Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
1036
Sağlıklı Yaşam

Diyetisyen Derya Zünbülcan: "Esas Risk, Yanlış Beslenme"

Burçin ŞENEL

Evde uzun süre vakit geçirmek iki önemli sorunu beraberinde getiriyor; birincisi hareketsizlikten kaynaklı hastalıklar ikincisi ise stres ve sıkıntının neden olduğu duygusal açlık nedeniyle yaşanan sağlık sorunları. Diyetisyen Derya Zünbülcan, evde geçirdiğimiz günlerde hem Covid-19’dan hem de diğer hastalıklardan korunmak için çok önemli bilgiler paylaştı.
 
Uzun diyebileceğimiz bir süredir Covid-19 nedeniyle dünya nüfusunun çoğunluğu eve kapanmış durumda. Zorunlu olmadıkça evden çıkmamaya, ihtiyaçları en aza indirgeyerek yaşamaya çalışıyoruz. Bu süreçte evde kalarak virüsün yayılması kişisel olarak önleniyor, ama ya diğer hastalıklar?.. Diyetisyen Derya Zünbülcan ile evde geçirdiğimiz günlerde sağlıklı beslenme üzerine konuştuk.
 
Evde sağlıklı beslenmenin yolları nelerdir? Vitaminlerine göre gıda yayılımını nasıl yapabiliriz?
Şu sıralar en çok endişelendiğimiz konu Covid-19. Bütün dünyayı etkisi altına alan bu virüsten korunmak için evden çıkmıyoruz. Virüse karşı en güzel önlem güçlü bir vücut, kuvvetli bir bağışıklığa sahip olmaktır. Bağışıklık sağlamsa virüsün sizi ele geçirme ihtimali azalır. 
Bağışıklık sistemi, protein ve enerji bakımından yetersiz ve dengesiz beslenme durumunda zayıflar. Yani karbonhidrat, protein ve yağdan dengeli, lif içeriği yüksek bir programla beslenmek bağışıklık gücünüzü artırır. Kurubaklagiller hem protein hem lif hem de bağışıklık sistemi için önemli minerallerden biri olan demir açısından zengindir. Bu süreçte haftada 2 gün kurubaklagil, 2 gün kırmızı veya beyaz et, kalan 3 gün ise mevsim sebzelerinden yapılmış sebze yemeği tüketmek bedeni güçlendirir. Tam bir vitamin deposu olan meyvelerse her gün düzenli olarak en az 3 porsiyon olacak şekilde tüketilmelidir. 
 
Evde kalmak zorunda olduğumuz bu günlerde çok fazla kapalı alanda olmak, az hareket etmek, güneş ışığından yararlanamamaktan doğabilecek sağlık sorunlarını gıdalarla giderebilir miyiz?
Hamburg Üniversitesi’nin Ocak ve Şubat 2020 için dünyadaki ölümlerin istatistiki analizine göre geçtiğimiz iki ayda Covid-19’dan ölen 2.360 kişiyken kanserden ölen 1.177.141 kişi. Yani Covid-19’dan ölen binlerce kişi var ancak esas risk iki ayda Covid-19’dan yüzlerce kat fazla kişinin ölümüne neden olan obezite, kanser, kalp krizi, pıhtı inme, felç gibi fazla kilo ve yanlış beslenme ile ilgili rahatsızlıklar. Covid-19’a karşı korunalım, ancak esas riskin yanlış beslenme olduğunu unutmayalım. Covid-19’u önemseyip evde kalırken bunun yüzlerce katı ölüme sebep olan hastalıklara zemin hazırlayacak beslenmeyi de önemseyelim. Bu süreçte fast food, makarna ile beslenmek yerine evde bağışıklık güçlendiren besinler tüketerek sağlıklı beslenmeye dikkat edelim. Evde de olsa düzenli egzersiz yapalım. Böyle yaparsak evde kalma kaynaklı sağlık sorunlarını en aza indirebiliriz. 
 
