Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
1051
Sağlıklı Yaşam

“Hobiler Bizi Ruhsal Olarak Geliştirir”

Göksan GÖKTAŞ

Hobiler, spor ve kültür sanat aktiviteleri günlük yaşam becerimize neler katar? Yaşamımıza ne tür kolaylıklar ve pratiklikler kazandırır? Psikolojik Danışman Derya Eryiğit hobilerin düşünme becerisi, disiplin ve zaman yönetimi konularındaki katkılarını anlattı.

Günlük rutinimiz içinde ilgilendiğimiz hobiler bize yaşam becerisi anlamında neler katar?
Günlük yaşantımızın büyük bir kısmı hayatta kalabilme kaygısı ile işgal edilmiş gibidir. Pek çok etkinliğimizi ve aktivitemizi aslında hayatta kalabilmemizi sağlayacak unsurları (yeme, içme, barınma, güvenlik gibi) kazanmak amacı ile gerçekleştiririz. Tabii hayatta kalma mücadelesi aslında beraberinde kaygıyı da getirmekte ve biz hayatta kalma adına ortaya çıkan ve ironik bir şekilde aslında hayatta kalışımızı olumsuz etkileyecek bu durum ile baş etme durumunda kalabilmekteyiz. Hayatımıza bize iyi gelen, hayatta kalma kaygısından bağımsız olarak hayatımıza dahil olmuş bir etkinlik bizi kaygıdan uzaklaştırma potansiyeline sahip olacaktır. Kaygıdan uzaklaşmış bir şekilde gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik esnasında farkında olmadan bizi hayatta tutabilecek pek çok becerinin de pratiğini yapabilmekteyiz. Bu bana oyuna dair bir kuramı hatırlatıyor. Bu kuram oyunu açıklarken onun aslında yaşamın bir simülasyonu olduğunu savunmaktadır. Yani birey oyun oynarken aslında gerçek yaşamda karşılaşacağı durumlara kendisini hazırlamaktadır. İlgilendiğimiz hobiler bizlerin ruhsal iyi oluşunu desteklemekte, günlük hayatta ihtiyacımız olan becerileri gizli bir şekilde tekrar ederek bizleri hayata hazırlama gücüne sahip olabilmektedir. Bu nedenle hobiler yaşam becerilerinin kazanılmasında önemli bir yere sahiptir.

Çocukluk ve gençlik yıllarında herhangi bir hobi, bir sanat dalı ya da sporla uğraşanların, uğraşmayanlara göre psikolojik olarak avantajları nelerdir?
Yakın bir arkadaşım dört yaşından itibaren profesyonel olarak buz pateni yapıyor. Ona baktığımda üç boyutlu düşünme becerisine, bedensel disiplinine, zaman yönetimi becerilerine hayranlık duyuyorum. Küçük yaştan itibaren spor yapması sebebi ile bedeni hastalıklara ve yorgunluğa karşı oldukça dayanıklı. Bu becerilerin oluşmasında tek etken spor mudur kesin bir şey diyemem ama bildiğim şey şu ki, spor ya da başka bir hobi ile uğraşmak yalnızca yaratıcılığı geliştirmiyor çocuklarda bir disiplin kazanımını da sağlıyor. Mesela bir müsabakada dereceye giremeyen sporcunun, “Burada bunları iyi yapamadım buradan puan kırdılar o zaman şunu daha iyi yapmalıyım bu becerilerimi geliştirmeliyim, yani aslında kendimi geliştirmeye devam etmeliyim.” algısına sahip olduğunu görürüz.  Keza benzer şekilde sanatla uğraşan çocuklarda da başarıya ulaşmak için çalışmak ve disipline duyulan ihtiyaç farkındalığı daha yüksek olabilmektedir.

