Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
1050
Teknoloji Bağımlılığı

“Ebeveynler Doğru Rol Model Olmalı”

Tuba MARAŞOĞLU

Yeşilay tarafından düzenlenen 5. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi'nde pandeminin oyun oynama bozukluğu üzerindeki etkilerini ele alan bir sunum gerçekleştiren Prof. John B. Saunders, aile faktörünün önemine değiniyor ve ebeveynlere önerilerde bulunuyor…

Yakın geçmişimizden bildiğimiz, hatırladığımız çoğunlukla açık alanlarda arkadaşlarımızla gerçekleşen oyun kültürü, günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte maalesef ki yerini çoğunlukla dijital oyunlara bıraktı. Mahalle aralarındaki koşuşturmaların yerini dijital platformlar arasında koşuşturmak aldı. Artık oyun arkadaşlarımızın yanımızda olmasına da gerek yok, arkadaş veya arkadaşlarımızın internet ve dijital bir platformda olması yeterli. Pandemi döneminde artan dijital oyunlara yönelişle birlikte oyun oynama bozuklukları da gündeme geldi. 2-3 Haziran tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleşen 5. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi konuşmacılarından Avustralya Sidney’den Profesör John B. Saunders oyun oynama bozukluklarına dair sorularımızı yanıtladı, yapılması gerekenleri paylaştı.

Oyun oynama bozukluğunu nasıl tanımlarsınız?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından tanımlandığı haliyle oyun oynama bozukluğu, çevrimiçi veya video oyunları formatında olan oyunlara bağımlılık geliştirme davranışıdır. Bu davranıştan etkilenen bireyler, oyun oynama aktivitelerini kontrol etmekte zorluk yaşar ve bu durum onlara büyük zarar verir.

PANDEMİDE DİJİTAL OYUNLARA İLGİ ARTTI

Pandemi döneminde oyun oynama bozukluğu; sıkıntı, stres ve kaygıyla baş etme yöntemi olarak mı kendini gösterdi?
Oyun oynama bozukluğu, çevrimiçi oyunların gelişmesinden bu yana varlığını göstermekte olup vakalar 1990’lı yıllarda tanımlanmaya başlanmıştır. Ancak hiç kuşkusuz ki COVID-19 pandemisi ve dünya çapında ülkelerce normal hayata getirilen evde kalma zorunluluğu gibi gerekli kısıtlamalar, bireylerin ruhsal sağlıkları üzerinde oldukça zararlı etkilere neden olmuş ve insanlarda anksiyete, depresif ruh hâli, stres ve sıkıntı gibi belirtileri beraberinde getirmiştir. Bu doğrultuda, birçok insanın, özellikle gençlerin çevrimiçi oyun oynamaya başlaması ya da bu dijital dünyaya daha çok dahil olmalarını görmek şaşırtıcı değildir. Birçok ülkeden gelen rakamlara göre, pandemi öncesiyle karşılaştırıldığında, oyun oynama ile geçirilen zamanın yüzde 25-50 oranında arttığı gözlenmiştir. Bana göre, oyun oynamaya artan ilgi, birçok insan için mevcut durumla baş etme mekanizmasıdır. Bu durum, onların oyun oynama bozukluğu geliştirdikleri anlamına gelmez; ancak, oyun oynamaya ayırdıkları zamanı artırdıkları anlamına gelir ve bu da onları bağımlı olma riski altına sokar.