Stresli ve sıkıntılı hissettiğimiz zamanlarda abur cuburlara neden saldırıyoruz? Bunu sağlıklı yiyeceklerle dizginleyebilmemiz mümkün mü? Hangi sağlıklı gıdaları abur cuburların yerine koyabiliriz?
Duygusal açlık veya duygusal şişmanlık, fizyolojik açlıktan oldukça farklıdır. Fizyolojik açlık, bedenin ihtiyacı olan kalori ve besin ihtiyacıdır. Duygusal açlık, kalbin ve ruhun sıkıntısından karnın doyma sesinin duyulmadığı bir açlıktır. Karantinada hem kadınları hem erkekleri derinden etkileyen duygusal açlık, özellikle hormonal ve psikolojik açıdan çeşitli değişimler yaşatır. Duygusal açlık dönemlerinde yeme sınırı yoktur. Adeta bir boşluğu doldurmak istercesine çikolata, pasta, hamburger gibi yüksek kalorili besin tüketimi vardır. Kişi yemek yedikçe can sıkıntısının gideceğine, problemin çözüleceğine veya üzerinin örtüleceğine inanır. Ancak böyle olmaz ve duygusal yeme dönemlerinden kilo alınarak çıkılır. Bu durumda yeme krizlerinin nedenleri bulunmalı ve çözüm sürecine gidilmelidir. Canınız tatlı istiyorsa aşırı yağlı, şekerli abur cubur tatlılar yerine ev yapımı şekersiz, bal ve pekmezle tatlandırılmış tatlılardan, tuzlu istiyorsa leblebi, patlamış darı gibi daha doğal besinlerden faydalanabilirsiniz. 
 
Bu dönemde bağışıklığımızı güçlendirmek için ne tür gıdalara ağırlık vermeliyiz?
Bu süreçte karanfil çiğneyerek, tarçın, çörekotu, kekik, zahter, karanfil, anason, zencefil, hatmi çiçeği, sarımsak gibi besinleri kullanarak riski oldukça azaltabiliriz.
Karanfil ve tarçın bulunan birçok bileşik antiviral etkilidir. Kekik, güçlü bir antiseptik ve dezenfektandır. Anason, kuru, ağrılı öksürükler için faydalıdır. Zencefil ve meyan kökü enflamasyonu azaltarak öksürük ve boğaz ağrısına iyi gelir. Hatmi çiçeği, bronşit de dahil olmak üzere kuru öksürük ve boğaz ağrıları için kullanılır.
 
Sağlıklı bir sofranın olmazsa olmazları nelerdir? Her gün yememiz gereken gıdalar var mıdır?
Sağlıklı sofra gökkuşağı gibidir. İçerisinde her renkten ve her gruptan besin vardır. Et, süt, yumurta, kuru baklagil, meyve ve sebzeler gibi bedenin yapım ve onarımına destek olacak besinler sağlıklı bir sofranın olmazsa olmazlarıdır. Bu süreçte sağlıklı sofralar hazırlamak, sorunları en aza indirmek için mutlaka evde yemek pişirilmelidir. C vitamini alan bu virüsü kolay yener. Her gün kahvaltıya kivi, ara öğüne portakal, salataya limon &çörekotu eklenmelidir. Ağır fast food ürünlerden uzak kalmak, evde egzersiz yapmaya devam etmek önemlidir. Aktif beden, bağışıklığı güçlü bedendir. Her gün düzenli olarak çörekotu, bal, zerdeçal, zencefil, karanfil, propolis tüketin. Günde en az 3 litre su için. Suyunuza karanfil ve taze zencefil ekleyin. Bolca su tüketimi virüsün vücuttan atılmasında kilit görevindedir.
 
Et tüketimini sınırlandırmalı mıyız? Et için ideal pişirme yöntemini nedir? 
Et besleyici değeri oldukça yüksek bir besindir. Yüksek oranda protein, niasin, tiamin, riboflavin ve B6, E vitamini, demir, çinko ve magnezyum içerir. Ancak her sağlıklı besinde olduğu gibi et de sağlıklı beslenme içerisine dengeli şekilde dahil edilmelidir. Aşırı et tüketiminden kaçınılmalıdır. Pişirme yöntemi olarak kızartmaktan kaçınılmalı, ızgara, buğulama ya da fırın şeklinde tüketilmelidir.
 
