Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
1058
Yaşam
Merhamet Ve İyiliğin Gücü: Gönüllülük
Gönüllülük, kısaca kişinin herhangi bir kâr amacı gütmeden, ücret talep etmeden bir kuruluşa veya bir kişiye yardım etmek için yer aldığı faaliyetlere deniyor. Toplumu bir arada tutmak ve sosyal etkileşimi, dayanışmayı arttırmak için oldukça önemli olan gönüllü faaliyetler, mutluluk, iç huzur ve daha birçok güzelliğin kaynağı…
YENİ ARKADAŞLAR EDİNMEK İÇİN FIRSAT SUNUYOR
Birilerine yardım etme duygusuyla yola çıkılan gönüllülük organizasyonlarında kişi, kendisiyle aynı duygu ve düşünceleri paylaşan bir grup insanla tanışıyor ve beraber hareket ediyor. Birlikte yapılan her faaliyet kişinin sosyal etkileşimini arttırırken, onu yalnızlıktan uzaklaştırıyor. Ortak ilgi alanları ve değerlerin paylaşıldığı ve anlamlı ilişkilerin kurulduğu bu sosyal ortamlar kişiye yeni arkadaşlar ve kaliteli geçirilecek vakitler sunuyor. Ortak endişeler, ortak gelecek hedefleri ve hayallerinin kurulduğu bu çalışmalarda kişi, yaşadığı topluma ve birlikte hareket ettiği gruba karşı bir aidiyet duygusu beslerken, başkalarına yardımda bulunma hissi daha da gelişiyor. Ayrıca kişinin ailesiyle ya da kendi sosyal çevresiyle yaptığı bir gönüllülük çalışması, onlarla olan ilişkilerinin daha da güçlenmesini sağlıyor.
DÜNYAYI TANIMAYA YARDIMCI OLUYOR
Gönüllülerden oluşan bir ekiple ortak birçok faaliyette bulunmak kişinin zihin dünyasında bambaşka kapılar açıyor. Kişi daha önce hiç tanışma fırsatı bulmadığı ve gelecekte de bu fırsatı yakalayamayacağı birçok farklı insanla ve kültürle tanışırken, kendinden başka dünyaların da var olduğunun farkına varıyor. Toplumun birçok kesimiyle yakın ilişkiler kuruyor, onların sorunlarını dinliyor ve onlarla uzun muhabbetlerde bulunabiliyor. Bu sosyal etkileşim en başta kişinin empati duygunu geliştiriyor ve farkındalığını arttırıyor. Farklı kültürleri tanımak, değişik yaşam biçimlerini görmek kişinin dünya görüşünü genişletiyor ve sosyal çevresini artırıyor. Kısaca gönüllülük faaliyetlerinin insana yeni dünyaları keşfetmesi için güzel bir fırsat olduğunu söyleyebiliriz.
KİŞİSEL GELİŞİME KATKIDA BULUNUYOR
Yeni kişiler tanıma, yeni kültürlerle tanışma ve yeni bilgiler edinme imkânı sunan gönüllülük organizasyonlarının kişinin iletişim ya da zihinsel yetenek ve sosyal becerilerinin gelişmesine katkıda bulunduğu rahatlıkla söylenebilir. Kişinin kişisel gelişimine fayda sağlayan bu organizasyonların en temel yararlarından biri de kişiye özgüven aşılaması. İyilik faaliyetlerinde bulundukça, sosyal becerilerinin geliştiğini fark ettikçe, kendini başarılı hissettikçe ve etraftan pozitif geri dönüşler aldıkça kişi kendini iyi hisseder ve tüm bunlar sonucunda özgüveni daha da gelişmiş, utangaçsa eğer artık daha dışa dönük biri olarak hayatına devam edebilir. Bu faaliyetlerde gönüllü olarak yer almak kişiye bir amaç vereceği için, gönüllülük faaliyetlerinde bulunmak stres ve kaygı gibi sorunlarla baş etmeye çalışan kişilere kesinlikle iyi gelecektir. Bir çocuk esirgeme kurumuna elinde oyuncaklar giden ya da bir barınakta hayvanları besleyen birinin oradan mutsuz, stresli ya da huzursuz ayrılacağını söylemek imkânsız.
KARİYERE OLUMLU ETKİ EDİYOR
Gönüllülük esaslı faaliyetler herhangi bir çıkar amacı gütmez fakat kişinin kariyer planında güzel bir avantaj sağlayabilir; çünkü kişinin birçok açıdan kendini geliştirmesi ve vizyonun genişlemesine katkıda bulunur ve bu gelişmeler iş sahasında kişiye elbette ki yansır. Yeni bir iş başvurusunda kişinin bireysel yetenekleriyle beraber toplum yararına uğraşlarda bulunuyor olması da yine kişiye artı bir etki olarak dönebilir. Hatta gönüllü yapılan çalışmalar esnasında sahada bir eksiklik hisseden birçok kişinin o ihtiyacı giderme amacıyla yeni bir iş kurarak girişimciliğe adım attığı ve birçok kişiye istihdam sağladığı biliyor. Bu sebeple kişinin yeni bir iş alanına yönelmesi, farklı bir iş kurma motivasyonuna sahip olması ya da yer aldığı kurumda farklı iş alanlarına dahil olması gönüllülük çalışmaları sırasında görülen durumlardır.
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İMKÂNI SAĞLIYOR
Gönüllülük üzerine yapılan bazı araştırmalar bu tür faaliyetlerin kişinin fiziksel ve mental sağlığına iyi geldiğini gösteriyor. Yardımlaşma ve dayanışma üzerine kurulan bu çalışmaların stresi azalttığı bir gerçek. Stresin azaldığı bir durumda kişi, fiziksel sağlığını iyileştirme imkânı bulur, uyku düzeni normale döner, baş ağrıları azalır. Bunun sebebi ise kişinin kendi sorunlarını düşünmeye, endişelenip stres yapmaya harcadığı zamanı bir topluluk ile beraber başka insanlara yardım etmeye harcamasıdır. Tek başına olmaktan ziyade bir grupla düzenli iletişim halinde olarak bir çalışmada yer almak kişiye daha çok fayda sağlar; depresyon gibi rahatsızlıkların riskini azaltır. Bu da kişinin daha zinde ve sağlıklı yaşamasına yardımcı olur. Beynin sürekli olarak gelişmesini sağlayan ve beceriler öğrenmesine sebep olan bu çalışmalar, bazı araştırmalara göre, alzheimer gibi yaşa bağlı hastalıklara yakalanma riskini de azaltıyor.
MUTLULUĞU BERABERİNDE GETİRİYOR
Başkasına iyilik yapmanın mutluluğu da beraberinde getirdiği biliniyor. London School of Economics'te yapılan bir araştırmada, Amerikalı yetişkin grubunda gönüllülük ve mutluluk ölçütleri arasındaki ilişki incelendiğinde gönüllülük çalışmalarında yer alan insanların daha mutlu olduğu belirlenmiş. İlgi alanlarının, hobilerin keşfedilmesinde kolaylık sağlayan, boş zamanı kaliteleri değerlendirmeye olanak tanıyan gönüllülük, günlük rutinler arasında zorunda olduğunu hissetmeden yapılan, eğlenceli ve kişiyi rahatlatan aktivitelerden oluşuyor. Sonrasında bu ilgi alanlarının bir mesleğe dönüşmesi ise, sevdiği işi yapan kişiyi daha da motive edeceği için çalışırken mutluluk sağlayan profesyonel birer işe dönüşüyor.