Beyin, karşılaştığı uyaranları her daim değerIendiren ve farklı alanlara depolayan bir organdır. Gelen her bir uyaran ile beyin daha önce var olan uyaranları yeniden şekillendirir ve organize eder. Ne kadar farklı uyaran gelirse o kadar sıklıkla bilgileri kullanıma uygun şekilde düzenleyecektir. Sanat ve spor ise bu düzenlemeye bir disiplin getirmesi ile gelen bu farklı uyaranların daha düzenli ve aktif olarak kullanılabilir şekilde düzenlenmesini sağlar. Bu nedenle, çok boyutlu düşünebilme becerisi, problem çözme becerisi, bedensel ve zihinsel disiplin gibi çocukluk döneminde kazanılması beklenen becerilerin kazanılmasında spor ve sanatın oldukça büyük bir yeri vardır.

Yaşamın hangi alanında karşılaşacağımız zorluklar için hangi uğraşıları önerirsiniz? Neden?
Sanırım bedene dair etkinliklerle başlayacağım. Bir spor dalı olabilir, yürüyüş yapmak, dans etmek aklınıza gelebilecek her türlü fiziksel aktivitenin bedenin güçlenmesi ve içsel dengeye kavuşması için kullanılması olarak söze başlayabilirim. Bir diğer unsur ise ruhsal iyi oluşumuza iyi gelen etkinlikler yapmak. Ben burada şu veya bu diyerek direkt söylemektense aslında kişinin kendi iç sesini dinlemesi ve önce kendini keşfetmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Benim için yemek yapmak bana iyi gelen ve beni yatıştıran bir aktivite çünkü pek çok duyu organımı bir şeyi oluşturmak için kullanıyorum. Fakat başka biri için bu ev işi ya da işi çağrıştıracağı için benzer etkiyi sağlamayabilir. Bu konuda benim söyleyeceğim şey yapmadığınız ama hep merak ettiğiniz neler var? Bunları keşfetmek ister misiniz? Neleri yaparken zaman su gibi akıp gidiyor? Bu etkinlikleri belirlemek ve kendinize öz şefkat olarak bu etkinlilere hayatınızda yer vermek zorluklar karşısında daha güçlü olmanızı sağlayacaktır. Pandemi sürecinde herkes evde kalmak durumunda kaldı ve sürekli evde neler yapabiliriz şeklinde pek çok video, sosyal medya yayını ya da televizyon programı yapıldı.

Bu yayınlarda gözlemlediğim şey hepsinin bir yerden sonra aynı döngüye girdikleri oldu. Yani kişinin kendisine iyi geleni keşfetmesinden ziyade kişiye bir liste şeklinde verilmiş aktivitelerdi. Fakat hepimiz aynı sosyal çevrede değiliz, evlerimizin kalabalıklığı, büyüklüğü ya da imkânlarımız aynı değil. Evinde üç kardeşi ile interneti paylaşan bir çocuğa internetten online dil öğren tavsiyesi ne kadar anlamlı olabilir ki. Bu nedenle ben kişinin kendi özüne dönmesi ve kendisine iyi gelen şeyi keşfetmesi ve bu keşiften asla vazgeçmemesi söyleminin savunucusuyum. Yani bir şeyi bulduktan sonra sadece onu yapmak değil, daha neleri yapabilir olduğumuza dair keşifte olmak belki de zorluklar karşısında bizi güçlendiren en önemli silah olacaktır.