Mevsiminde tüketilmeyen sebze meyvelerin besin değerleri düşük müdür? Kışın yenen domatesten ya da patlıcandan gerekli vitaminleri alabilir miyiz?
Doğada her şey belirli bir düzen içerisindedir. Her mevsimin meyve ve sebzesi o mevsimde ihtiyacımız olan vitamin ve mineralleri karşılamamız için tasarlanmıştır. Örnek verecek olursak yazın güneşten korunmak için A vitamini açısından zengin besinlere ihtiyacımız vardır. Yaz mevsiminde karpuz, kayısı, şeftali gibi A vitamini zengini besinler yetişir. Kışınsa C vitaminine ihtiyacımız daha çoktur ve kış mevsiminde C vitamini zengini portakal, greyfurt gibi narenciyeler yetişir. Her besini mevsiminde tüketmek hem besin içeriği açısından hem de fayda açısından daha kıymetlidir. Yapılan bir çalışmada yazın portakal suyu tüketiminin cilt kanseri riskini artırdığı görülmüştür. Sebebi ise portakal suyu tüketiminin güneş ışınlarının dik gelmesiyle deride yaptığı etkiler olarak belirtilmiştir. Ne güzeldir ki portakal bize kış mevsimi yani güneş ışınlarının dik gelmediği bir mevsimde verilmiştir. Buradan yola çıkarak hem vitamin ve mineral zenginliği için hem de o vitaminlerin bedenimizde doğru şekilde değerlendirilebilmesi için mevsiminde meyve ve sebze tüketmeye özen gösterilmelidir.
 
Sadece sebze, meyve ve bakliyat tüketerek bağışıklığımızı kuvvetli tutmamız mümkün mü yoksa takviye gerekli mi? Gıda takviyeleri için neler düşünüyorsunuz?
İnsan vücudu yaşamının her anında çevresinde bulunan çok sayıdaki mikrobun saldırısına uğrar. Bu saldırılardan sadece bağışıklık sistemini güçlü tuttuğu sürece galip çıkar. Yani burada önemli olan virüse karşı bağışıklığınızı güçlü tutmaktır. Covid-19  gibi pandemik ya da mevsimsel grip-soğuk algınlıklarında önemli olan güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaktır. Covid-19 gibi virüs salgınlarında özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olan kişiler risk altındadır. Riski azaltmak, düşen bağışıklık sistemini yükseltmek için günlük beslenme planında bazı kurallara dikkat edilmelidir. Protein, vitamin ve mineralden zengin beslenilirken şeker, alkol ve diğer boş kalori kaynaklarından fakir beslenmeye dikkat edilmelidir. Düzgün beslenilir, hijyene ve sosyal izolasyona dikkat edilirse bağışıklık sistemi güçlenir, enfeksiyondan korunma ihtimali artar. Hedefimiz takviye yerine doğal beslenme, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak kalmak olmalıdır. 
 
Ev yoğurdu, ev ekmeği, ev turşusu yapmaya devam edelim mi?
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi, hastalıktan korunmanın anahtarı, bağırsağımızın sağlıklı olmasıdır. Ev yoğurdu, ev ekmeği, ev turşusu gibi besinler bağırsak sağlığını destekler. Beslenmedeki probiyotik ve prebiyotik dengenin kurulmasına destek olur. Hem bu süreçte hem de bu süreçten sonra geleneğimizin bize bir hediyesi olan bu besinleri yapmayı ve tüketmeyi sürdürmeliyiz. 
 
Mayıs ayında besin değeri yüksek, tüketilebilecek gıdalar nelerdir?
Mayıs ayı meyveleri çilek, yeşil erik, malta eriği, dut; sebzeleri ise enginar, taze bakla, taze sarımsak, kuşkonmaz, bezelye, asma yaprağı, semizotu, deniz börülcesi, arapsaçı, ebegümeci, hindiba, ısırgan, radikadır. Tüm bu meyve ve sebzeler kıştan çıkan bedeni adeta temizler, toksin atmaya yardımcıdır. Bağışıklığı güçlendirir. 

ŞİFA NİYETİNE EV YAPIMI 5 DOĞAL REÇETE

  1. Bağışıklık güçlendirici salata sosu:  
  • 5 küp şeker kadar taze zencefil 
  • 1 yemek kaşığı zerdeçal
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 5 diş sarımsak 
  • 500 ml zeytinyağı
 
Zencefil ve sarımsağı rendeleyin. Tüm malzemeleri karıştırıp karanlık ve serin bir yerde birkaç gün bekletin. Zerdeçalın içerdiği curcumin, karabiberin içerdiği piperin ve zeytinyağı sayesinde muhteşem etkili bir sos elde edeceksiniz. Her gün düzenli kullanımda bağışıklık sisteminiz güçlenecek.
 