ÇEVRİMİÇİ OYUNLAR 20 YILDIR HAYATIMIZDA

Oyun oynama bozukluklarıyla ilgili herhangi bir istatiksel çalışma var mı? İçinde bulunduğumuz teknoloji çağının bir sonucu olarak mı oyun oynama bozuklukları artış gösterdi yoksa pandemi dönemi mi bu artışta rol oynadı?
Yine burada, bir bağımlılık olan oyun oynama bozukluğu ve gençler arasında ebeveynlerin aşırı bulabildiği ancak bağımlılık halini almamış oyun oynama alışkanlığı arasındaki farkı iyi görmek gerekir. Yapılan son araştırmalara göre, ergenliğin ortasından 30’lu yaşlarının sonlarına kadar olan bireylerin yüzde 3 ile 5’i kadarına oyun oynama bozukluğu teşhisi konmuştur. Gençlerin yüzde 15 ile yüzde 20’sinin aşırı miktarda çevrimiçi oyun oynadığı ve bu nedenle oyun oynama bozukluğu geliştirme riski altında oldukları (ki bu hiçbir zaman gerçekleşmeyebilir de) düşünülmektedir. COVID-19 pandemisinin etkilerinden bağımsız olarak, çevrimiçi oyunlar son 20 yıl içinde topluma daha fazla nüfuz etmiş olup bu durum, akıllı telefonların ve diğer elektronik cihazların daha çok hayatımıza girmesi ve oyunların çekiciliği ile açıklanmaktadır. Ancak, pandeminin etkilerini de kabul etmemiz gerekmektedir. COVID-19’un ilk aylarında çevrimiçi oyun alışkanlığını artıranların yarısı, aynı oranda oyun oynamaya devam edeceklerini söylemiştir. Bu nedenle, 2019’un sonlarından bu yana COVID-19 pandemisi ve eve kapanmalar ile ilgi çekici ve bağımlılık yapıcı çevrimiçi oyunların daha fazla elimizin altında olması şeklinde iki büyük zorlukla karşı karşıya gelmiş bulunmaktayız.

“BAZI KİŞİLERDE BAĞIMLILIĞA YATKINLIK OLABİLİR”

Oyun oynama bozukluğuna işaret eden kriterler nelerdir? Hangi noktada durumu sorun olarak algılayıp çözüm yoluna gitmeliyiz? Oyun oynama bozukluğunun tanımı hakkında daha net olmamız gerektiği konusunda hemfikirim. Bu olgu, yalnızca bireyin bir oturuşta saatlerce çevrimiçi oyun oynaması değildir. Bu, bireylerin oyun oynama aktiviteleri üzerinde kontrollerinin zayıf olması ve başladıklarında duramadıkları, oyun oynamanın hayatlarında giderek artan bir önceliğe sahip olması, öyle ki oyun oynayabilmek için normal sosyal aktivitelerini ve aile sorumluluklarını, okul ve işteki yükümlülüklerini göz ardı etmeleri, hayatlarında neden olduğu zarara rağmen oyun oynamaya devam etmeleri, kişisel hayatları, eğitim ve iş hayatları ya da sağlık durumları üzerinde bariz bozulmalar olması  ve çoğunlukla bunların birkaçının görülmesi şeklinde kendini gösteren ve oyun oynayan kişilerin hayatları üzerinde hakimiyet kuran bir rahatsızlıktır. Oyun oynama bozukluğunun bir bağımlılık olmasını kabul etmenin yanında, şu iki hususun da farkında olmalıyız: Birincisi, aşırı oyun oynama, oyun oynama bozukluğuna neden olabilir ve dikkat edilmesi gereken eşik, günde üç dört saattir. İkicisi, bazı insanlar oyun oynama bozukluğuna diğerlerinden daha açık olabilir. Bunun nedenleri arasında ruhsal bozukluklar, anne-baba arasındaki ilişkide istikrarsızlık ya da ebeveynlerin yüksek akademik başarı beklentisi gibi nedenler yer alabilir. 

Kişilerin oynadığı oyun türleri de oyun oynama bozukluğunun oluşmasında etkili midir?
Gün geçtikçe daha karmaşık, sofistike ve zorlu oyunlar geliştirilmektedir. Bunlar, oyun geliştiricileri tarafından oyunların çok daha fazla ilgi çekici olmaları için tasarlanmakta olup, oyunla bağ kurma düzeyi, bu oyunların ne kadar bağımlılık yapıcı olduğuyla yakından ilişkilidir. Grup halinde başka oyunculara karşı oynamaya devam etme gibi bir beklentinin olduğu oyunlar, genç bireyin oldukça olağan dışı ve zarar verici sayılabilecek kadar uzun bir süre boyunca o oyunu oynamaya devam etmesini gerektirebilir; ve bu durum oyun oynama bozukluğuna neden olabilir.