Sanatın, sanatla ilgilenmenin ya da uğraşmanın hem ruh sağlımız açısından hem de bize hayatta kolaylıklar sağlaması açısından önemi nedir?
Sanat yaratıcılığın eş anlamlısı gibi benim için. Her bir sanatçı benim gözümde bir mucit gibi adeta. Bir sanat eserine baktığım zaman “Bunu nasıl düşünmüş nasıl böyle ifade edebilmiş…” şaşkınlığı ile baş başa kalıyorum.  Bu nedenle sanat bambaşka bir yerde duruyor benim için. Bütün bunların yanında sanat aslında bizim kendi iç dünyamızla baş başa kaldığımız ve kelimelere dökemediğimiz ama ifade etme ihtiyacı ile yanıp tutuştuğumuz tarafımızı ifade ettiğimiz iletişim kanalımız. Sanat aslında yalnızca bulunduğumuz ortamı güzelleştirmek amaçlı değil aynı zamanda kendimizi ifade etmek ve farklı düşünebilme becerimiz geliştirmek bağlamında da önemlidir. Ben sanatın sorunlar karşısında farklı çözümler üretebilmede de oldukça etkili olduğunu düşünüyorum. Ben bunu biraz da olaylara çok kapsamlı bakabilme becerisi olarak tanımlıyorum. Farklı perspektifleri görmek farklı yönlerini görmek gibi biraz da. Bu becerinin kazanılması çözüme ulaştırmayacak bir yolda ısrarcı olmayı değil, farklı yolları da görebilme becerisini beraberinde getiriyor. Bu nedenle kısa bir şekilde söyleyecek olursam, kendini ifade etme ve farklı çözüm önerileri üretebilme becerileri kazandırması ile sanat, ruhsal iyi oluşa ulaşmak anlamında etkili bir yöntemdir diyebilirim.

Çocuklarda ve gençlerde öz güven, dikkat eksikliği, öğrenme sorunları ve benzeri eksikliklerde hangi uğraşlar fayda sağlar?
Bu soruda ilk aklıma gelen cevap spor oldu. Tabii ki daha pek çok etkinlik buna dahil edilebilir fakat ben sporu özellikle bu konuda her daim özel bir yere koymaya meyilli oldum. Spor yapmak, sanırım bedensel ve ruhsal olumlu etkilerinin yanı sıra, odaklanma, problem çözme becerileri kazanma, üç boyutlu düşünebilme, bedenini tanıma ve disiplin kazanma gibi pek çok olumlu beceriyi bir arada barındırıyor oluşu ile benim nezdimde diğer etkinliklere kıyasla birkaç puan fazla alıyor. Bireyin tek başına bir şeyleri gerçekleştirebiliyor oluşu, birey ve takım olarak var olabildiğini görmesi, stratejik düşünerek plan yapması, kazanmaya dair hızlı ve yerinde kararlar alabilmesi ve hareketlerinin sonuçlarını tahmin edebilmesi ile spor bahsi geçen konularda oldukça olumlu sonuçlar verecek bir özelliğe sahip. Bunu daha da genelleyecek olursak fiziksel aktivite diyebiliriz. Daha genel bir şemsiyeden baktığımızda, çocuğun yapabilirliğini destekleyen ve ona yapabilir olduğu alanları gösteren ve onu belirli bir kalıba oturtmadan güçlü yönlerini kullanarak daha güçlü hale getirecek her türlü etkinlik diyebiliriz. Çocuğun kelimelerle arası iyiyse fakat bedensel aktivitelerde akranlarına kıyasla biraz daha zayıfsa bir doğa yürüyüşünde karşılaştıklarını bir şiir ile anlatmasını istemek ona “Bedensel olarak seni güçlendirmek zorundayız.” mesajından ziyade “Sevdiğin etkinliğin yanında biraz da bunu yapalım ne dersin? “demek gibi olacaktır. İki mesajı birbirinden ayıran en önemli nokta ise, ilkinde “yapamazlık” vurgulanırken ikincisinde “yapabilirlik” vurgulanmaktadır.

