Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
1044
Madde Bağımlılığı

Her İki Madde Bağımlısından Biri Depresyonda

İnci NEŞELİ ÖZOĞLU

Madde bağımlılığı sorunu olan iki kişiden biri depresyonla da mücadele ediyor. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hakan Coşkunol, depresyon ve madde bağımlılığının etkilerinin ayırt edebilmesi için danışanın kapsamlı bir psikiyatrik değerlendirmeden geçmesi gerektiğini belirtiyor.

Depresyon tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tedavi edilen en yaygın ruh sağlığı bozukluklarından biri. Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hakan Coşkunol, depresyon ve bağımlılığın uyuşturucu veya alkol kullanımının yaygın bir yan etkisi olduğu için rutin olarak birlikte görüldüğünü söylüyor. Uyuşturucu veya alkol kullanımının önceden var olan depresyonu daha da kötüleştirebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Coşkunol ile depresyon ve kaygı gibi artan ruhsal sorunlar ve madde bağımlılığı ilişkisini konuştuk.

“DEPRESYON VE BAĞIMLILIK BİRBİRİYLE İLİŞKİLİ”

Hakan Coşkunol, depresyon ve bağımlılığın birlikte görülme oranlarının endişe verici derecede yüksek olduğunu belirtiyor. Şu anda tahminen madde bağımlılığı sorunu olan iki kişiden birinin depresyonla da mücadele ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Coşkunol şöyle devam ediyor: ‘’Depresyon ve bağımlılık en sık iki açıdan birbiriyle ilişkili. İlk olarak, uzun süreli uyuşturucu veya alkol kullanımı depresyon belirtilerini beraberinde getiriyor. Aşırı alkol ve/veya uyuşturucu tüketimi, uyuşukluk, pişmanlık hissi ve basit görevlerle bunalmış hissetme gibi depresyon belirtilerini tetikleyebilir. Bir uyuşturucu veya alkol bağımlılığı olan kişi, geri çekilme dönemlerinde giderek daha kötü depresif dönemler yaşama riski altındadır. Aslında, profesyonel yardım almadan kullanmayı bırakmaya çalışmak, genellikle daha da kötü depresyon duygularına neden olur. İkinci olarak, depresyon, artan kendi kendine ilaç tedavisi yoluyla bağımlılığa açılan bir kapı görevi görmüştür.”

UZUN SÜRELİ KULLANIM TÖLERANSI ARTIRIR

Depresyon duygularını maskelemek için alkol veya uyuşturucu kullanmanın asla iyi bir fikir olmadığının altını çizen Prof. Dr. Hakan Coşkunol; “Kendi kendine ilaç almanın ilk aşamalarında kısa süreli rahatlama anları meydana gelse bile, uzun vadede madde kötüye kullanımının kişinin yaşayabileceği tüm depresyon belirtilerini kötüleştireceği garanti edilir. Alkol veya uyuşturucu uzun süre kullanılırsa, bireyin kendi seçtiği maddelere toleransı artabilir. Bu da psikolojik acıyı hafifletmek için giderek daha fazla uyuşturucu veya alkol gerektiği anlamına gelir. Bazen de bir üçüncü bozukluk hem depresyonun olmasına sebebiyet verip hem de madde kullanımına yol açabilmektedir; örneğin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ya da bir travma gibi. Profesyonel yardım aramadan, birçoğunun tahmin edebileceğinden daha hızlı ve şiddetli bir bağımlılık meydana gelebilir.” diyor.

