Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
1036
Sağlıklı Yaşam
Evde Düzen İçin İpuçları
Zorunlu evde kalış nedeniyle bugüne kadar ertelediğimiz işleri yapmanın zamanı geldi. Bu dönemde hem sizi stresten kurtaracak hem de yapamadığınız için hayıflandığınız işleri yapabilir, böylece “evde boş boş oturma” psikolojisinden kurtularak daha hijyenik ve sağlıklı bir ev düzeni oluşturabilirsiniz. Gündelik hayatın yoğun temposundan fırsat bulup da yapamadığınız tüm o düzenlemeler için gereken küçük ipuçlarını açıklıyoruz.
1- EV TEMİZLİĞİNDEN BAŞLAYALIM…
Koronavirüs’ün en büyük düşmanı hijyen. Evimizi dezenfekte ederek temizlemek bizi tüm mikroplardan koruyacak. Tabii önceliğimiz kişisel temizlik olmalı. İlk olarak yapmamız gereken, evi düzenli olarak havalandırmak. Temizlikle kullanılan ürünlerin güvenilir olması, en az % 70 alkol içermesi ve EPA kaydının bulunması da önemli. Kirli yüzeylerde dezenfeksiyon işleminden sonra temizlik yapılmalı. Daha sonra kritik olmayan mobilya ve zeminlerde deterjan ve su ile temizlik yapılması yeterlidir. Herhangi bir dezenfektana gerek yoktur. Temizlik malzemelerini birbirine karıştırmamaya dikkat edin. Temizliğin ardından dezenfektan kullanımı gerekiyorsa sulandırılmış çamaşır suyu kullanabilirsiniz. Bu sırada çamaşır suyunu solumamaya dikkat etmelisiniz.
2- GARDIROPLARA MİNİK DOKUNUŞLAR
Fazlasıyla zamana sahip olduğumuz şu günlerde yaşam alanlarımızı rahat ve düzenli bir hale getirmenin tam zamanı. İlk adım olarak tüm kıyafetlerinizi dolabınızdan çıkarın. Çıkardığınız kıyafetleri türüne göre ayırın. Pantolonlar bir tarafa, tişörtler bir tarafa, elbiseler bir tarafa olacak şekilde... Bu işlemi yazlık kıyafetleriniz için ayrı, kışlık kıyafetleriniz için ayrı yapın.
Gardırop düzenleme teknikleri arasında en önemlisi gereksizleri kaldırmaktır. Gardırobunuz uzun zamandır giymediğiniz kıyafetlerinizle dolmuşsa, ilk yapmanız gereken, giymediğiniz, küçülen ya da modası geçmiş ürünleri dolabınızdan çıkarmaktır. Bunları, ihtiyacı olanlara iletmek üzere bu işle ilgilenen kurumlara verebilirsiniz. Tabii ki, kesinlikle yıpranmamış, yıkanmış, düzenlenmiş bir şekilde…
Cüzdanlarınızı, şallarınızı, şapka ve diğer aksesuarlarınızı dolabınıza yapacağınız bir askılığa asarak, çok daha düzenli durmasını sağlayabilirsiniz. Dolap içi organizasyonu için kullandığınız açık raflar, daha şık bir görüntü sağlarken, alan olarak da size yer kazandırır. Üstelik yuvarlayarak saklayacağınız ürünlerinizde, daha fazla alanı da kullanma olanağı bulursunuz.
3- EN KEYİFLİ İŞ: KİTAPLARI DÜZENLEMEK
Bize farklı dünyaların kapılarını açan, uçsuz bucaksız hayallere ulaşmamızı sağlayan kitapların yeri hepimizde ayrı. İşte karantina sürecini keyifli hale getirecek işlerden bir tanesi daha… Kitaplığınızı düzenlemek!
Kitaplığınızı düzenlerken, keyfinize ya da ihtiyaçlarınıza göre değişik yöntemler deneyebilirsiniz:
- Alfabetik olarak
Kitaplarımızı yazarların adlarına veya soyadlarına göre alfabetik olarak dizebiliriz. Bu sayede istediğimiz kitaba rahatça ulaşabiliriz.
- Konulara göre
Eğer farklı türlerde okumayı seviyorsanız türlere göre dizilim sizin için iyi bir tercih olabilir. Biyografi, bilim kurgu, polisiye ve klasik türlere ait kitaplarınızı ayrı ayrı gruplandırabilirsiniz.
- Renklere göre
Düzenli olarak belli kitaplara erişme derdiniz yoksa kitaplarınızı gözünüze hoş gelen şekilde dizebilirsiniz. Birbirine yakışan renk tonları ile hoş bir görüntü ortaya çıkacaktır.
- Boy sırasına göre
Boyutları birbirinden farklı olan kitaplar yan yana konulduğu zaman kötü bir görüntü oluşturabilir. Bu yüzden eşit boyda olan kitaplarınızı aynı rafa dizebilirsiniz.
- Alt alta, üst üste
Kitaplarınızı dikey olarak değil de alt alta veya üst üste dizebilirsiniz. Bu düzenleme şekli hoş görüntüsünden dolayı son yıllarda oldukça revaçta.
4- FERAH BANYOLAR
Banyo, bir evin en çok kullanılan alanlarından biri. Bu yüzden kolayca dağılabiliyor. Ancak, birkaç detaya dikkat ederek banyonuzda düzeni yakalayabilirsiniz. Evdeki en küçük alan genellikle banyolar oluyor. Sık sık kullanıldığı için de düzenli kullanım için hazır tutulması önemli. Banyonuzda depolama alanı için yer varsa banyo dolabı tercih edebilirsiniz. Ancak, yeriniz kısıtlıysa lavabo altı alanlarını değerlendirebilirsiniz.
Banyo gereçlerine kolay ulaşabilmek için hepsini bir arada tutmak faydalı olacaktır. Bu yüzden farklı kutu ve sepetleri tercih edebilirsiniz. Her gün kullanılan eşyalarınız için de raflardan faydalanabilirsiniz. Banyo eşyalarınızı dolaba yerleştirmek daha ferah bir ortam yakalamanıza yardımcı olacaktır.
BİRAZ TADİLATA NE DERSİNİZ?
Eğer eliniz tamir, bakım ve onarım işlerine yatkınsa evde bulunduğunuz zamanı ufak tadilatlarla değerlendirebilirsiniz. Uzun süredir aynı evde yaşıyorsanız, zamanla evde tadilat yapmanız kaçınılmaz ihtiyaç haline gelebilir. Bir süre sonra kapılar kapanmamaya, musluklar akıtmaya, boyalar dökülmeye, parkeler kabarmaya, dolap kapakları düşmeye başlar. İşte tüm bunlar evde tadilat zamanının geldiğini gösteren işaretlerdir. Tadilat süreci yorucu hatta kimi zaman can sıkıcı olsa da ancak sonunda istediğiniz gibi bir yaşam alanı ortaya çıktığında keyfini sürmek de bir o kadar rahatlatıcıdır. Evde bulunduğunuz zaman içinde yapacağınız ufak tadilatlar öncesinde işe tadilat listesi oluşturarak başlayabilirsiniz.