Orta yaş ve üzeri insanlara günlük hayat rutinlerini kırmak için hangi uğraşları önerirsiniz? Sebepleriyle anlatır mısınız?
Bunu yanıtlamak biraz zor sanırım. Belirli bir yaştan sonra insanlara değişiklik fikri biraz farklı gelebiliyor. Özellikle bedensel gücün düşmesi, yaşama dair kaygıların artması ile kişiler çoğunlukla yeni uğraşları hayata geçirme konusunda daha az istekli ve daha çok bahaneli olabiliyorlar. Fakat geri çekilip baktığımızda telefonda anlamsız pek çok uygulamada harcadığımız zamanı toplarsak bir hobi, bir beceri edinmek için yeterince vaktimiz olacağını görebiliriz. Rahatlama ve dinlenme adı altında aslında hiç dinlenemediğimiz etkinlikler yerine hep yapmak istediğimiz ama fırsat ya da imkân bulamadığımız etkinlikleri belirlemek bunun ilk adımı olabilir. Kendimize çocukluktan bu yana yapmak istediğim neler var sorusunu sormak bile yeni alışkanlıkların kazanılmasına zemin hazırlayacaktır. Günümüzde pek çok ücretsiz ya da cüzi miktarda bir ücret karşılığında beceri kazanılabilecek kurslar ve eğitimler yakın semtimizde ya da çevrimiçi ortamlarda sağlanabiliyor. Bunu rutin haline getirmek ise en önemli etkenin vazgeçmeme konusundaki ısrarımız olacağını söylemek mümkündür. Özellikle belirli bir yaştan sonra değişim ürkütücü gelebilir. Fakat bu durumlarda da değişimin aslında hep hayatımızda olduğunu hatırlamak rahatlatıcı olabilir. Her gün aynı yemeği yemiyoruz, aynı kıyafeti giymiyoruz. Bir günümüzü diğerinden ayıran farklılıklar her daim mevcut. Bunun farkındalığı ile değişikliği görmek ve kabul etmek daha kolay olacaktır.

Zamanı doğru kullanmayı öğrenmek açısından hobilerin faydası nedir?
Hobiler, belirli bir emek ve zaman harcadığımız etkinlikler olarak hayatımızda yer alırlar. Her ne kadar hobiler eğlence ile ilişkilendirilmiş olsa da bir hobiyi gerçekleştirmek için ona emek ve zaman harcamanız gerektiği göz ardı edilemez. Yani siz eğer bir hobi edinmek istiyorsanız bunun için rutininiz içinde buna bir zaman ayırmanız, bu ayıracağınız zaman esnasında yalnızca bu etkinliğe odaklanabilmek için diğer işlerinizi düzenli ve zamanında yapmanız gerekecektir. Bu bağlamda baktığımızda hayatımıza katacağımız bir hobi yalnızca bize iyi gelen bir etkinliğin hayatımıza dahil oluşu değil, aynı zamanda günlük hayatımızda daha düzenli ve hedef odaklı olmamızı sağlayacaktır. Yemeğini bitirmeden tatlı yiyemeyecek olan bir çocuk misali hobimize vakit ayırmak için günlük hayatımızdaki diğer etkinliklere ayıracağımız zamanı organize etmemiz gerekecektir. Bu bağlamda bir hobi edinmek zaman yönetimi becerilerinin gelişmesinde oldukça etkilidir. Bunun yanında hobi ile zihnimizin çok farklı bir bölgesini çalıştırıyor olacağımız için detayları düşünme ve planlama becerilerimizin de hobilerimiz aracılığı ile gelişebileceğini düşünebiliriz. Bu kazanım, eskiye göre çok kısa gelecek bir zaman aralığına birden çok etkinlik ve aktiviteyi sağdırabilecek beceriyi kazanmamızı da sağlayacaktır.

