Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
1087
Yaşam
Doğallığın Işıltısı
Doğanın sunduğu kaynaklara kucak açmak, doğallığın, doğal olmanın tazeliğini keşfetmek, iyi oluş hâlimize katkıda bulunmak anlamına geliyor. Suyla büyümüş, güneşle ısınmış, kökünü toprağa vermiş canlıların iyi olma gücünü doğa ile öğreniyoruz. Çoğu zaman kimyasallarla bozulan vücut dengemizi ilaçlarla düzeltmeye çabalarken bir çıkmaza giriyor, bu çıkmazdan çıkmak ve iyi hissetmek için yüzümüzü yine doğaya çeviriyoruz. Doğa, sağlıklı saçlara ve cilde sahip olmak isteyenler için de sınırsız tarif sunuyor.
“Yiyemediğin bir ürünü cildine sürme” düşüncesi doğal bakımın ana felsefesini oluşturuyor. Bu farkındalık ve bakış açısıyla; atıksız, sürdürülebilir, beden ve doğa dostu ürünleri hayatınıza dâhil ederek kimyasal ürünlerin vadettiği mükemmel saç ve ciltten çok daha etkili sonuçlar elde edebilirsiniz.
YAŞAMIN HER ANINDA “DENGE”
Kimyasal kullanmadan güçlü, parlak, uzun ve sağlıklı saçlara sahip olabilmek disiplinli bir bakım gerektiriyor. Dengeli olmak ise, hayatın her alanında olduğu gibi bakım konusunun da en önemli maddesi. Dengeli beslenerek vücudun ihtiyaç duyduğu birçok vitamini ve minerali almanız mümkün. Zira saçınıza sık sık doğal bileşenli maskeler, kremler uygulasanız da vücudunuza almanız gereken faydalı besinleri almadığınız takdirde saçlarınızın güçlü olmasını beklemek gerçekçi olmaz. Meyve ve sebze ağırlıklı, yağsız protein ve tam tahıl içeren bir diyetle saçınız için gerekli B7, A, C, D, E, çinko ve demir gibi vitaminleri almış olursunuz. Bunun yanında bol su içmek ve gün ışığından yeterli miktarda faydalanmak da oldukça önemli.
Dengeli ve düzenli egzersiz programı içeren bir yaşam tarzı, kan dolaşımını artırarak saç derisinde iyileşme sağlarken stres seviyenizi azaltmanıza da yardımcı olacaktır. Stres kaynaklı saç dökülmelerinden mustaripseniz meditasyon, yoga ve nefes egzersizleriyle stres seviyenizi azaltarak saç dökülmenizi azaltabilirsiniz.
DOĞAL SAÇ BAKIMI NASIL OLMALI?
Saç bakımının disiplinli bir bakım sürecini içerdiğinden bahsetmiştik. Bunun içinde saç için kullanılan bakım kremleri, maskeler ve uygulamalar da yer alıyor. Saça nazik bakımlar uygulayarak kopma ve kırılma kaynaklı yıpranmaların önüne geçilebilir. Saç tipine uygun, doğal şampuan kullanarak düzenli yıkamak saç temizliğin olmazsa olmazı. Fazla yıkanan saçlar saç derimizdeki doğal yağları beraberinde götürürken, az yıkanan saçlardaysa saç derisinde birikintiler oluşabiliyor. Doğal içerikli şampuandan sonra saçı nemli ve şekilli tutabilmek için yine doğal içerikli kremler kullanılabilir. Hindistan cevizi yağı, bal veya aloe vera gibi doğal malzemeler saçın yumuşak olması için tercih edilebilir. Rutin yıkama ve kremlemenin dışında düzenli olarak saç derisine yapılan masajlar kan dolaşımını artırarak saçın güçlenmesini ve uzamasını sağlar, bu sayede kepek gibi deri sorunlarının önüne geçmek mümkün olur. Çayağacı yağı veya elma sirkesi saç derisi için kullanılabileceğiniz doğal bakım kürleri arasında yer alıyor.
Saç kurutma makinesi, düzleştirici ve maşa gibi ısı yayan makineler saçın kalitesini olumsuz etkilediğinden bu gibi saç şekillendiricilerinin kullanımını sınırlandırmalısınız. Bunun yanı sıra örgü ve atkuyruğu gibi sıkı saç modelleri de saçlarda kırılmaya neden olacağından saçlarınızı gevşek bağlamaya özen göstermelisiniz. Sık uygulanan boya, perma gibi işlemleri de en aza indirmek, uygulanacağı zamanlarda da doğal içerikli boya ve şekillendiriciler kullanıldığından emin olmak gerekiyor.