Kullanımı: Öğlen ve akşam olmak üzere günde iki kere birer yemek kaşığı salatalarınıza ekleyin. 
  1. Hastayı ayağa kaldıran zencefil şerbeti: 
  • 1 yemek kaşığı zencefil
  • 1 yemek kaşığı tarçın 
  • 1 yemek kaşığı kekik
  • 1 yemek kaşığı karabiber
  • 200 gr bal  
Tüm malzemeleri karıştırarak macun haline getirin. Hazırladığınız macunu 1 bardak suya 1 yemek kaşığı macun olacak şekilde ekleyin. Suyun sıcağa yakın ılık su olması boğazınızın yumuşamasına, temizlenmesine yardımcı olacak. 
 
Kullanımı: 15 gün süreyle düzenli olarak günde 1 yemek kaşığı kullanın.
 
  1. Doğal öksürük şurubu  
Balgamlı ya da kuru öksürüğünüz varsa meyan kökü, kekik etkili bitkilerdendir. Eczanelerde satılan birçok öksürük şurubu bu bitkilerden faydalanılarak hazırlanır. Burada önemli olan doz ve hazırlanış şeklidir. 
  • 5 gr hatmi çiçeği
  • 5 gr meyan kökü
  • 5 gr kekik
  • 5 gr anason
  • Bal 
Tüm bitkileri karıştırın. 1 litre kaynar suyu bitkilerin üzerine ekleyip 2 saat boyunca demleyin. Demlendikten sonra süzüp, sıvı miktarı yaklaşık bir bardağa inene kadar çok kısık ateşte yavaş yavaş kaynatın. Karışımı istediğiniz ölçüde balla ya da andız pekmezi ile tatlandırın. Oda sıcaklığına geldikten sonra ağzını kapatın. Bu şekilde 1 ay buzdolabında kalabilir.
 
Kullanımı: Çocuklar günde 1 yemek kaşığı, yetişkinler ise günde 2 yemek kaşığı kullanabilir. 
  1. Virüs kalkanı pöç çorbası:  
Kemik suyu, dana pöç çorbası hasta kişi için adeta kök hücre tedavisi gibi kıymetlidir. Bedeni iyileştirir. Virüsle savaşma gücünü arttırır.
  • 1,5 kg dana pöç
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi 
  • 1 soğan 
  • 1 havuç 
  • 2-3 yaprak defne yaprağı
  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber 
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Çok az kaya tuzu 
Pöçü iyice yıkayın. Kemik suyu yapar gibi önce yüksek ateşte köpükleri toplayın. Sonra kısık ateşte 4-6 saat pişirin. İyice özünü verdikten sonra eti kemikten ayırın. İster sadece suyuna çorbanızı yapın. İsterseniz çorbadaki etleri ile birlikte blender’dan geçirin.
  1. Şifa niyetine altın süt:  
  • 1 bardak organik süt 
  • 1 çay kaşığı zerdeçal 
  • 1 çay kaşığı tarçın 
  • 1/2 çay kaşığı zencefil 
  • 1/8 çay kaşığı karabiber 
  • 1/4 çay kaşığı salep
 
Tüm malzemeleri karıştırarak ısıtın. Hafif soğumaya bıraktıktan sonra balı ilave edin. 
 
Kullanımı: Günde bir bardak altın süt için. Hem göğsü yumuşatır hem bağışıklığı güçlendirir. 
 
Not: Bu yazıda sunulan bilgiler, hastalık tanı ve tedavisi amaçlı değildir. Doktorunuzun gerekli gördüğü tedavilere alternatif değildir. Hamile ve emzikliyseniz, herhangi bir sağlık sorununuz varsa bir uzmana danışmadan tüketmemelisiniz.
 