Spor, fiziksel faydası açısından da ayrı bir yerde duruyor… Peki zihinsel olarak sağladığı fayda nedir?
Spor yapan birey bedensel olarak bir disiplin kazandığı gibi zihinsel olarak da stratejik düşünme becerileri, kaygı ve stresle baş etme, becerilerinde daha iyi olabileceği yönlerini keşfetme gibi pek çok özelliği de kazanacaktır. Özellikle spor dallarında müsabakalara katılmak başarılı olmak için motive olmayı, beden ve zihnin birlikte çalışması ile üç boyutlu düşünme becerilerini ve kendi bedensel limitlerini, yapabildiklerini ve yapamadıklarını öğrenmeyi beraberinde getirmektedir. Bedeni tanımak, bedeninin becerilerini ve sınırlılıklarını keşfetmek ona nazik olmayı da beraberinde getirir. Spor ile birlikte birey, bedeninin ona sunduğu hizmetleri fark edecek ve bu sayede bedenine daha iyi davranacak alışkanlıklar geliştirecektir. Ayrıca fiziksel hareketin beyinde seratonin artışı ile ruhsal iyi oluşu desteklediği bilinen bilimsel bir gerçekliktir. Stresle ve kaygı ile baş etme becerilerinin sporcularda daha baskın olmasının bir nedeninin de beden ve zihin arasındaki uyumun kazanılması ile ilgili olduğunu söylemek mümkündür.

PSİKOLOJİK DANIŞMAN DERYA ERYİĞİT KİMDİR?

Derya ERYİĞİT, lisans eğitimini Selçuk üniversitesi Sınıf Öğretmenliği bölümünde 2008 yılında, yüksek lisans eğitimini ise 2012 yılında Cleveland State University Counselor Education bölümünde tamamlamıştır. 2013 yılından bu yana Marmara Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık anabilim dalında Araştırma Görevlisi olarak çalışmaktadır. Yine Marmara Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalında “Genel Sanrısal İnanışların Oluşmasında Ailenin Etkisi” başlıklı tezi ile doktora eğitimini tamamlamıştır. 2015 tarihinde doktora tez çalışması için bir dönem University of Muenster’de ziyaretçi araştırmacı olarak bulunan Eryiğit, pek çok ulusal ve uluslararası projede araştırmacı olarak çalışmıştır.

Sağlıklı Yaşam

Pedallar Sağlıklı Yaşam İçin Çevrildi

1061Haziran2022
Bağımlılık

Yeşilay’dan “Bağımsız Gençlik” Manifestosu

1061Haziran2022
Bağımlılık

YEDAM Sempozyumu'ndan Bağımlılıklara Bilimsel Bakış

1061Haziran2022
Bağımlılık

Sağlıksız Aile Tutumları Bağımlılık İçin Risk Faktörü

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Profilleri Nasıl Şekilleniyor?

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Ebeveyn Çocuğun Tüm Yaşamını Etkiliyor

1060Mayıs2022
Bağımlılık

“Hayır” Diyebilen Bir Çocuk Yetiştirmek

1060Mayıs2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ailenin Dijitalleşme ile İmtihanı

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlılık Aileden Etkilenen ve Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır

1060Mayıs2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik sigara nikotin pandemisini gelecek nesillere taşıyor

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Tütünle Mücadelenin Bir Ayağı da E-Sigara ile Mücadele Olmalı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Dünya Elektronik Sigara ile Nasıl Mücadele Ediyor?

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara En Az Sigara Kadar Zararlı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Vazgeçilen her sigara sağlıklı bir hayatın kapısını aralar”

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Çocuklarımızı sigaradan nasıl koruruz?

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Sigara stresi azaltmaz, sigarasızlık stres oluşturur

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Şimdi tam zamanı!

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

“Bırakabilirsin” mobil uygulamasıyla sigaradan kurtulun!

1057Şubat2022
Teknoloji Bağımlılığı

Fizikselden Sanala Yeni Bir Şiddet Türü: Siber Zorbalık

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ergenler Sosyal Medya Bağımlılığında Risk Grubunda

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Geleneksel Değerler Çocukları Koruyor

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyada Dayatılan Güzellik Büyük Bir Yanılgı

1056Ocak2022
Kumar Bağımlılığı

Çocuklarınız İçin Ulaşılabilir Ebeveynler Olun

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Pandemi Sonrasında Toplumları Bekleyen Tehlike: Çevrim İçi Kumar Bağımlılığı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Aileler Tedavi Sürecine Aktif Olarak Dahil Olmalı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

“Gençliğin En Büyük Sorunu Büyüyememek”

1053Ekim2021
Yaşam

İyi Arkadaş Çevresi Bağımlılıklardan Uzak Tutar

1053Ekim2021
Yaşam

Davranışsal Bağımlılıklar En Çok Genç ve Ergenleri Etkiliyor

1053Ekim2021
Madde Bağımlılığı

Çocuğum Madde Kullanıyor mu?