EBEVEYN DAVRANIŞLARI ETKİLİ OLUYOR

Pandemi dolayısıyla eğitimin dijital ortamda gerçekleşebildiğini ve çocuklarına örnek olması gereken ebeveynlerin de sosyal medya kullanımının yüksek olduğunu düşünürsek, çocukların bu ortamda oyun oynama istekleri hakkında neler söylemek istersiniz?
Çocuklar ve gençlerin çevrimiçi oyun oynama arzusu tamamen anlaşılabilir olup bu gençler, okul ve üniversite eğitimleri için internet erişimine ihtiyaç duydukları ve internet erişimlerine ebeveynleri tarafından izin verilmesi gerektiği argümanını sıklıkla kullanmaktadır. Burada ebeveynlerin, bilgi almak, sosyal etkileşim kurmak veya oyun ve benzeri aktivitelerde bulunmak konusunda, internetin makul şekilde kullanımı açısından, gençlere rol model olmak gibi çok önemli bir görevi bulunmaktadır. Çocuklar, ebeveynlerinin söyledikleri ve yaptıkları arasındaki tutarsızlıkları çok hızlı fark ederler.

ERKEN MÜDAHALENİN ÖNEMİ

Özellikle pandemi döneminde aşırı oyun oynayan çocukların ebeveynleri nelere dikkat etmeliler, nasıl davranmalılar?
İlk olarak, çocukları aşırı oyun oynama davranışı içinde olan ebeveynlerin, çocuklarının oynadıkları oyunları ve bunları çekici yapan unsurları anlamaları gerekir. Çocuğun, oyun oynamaya çok meraklı olduğu ve hatta bağımlı diğer gençlerle kalıcı ilişkiler kurduğu ergenlik dönemine kadar beklemektense, daha küçük yaştayken bu müdahaleyi yapmak çok daha iyi olacaktır. Çocuklarla konuşurken çevrimiçi oyunlar oynayabileceklerini ancak bunun yanında yemek yerken ya da spor yaparken aile bireylerine katılmaları, arkadaşlarını görmeleri, resim, müzik gibi yaratıcı hobilere de zaman ayırmaları gerektiği anlatılmalıdır. Ortalama bir süre boyunca, örneğin günde bir saat kadar çevrimiçi oyun oynamak genç bireyin hafızasını güçlendirebilir ve tepki süresini iyileştirebilir. Sorunlara yol açan durum aşırıya kaçmaktır.

Oyun oynama bozukluğu ne gibi olumsuzluklara neden oluyor? Risk faktörleri nelerdir?
Oyun oynama bozukluğu, aşırı kilo ya da aşırı zayıflık, kas gücünün zayıf olması, zayıf kemikler gibi fiziksel sağlık sorunlarından; okulda performansın düşmesi, ruh sağlığının bozulması ya da oyun zorla kesildiğinde küfür etme gibi gelişimsel ve ruhsal sorunlara kadar birçok sonucu beraberinde getirmektedir. Buna paralel olarak, erken yaştaki anksiyete, depresyon ve DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) gibi sorunlar ileride oyun oynama bozukluğuna yol açabilir.

Oyun oynama bozukluğunun tedavisinde nasıl bir yol izleniyor?
Öncelikle bir uzmandan tavsiye alın. İlk etapta çevrimiçi tavsiye alabilirsiniz. Bir rehber öğretmen ya da terapiste görünün; artık birçok rehber öğretmen aşırı oyun oynama ve oyun oynama bozukluğu konusunda rehberlik sunuyor. Oyun oynama bozukluğu olan ergenler ve genç yetişkinler için, oyun oynama davranışlarını sınırlandırma becerileri kazandırmak adına, psikolojik terapi faydalı olabilir. Yetişkinlerde bazı ilaçların anksiyeteyi azalttığı, ruh halini düzelttiği ve oyun oynamaya ayrılan zamanı azalttığı görülmüşse de, ilaç kullanımı ilk adım olmamalıdır. Henüz 10 yaşına basmamış çocuklarda, oyun başında geçirilecek sürenin sınırlanması ile ilgili çocukla anlaşma, diğer aktivitelere katılmanın özendirilmesi ve ailece zaman geçirmek gibi önleyici yaklaşımlar atılacak en önemli adımlardır.

