Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
1037
Yaşam

"Evden Çalışma Modeli B Planı Olarak Elimizde"

İnci NEŞELİ ÖZOĞLU

Koronavirüs salgınının, Türkiye’nin dijital alt yapısının diğer ülkelere kıyasla ne kadar donanımlı ve gelişmiş olduğunu gösterdiğini belirten Prof. Dr. Vedat Işıkhan; “Pek çok şirket evden çalışma modeline geçti. Bu model; insanın elinde, ajandasında bir B planı olarak duruyor. Evden çalışma modelini uyguladık ve çok önemli başarılar elde ettik. Salgından birçok şey öğrendik. Bunları; birey, kurum ve toplum olarak hafızamızda depoluyoruz. Beyin gerektiği zaman kullanacaktır.” diyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ile mücadele sürecinde yaşam alışkanlıklarımız kökten değişti. Artık zorunlu haller dışında mümkün olduğunca dışarı çıkmıyor, evde kalıyoruz. Bu dönemde pek çok şirket de evden çalışma modeline geçti. Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vedat Işıkhan, önümüzdeki yıllarda salgının çalışma şeklini kökten değiştirmesinin beklendiğini söylüyor. Uzaktan-evden çalışmanın, kişilerin geleneksel olarak tasarlanmış bir ofis ya da büro ortamı dışında çalışmasına olanak sağladığını belirten Işıkhan, “Uzaktan çalışanlar tıpkı iş yerindeymiş gibi çalışabilir, projelerini yürütebilir ve istedikleri her yerden hedeflerini gerçekleştirebilirler.” diyor. Prof. Dr. Işıkhan ile evden çalışma sisteminin getirdiklerini konuştuk.

“TÜRKİYE’NİN GELİŞMİŞ BİR DİJİTAL ALTYAPISI VAR”
Koronavirüs salgınının günümüz insanının yaşam ve ölüm arasında gidip gelerek, oturup geçmişini düşünmesini sağladığını vurgulayan Prof. Dr. Vedat Işıkhan, “Bu salgın, birey ve toplumların ekonomik, psikolojik ve sosyal sorunlarla karşı karşıya kalmasına neden oldu. Her ülke salgının etkisini hafifletmek için önlem aldı ve uyguladı. Bugün milyonlarca kişi evden çalışarak üretime katkıda bulunuyor. Salgının negatif finansal etkileri olmaması, çalışanların işten çıkarılmaması, şirketlerin kapanmaması için özel sektör ve kamunun belli kesimlerinde evden çalışma sistemine geçildi. Telekomünikasyon, eğitim, finans gibi sektörler için sistem uygulanabilirken; sağlık, acil ve sosyal hizmet sektörleri için bu çok zor. Evden çalışabilmek için kişinin, iş yerinde nasıl bir fonksiyon yerine getiriyorsa evde de hiç zorluk çekmeden aynısını yerine getirmesi beklenir. Bunun için iş yerinde sahip olduğu temel teknik donanımların, özellikle bilgisayar ve web online sistemin olması gerekir. Bu koşulları sağlayan milyonlarca kişi evden çalışarak işlerin aksamamasına ve ülke olarak ciddi ekonomik sorunlar yaşanmamasına katkıda bulunuyor. Bu salgın bize, Türkiye’nin dijital alt yapısının diğer ülkelere kıyasla ne kadar donanımlı ve gelişmiş olduğunu gösterdi. Son 18 yıldır bilim, sanayi ve teknolojiye yapılan yatırımların bu kriz durumunda meyvelerini verdiğini söyleyebiliriz. Eğer bu gelişmiş dijital alt yapı olmasaydı çalışma hayatında, dolayısıyla ekonomide ciddi sıkıntılarla karşılaşabilirdik.” diyor.

“EVDEN ÇALIŞMANIN OLUMLU YANLARI ÇOK”
Uzaktan çalışmanın; işe gidip gelme zaman ve maliyetlerini azaltmak için faydalı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Işıkhan, fotokopi, çıktı gibi nedenlerle oluşan çevresel hasarı azaltmaya da yardımcı olduğunu vurguluyor. Işıkhan, evden çalışma modelinin gerek çalışanlara gerekse işletmelere kazandırdığı olumlu boyutları şöyle özetliyor:

  • Evden çalışma; öncelikle çalışanlara tam ücret ve fayda sağlar. İşe gidip gelmedeki zamandan, ulaşım giderleri olmayacağı için maliyetlerden tasarruf imkanı sunar.