1053Ekim2021
Yaşam

Gençlerin Gözünden Bağımlılıklar

1053Ekim2021
Yaşam

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması, Edebiyat ve Sanatla Farkındalık Oluşturuyor

1053Ekim2021
Sağlıklı Yaşam

Antikten Moderne 28 Asırlık Yolculuk

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin En Başarılı Olimpiyat Tecrübesi TOKYO 2020’nin Ardından

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Yaşam Becerileri Bireyi ve Toplumu Korur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Stresle Mücadelede Yaşam Becerileri Faktörü

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Aileyle Sağlıklı İletişim Sağlıklı Kararları Doğurur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

“Hobiler Bizi Ruhsal Olarak Geliştirir”

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Hangi Yaşta Hangi Sporu Yapmalı?

1051Ağustos2021
Yaşam

“Sanat ve Kitap Bağımlısıyım”

1051Ağustos2021
Teknoloji Bağımlılığı

YEDAM'dan İnternet Bağımlılığına Özgün Çözümler

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Sarmalında Oyun Oynama Bozukluğu

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ebeveynler Doğru Rol Model Olmalı”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Oynama Bozukluğunun Tedavisinde Yasaklar Çözüm Değil

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ulusal Kampanyalar Farkındalık Oluşturuyor”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Sizi Değil, Siz Onu Kontrol Edin!

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı Hasta Ediyor

1050Temmuz2021
Sağlıklı Yaşam

Artan Obezite, TBMM’nin de Gündeminde

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin Obeziteyle Mücadelesi

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Obezite, 21’inci Yüzyılın En Önemli Sağlık Sorunudur

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Kalmak Virüsten Korudu, Obeziteyi Artırdı

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Pandemi Döneminde Yeme Bozuklukları Arttı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Besin Örüntüsü Dengeli Olmalı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Hareketsiz Kalmayın!

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Ağır Yaşamların Yükü Hafifliyor Mu?

1049Haziran2021
Yaşam

Gidene Üzülmek Yerine Var Olanı Güçlendirmeliyiz

1049Haziran2021
Yaşam

“Babalar Dua Gibidir; Artık Görünmez Olsa Da Dokunur Evladına...”

1049Haziran2021
Bağımlılık

“Sanat ve Spor, Bağımlılıkla Mücadelenin Panzehirleridir”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Gençlerde Davranışsal Bağımlılıklar Artıyor

1048Mayıs2021
Bağımlılık

“Aile Bağları Ne Kadar Sağlamsa, Bağımlılık Riski O Kadar Azalır”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

"Özgürlük ve Sorumluluk Birbirini Tamamlar"

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Anne-Babalar Dikkat! Uzun Süreli Ekran Maruziyeti Nelere Yol Açıyor?

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Yeşilay Gençlerin, Gençler Yeşilay’ın Yanında!

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Geleceğin Olimpiyat Şampiyonları TOHM’da Yetişiyor

1048Mayıs2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlı Kişi, İnterneti Bir Kaçış Yöntemi Olarak Kullanıyor”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Anne Babaya Güvenli Bağlanma Bağımlılıktan Korur

1047Nisan2021
Bağımlılık

“Öz Saygısı Düşük Bireylerde Bağımlılık Riski Daha Fazladır”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Pandemi Sürecinde Kaygı Bozukluğu Arttı