3 GÜNLÜK MENÜ

1.GÜN
Kahvaltı: 1 yumurta, 1 dilim peynir, 1 dilim ekşi maya çavdar ekmeği, 5-6 adet yeşil zeytin, domates, salatalık, tatlı kırmızı biber, yeşil çay
Ara: 10 adet fındık, 2 kayısı 
Öğle: 1 tabak taze bakla yemeği, 1 tabak Akdeniz salatası (sumak, sarımsak, elma sirkesi eklenmiş), 1 kâse yoğurt, 1 dilim ekşi maya çavdar ekmeği
İkindi: 1 adet orta boy elma, 1 bardak tarçınlı süt
Akşam: 1 porsiyon ızgara balık, domates, salatalık dilimleri, 1 dilim ekşi maya çavdar ekmeği 
Ara: 1 su bardağı kefir (içerisine nane ilave edilebilir) 
 
2.GÜN
Kahvaltı: 1 su bardağı süt içerisine 3-4 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 porsiyon kivi, 3 tam ceviz, 10-12 taze dut ya da 1 yemek kaşığı kuru dut, bolca tarçın, zencefil 
Ara: 1 kâse tarçınlı yoğurt  
Öğle: 3-4 köfte kadar kuzu etinden yapılmış ızgara köfte, domates, salatalık dilimleri, 1 kâse sumaklı çörekotlu sarımsaklı yoğurt
İkindi: 1 küçük boy muz+1 kâse sade probiyotik yoğurt
Akşam: 2 adet zeytinyağlı ve garnitürlü enginar, 1 dilim ekşi maya çavdar ekmeği ve az yağlı çoban salata
Ara: 1 bardak ev yapımı kakaolu süt  

3.GÜN
Kahvaltı: 2 yumurtadan yapılmış bol sebzeli menemen/omlet, 1 dilim peynir, 5-6 zeytin, 1 dilim ekmek, bol roka, dereotu, maydanoz, semizotu
Ara: 2 adet ceviz, 8-10 erik 
Öğle: 8-10 yemek kaşığı kurubaklagil yemeği, 1 kâse yoğurt, 1 dilim ekşi maya çavdar veya siyez ekmek, ev turşusu, bol salata (sumak, elma sirkesi eklenmiş) 
İkindi: 1 bardak kefir, 12 çilek 
Akşam: 1 porsiyon ızgara tavuk göğsü, 1 dilim ekşi maya çavdar ekmeği (veya onun yerine az miktar patates püresi), 1 kâse yoğurt, bol salata (sumak, elma sirkesi eklenmiş) 
Ara: 1 kâse çörekotlu yoğurt
 
Not: Bu liste bireyin herhangi bir sağlık problemi olmadığı varsayılarak hazırlanmış ve sadece örnek oluşturması bakımından verilmiştir.

DERYA ZÜNBÜLCAN KİMDİR?
Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden dereceyle mezun olan Derya Zünbülcan, birçok projede yer aldı. Onkoloji diyetisyenliği, kardiyoloji diyetisyenliği, sporcu beslenmesi diyetisyenliği sertifikalarına sahip olan Zünbülcan, katıldığı birçok kongre ve yaptığı bilimsel araştırmalar ışığında keyifle zayıflatmayı hedefleyen "İntegrinal Diyet Sistemi"ni geliştirdi.

 

Sağlıklı Yaşam

Pedallar Sağlıklı Yaşam İçin Çevrildi

1061Haziran2022
Bağımlılık

Yeşilay’dan “Bağımsız Gençlik” Manifestosu

1061Haziran2022
Bağımlılık

YEDAM Sempozyumu'ndan Bağımlılıklara Bilimsel Bakış

1061Haziran2022
Bağımlılık

Sağlıksız Aile Tutumları Bağımlılık İçin Risk Faktörü

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Profilleri Nasıl Şekilleniyor?

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Ebeveyn Çocuğun Tüm Yaşamını Etkiliyor

1060Mayıs2022
Bağımlılık

“Hayır” Diyebilen Bir Çocuk Yetiştirmek

1060Mayıs2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ailenin Dijitalleşme ile İmtihanı

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlılık Aileden Etkilenen ve Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır

1060Mayıs2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik sigara nikotin pandemisini gelecek nesillere taşıyor

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Tütünle Mücadelenin Bir Ayağı da E-Sigara ile Mücadele Olmalı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Dünya Elektronik Sigara ile Nasıl Mücadele Ediyor?