HİÇKİMSE KENDİNİ HER ZAMAN İYİ HİSSETMEZ

“Kabul etmeliyiz ki kimse kendini her zaman iyi hissetmez. Kötü günler, ruh hali değişimleri yaşamak ve zaman zaman düpedüz üzgün hissetmek hoş olmayabilir ancak depresyondan kastettiğimiz şey bu değildir.” diyen Prof. Dr. Coşkunol sözlerini şöyle sürdürüyor: “Klinik depresyon, bir kişinin hayatının tüm alanlarını etkileyebilen ve bazen en basit günlük görevleri bile gerçekleştirmeyi imkansız kılan, ciddi ve genellikle zayıflatıcı bir durumdur. Depresyon belirtileri şu davranış değişikliklerini içerir:

  • Evden dışarı çıkma isteksizliği
  • Sosyalleşme isteksizliği
  • Konsantrasyon zorlukları
  • İş veya okulun taleplerine ayak uydurmak için zorla mücadele etmek
  • Uyku sorunları (örneğin, aşırı yorgunluk veya uykusuzluk)
  • Ani iştah artışı veya kaybı
  • Olumsuz düşünceler (“Ben bir başarısızlık örneğiyim.”, “Hayatım değersiz.”, “Hiçbir şeyin anlamı yok.” gibi…)
  • Olumsuz duygular (umutsuzluk, suçluluk, sinirlilik, kararsızlık gibi).

Klinik depresyondan muzdarip bireyler, tüm bu belirtilerin çoğunu en az iki hafta boyunca devamlı şekilde yaşar. Bununla birlikte, tedavi edilmezse depresif dönemler aylar ve aşırı durumlarda yıllarca sürebilir.” 

KAPSAMLI PSİKOLOJİK DEĞERLENDİRME ŞART

Depresif bozuklukların birlikte ortaya çıkan bağımlılıkla tedavisinin zor olabileceğini dile getiren Coşkunol, düşük motivasyon, düşük öz değer ve düz duygusal etki gibi depresif belirtilerin, madde etkileri veya geri çekilmenin etkilerini taklit edebileceğini söylüyor. Tedavi ekibinin depresyon ve madde bağımlılığının etkilerini ayırt edebilmesi için danışanın kapsamlı bir psikiyatrik değerlendirmeden geçmesi gerektiğini dile getiren Coşkunol, “Majör depresif bozukluk, en ciddi ve zayıflatıcı akıl hastalığı türlerinden biri olmasına rağmen, tedavi stratejilerinin doğru kombinasyonu ile çok başarılı olarak tedavi edilebilir. Nitelikli ruh sağlığı uzmanlarının yardımıyla depresif bireyler tedavi edilebilir ve aileleri geleceğe dair umutlarını tazeleyebilir.” diyor. Depresyon için en yaygın reçete edilen ilaçların SSRI ve SNRI kategorisindeki ilaçlar olduğunun altını çizen Coşkunol şunları söylüyor: “Bu ilaçlar, ruh halini etkileyen bir nörotransmiter olan serotonin seviyesini yükselterek kimyasal dengesizlikleri düzeltir. SSRI'lar, eski antidepresan ilaçlara kıyasla nispeten hafif yan etkilere sahip olduklarından artık depresyon için ilk ilaç tedavisi olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda kişinin madde isteğini de engellemeye yönelik bir dizi ilaç kullanımı tedaviye eklenebilir.”

PSİKOTERAPİ OLARAK UYGULANAN YÖNTEMLER…

Prof. Dr. Hakan Coşkunol, psikoterapi olarak uygulanan yöntemlerle ilgili ise şu bilgileri aktarıyor:

Bilişsel Davranışçı Tedaviler (BDT): BDT, depresyon gibi duygu durum bozukluğu olan insanları etkileyen işlevsiz düşünceleri ve eylemleri ele alır. BDT, depresyonun köklerine inmek yerine, “Ben değersizim.”, “Asla daha iyi hissetmeyeceğim.” veya “Hayatım çok kötü, içki içebilirim.” gibi kendi kendini engelleyen fikirleri ve tekrar eden kendi kendine konuşmayı belirlemeye ve dönüştürmeye odaklanır. Bu tür olumsuz düşünceler daha olumlu mesajlarla değiştirilebilirken, uyumsuz başa çıkma becerileri hayatın stres faktörlerine ve tetikleyicilerine daha etkili yaklaşımlarla değiştirilebilir.