PROF. JOHN B. SAUNDERS KİMDİR?

İç hastalıkları ve bağımlılık alanında profesör ve danışman doktor olan John B. Saunders, Cambridge Üniversitesi mezunu olup, Avustralya'daki Queensland ve Sydney Üniversitelerinde ve iki farklı hastane grubunda görev yapmaktadır. Kamu ve özel sağlık sistemlerinde klinik uygulamada derin bir deneyime sahiptir. 1981'den beri Dünya Sağlık Örgütü'nde danışman olarak çalışmaktadır. 1987'den 1994'e kadar ICD-10 Madde Kullanım Bozuklukları Çalışma Grubu Üyesi olan Prof. Saunders, 2007'den bugüne ICD-11 için tanımları ve teşhis kılavuzlarını geliştiren Madde Kullanımı ve Bağımlılık Bozuklukları çalışma gruplarında üye olarak yer almaktadır. 2014'ten beri “İnternet, Bilgisayar, Akıllı Telefonlar ve Benzer Elektronik Cihazların Aşırı Kullanımının Halk Sağlığına Etkileri” konulu DSÖ danışma grubunun üyesidir. Ayrıca, DSÖ'nün tarama ve kısa müdahaleler konusundaki çalışmalarına dahil olmuştur. 370' den fazla hakemli orijinal makale ve inceleme yayınlamış ve 39 binden fazla atıf almıştır.

Sağlıklı Yaşam

Pedallar Sağlıklı Yaşam İçin Çevrildi

1061Haziran2022
Bağımlılık

Yeşilay’dan “Bağımsız Gençlik” Manifestosu

1061Haziran2022
Bağımlılık

YEDAM Sempozyumu'ndan Bağımlılıklara Bilimsel Bakış

1061Haziran2022
Bağımlılık

Sağlıksız Aile Tutumları Bağımlılık İçin Risk Faktörü

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Profilleri Nasıl Şekilleniyor?

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Ebeveyn Çocuğun Tüm Yaşamını Etkiliyor

1060Mayıs2022
Bağımlılık

“Hayır” Diyebilen Bir Çocuk Yetiştirmek

1060Mayıs2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ailenin Dijitalleşme ile İmtihanı

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlılık Aileden Etkilenen ve Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır

1060Mayıs2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik sigara nikotin pandemisini gelecek nesillere taşıyor

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Tütünle Mücadelenin Bir Ayağı da E-Sigara ile Mücadele Olmalı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Dünya Elektronik Sigara ile Nasıl Mücadele Ediyor?

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara En Az Sigara Kadar Zararlı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Vazgeçilen her sigara sağlıklı bir hayatın kapısını aralar”

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Çocuklarımızı sigaradan nasıl koruruz?

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Sigara stresi azaltmaz, sigarasızlık stres oluşturur

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Şimdi tam zamanı!

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

“Bırakabilirsin” mobil uygulamasıyla sigaradan kurtulun!