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara En Az Sigara Kadar Zararlı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Vazgeçilen her sigara sağlıklı bir hayatın kapısını aralar”

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Çocuklarımızı sigaradan nasıl koruruz?

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Sigara stresi azaltmaz, sigarasızlık stres oluşturur

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Şimdi tam zamanı!

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

“Bırakabilirsin” mobil uygulamasıyla sigaradan kurtulun!

1057Şubat2022
Teknoloji Bağımlılığı

Fizikselden Sanala Yeni Bir Şiddet Türü: Siber Zorbalık

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ergenler Sosyal Medya Bağımlılığında Risk Grubunda

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Geleneksel Değerler Çocukları Koruyor

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyada Dayatılan Güzellik Büyük Bir Yanılgı

1056Ocak2022
Kumar Bağımlılığı

Çocuklarınız İçin Ulaşılabilir Ebeveynler Olun

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Pandemi Sonrasında Toplumları Bekleyen Tehlike: Çevrim İçi Kumar Bağımlılığı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Aileler Tedavi Sürecine Aktif Olarak Dahil Olmalı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

“Gençliğin En Büyük Sorunu Büyüyememek”

1053Ekim2021
Yaşam

İyi Arkadaş Çevresi Bağımlılıklardan Uzak Tutar

1053Ekim2021
Yaşam

Davranışsal Bağımlılıklar En Çok Genç ve Ergenleri Etkiliyor

1053Ekim2021
Madde Bağımlılığı

Çocuğum Madde Kullanıyor mu?

1053Ekim2021
Yaşam

Gençlerin Gözünden Bağımlılıklar

1053Ekim2021
Yaşam

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması, Edebiyat ve Sanatla Farkındalık Oluşturuyor

1053Ekim2021
Sağlıklı Yaşam

Antikten Moderne 28 Asırlık Yolculuk

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin En Başarılı Olimpiyat Tecrübesi TOKYO 2020’nin Ardından

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Yaşam Becerileri Bireyi ve Toplumu Korur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Stresle Mücadelede Yaşam Becerileri Faktörü

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Aileyle Sağlıklı İletişim Sağlıklı Kararları Doğurur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

“Hobiler Bizi Ruhsal Olarak Geliştirir”

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Hangi Yaşta Hangi Sporu Yapmalı?

1051Ağustos2021
Yaşam

“Sanat ve Kitap Bağımlısıyım”

1051Ağustos2021
Teknoloji Bağımlılığı

YEDAM'dan İnternet Bağımlılığına Özgün Çözümler

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Sarmalında Oyun Oynama Bozukluğu

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ebeveynler Doğru Rol Model Olmalı”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Oynama Bozukluğunun Tedavisinde Yasaklar Çözüm Değil

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ulusal Kampanyalar Farkındalık Oluşturuyor”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Sizi Değil, Siz Onu Kontrol Edin!

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı Hasta Ediyor

1050Temmuz2021
Sağlıklı Yaşam

Artan Obezite, TBMM’nin de Gündeminde

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin Obeziteyle Mücadelesi

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Obezite, 21’inci Yüzyılın En Önemli Sağlık Sorunudur

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Kalmak Virüsten Korudu, Obeziteyi Artırdı

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Pandemi Döneminde Yeme Bozuklukları Arttı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Besin Örüntüsü Dengeli Olmalı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Hareketsiz Kalmayın!

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Ağır Yaşamların Yükü Hafifliyor Mu?

1049Haziran2021
Yaşam

Gidene Üzülmek Yerine Var Olanı Güçlendirmeliyiz

1049Haziran2021
Yaşam

“Babalar Dua Gibidir; Artık Görünmez Olsa Da Dokunur Evladına...”

1049Haziran2021
Bağımlılık

“Sanat ve Spor, Bağımlılıkla Mücadelenin Panzehirleridir”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Gençlerde Davranışsal Bağımlılıklar Artıyor

1048Mayıs2021
Bağımlılık

“Aile Bağları Ne Kadar Sağlamsa, Bağımlılık Riski O Kadar Azalır”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

"Özgürlük ve Sorumluluk Birbirini Tamamlar"

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Anne-Babalar Dikkat! Uzun Süreli Ekran Maruziyeti Nelere Yol Açıyor?

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Yeşilay Gençlerin, Gençler Yeşilay’ın Yanında!