  • Daha fazla özerklik sağlar. Büro ya da ofise gitmemek, çalışanların üretkenliğini artırabilir.

  • Engelli çalışanlara yardımcı olabilir. (Evden parça başı işler sağlanabilir.)

  • Şirketin çalışma saatlerini uzatabilir.

  • Tüm bu durumlar işletmelerin kâr marjını artırabilir.

  • Esnek zamanlama ve iş prosedürü: Evden çalışanlar istedikleri zaman mola verebilir, yemek saatlerini kendileri belirleyebilir. Dinlenebilir ve tekrar çalışmaya başlayabilirler. Ancak çalışma saatlerinin ve iş yüklerinin üst yönetim tarafından belirlenmesi gerekir.

  • Özel ortam: Çalışanlar, dikkat ve konsantrasyonu azaltabilecek etmenleri kolaylıkla kontrol altına alabilirler.

  • Rahat giysilerle çalışma: İş yerine giderken giyildiği gibi şık etek-elbise, takım, kravat, ceket olmaması çalışanları rahatlatır.

  • Sıfır iletişim: Sanal ortamlar dışında iletişim kurmaya ihtiyaç kalmayabilir.

  • Kalabalık ve trafik stresi ortadan kalkar. Her gün yoğun kalabalıklara ve trafiğe girmeye gerek kalmadan işlerimizi yapabiliriz.

  • Trafik ve başka nedenlerle işe geç kalınmasıyla ilgili mazeretler ortadan kalkar.

  • Kendini gerçekleştirme (zor koşullar altında işi yerine getirme), sanki salgın olmamış gibi başarıyla işini yapma duygusu kazandırır.

Prof. Dr. Vedat Işıkhan, evden çalışma modelinin işletmeler açısından da olumlu katkıları olduğunu belirterek şöyle devam ediyor: “İşletmenin fiziksel (kira, yatırım vb.) ve diğer donanımlarından (elektrik, su, ısınma giderleri) tasarruf elde edilir. Diğer bir kazanç ise; yaşanan kriz ortamında dahi ayakta kalabilmenin yollarının bulunmuş olması, güçlü ve güçsüz yönlerinin ortaya çıkmasıdır. Geleceğe yönelik yatırımlar için koronavirüs salgını, bireyden tüm devletlere kadar bu zor koşullar altında kendini test etme fırsatı vermiştir. Bu da değeri tartışılamayacak çok önemli bir kazançtır.”

ÇALIŞANLAR VE İŞLETMELER İÇİN OLUMSUZ YANLARI DA VAR
Prof. Dr. Vedat Işıkhan, evden çalışma modelinin olumsuz etkilerinin de söz konusu olabileceğini belirterek bunları şöyle özetliyor: 

  • Özel ekipman kullanımı gerektiren işler için uygun olmayabilir.

  • Çalışanların evindeki ısı ve elektrik faturalarını artırabilir.

  • Bazı çalışanlar bu düzenlemede daha az üretken olabilir.

  • Monotonluk ve bıkkınlık: Evde ne kadar verimli çalışılırsa çalışılsın belli bir zaman sonra monotonluk ve can sıkıntısının yüksek olduğu bir dönem yaşanabilir.

  • Toplantıları planlamada ve projeleri koordine etmede zorluklar ortaya çıkabilir.

  • Çalışanlar arasında kuruma aidiyet ya da bağlılık duygusu azalabilir. Çalışanlar kendilerini büyük bir makinenin küçük bir parçası gibi düşünebilirler.

  • Uzaktan çalışma modelinin uygulanmasında gerekli olan donanımlara ve bunları kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olamayan, uygulama ve çalışma hakkında bilgisi eksik çalışanların işsiz kalma olasılıkları yüksek olacaktır. Bunların yerine daha nitelikli personel istihdamı söz konusu olabilir. Bu durum, işsiz sayısının artmasına yol açabilir.