SAĞLIKLI BİR CİLDİN OLMAZSA OLMAZI
Işıldayan, capcanlı görünen, sıkı bir cilt herkesin hayali ancak doğal tarifler, tıpkı saç bakımında olduğu gibi, dengeli bir yaşama sahip değilseniz ne yazık ki işe yaramaz. Dengeli beslenme ve su içmenin önemini cilt bakımında da vurgulayalım. Esnek ve canlı bir cildin en büyük ihtiyaçlarından biriyse yeterli uyku. Biyolojik saate uygun bir uyku aralığı, bazen öğlen yapılacak şekerlemeler, gözaltlarındaki yorgun görüntünün silinmesini sağlar. Gün ışığıysa tüm bedenimiz için gerekli, ancak cilt için koruyucu krem kullanmak şart. Her mevsim cilt tipinize en uygun faktörlü, doğal içerikli güneş kremi sürmeyi alışkanlık hâline getirmenizi öneririz. Tütün ve alkol ürünleri cilde zarar verip cildi yaşlandırdığından, bu zararlı alışkanlıklardan uzak durmak cildinizi canlı ve sağlıklı tutmanızı sağlar.
Düzenli cilt bakımı, cildinizi her zaman temiz tutarak nem dengesini tekrar kazanmanızı sağlar. Cilt tipine uygun yumuşak bir temizleyiciyle günde iki kere yüzünüzü temizlemeli ve fakat temizlikte aşırıya kaçmamalısınız. Cildi çok fazla yıkamak doğal yağları alır, az yıkamak ise akne problemlerine neden olur. Cilt temizlendikten sonra aloe vera, Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı gibi doğal nemlendiricilerden yararlanabilirsiniz. Günlük rutin temizlik ve nemlendirme adımlarının haricinde haftada bir iki gün doğal maskeler yapabilirsiniz. Maskelerinizi hazırlarken, balın nemlendirici ve antibakteriyel özelliğinden, yulafın yatıştırıcı etkisinden, yeşil çayın antioksidan özelliğinden faydalanabilirsiniz.
GERGİN BİR CİLT İÇİN YÜZ YOGASI
Sarkan yanaklar, kaz ayakları, çatık kaş kırışıkları yaşla birlikte derinleşmeye başlıyor. Botokssuz, estetiksiz veya alternatif dokunuşlar olmadan derin kırışıklıklardan kurtulmak isteyenlerin son zamanlarda ilgisini çeken yüz yogası bir rutine dönüştüğünde son derece etkili sonuçlar verebiliyor. Yüz yogası neredeyse sıfır maliyetle cilt kaslarını ve sinirleri uyararak kan akışını hızlandırmayı ve cildin kaybolan gerginliğini kazanmasını kolaylaştırıyor. Yüz yogasını her an her yerde yapmak mümkün, parmaklarınız ve az miktar soğuk sıkım bakım yağı yüz yogası için yeterli.
Yapılan hareketler tıpkı vücut yogasında olduğu gibi yüz kaslarınızı sıkılaştıran egzersizleri içeriyor. Sıkılaşan kaslar sarkık görüntüyü ortadan kaldırarak cildinizi genç ve kalkık gösteriyor. Düzenli yapılan yüz yogası, kolajen üretimini artırarak kırışıklık ve ince çizgilerin görünümünü azaltıyor, cilde esneklik kazandırıyor. Gün içinde yüz ve boyun kaslarında oluşan gerginliği gidermeye yardımcı oluyor ve bu da stres kaynaklı kırışıklıkların oluşmasını engelliyor. Bazı hareketler lenfleri uyararak ödemlerin azalmasını sağlarken, gergin ve ışıltılı bir cilt doğal olarak insanın iyi olma hâlini de olumlu etkiliyor.
ATIKSIZ CİLT VE SAÇ BAKIMI
Doğal bakım süreçleri, kullanılan malzemelerden uygulama yöntemlerine kadar hem kişiye hem de çevreye zarar vermeyen kaynaklar içermeli. Atıksız cilt ve saç bakımı için gerekli adımları sağlıklı yaşam felsefesinin içine dâhil etmek gerekiyor. Bunun için de öncelikle banyonuzdaki fazla ürünleri azaltmalısınız. Az ve öz ürün kullanarak ekonomik ve doğa dostu ürünleri banyonuza dâhil edebilirsiniz. Elbette kullandığınız tüm malzemeleri çöpe atıp yerine atıksız ve doğal bakım malzemeleri almak gerçekçi bir yaklaşım olmaz. Biten ürünlerinizin yerine doğal ürünleri seçerek zamanla tamamen çevre dostu bir bakım seti oluşturabilirsiniz. Kullanılacak ürünlerin cam veya geri dönüştürülebilen malzemelerden olması, tek kullanımlık pamuk yerine temizleme pedlerinin ve plastik taraklar yerine ahşap olanların tercih edilmesi atıksız bakımın önemli adımlarından. Her bakım için farklı ürün kullanmak yerine, çok amaçlı krem, losyon kullanarak yine daha az maliyetle daha fazla fayda sağlamanız mümkün. Evdeki malzemelerle yüz ve saç maskeleri, yüz temizleme kremi, doğal nemlendirici yaparak atıksız doğal temizlik kürü elde edebilirsiniz.