara Endüstrisinin Gerçek Yüzünü Gösteriyor”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Tütün Fiyatları ve Vergiler Düşürülmemelidir"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara Kullanmak, Marka Değiştirerek Sigara Kullanımına Devam Etmek Gibidir”

1045Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Sigarayı Bırakmak Kanser Riskini Azaltır”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Pandemide Sigara İçme Oranları Düştü

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Çocuğunuzun ‘Hayır’ Deme Becerisini Geliştirin"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığına Karşı YEDAM Desteği

1045Şubat2021
Madde Bağımlılığı

Madde Bağımlılığı COVID-19'u Tetikliyor

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Bağımlılık Tedavisi Ertelenmemeli, Güçlendirilmeli"

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

“Madde Bağımlılığının Gerçek Tedavisi Rehabilitasyondur”

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Zehir Tacirlerinin Pandemi Fırsatçılığı

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Her İki Madde Bağımlısından Biri Depresyonda

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Online Terapi, Kişileri Madde Kullanımından Uzak Tuttu"

1044Ocak2021
Sağlıklı Yaşam

“Gençlik İnsan Hayatının En Zor Dönemidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Doğru Rol Model Olmak Önemli

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

“Spor ve Sanat Tedavi Edicidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Mutluluk Ailede Başlar

1043Mutluluk Ailede Başlar2020
Sağlıklı Yaşam

“Depresyon, Gündelik Bir Keyifsizlik Hali Değildir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Beslenme Anlayışı Ailede Şekilleniyor

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Organik Beslenmeye Mucizevi Bir Anlam Yüklenilmemeli”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Bir Tür Yeme Bozukluğu: Ortoreksiya Nervoza

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Tarladan Sofraya Uzanan Bir Zincir: Gıda Güvenliği

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Tarımsal Üretimi Tüketici Davranışları Belirleyecek”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Ekolojik Yaşam Arayışları

1042Kasım2020

“Çocuklarımızı Korumakla Yükümlüyüz”

Ekim
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Nelere Yol Açıyor?

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Yetişkinleri de Buluyor

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Ticari Kaygılar Çocukları Korumanın Önüne Geçiyor"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Yasak Koyarak Çocuğunuzu Bağımlılıktan Koruyamazsınız"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığının Karanlık Yüzü

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Davranışsal Bağımlılıklara YEDAM Desteği

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Bütün Aile Toplanalım, Ekranları Unutalım

1041Ekim2020
Eğitim

"Eğitimin Sürekliliği Sağlanmalı"

1040Eylül2020
Yaşam

“Çocuklarınıza Onları Önemsediğinizi Hissettirin”

1040Eylül2020
Eğitim

Bu Sefer Ziller Ebeveynler İçin Mi Çalıyor?

1040Eylül2020
Eğitim

Okul Fobisi Sizi Korkutmasın!

1040Eylül2020
Eğitim

Okula Yeni Başlayanların Pandemiyle İmtihanı

1040Eylül2020
Eğitim

Okullar Sağlık Tedbirleri İle Açılıyor

1040Eylül2020
Eğitim

Yeşilay Eğitim Faaliyetleri Hız Kesmiyor

1040Eylül2020
Alkol Bağımlılığı

Gençlerde Alkol Bağımlılığında Önemli Bir Basamak: Sosyal İçicilik

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Nedir, Nasıl Başlar, Nasıl Tedavi Edilir?

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Nöroloji Alkolün Güvenli Sınırı Yok Diyor!

1039Ağustos2020
Bağımlılık

Pandemi Bağımlılıkları Tetikledi

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapıyor?

1039Ağustos2020
Yaşam

“İyiliğin Kanatlarına Tutunmaya Her Zamankinden Çok İhtiyacımız Var”

1038Temmuz2020
Yaşam

Pandemi Günlerinde Dayanışmanın Çarpan Etkisi: Vefa Sosyal Destek Grubu

1038Temmuz2020
Yaşam

Türkiye’de Afet Yönetimi ve Gönüllülük

1038Temmuz2020
Yaşam

"İnsan"ın En Zor Anında 152 Yıldır Hep O Var: Türk Kızılay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bağımlılığa Karşı "Gönüllü" Mücadelenin Adı; Yeşilay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bir Ömür Boyu Yeşilaylı Olanlar…

1038Temmuz2020
Yaşam

Gönüllü Olmak Hem Sizi Hem De Dünyayı Değiştirir

1038Temmuz2020
Yaşam

Vakıf ve Gönüllülük Üzerine

1038Temmuz2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Teknoloji Kullanımı Stresi Artırıyor"

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Günlerinde "Teknoloji" Dost Mu, Düşman Mı?

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Koronavirüs Dijital Bağımlığı Tetikledi

1037Haziran2020
Yaşam

"Evden Çalışma Modeli B Planı Olarak Elimizde"

1037Haziran2020
Yaşam

10 Soruda Koronavirüs Sonrası Küresel Sistem

1037Haziran2020
Alkol Bağımlılığı

"Şişenini Dibi"nden Görünenler

1032Ocak2020
Alkol Bağımlılığı

İpler Senin Elinde Alkole Hayır De!

1032Ocak2020
Tütün Bağımlılığı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Sigarayı Bugün Bıraksanız Yarın Covid-19 Riskiniz Azalır"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Diyetisyen Derya Zünbülcan: "Esas Risk, Yanlış Beslenme"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

"Koronafobi" Virüsten Daha Hızlı Yayılıyor

1036Mayıs2020
Eğitim

Hayat da Eğitim de Eve Sığar

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Korona Günlerinde Ev Hayatı

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Yaşam İçin Sporla “Evde Kal”

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Dezenfeksiyon Aracı: Güneş

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

El Hijyeni Virüsten Korur

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Evde Düzen İçin İpuçları

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Bahane Yok! Oyun Vakti

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Asıl Soru Şu; Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Koruruz?

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

"Dengeli Beslenme Sizi Mutlu Eder"

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Daha İyi Bir Yaşam İçin Sadeleşin

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Yaşamda Sürdürülebilirlik Önemli

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Aşılama Yalnızca Kişiyi Değil Toplumu da Koruyor

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Bitkilerin İyileştirme Gücü Hakkında Her Şey

1035Nisan2020
Teknoloji Bağımlılığı

Gençlikve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: "E-sporun en büyük riski, dijital bağımlılıktır"

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

DSÖ’nün Gündeminde E-spor ve Oyun Bağımlılığı Var

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

E-Spor Obeziteye Neden Oluyor

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Oyun Nasıl E-spor Oldu?

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Prof. Dr. Tolga Arıcak: E-Spor Bağımlılık Riskini Artıracak

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk: Dijital oyunların e-spor olarak anılmasına itirazımız var

1031Aralık2019
Tütün Bağımlılığı

Amaçları Daha Fazla İnsanı Bağımlı Yapmak

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara ile Yasal Mücadele

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Can Almaya Devam Ediyor Can Almaya Devam Ediyor

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara da Sigara Kadar Zararlı

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Doç. Dr. Toker Ergüder: Elektronik Sigara, En Az Sigara Kadar Bağımlılık Yapıyor

1030Kasım2019