Prof. Dr. Işıkhan, çalışanlar üzerinde diğer çalışanlarla bir araya gelememe, kapalı bir ortamda kalmanın yarattığı çeşitli ruhsal sıkıntılar, sosyal ve çevresel desteğin olmaması veya yetersizliği, iş birliği ve ekip çalışmasının azalması gibi olumsuz etkilerin olabileceğini söylüyor. Işıkhan; “Sektörler ve çalışanlar arasında nasıl bir iletişim sistemi kurulacak, işler nasıl planlanacak ve görev dağılımı nasıl yapılacak? Yöneticilerin bunları öngörmeleri ve krize hazırlıklı olmaları gerekir.” diyor.

YENİ ÇALIŞMA DÜZENİNE Mİ GEÇİLİYOR?
Yaşamın devamlılığı için üretimin kaçınılmaz olduğunu dile getiren Prof. Dr. Işıkhan, öncelikle üretim alanlarının açılması ve burada çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini vurguluyor. Koronavirüs salgınının yeni bir çalışma düzenine geçişin kapılarını açıp açmayacağıyla ilgili olarak da Prof. Dr. Işıkhan; “Varsayımlara göre hareket edecek olursak; birinci varsayımda koronavirüse karşı etkin aşı bulunması durumunda tüm dünyanın eski çalışma tarzına hızla dönmesi söz konusu olabilir. Bu durum zaten bilinen bir sistemin tekrar canlandırılması anlamına gelir. Şu an biz bu sistemi dondurduk, ortaya çıkan sorunlara kaynak aktararak uzaktan çalışarak sistemi yaşatmaya çalışıyoruz. İkinci varsayım ise salgına karşı etkili bir aşı bulunamaması durumunda evden çalışma modelinin de sürdürülmesi, belki de kapsamının sektörel bazda daha da genişletilmesi anlamına gelecektir.” diyor.

“HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK” MI?
Son dönemde “Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.” gibi yaygın bir söylem geliştirildiğini hatırlatan Prof. Dr. Vedat Işıkhan buna karar vermek için etkili aşının bulunmasının şart olduğunu söylüyor. Işıkhan şöyle devam ediyor: “Eylül’de aşı bulunur ve insanlar üzerinde uygulanmaya başlanırsa iki hafta içinde dünya eski haline döner. İnsanın doğasında kriz, stres, afet ile travmalar ve bunların yarattığı etkilerden bir an evvel kurtulma hatta bunları unutma olgusu vardır. İnsan beyni olumsuz anıları ve deneyimleri arka plana itme çabasındadır. İnsanı mutlu edecek ve eski yaşamına döndürecek uyuma anında hazır olabilir. Bu mantık, bardağın dolu tarafını görüp ona göre yorum yapmanızla ilgili bir durumdur. Ancak büyük olasılıkla maske, mesafe ve sosyal izolasyon gelecekte tüm yaşamımızda dikkat edeceğimiz temel ilkeler gibi duruyor. Virüs kontrol altına alınıncaya kadar böyle bir yaşam tarzı sürecek. Bana göre bu çalışma modeli insanın elinde, ajandasında bir B planı olarak duruyor. Yani evden ya da uzaktan çalışma modelini uyguladık ve çok önemli başarılar elde ettik. Salgından hepimiz birçok şey öğrendik. Bunları birey, kurum ve toplum olarak hafızamızda depoluyoruz. Beyin, gerektiği zaman bunları kullanacaktır.”