1057Şubat2022
Teknoloji Bağımlılığı

Fizikselden Sanala Yeni Bir Şiddet Türü: Siber Zorbalık

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ergenler Sosyal Medya Bağımlılığında Risk Grubunda

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Geleneksel Değerler Çocukları Koruyor

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyada Dayatılan Güzellik Büyük Bir Yanılgı

1056Ocak2022
Kumar Bağımlılığı

Çocuklarınız İçin Ulaşılabilir Ebeveynler Olun

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Pandemi Sonrasında Toplumları Bekleyen Tehlike: Çevrim İçi Kumar Bağımlılığı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Aileler Tedavi Sürecine Aktif Olarak Dahil Olmalı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

“Gençliğin En Büyük Sorunu Büyüyememek”

1053Ekim2021
Yaşam

İyi Arkadaş Çevresi Bağımlılıklardan Uzak Tutar

1053Ekim2021
Yaşam

Davranışsal Bağımlılıklar En Çok Genç ve Ergenleri Etkiliyor

1053Ekim2021
Madde Bağımlılığı

Çocuğum Madde Kullanıyor mu?

1053Ekim2021
Yaşam

Gençlerin Gözünden Bağımlılıklar

1053Ekim2021
Yaşam

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması, Edebiyat ve Sanatla Farkındalık Oluşturuyor

1053Ekim2021
Sağlıklı Yaşam

Antikten Moderne 28 Asırlık Yolculuk

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin En Başarılı Olimpiyat Tecrübesi TOKYO 2020’nin Ardından

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Yaşam Becerileri Bireyi ve Toplumu Korur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Stresle Mücadelede Yaşam Becerileri Faktörü

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Aileyle Sağlıklı İletişim Sağlıklı Kararları Doğurur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

“Hobiler Bizi Ruhsal Olarak Geliştirir”

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Hangi Yaşta Hangi Sporu Yapmalı?

1051Ağustos2021
Yaşam

“Sanat ve Kitap Bağımlısıyım”

1051Ağustos2021
Teknoloji Bağımlılığı

YEDAM'dan İnternet Bağımlılığına Özgün Çözümler

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Sarmalında Oyun Oynama Bozukluğu

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ebeveynler Doğru Rol Model Olmalı”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Oynama Bozukluğunun Tedavisinde Yasaklar Çözüm Değil

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ulusal Kampanyalar Farkındalık Oluşturuyor”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Sizi Değil, Siz Onu Kontrol Edin!

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı Hasta Ediyor

1050Temmuz2021
Sağlıklı Yaşam

Artan Obezite, TBMM’nin de Gündeminde

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin Obeziteyle Mücadelesi

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Obezite, 21’inci Yüzyılın En Önemli Sağlık Sorunudur

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Kalmak Virüsten Korudu, Obeziteyi Artırdı

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Pandemi Döneminde Yeme Bozuklukları Arttı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Besin Örüntüsü Dengeli Olmalı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Hareketsiz Kalmayın!

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Ağır Yaşamların Yükü Hafifliyor Mu?

1049Haziran2021
Yaşam

Gidene Üzülmek Yerine Var Olanı Güçlendirmeliyiz

1049Haziran2021
Yaşam

“Babalar Dua Gibidir; Artık Görünmez Olsa Da Dokunur Evladına...”

1049Haziran2021
Bağımlılık

“Sanat ve Spor, Bağımlılıkla Mücadelenin Panzehirleridir”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Gençlerde Davranışsal Bağımlılıklar Artıyor

1048Mayıs2021
Bağımlılık

“Aile Bağları Ne Kadar Sağlamsa, Bağımlılık Riski O Kadar Azalır”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

"Özgürlük ve Sorumluluk Birbirini Tamamlar"

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Anne-Babalar Dikkat! Uzun Süreli Ekran Maruziyeti Nelere Yol Açıyor?

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Yeşilay Gençlerin, Gençler Yeşilay’ın Yanında!