Motivasyonel Görüşmeler (MG): Rehabilitasyon ve iyileşmeye yönelik daha eski, çatışmacı yaklaşımların aksine MG, terapistle aktif bir iş birliği yoluyla danışanı iyileşme sürecine dahil ederek olumlu ve cesaret verici bir bakış açısı benimser. Bir terapötik (tedavi edici) strateji olarak MG, içsel motivasyon kaynaklarını bulmakta ve sürdürmekte güçlük çeken depresyonlu bireyler için oldukça etkili olabilir.

Aile terapileri: Aile sistemleri terapisi, danışanın ev birimini bir bütün olarak değerlendirir ve depresyon ve bağımlılık hastalıklarını bireysel bozukluklardan çok aile sorunları olarak ele alır. Aileler için tedavi hedefleri; sevdiklerinizi depresyon ve bağımlılık konusunda eğitmek, aile üyeleri arasındaki iletişimi geliştirmek ve gerçekçi sınırlar belirlemeyi içerir.

PROF. DR. HAKAN COŞKUNOL KİMDİR?

Prof. Dr. Hakan Coşkunol, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdikten sonra uzmanlık eğitimini aynı üniversitenin Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında tamamladı. 2008’de kurulan Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsünün Kurucu Başkanı olarak çalıştı. Ege Üniversitesi Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Merkezini kurdu. Prof. Dr. Coşkunol, Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı Merkezinde araştırma ve lisansüstü eğitim çalışmalarını sürdürüyor. Madde bağımlılığı alanında bakanlık düzeyinde birçok bilim komisyonunda görev yapıyor. Türkiye’de madde kullanımının önlenmesi ve tedavisi konusunda birçok uluslararası kurumla iş birliği içinde çalışan Prof. Dr. Coşkunol, çalışmalarını Ege Üniversitesi AMATEM biriminde sürdürüyor. Coşkunol, evli ve iki çocuk babasıdır.

Sağlıklı Yaşam

Pedallar Sağlıklı Yaşam İçin Çevrildi

1061Haziran2022
Bağımlılık

Yeşilay’dan “Bağımsız Gençlik” Manifestosu

1061Haziran2022
Bağımlılık

YEDAM Sempozyumu'ndan Bağımlılıklara Bilimsel Bakış

1061Haziran2022
Bağımlılık

Sağlıksız Aile Tutumları Bağımlılık İçin Risk Faktörü

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Profilleri Nasıl Şekilleniyor?

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Ebeveyn Çocuğun Tüm Yaşamını Etkiliyor

1060Mayıs2022
Bağımlılık

“Hayır” Diyebilen Bir Çocuk Yetiştirmek

1060Mayıs2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ailenin Dijitalleşme ile İmtihanı

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlılık Aileden Etkilenen ve Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır

1060Mayıs2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik sigara nikotin pandemisini gelecek nesillere taşıyor

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Tütünle Mücadelenin Bir Ayağı da E-Sigara ile Mücadele Olmalı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Dünya Elektronik Sigara ile Nasıl Mücadele Ediyor?

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara En Az Sigara Kadar Zararlı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Vazgeçilen her sigara sağlıklı bir hayatın kapısını aralar”

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Çocuklarımızı sigaradan nasıl koruruz?

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Sigara stresi azaltmaz, sigarasızlık stres oluşturur

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Şimdi tam zamanı!

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

“Bırakabilirsin” mobil uygulamasıyla sigaradan kurtulun!