“YENİ RİTÜELLER GELİŞTİRİN”
Prof. Dr. Vedat Işıkhan sözlerini şöyle tamamlıyor: “Uzaktan çalışarak bu zor günlerin en az hasarla atlatılmasında emeği geçen tüm çalışanlar için şu önerilerde bulunmak isterim; artık iş yerimizde ya da büromuzda değiliz. Evden yani iş yerinden uzakta çalışıyoruz. Evde yaşama ve çalışmayla ilgili yeni ritüeller geliştirelim ve günü yönetmenin disiplinli bir yoluna sahip olalım. Bir başlangıç ve bir bitiş zamanı planlayalım. Önceden de bir ritmimiz vardı. Egzersiz, zihinsel refahımız için önemli. Bu nedenle evde küçük egzersizler ve spor yapmaya çaba gösterelim. Gün boyu bilgisayarın karşısında oturmanın getirdiği hareketsizliği azaltalım, bel ve boyun sağlığımıza dikkat edelim. Hafif masaj ve egzersizler bizi rahatlatır. Kendinize sorun; ‘Kendimi yalnız hissetmekten nasıl koruyacağım ve nasıl sağlıklı, üretken ve canlı kalacağım?’ Bunu kendiniz için yapın. Evden çalışmaktan gerçekten hoşlanabileceğinizi unutmayın. İstediğiniz müziği dinleyebilirsiniz. Uzaktan çalışma çok uzun zamandır uygulanıyor. Bugün sadece iş yapmakla kalmayıp iş birliği yapmamız gereken tüm teknolojilere sahibiz. Verileri depolamamıza ve sahip olmamıza, birebir görüşmeler yapmamıza, en iyi uygulamaları paylaşmamıza ve öğrenmemize izin veren kurumsal çapta sosyal medya araçlarımız var. Sonuç olarak, tüm bu birikimleri insanın refahı ve mutluluğu için kullanabiliriz. Bunun için hiçbir engelimiz yok. Yöneticilerimiz ve meslektaşlarımızla iş birliğimizi geliştirelim. Bu süreci birbirimizin hatalarını ön plana çıkartarak değil birbirimizi güçlendirerek sonlandıralım.”

PROF. DR. VEDAT IŞIKHAN KİMDİR?
1966 yılında Mardin’de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İzmir’de tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksekokulundan 1990’da lisans, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünden 1993’te Bilim Uzmanlığı (MSW) derecesini ve yine aynı enstitüden 1998’de Doktora (PhD) derecesini aldı. 2003’te doçent, 2009’da profesör oldu. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde 3 yıl sosyal hizmet bölüm başkanlığı ve aynı fakültenin dekan yardımcılığı idari görevlerini yerine getirdi. Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Sağlık Bakanlığı Ulusal Kanser Danışma Kurulu Üyesi olarak görevini sürdürüyor. 20 Mart 2020’de Yeşilay Bilim Kurulu Üyeliğine seçilen Işıkhan, halen Hacettepe Üniversitesi İ.İ.B.F. Sosyal Hizmet Bölümünde Öğretim Üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Prof. Dr. Işıkhan ayrıca, 8 Ekim 2018’de Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyeliğine atanmıştır.

Sağlıklı Yaşam

Pedallar Sağlıklı Yaşam İçin Çevrildi

1061Haziran2022
Bağımlılık

Yeşilay’dan “Bağımsız Gençlik” Manifestosu

1061Haziran2022
Bağımlılık

YEDAM Sempozyumu'ndan Bağımlılıklara Bilimsel Bakış

1061Haziran2022
Bağımlılık

Sağlıksız Aile Tutumları Bağımlılık İçin Risk Faktörü

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Profilleri Nasıl Şekilleniyor?

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Ebeveyn Çocuğun Tüm Yaşamını Etkiliyor

1060Mayıs2022
Bağımlılık

“Hayır” Diyebilen Bir Çocuk Yetiştirmek

1060Mayıs2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ailenin Dijitalleşme ile İmtihanı

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlılık Aileden Etkilenen ve Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır

1060Mayıs2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik sigara nikotin pandemisini gelecek nesillere taşıyor

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Tütünle Mücadelenin Bir Ayağı da E-Sigara ile Mücadele Olmalı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Dünya Elektronik Sigara ile Nasıl Mücadele Ediyor?

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara En Az Sigara Kadar Zararlı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Vazgeçilen her sigara sağlıklı bir hayatın kapısını aralar”

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Çocuklarımızı sigaradan nasıl koruruz?

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Sigara stresi azaltmaz, sigarasızlık stres oluşturur

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Şimdi tam zamanı!

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

“Bırakabilirsin” mobil uygulamasıyla sigaradan kurtulun!