1047Nisan2021
Bağımlılık

Sosyal Kaygı İnternet Bağımlılığını Tetikliyor

1047Nisan2021
Yaşam

Buz Hokeyi Sayesinde “Tek Yürek” Oldular: Bağımlılıktan Kurtuldular

1047Nisan2021
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Çağın Hastalığı: Yeni Nesil Bağımlılıklar

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Yasa Dışı Kumar ve Bahisle Hukuksal Mücadele

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Sevgi ve İlgi Bağımlılıklardan Korur

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlılık Tüm Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır”

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijitalleşme Aile İçi İlişkilerin Kalitesini Düşürüyor”

1046Mart2021
Yaşam

“Pandemiden Ders Çıkararak Geleceğimizi Kurtarabiliriz”

1046Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Kampanyalar Sigara Endüstrisinin Gerçek Yüzünü Gösteriyor”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Tütün Fiyatları ve Vergiler Düşürülmemelidir"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara Kullanmak, Marka Değiştirerek Sigara Kullanımına Devam Etmek Gibidir”

1045Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Sigarayı Bırakmak Kanser Riskini Azaltır”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Pandemide Sigara İçme Oranları Düştü

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Çocuğunuzun ‘Hayır’ Deme Becerisini Geliştirin"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığına Karşı YEDAM Desteği

1045Şubat2021
Madde Bağımlılığı

Madde Bağımlılığı COVID-19'u Tetikliyor

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Bağımlılık Tedavisi Ertelenmemeli, Güçlendirilmeli"

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

“Madde Bağımlılığının Gerçek Tedavisi Rehabilitasyondur”

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Zehir Tacirlerinin Pandemi Fırsatçılığı

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Her İki Madde Bağımlısından Biri Depresyonda

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Online Terapi, Kişileri Madde Kullanımından Uzak Tuttu"

1044Ocak2021
Sağlıklı Yaşam

“Gençlik İnsan Hayatının En Zor Dönemidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Doğru Rol Model Olmak Önemli

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

“Spor ve Sanat Tedavi Edicidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Mutluluk Ailede Başlar

1043Mutluluk Ailede Başlar2020
Sağlıklı Yaşam

“Depresyon, Gündelik Bir Keyifsizlik Hali Değildir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Beslenme Anlayışı Ailede Şekilleniyor

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Organik Beslenmeye Mucizevi Bir Anlam Yüklenilmemeli”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Bir Tür Yeme Bozukluğu: Ortoreksiya Nervoza

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Tarladan Sofraya Uzanan Bir Zincir: Gıda Güvenliği

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Tarımsal Üretimi Tüketici Davranışları Belirleyecek”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Ekolojik Yaşam Arayışları

1042Kasım2020

“Çocuklarımızı Korumakla Yükümlüyüz”

Ekim
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Nelere Yol Açıyor?

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Yetişkinleri de Buluyor

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Ticari Kaygılar Çocukları Korumanın Önüne Geçiyor"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Yasak Koyarak Çocuğunuzu Bağımlılıktan Koruyamazsınız"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığının Karanlık Yüzü

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Davranışsal Bağımlılıklara YEDAM Desteği

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Bütün Aile Toplanalım, Ekranları Unutalım

1041Ekim2020
Eğitim

"Eğitimin Sürekliliği Sağlanmalı"

1040Eylül2020
Yaşam

“Çocuklarınıza Onları Önemsediğinizi Hissettirin”

1040Eylül2020
Eğitim

Bu Sefer Ziller Ebeveynler İçin Mi Çalıyor?

1040Eylül2020
Eğitim

Okul Fobisi Sizi Korkutmasın!

1040Eylül2020
Eğitim

Okula Yeni Başlayanların Pandemiyle İmtihanı

1040Eylül2020
Eğitim

Okullar Sağlık Tedbirleri İle Açılıyor

1040Eylül2020
Eğitim

Yeşilay Eğitim Faaliyetleri Hız Kesmiyor

1040Eylül2020
Alkol Bağımlılığı

Gençlerde Alkol Bağımlılığında Önemli Bir Basamak: Sosyal İçicilik

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Nedir, Nasıl Başlar, Nasıl Tedavi Edilir?