1057Şubat2022
Teknoloji Bağımlılığı

Fizikselden Sanala Yeni Bir Şiddet Türü: Siber Zorbalık

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ergenler Sosyal Medya Bağımlılığında Risk Grubunda

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Geleneksel Değerler Çocukları Koruyor

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyada Dayatılan Güzellik Büyük Bir Yanılgı

1056Ocak2022
Kumar Bağımlılığı

Çocuklarınız İçin Ulaşılabilir Ebeveynler Olun

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Pandemi Sonrasında Toplumları Bekleyen Tehlike: Çevrim İçi Kumar Bağımlılığı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Aileler Tedavi Sürecine Aktif Olarak Dahil Olmalı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

“Gençliğin En Büyük Sorunu Büyüyememek”

1053Ekim2021
Yaşam

İyi Arkadaş Çevresi Bağımlılıklardan Uzak Tutar

1053Ekim2021
Yaşam

Davranışsal Bağımlılıklar En Çok Genç ve Ergenleri Etkiliyor

1053Ekim2021
Madde Bağımlılığı

Çocuğum Madde Kullanıyor mu?

1053Ekim2021
Yaşam

Gençlerin Gözünden Bağımlılıklar

1053Ekim2021
Yaşam

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması, Edebiyat ve Sanatla Farkındalık Oluşturuyor

1053Ekim2021
Sağlıklı Yaşam

Antikten Moderne 28 Asırlık Yolculuk

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin En Başarılı Olimpiyat Tecrübesi TOKYO 2020’nin Ardından

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Yaşam Becerileri Bireyi ve Toplumu Korur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Stresle Mücadelede Yaşam Becerileri Faktörü

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Aileyle Sağlıklı İletişim Sağlıklı Kararları Doğurur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

“Hobiler Bizi Ruhsal Olarak Geliştirir”

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Hangi Yaşta Hangi Sporu Yapmalı?

1051Ağustos2021
Yaşam

“Sanat ve Kitap Bağımlısıyım”

1051Ağustos2021
Teknoloji Bağımlılığı

YEDAM'dan İnternet Bağımlılığına Özgün Çözümler

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Sarmalında Oyun Oynama Bozukluğu

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ebeveynler Doğru Rol Model Olmalı”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Oynama Bozukluğunun Tedavisinde Yasaklar Çözüm Değil

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ulusal Kampanyalar Farkındalık Oluşturuyor”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Sizi Değil, Siz Onu Kontrol Edin!

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı Hasta Ediyor

1050Temmuz2021
Sağlıklı Yaşam

Artan Obezite, TBMM’nin de Gündeminde

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin Obeziteyle Mücadelesi

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Obezite, 21’inci Yüzyılın En Önemli Sağlık Sorunudur

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Kalmak Virüsten Korudu, Obeziteyi Artırdı

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Pandemi Döneminde Yeme Bozuklukları Arttı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Besin Örüntüsü Dengeli Olmalı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Hareketsiz Kalmayın!

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Ağır Yaşamların Yükü Hafifliyor Mu?

1049Haziran2021
Yaşam

Gidene Üzülmek Yerine Var Olanı Güçlendirmeliyiz

1049Haziran2021
Yaşam

“Babalar Dua Gibidir; Artık Görünmez Olsa Da Dokunur Evladına...”

1049Haziran2021
Bağımlılık

“Sanat ve Spor, Bağımlılıkla Mücadelenin Panzehirleridir”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Gençlerde Davranışsal Bağımlılıklar Artıyor

1048Mayıs2021
Bağımlılık

“Aile Bağları Ne Kadar Sağlamsa, Bağımlılık Riski O Kadar Azalır”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

"Özgürlük ve Sorumluluk Birbirini Tamamlar"

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Anne-Babalar Dikkat! Uzun Süreli Ekran Maruziyeti Nelere Yol Açıyor?

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Yeşilay Gençlerin, Gençler Yeşilay’ın Yanında!