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Geleceğin Olimpiyat Şampiyonları TOHM’da Yetişiyor

1048Mayıs2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlı Kişi, İnterneti Bir Kaçış Yöntemi Olarak Kullanıyor”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Anne Babaya Güvenli Bağlanma Bağımlılıktan Korur

1047Nisan2021
Bağımlılık

“Öz Saygısı Düşük Bireylerde Bağımlılık Riski Daha Fazladır”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Pandemi Sürecinde Kaygı Bozukluğu Arttı

1047Nisan2021
Bağımlılık

Sosyal Kaygı İnternet Bağımlılığını Tetikliyor

1047Nisan2021
Yaşam

Buz Hokeyi Sayesinde “Tek Yürek” Oldular: Bağımlılıktan Kurtuldular

1047Nisan2021
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Çağın Hastalığı: Yeni Nesil Bağımlılıklar

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Yasa Dışı Kumar ve Bahisle Hukuksal Mücadele

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Sevgi ve İlgi Bağımlılıklardan Korur

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlılık Tüm Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır”

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijitalleşme Aile İçi İlişkilerin Kalitesini Düşürüyor”

1046Mart2021
Yaşam

“Pandemiden Ders Çıkararak Geleceğimizi Kurtarabiliriz”

1046Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Kampanyalar Sigara Endüstrisinin Gerçek Yüzünü Gösteriyor”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Tütün Fiyatları ve Vergiler Düşürülmemelidir"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara Kullanmak, Marka Değiştirerek Sigara Kullanımına Devam Etmek Gibidir”

1045Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Sigarayı Bırakmak Kanser Riskini Azaltır”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Pandemide Sigara İçme Oranları Düştü

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Çocuğunuzun ‘Hayır’ Deme Becerisini Geliştirin"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığına Karşı YEDAM Desteği

1045Şubat2021
Madde Bağımlılığı

Madde Bağımlılığı COVID-19'u Tetikliyor

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Bağımlılık Tedavisi Ertelenmemeli, Güçlendirilmeli"

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

“Madde Bağımlılığının Gerçek Tedavisi Rehabilitasyondur”

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Zehir Tacirlerinin Pandemi Fırsatçılığı

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Her İki Madde Bağımlısından Biri Depresyonda

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Online Terapi, Kişileri Madde Kullanımından Uzak Tuttu"

1044Ocak2021
Sağlıklı Yaşam

“Gençlik İnsan Hayatının En Zor Dönemidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Doğru Rol Model Olmak Önemli

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

“Spor ve Sanat Tedavi Edicidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Mutluluk Ailede Başlar

1043Mutluluk Ailede Başlar2020
Sağlıklı Yaşam

“Depresyon, Gündelik Bir Keyifsizlik Hali Değildir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Beslenme Anlayışı Ailede Şekilleniyor

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Organik Beslenmeye Mucizevi Bir Anlam Yüklenilmemeli”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Bir Tür Yeme Bozukluğu: Ortoreksiya Nervoza

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Tarladan Sofraya Uzanan Bir Zincir: Gıda Güvenliği

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Tarımsal Üretimi Tüketici Davranışları Belirleyecek”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Ekolojik Yaşam Arayışları

1042Kasım2020

“Çocuklarımızı Korumakla Yükümlüyüz”

Ekim
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Nelere Yol Açıyor?

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Yetişkinleri de Buluyor

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Ticari Kaygılar Çocukları Korumanın Önüne Geçiyor"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Yasak Koyarak Çocuğunuzu Bağımlılıktan Koruyamazsınız"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığının Karanlık Yüzü

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Davranışsal Bağımlılıklara YEDAM Desteği

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Bütün Aile Toplanalım, Ekranları Unutalım

1041Ekim2020
Eğitim

"Eğitimin Sürekliliği Sağlanmalı"

1040Eylül2020
Yaşam

“Çocuklarınıza Onları Önemsediğinizi Hissettirin”

1040Eylül2020
Eğitim

Bu Sefer Ziller Ebeveynler İçin Mi Çalıyor?

1040Eylül2020
Eğitim

Okul Fobisi Sizi Korkutmasın!

1040Eylül2020
Eğitim

Okula Yeni Başlayanların Pandemiyle İmtihanı

1040Eylül2020
Eğitim

Okullar Sağlık Tedbirleri İle Açılıyor

1040Eylül2020
Eğitim

Yeşilay Eğitim Faaliyetleri Hız Kesmiyor

1040Eylül2020
Alkol Bağımlılığı

Gençlerde Alkol Bağımlılığında Önemli Bir Basamak: Sosyal İçicilik

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Nedir, Nasıl Başlar, Nasıl Tedavi Edilir?