1057Şubat2022
Teknoloji Bağımlılığı

Fizikselden Sanala Yeni Bir Şiddet Türü: Siber Zorbalık

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ergenler Sosyal Medya Bağımlılığında Risk Grubunda

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Geleneksel Değerler Çocukları Koruyor

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyada Dayatılan Güzellik Büyük Bir Yanılgı

1056Ocak2022
Kumar Bağımlılığı

Çocuklarınız İçin Ulaşılabilir Ebeveynler Olun

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Pandemi Sonrasında Toplumları Bekleyen Tehlike: Çevrim İçi Kumar Bağımlılığı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Aileler Tedavi Sürecine Aktif Olarak Dahil Olmalı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

“Gençliğin En Büyük Sorunu Büyüyememek”

1053Ekim2021
Yaşam

İyi Arkadaş Çevresi Bağımlılıklardan Uzak Tutar

1053Ekim2021
Yaşam

Davranışsal Bağımlılıklar En Çok Genç ve Ergenleri Etkiliyor

1053Ekim2021
Madde Bağımlılığı

Çocuğum Madde Kullanıyor mu?

1053Ekim2021
Yaşam

Gençlerin Gözünden Bağımlılıklar

1053Ekim2021
Yaşam

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması, Edebiyat ve Sanatla Farkındalık Oluşturuyor

1053Ekim2021
Sağlıklı Yaşam

Antikten Moderne 28 Asırlık Yolculuk

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin En Başarılı Olimpiyat Tecrübesi TOKYO 2020’nin Ardından

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Yaşam Becerileri Bireyi ve Toplumu Korur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Stresle Mücadelede Yaşam Becerileri Faktörü

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Aileyle Sağlıklı İletişim Sağlıklı Kararları Doğurur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

“Hobiler Bizi Ruhsal Olarak Geliştirir”

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Hangi Yaşta Hangi Sporu Yapmalı?

1051Ağustos2021
Yaşam

“Sanat ve Kitap Bağımlısıyım”

1051Ağustos2021
Teknoloji Bağımlılığı

YEDAM'dan İnternet Bağımlılığına Özgün Çözümler

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Sarmalında Oyun Oynama Bozukluğu

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ebeveynler Doğru Rol Model Olmalı”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Oynama Bozukluğunun Tedavisinde Yasaklar Çözüm Değil

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ulusal Kampanyalar Farkındalık Oluşturuyor”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Sizi Değil, Siz Onu Kontrol Edin!

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı Hasta Ediyor

1050Temmuz2021
Sağlıklı Yaşam

Artan Obezite, TBMM’nin de Gündeminde

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin Obeziteyle Mücadelesi

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Obezite, 21’inci Yüzyılın En Önemli Sağlık Sorunudur

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Kalmak Virüsten Korudu, Obeziteyi Artırdı

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Pandemi Döneminde Yeme Bozuklukları Arttı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Besin Örüntüsü Dengeli Olmalı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Hareketsiz Kalmayın!

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Ağır Yaşamların Yükü Hafifliyor Mu?

1049Haziran2021
Yaşam

Gidene Üzülmek Yerine Var Olanı Güçlendirmeliyiz

1049Haziran2021
Yaşam

“Babalar Dua Gibidir; Artık Görünmez Olsa Da Dokunur Evladına...”

1049Haziran2021
Bağımlılık

“Sanat ve Spor, Bağımlılıkla Mücadelenin Panzehirleridir”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Gençlerde Davranışsal Bağımlılıklar Artıyor

1048Mayıs2021
Bağımlılık

“Aile Bağları Ne Kadar Sağlamsa, Bağımlılık Riski O Kadar Azalır”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

"Özgürlük ve Sorumluluk Birbirini Tamamlar"

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Anne-Babalar Dikkat! Uzun Süreli Ekran Maruziyeti Nelere Yol Açıyor?

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Yeşilay Gençlerin, Gençler Yeşilay’ın Yanında!