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Geleceğin Olimpiyat Şampiyonları TOHM’da Yetişiyor

1048Mayıs2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlı Kişi, İnterneti Bir Kaçış Yöntemi Olarak Kullanıyor”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Anne Babaya Güvenli Bağlanma Bağımlılıktan Korur

1047Nisan2021
Bağımlılık

“Öz Saygısı Düşük Bireylerde Bağımlılık Riski Daha Fazladır”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Pandemi Sürecinde Kaygı Bozukluğu Arttı

1047Nisan2021
Bağımlılık

Sosyal Kaygı İnternet Bağımlılığını Tetikliyor

1047Nisan2021
Yaşam

Buz Hokeyi Sayesinde “Tek Yürek” Oldular: Bağımlılıktan Kurtuldular

1047Nisan2021
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Çağın Hastalığı: Yeni Nesil Bağımlılıklar

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Yasa Dışı Kumar ve Bahisle Hukuksal Mücadele

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Sevgi ve İlgi Bağımlılıklardan Korur

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlılık Tüm Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır”

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijitalleşme Aile İçi İlişkilerin Kalitesini Düşürüyor”

1046Mart2021
Yaşam

“Pandemiden Ders Çıkararak Geleceğimizi Kurtarabiliriz”

1046Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Kampanyalar Sigara Endüstrisinin Gerçek Yüzünü Gösteriyor”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Tütün Fiyatları ve Vergiler Düşürülmemelidir"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara Kullanmak, Marka Değiştirerek Sigara Kullanımına Devam Etmek Gibidir”

1045Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Sigarayı Bırakmak Kanser Riskini Azaltır”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Pandemide Sigara İçme Oranları Düştü

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Çocuğunuzun ‘Hayır’ Deme Becerisini Geliştirin"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığına Karşı YEDAM Desteği

1045Şubat2021
Madde Bağımlılığı

Madde Bağımlılığı COVID-19'u Tetikliyor

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Bağımlılık Tedavisi Ertelenmemeli, Güçlendirilmeli"

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

“Madde Bağımlılığının Gerçek Tedavisi Rehabilitasyondur”

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Zehir Tacirlerinin Pandemi Fırsatçılığı

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Her İki Madde Bağımlısından Biri Depresyonda

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Online Terapi, Kişileri Madde Kullanımından Uzak Tuttu"

1044Ocak2021
Sağlıklı Yaşam

“Gençlik İnsan Hayatının En Zor Dönemidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Doğru Rol Model Olmak Önemli

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

“Spor ve Sanat Tedavi Edicidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Mutluluk Ailede Başlar

1043Mutluluk Ailede Başlar2020
Sağlıklı Yaşam

“Depresyon, Gündelik Bir Keyifsizlik Hali Değildir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Beslenme Anlayışı Ailede Şekilleniyor

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Organik Beslenmeye Mucizevi Bir Anlam Yüklenilmemeli”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Bir Tür Yeme Bozukluğu: Ortoreksiya Nervoza

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Tarladan Sofraya Uzanan Bir Zincir: Gıda Güvenliği

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Tarımsal Üretimi Tüketici Davranışları Belirleyecek”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Ekolojik Yaşam Arayışları

1042Kasım2020

“Çocuklarımızı Korumakla Yükümlüyüz”

Ekim
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Nelere Yol Açıyor?

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Yetişkinleri de Buluyor

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Ticari Kaygılar Çocukları Korumanın Önüne Geçiyor"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Yasak Koyarak Çocuğunuzu Bağımlılıktan Koruyamazsınız"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığının Karanlık Yüzü

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Davranışsal Bağımlılıklara YEDAM Desteği

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Bütün Aile Toplanalım, Ekranları Unutalım

1041Ekim2020
Eğitim

"Eğitimin Sürekliliği Sağlanmalı"

1040Eylül2020
Yaşam

“Çocuklarınıza Onları Önemsediğinizi Hissettirin”

1040Eylül2020
Eğitim

Bu Sefer Ziller Ebeveynler İçin Mi Çalıyor?

1040Eylül2020
Eğitim

Okul Fobisi Sizi Korkutmasın!

1040Eylül2020
Eğitim

Okula Yeni Başlayanların Pandemiyle İmtihanı

1040Eylül2020
Eğitim

Okullar Sağlık Tedbirleri İle Açılıyor

1040Eylül2020
Eğitim

Yeşilay Eğitim Faaliyetleri Hız Kesmiyor

1040Eylül2020
Alkol Bağımlılığı

Gençlerde Alkol Bağımlılığında Önemli Bir Basamak: Sosyal İçicilik

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Nedir, Nasıl Başlar, Nasıl Tedavi Edilir?