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Nöroloji Alkolün Güvenli Sınırı Yok Diyor!

1039Ağustos2020
Bağımlılık

Pandemi Bağımlılıkları Tetikledi

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapıyor?

1039Ağustos2020
Yaşam

“İyiliğin Kanatlarına Tutunmaya Her Zamankinden Çok İhtiyacımız Var”

1038Temmuz2020
Yaşam

Pandemi Günlerinde Dayanışmanın Çarpan Etkisi: Vefa Sosyal Destek Grubu

1038Temmuz2020
Yaşam

Türkiye’de Afet Yönetimi ve Gönüllülük

1038Temmuz2020
Yaşam

"İnsan"ın En Zor Anında 152 Yıldır Hep O Var: Türk Kızılay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bağımlılığa Karşı "Gönüllü" Mücadelenin Adı; Yeşilay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bir Ömür Boyu Yeşilaylı Olanlar…

1038Temmuz2020
Yaşam

Gönüllü Olmak Hem Sizi Hem De Dünyayı Değiştirir

1038Temmuz2020
Yaşam

Vakıf ve Gönüllülük Üzerine

1038Temmuz2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Teknoloji Kullanımı Stresi Artırıyor"

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Günlerinde "Teknoloji" Dost Mu, Düşman Mı?

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Koronavirüs Dijital Bağımlığı Tetikledi

1037Haziran2020
Yaşam

"Evden Çalışma Modeli B Planı Olarak Elimizde"

1037Haziran2020
Yaşam

10 Soruda Koronavirüs Sonrası Küresel Sistem

1037Haziran2020
Alkol Bağımlılığı

"Şişenini Dibi"nden Görünenler

1032Ocak2020
Alkol Bağımlılığı

İpler Senin Elinde Alkole Hayır De!

1032Ocak2020
Tütün Bağımlılığı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Sigarayı Bugün Bıraksanız Yarın Covid-19 Riskiniz Azalır"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Diyetisyen Derya Zünbülcan: "Esas Risk, Yanlış Beslenme"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

"Koronafobi" Virüsten Daha Hızlı Yayılıyor

1036Mayıs2020
Eğitim

Hayat da Eğitim de Eve Sığar

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Korona Günlerinde Ev Hayatı

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Yaşam İçin Sporla “Evde Kal”

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Dezenfeksiyon Aracı: Güneş

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

El Hijyeni Virüsten Korur

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Evde Düzen İçin İpuçları

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Bahane Yok! Oyun Vakti

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Asıl Soru Şu; Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Koruruz?

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

"Dengeli Beslenme Sizi Mutlu Eder"

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Daha İyi Bir Yaşam İçin Sadeleşin

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Yaşamda Sürdürülebilirlik Önemli

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Aşılama Yalnızca Kişiyi Değil Toplumu da Koruyor

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Bitkilerin İyileştirme Gücü Hakkında Her Şey

1035Nisan2020
Teknoloji Bağımlılığı

Gençlikve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: "E-sporun en büyük riski, dijital bağımlılıktır"

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

DSÖ’nün Gündeminde E-spor ve Oyun Bağımlılığı Var

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

E-Spor Obeziteye Neden Oluyor

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Oyun Nasıl E-spor Oldu?

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Prof. Dr. Tolga Arıcak: E-Spor Bağımlılık Riskini Artıracak

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk: Dijital oyunların e-spor olarak anılmasına itirazımız var

1031Aralık2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara ile Yasal Mücadele

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Can Almaya Devam Ediyor Can Almaya Devam Ediyor

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara da Sigara Kadar Zararlı

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Doç. Dr. Toker Ergüder: Elektronik Sigara, En Az Sigara Kadar Bağımlılık Yapıyor

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Amaçları Daha Fazla İnsanı Bağımlı Yapmak

1030Kasım2019