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Geleceğin Olimpiyat Şampiyonları TOHM’da Yetişiyor

1048Mayıs2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlı Kişi, İnterneti Bir Kaçış Yöntemi Olarak Kullanıyor”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Anne Babaya Güvenli Bağlanma Bağımlılıktan Korur

1047Nisan2021
Bağımlılık

“Öz Saygısı Düşük Bireylerde Bağımlılık Riski Daha Fazladır”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Pandemi Sürecinde Kaygı Bozukluğu Arttı

1047Nisan2021
Bağımlılık

Sosyal Kaygı İnternet Bağımlılığını Tetikliyor

1047Nisan2021
Yaşam

Buz Hokeyi Sayesinde “Tek Yürek” Oldular: Bağımlılıktan Kurtuldular

1047Nisan2021
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Çağın Hastalığı: Yeni Nesil Bağımlılıklar

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Yasa Dışı Kumar ve Bahisle Hukuksal Mücadele

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Sevgi ve İlgi Bağımlılıklardan Korur

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlılık Tüm Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır”

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijitalleşme Aile İçi İlişkilerin Kalitesini Düşürüyor”

1046Mart2021
Yaşam

“Pandemiden Ders Çıkararak Geleceğimizi Kurtarabiliriz”

1046Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Kampanyalar Sigara Endüstrisinin Gerçek Yüzünü Gösteriyor”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Tütün Fiyatları ve Vergiler Düşürülmemelidir"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara Kullanmak, Marka Değiştirerek Sigara Kullanımına Devam Etmek Gibidir”

1045Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Sigarayı Bırakmak Kanser Riskini Azaltır”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Pandemide Sigara İçme Oranları Düştü

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Çocuğunuzun ‘Hayır’ Deme Becerisini Geliştirin"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığına Karşı YEDAM Desteği

1045Şubat2021
Madde Bağımlılığı

Madde Bağımlılığı COVID-19'u Tetikliyor

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Bağımlılık Tedavisi Ertelenmemeli, Güçlendirilmeli"

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

“Madde Bağımlılığının Gerçek Tedavisi Rehabilitasyondur”

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Zehir Tacirlerinin Pandemi Fırsatçılığı

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Her İki Madde Bağımlısından Biri Depresyonda

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Online Terapi, Kişileri Madde Kullanımından Uzak Tuttu"

1044Ocak2021
Sağlıklı Yaşam

“Gençlik İnsan Hayatının En Zor Dönemidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Doğru Rol Model Olmak Önemli

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

“Spor ve Sanat Tedavi Edicidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Mutluluk Ailede Başlar

1043Mutluluk Ailede Başlar2020
Sağlıklı Yaşam

“Depresyon, Gündelik Bir Keyifsizlik Hali Değildir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Beslenme Anlayışı Ailede Şekilleniyor

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Organik Beslenmeye Mucizevi Bir Anlam Yüklenilmemeli”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Bir Tür Yeme Bozukluğu: Ortoreksiya Nervoza

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Tarladan Sofraya Uzanan Bir Zincir: Gıda Güvenliği

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Tarımsal Üretimi Tüketici Davranışları Belirleyecek”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Ekolojik Yaşam Arayışları

1042Kasım2020

“Çocuklarımızı Korumakla Yükümlüyüz”

Ekim
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Nelere Yol Açıyor?

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Yetişkinleri de Buluyor

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Ticari Kaygılar Çocukları Korumanın Önüne Geçiyor"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Yasak Koyarak Çocuğunuzu Bağımlılıktan Koruyamazsınız"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığının Karanlık Yüzü

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Davranışsal Bağımlılıklara YEDAM Desteği

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Bütün Aile Toplanalım, Ekranları Unutalım

1041Ekim2020
Eğitim

"Eğitimin Sürekliliği Sağlanmalı"

1040Eylül2020
Yaşam

“Çocuklarınıza Onları Önemsediğinizi Hissettirin”

1040Eylül2020
Eğitim

Bu Sefer Ziller Ebeveynler İçin Mi Çalıyor?

1040Eylül2020
Eğitim

Okul Fobisi Sizi Korkutmasın!