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Nöroloji Alkolün Güvenli Sınırı Yok Diyor!

1039Ağustos2020
Bağımlılık

Pandemi Bağımlılıkları Tetikledi

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapıyor?

1039Ağustos2020
Yaşam

“İyiliğin Kanatlarına Tutunmaya Her Zamankinden Çok İhtiyacımız Var”

1038Temmuz2020
Yaşam

Pandemi Günlerinde Dayanışmanın Çarpan Etkisi: Vefa Sosyal Destek Grubu

1038Temmuz2020
Yaşam

Türkiye’de Afet Yönetimi ve Gönüllülük

1038Temmuz2020
Yaşam

"İnsan"ın En Zor Anında 152 Yıldır Hep O Var: Türk Kızılay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bağımlılığa Karşı "Gönüllü" Mücadelenin Adı; Yeşilay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bir Ömür Boyu Yeşilaylı Olanlar…

1038Temmuz2020
Yaşam

Gönüllü Olmak Hem Sizi Hem De Dünyayı Değiştirir

1038Temmuz2020
Yaşam

Vakıf ve Gönüllülük Üzerine

1038Temmuz2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Teknoloji Kullanımı Stresi Artırıyor"

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Günlerinde "Teknoloji" Dost Mu, Düşman Mı?

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Koronavirüs Dijital Bağımlığı Tetikledi

1037Haziran2020
Yaşam

"Evden Çalışma Modeli B Planı Olarak Elimizde"

1037Haziran2020
Yaşam

10 Soruda Koronavirüs Sonrası Küresel Sistem

1037Haziran2020
Alkol Bağımlılığı

"Şişenini Dibi"nden Görünenler

1032Ocak2020
Alkol Bağımlılığı

İpler Senin Elinde Alkole Hayır De!

1032Ocak2020
Tütün Bağımlılığı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Sigarayı Bugün Bıraksanız Yarın Covid-19 Riskiniz Azalır"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Diyetisyen Derya Zünbülcan: "Esas Risk, Yanlış Beslenme"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

"Koronafobi" Virüsten Daha Hızlı Yayılıyor

1036Mayıs2020
Eğitim

Hayat da Eğitim de Eve Sığar

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Korona Günlerinde Ev Hayatı

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Yaşam İçin Sporla “Evde Kal”

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Dezenfeksiyon Aracı: Güneş

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

El Hijyeni Virüsten Korur

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Evde Düzen İçin İpuçları

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Bahane Yok! Oyun Vakti

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Asıl Soru Şu; Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Koruruz?

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

"Dengeli Beslenme Sizi Mutlu Eder"

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Daha İyi Bir Yaşam İçin Sadeleşin

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Yaşamda Sürdürülebilirlik Önemli

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Aşılama Yalnızca Kişiyi Değil Toplumu da Koruyor

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Bitkilerin İyileştirme Gücü Hakkında Her Şey

1035Nisan2020
Teknoloji Bağımlılığı

Gençlikve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: "E-sporun en büyük riski, dijital bağımlılıktır"

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

DSÖ’nün Gündeminde E-spor ve Oyun Bağımlılığı Var

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

E-Spor Obeziteye Neden Oluyor

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Oyun Nasıl E-spor Oldu?

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Prof. Dr. Tolga Arıcak: E-Spor Bağımlılık Riskini Artıracak

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk: Dijital oyunların e-spor olarak anılmasına itirazımız var

1031Aralık2019
Tütün Bağımlılığı

Amaçları Daha Fazla İnsanı Bağımlı Yapmak

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara ile Yasal Mücadele

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Can Almaya Devam Ediyor Can Almaya Devam Ediyor

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara da Sigara Kadar Zararlı

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Doç. Dr. Toker Ergüder: Elektronik Sigara, En Az Sigara Kadar Bağımlılık Yapıyor

1030Kasım2019