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Geleceğin Olimpiyat Şampiyonları TOHM’da Yetişiyor

1048Mayıs2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlı Kişi, İnterneti Bir Kaçış Yöntemi Olarak Kullanıyor”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Anne Babaya Güvenli Bağlanma Bağımlılıktan Korur

1047Nisan2021
Bağımlılık

“Öz Saygısı Düşük Bireylerde Bağımlılık Riski Daha Fazladır”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Pandemi Sürecinde Kaygı Bozukluğu Arttı

1047Nisan2021
Bağımlılık

Sosyal Kaygı İnternet Bağımlılığını Tetikliyor

1047Nisan2021
Yaşam

Buz Hokeyi Sayesinde “Tek Yürek” Oldular: Bağımlılıktan Kurtuldular

1047Nisan2021
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Çağın Hastalığı: Yeni Nesil Bağımlılıklar

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Yasa Dışı Kumar ve Bahisle Hukuksal Mücadele

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Sevgi ve İlgi Bağımlılıklardan Korur

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlılık Tüm Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır”

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijitalleşme Aile İçi İlişkilerin Kalitesini Düşürüyor”

1046Mart2021
Yaşam

“Pandemiden Ders Çıkararak Geleceğimizi Kurtarabiliriz”

1046Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Kampanyalar Sigara Endüstrisinin Gerçek Yüzünü Gösteriyor”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Tütün Fiyatları ve Vergiler Düşürülmemelidir"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara Kullanmak, Marka Değiştirerek Sigara Kullanımına Devam Etmek Gibidir”

1045Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Sigarayı Bırakmak Kanser Riskini Azaltır”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Pandemide Sigara İçme Oranları Düştü

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Çocuğunuzun ‘Hayır’ Deme Becerisini Geliştirin"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığına Karşı YEDAM Desteği

1045Şubat2021
Madde Bağımlılığı

Madde Bağımlılığı COVID-19'u Tetikliyor

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Bağımlılık Tedavisi Ertelenmemeli, Güçlendirilmeli"

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

“Madde Bağımlılığının Gerçek Tedavisi Rehabilitasyondur”

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Zehir Tacirlerinin Pandemi Fırsatçılığı

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Her İki Madde Bağımlısından Biri Depresyonda

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Online Terapi, Kişileri Madde Kullanımından Uzak Tuttu"

1044Ocak2021
Sağlıklı Yaşam

“Gençlik İnsan Hayatının En Zor Dönemidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Doğru Rol Model Olmak Önemli

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

“Spor ve Sanat Tedavi Edicidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Mutluluk Ailede Başlar

1043Mutluluk Ailede Başlar2020
Sağlıklı Yaşam

“Depresyon, Gündelik Bir Keyifsizlik Hali Değildir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Beslenme Anlayışı Ailede Şekilleniyor

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Organik Beslenmeye Mucizevi Bir Anlam Yüklenilmemeli”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Bir Tür Yeme Bozukluğu: Ortoreksiya Nervoza

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Tarladan Sofraya Uzanan Bir Zincir: Gıda Güvenliği

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Tarımsal Üretimi Tüketici Davranışları Belirleyecek”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Ekolojik Yaşam Arayışları

1042Kasım2020

“Çocuklarımızı Korumakla Yükümlüyüz”

Ekim
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Nelere Yol Açıyor?

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Yetişkinleri de Buluyor

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Ticari Kaygılar Çocukları Korumanın Önüne Geçiyor"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Yasak Koyarak Çocuğunuzu Bağımlılıktan Koruyamazsınız"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığının Karanlık Yüzü

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Davranışsal Bağımlılıklara YEDAM Desteği

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Bütün Aile Toplanalım, Ekranları Unutalım

1041Ekim2020
Eğitim

"Eğitimin Sürekliliği Sağlanmalı"

1040Eylül2020
Yaşam

“Çocuklarınıza Onları Önemsediğinizi Hissettirin”

1040Eylül2020
Eğitim

Bu Sefer Ziller Ebeveynler İçin Mi Çalıyor?

1040Eylül2020
Eğitim

Okul Fobisi Sizi Korkutmasın!