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Nöroloji Alkolün Güvenli Sınırı Yok Diyor!

1039Ağustos2020
Bağımlılık

Pandemi Bağımlılıkları Tetikledi

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapıyor?

1039Ağustos2020
Yaşam

“İyiliğin Kanatlarına Tutunmaya Her Zamankinden Çok İhtiyacımız Var”

1038Temmuz2020
Yaşam

Pandemi Günlerinde Dayanışmanın Çarpan Etkisi: Vefa Sosyal Destek Grubu

1038Temmuz2020
Yaşam

Türkiye’de Afet Yönetimi ve Gönüllülük

1038Temmuz2020
Yaşam

"İnsan"ın En Zor Anında 152 Yıldır Hep O Var: Türk Kızılay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bağımlılığa Karşı "Gönüllü" Mücadelenin Adı; Yeşilay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bir Ömür Boyu Yeşilaylı Olanlar…

1038Temmuz2020
Yaşam

Gönüllü Olmak Hem Sizi Hem De Dünyayı Değiştirir

1038Temmuz2020
Yaşam

Vakıf ve Gönüllülük Üzerine

1038Temmuz2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Teknoloji Kullanımı Stresi Artırıyor"

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Günlerinde "Teknoloji" Dost Mu, Düşman Mı?

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Koronavirüs Dijital Bağımlığı Tetikledi

1037Haziran2020
Yaşam

"Evden Çalışma Modeli B Planı Olarak Elimizde"

1037Haziran2020
Yaşam

10 Soruda Koronavirüs Sonrası Küresel Sistem

1037Haziran2020
Alkol Bağımlılığı

"Şişenini Dibi"nden Görünenler

1032Ocak2020
Alkol Bağımlılığı

İpler Senin Elinde Alkole Hayır De!

1032Ocak2020
Tütün Bağımlılığı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Sigarayı Bugün Bıraksanız Yarın Covid-19 Riskiniz Azalır"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Diyetisyen Derya Zünbülcan: "Esas Risk, Yanlış Beslenme"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

"Koronafobi" Virüsten Daha Hızlı Yayılıyor

1036Mayıs2020
Eğitim

Hayat da Eğitim de Eve Sığar

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Korona Günlerinde Ev Hayatı

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Yaşam İçin Sporla “Evde Kal”

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Dezenfeksiyon Aracı: Güneş

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

El Hijyeni Virüsten Korur

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Evde Düzen İçin İpuçları

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Bahane Yok! Oyun Vakti

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Asıl Soru Şu; Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Koruruz?

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

"Dengeli Beslenme Sizi Mutlu Eder"

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Daha İyi Bir Yaşam İçin Sadeleşin

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Yaşamda Sürdürülebilirlik Önemli

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Aşılama Yalnızca Kişiyi Değil Toplumu da Koruyor

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Bitkilerin İyileştirme Gücü Hakkında Her Şey

1035Nisan2020
Teknoloji Bağımlılığı

Gençlikve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: "E-sporun en büyük riski, dijital bağımlılıktır"

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

DSÖ’nün Gündeminde E-spor ve Oyun Bağımlılığı Var

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

E-Spor Obeziteye Neden Oluyor

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Oyun Nasıl E-spor Oldu?

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Prof. Dr. Tolga Arıcak: E-Spor Bağımlılık Riskini Artıracak

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk: Dijital oyunların e-spor olarak anılmasına itirazımız var

1031Aralık2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara ile Yasal Mücadele

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Can Almaya Devam Ediyor Can Almaya Devam Ediyor

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara da Sigara Kadar Zararlı

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Doç. Dr. Toker Ergüder: Elektronik Sigara, En Az Sigara Kadar Bağımlılık Yapıyor

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Amaçları Daha Fazla İnsanı Bağımlı Yapmak

1030Kasım2019