1040Eylül2020
Eğitim

Okula Yeni Başlayanların Pandemiyle İmtihanı

1040Eylül2020
Eğitim

Okullar Sağlık Tedbirleri İle Açılıyor

1040Eylül2020
Eğitim

Yeşilay Eğitim Faaliyetleri Hız Kesmiyor

1040Eylül2020
Alkol Bağımlılığı

Gençlerde Alkol Bağımlılığında Önemli Bir Basamak: Sosyal İçicilik

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Nedir, Nasıl Başlar, Nasıl Tedavi Edilir?

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Nöroloji Alkolün Güvenli Sınırı Yok Diyor!

1039Ağustos2020
Bağımlılık

Pandemi Bağımlılıkları Tetikledi

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapıyor?

1039Ağustos2020
Yaşam

“İyiliğin Kanatlarına Tutunmaya Her Zamankinden Çok İhtiyacımız Var”

1038Temmuz2020
Yaşam

Pandemi Günlerinde Dayanışmanın Çarpan Etkisi: Vefa Sosyal Destek Grubu

1038Temmuz2020
Yaşam

Türkiye’de Afet Yönetimi ve Gönüllülük

1038Temmuz2020
Yaşam

"İnsan"ın En Zor Anında 152 Yıldır Hep O Var: Türk Kızılay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bağımlılığa Karşı "Gönüllü" Mücadelenin Adı; Yeşilay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bir Ömür Boyu Yeşilaylı Olanlar…

1038Temmuz2020
Yaşam

Gönüllü Olmak Hem Sizi Hem De Dünyayı Değiştirir

1038Temmuz2020
Yaşam

Vakıf ve Gönüllülük Üzerine

1038Temmuz2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Teknoloji Kullanımı Stresi Artırıyor"

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Günlerinde "Teknoloji" Dost Mu, Düşman Mı?

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Koronavirüs Dijital Bağımlığı Tetikledi

1037Haziran2020
Yaşam

"Evden Çalışma Modeli B Planı Olarak Elimizde"

1037Haziran2020
Yaşam

10 Soruda Koronavirüs Sonrası Küresel Sistem

1037Haziran2020
Alkol Bağımlılığı

"Şişenini Dibi"nden Görünenler

1032Ocak2020
Alkol Bağımlılığı

İpler Senin Elinde Alkole Hayır De!

1032Ocak2020
Tütün Bağımlılığı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Sigarayı Bugün Bıraksanız Yarın Covid-19 Riskiniz Azalır"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Diyetisyen Derya Zünbülcan: "Esas Risk, Yanlış Beslenme"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

"Koronafobi" Virüsten Daha Hızlı Yayılıyor

1036Mayıs2020
Eğitim

Hayat da Eğitim de Eve Sığar

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Korona Günlerinde Ev Hayatı

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Yaşam İçin Sporla “Evde Kal”

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Dezenfeksiyon Aracı: Güneş

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

El Hijyeni Virüsten Korur

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Evde Düzen İçin İpuçları

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Bahane Yok! Oyun Vakti

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Asıl Soru Şu; Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Koruruz?

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

"Dengeli Beslenme Sizi Mutlu Eder"

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Daha İyi Bir Yaşam İçin Sadeleşin

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Yaşamda Sürdürülebilirlik Önemli

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Aşılama Yalnızca Kişiyi Değil Toplumu da Koruyor

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Bitkilerin İyileştirme Gücü Hakkında Her Şey

1035Nisan2020
Teknoloji Bağımlılığı

Gençlikve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: "E-sporun en büyük riski, dijital bağımlılıktır"

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

DSÖ’nün Gündeminde E-spor ve Oyun Bağımlılığı Var

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

E-Spor Obeziteye Neden Oluyor

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Oyun Nasıl E-spor Oldu?

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Prof. Dr. Tolga Arıcak: E-Spor Bağımlılık Riskini Artıracak

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk: Dijital oyunların e-spor olarak anılmasına itirazımız var

1031Aralık2019
Tütün Bağımlılığı

Amaçları Daha Fazla İnsanı Bağımlı Yapmak

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara ile Yasal Mücadele

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Can Almaya Devam Ediyor Can Almaya Devam Ediyor

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara da Sigara Kadar Zararlı

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Doç. Dr. Toker Ergüder: Elektronik Sigara, En Az Sigara Kadar Bağımlılık Yapıyor

1030Kasım2019