1040Eylül2020
Eğitim

Okula Yeni Başlayanların Pandemiyle İmtihanı

1040Eylül2020
Eğitim

Okullar Sağlık Tedbirleri İle Açılıyor

1040Eylül2020
Eğitim

Yeşilay Eğitim Faaliyetleri Hız Kesmiyor

1040Eylül2020
Alkol Bağımlılığı

Gençlerde Alkol Bağımlılığında Önemli Bir Basamak: Sosyal İçicilik

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Nedir, Nasıl Başlar, Nasıl Tedavi Edilir?

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Nöroloji Alkolün Güvenli Sınırı Yok Diyor!

1039Ağustos2020
Bağımlılık

Pandemi Bağımlılıkları Tetikledi

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapıyor?

1039Ağustos2020
Yaşam

“İyiliğin Kanatlarına Tutunmaya Her Zamankinden Çok İhtiyacımız Var”

1038Temmuz2020
Yaşam

Pandemi Günlerinde Dayanışmanın Çarpan Etkisi: Vefa Sosyal Destek Grubu

1038Temmuz2020
Yaşam

Türkiye’de Afet Yönetimi ve Gönüllülük

1038Temmuz2020
Yaşam

"İnsan"ın En Zor Anında 152 Yıldır Hep O Var: Türk Kızılay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bağımlılığa Karşı "Gönüllü" Mücadelenin Adı; Yeşilay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bir Ömür Boyu Yeşilaylı Olanlar…

1038Temmuz2020
Yaşam

Gönüllü Olmak Hem Sizi Hem De Dünyayı Değiştirir

1038Temmuz2020
Yaşam

Vakıf ve Gönüllülük Üzerine

1038Temmuz2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Teknoloji Kullanımı Stresi Artırıyor"

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Günlerinde "Teknoloji" Dost Mu, Düşman Mı?

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Koronavirüs Dijital Bağımlığı Tetikledi

1037Haziran2020
Yaşam

"Evden Çalışma Modeli B Planı Olarak Elimizde"

1037Haziran2020
Yaşam

10 Soruda Koronavirüs Sonrası Küresel Sistem

1037Haziran2020
Alkol Bağımlılığı

"Şişenini Dibi"nden Görünenler

1032Ocak2020
Alkol Bağımlılığı

İpler Senin Elinde Alkole Hayır De!

1032Ocak2020
Tütün Bağımlılığı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Sigarayı Bugün Bıraksanız Yarın Covid-19 Riskiniz Azalır"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Diyetisyen Derya Zünbülcan: "Esas Risk, Yanlış Beslenme"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

"Koronafobi" Virüsten Daha Hızlı Yayılıyor

1036Mayıs2020
Eğitim

Hayat da Eğitim de Eve Sığar

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Korona Günlerinde Ev Hayatı

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Yaşam İçin Sporla “Evde Kal”

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Dezenfeksiyon Aracı: Güneş

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

El Hijyeni Virüsten Korur

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Evde Düzen İçin İpuçları

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Bahane Yok! Oyun Vakti

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Asıl Soru Şu; Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Koruruz?

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

"Dengeli Beslenme Sizi Mutlu Eder"

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Daha İyi Bir Yaşam İçin Sadeleşin

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Yaşamda Sürdürülebilirlik Önemli

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Aşılama Yalnızca Kişiyi Değil Toplumu da Koruyor

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Bitkilerin İyileştirme Gücü Hakkında Her Şey

1035Nisan2020
Teknoloji Bağımlılığı

Gençlikve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: "E-sporun en büyük riski, dijital bağımlılıktır"

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

DSÖ’nün Gündeminde E-spor ve Oyun Bağımlılığı Var

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

E-Spor Obeziteye Neden Oluyor

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Oyun Nasıl E-spor Oldu?

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Prof. Dr. Tolga Arıcak: E-Spor Bağımlılık Riskini Artıracak

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk: Dijital oyunların e-spor olarak anılmasına itirazımız var

1031Aralık2019
Tütün Bağımlılığı

Amaçları Daha Fazla İnsanı Bağımlı Yapmak

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara ile Yasal Mücadele

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Can Almaya Devam Ediyor Can Almaya Devam Ediyor

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara da Sigara Kadar Zararlı

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Doç. Dr. Toker Ergüder: Elektronik Sigara, En Az Sigara Kadar Bağımlılık Yapıyor

1030Kasım2019