Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
1044
Madde Bağımlılığı

"Online Terapi, Kişileri Madde Kullanımından Uzak Tuttu"

İnci NEŞELİ ÖZOĞLU

Pandemi sırasında görüşmelerin daha çok çevrimiçi platformlar üzerinden gerçekleştiğini belirten YEDAM Müdürü Melike Şimşek, “Bu anlamda çağrı merkezleri ve danışma hatları özellikle yaşanan kriz durumlarını önlemek adına önem kazandı. Görüşmelerin farklı platformlarda gerçekleşebilmesi aslında ulaşılabilirliği artıran olumlu bir gelişme oldu. Online terapi desteği, pandemi gibi kullanım isteğinin artması riskinin olacağı bir dönemde kişileri kullanımdan uzak tuttu.” diyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, insan hayatını birçok açıdan etkiledi. Alkol-madde bağımlısı bireylerin kullanım davranışları da pandemi, karantina, izolasyon ve sosyal mesafe gibi uygulamalardan etkilendi. Alkol-madde kullanıcılarına ayaktan psikososyal destek veren Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ne (YEDAM) bağımlılık tedavisi için başvurmuş alkol, madde ve hem alkol hem madde kullanıcısı 414 kişiyle gerçekleştirilen “Covid-19 pandemisi sırasında Türkiye'de yaşayan alkol-madde kullanıcılarında gözlenen davranış değişiklikleri araştırması" çarpıcı veriler ortaya koydu. YEDAM Müdürü Melike Şimşek pandemi döneminin pek çok alanda değişikliğe sebep olduğu gibi ruh sağlığı alanına da bazı değişiklik ve yenilikler getirdiğini söyledi. Melike Şimşek ile hem araştırmanın sonuçlarını hem de pandemi döneminde artan madde bağımlılığı ve tedavi yöntemlerindeki değişimleri konuştuk.

PANDEMİ SÜRECİNDE MADDE KULLANIM RAKAMLARI

Melike Şimşek, araştırmaya göre pandemi sırasında madde satın almadığını belirtenlerin oranının yüzde 64,4 olduğunu, farklı bir satıcıdan aldığını belirtenlerin oranının ise yüzde 28,7 olduğunu söylüyor. Şimşek sözlerine şöyle devam ediyor: “Pandemi öncesi hiç kullanmayan veya seyrek alkol-madde kullanımı olanların yüzde 91'i pandemi sırasında da alkol-madde kullanmamaya devam etti. Pandemi öncesi düzenli alkol-madde kullanan kişilerin, pandemi sırasında alkol-madde kullanımını sonlandırma veya daha seyrek kullanma oranı yüzde 49,1. Pandemi öncesi hiç kullanmayan veya seyrek alkol-madde kullanımı olanların, düzenli alkol-madde kullanmaya başlama oranı ise yüzde 9. Pandemi öncesi temizlik süresi kısa olanlar, olumsuz bir ortamda yaşayanlar ile temizlik ve mesafe kurallarına uymayanlar, pandemi sırasında tekrar madde kullanmaya başlamış. Pandemi sırasında kullanmaya devam edenlerle kullanmayı bırakanlar karşılaştırıldığında; ailesiyle yaşayanların daha çok kullanmayı bıraktığı saptanmış.”

ÇAĞRI MERKEZLERİ ÖNEM KAZANDI

Pandemi döneminin ruh sağlığı alanına da değişiklik ve yenilik getirdiğini dile getiren Melike Şimşek şunları söylüyor: “Terapötik(tedavi edici) uygulamalar çevrimiçi platformlar üzerinden yürütülmeye başlandı ve bu anlamda kullanılabilecek yeni araçlar ortaya çıktı. Madde bağımlılığı tedavi yöntemleri de bu değişikliklerden etkilenen bir alan oldu. Pandemi öncesi daha çok yüz yüze görüşme yürütülürken pandemi sırasında görüşmeler daha çok çevrimiçi platformlar üzerinden gerçekleşti. Bu anlamda çağrı merkezleri ve danışma hatları özellikle yaşanan kriz durumlarını önlemek adına önem kazandı. Görüşmelerin farklı platformlarda gerçekleşebilmesi aslında ulaşılabilirliği artıran olumlu bir gelişme oldu. Ancak tedaviyle ilgili karşılaştığımız değişiklikler her zaman olumlu yönde değildi. Tüm sağlık kuruluşlarının pandemi için seferber olması ve sosyal izolasyon, karantina gibi uygulamalardan bazı bağımlılık türlerine sahip kişilerin olumsuz etkilenmesi sonucu tıbbi tedavi merkezlerine yoğun talep oldu. Bu da hizmetlerin ulaştırılmasında bazı aksaklıklar yarattı. Mart ayına kıyasla normalleştiğimiz şu dönemde, bazı madde kullanıcısı danışanların yüz yüze görüşmeler yerine halen çevrimiçi görüşmelerle ilerlemek istediklerini görüyoruz.”

KİŞİ İÇİN EN İŞLEVSEL UYGULAMA SEÇİLİYOR

Melike Şimşek, tedavi yöntemleriyle ilgili olarak başvuran kişiler için olabilecek en işlevsel uygulamanın seçildiğini vurguluyor. Örneğin kişinin telefonuna bir uygulama indirmesi gerekmesinden ziyade, sadece yollanan bir link üzerinden bağlanabileceği, güvenlik ve gizlilik gibi konuların hassas olduğu araçlar üzerinden görüşmelerin gerçekleştirildiğini belirten Şimşek, “Yüz yüze görüşmelerde olduğu gibi karşılıklı sorumluluklarımızın yazdığı sözleşme danışana okunuyor ve onamı alınarak görüşmeler başlıyor. Klinik psikologlar tarafından gerçekleştirilen görüşmelerde danışanın öyküsü alınıyor. Risk ve ihtiyaçları yapılandırılmış çeşitli formlar üzerinden belirleniyor, bu doğrultuda bir tedavi planı çiziliyor. Tedavi planının içinde genellikle alkol-madde isteğiyle başa çıkma, riskli durumları fark etme, duygu-düşünce-davranış üçgenini çalışma, hedef koyma ve ruhsal destek verme gibi alanlarda çalışmalar yapılıyor. Şayet görüşmeler yüz yüze görüşmeden çevrimiçi platforma taşınan takip görüşmeleri şeklindeyse, kişinin durumu değerlendiriliyor, hedeflere uyup uymadığı hakkında görüşmeler yapılıyor. Yüz yüze olanlardan farklı olarak çevrimiçi görüşmelerde pandemi döneminin kişiye hissettirdikleri ve bağımlılığı üzerindeki etkileriyle ilgili olarak ayrıca çalışmalar yapılıyor.” diyor. 

ONLİNE TERAPİ HİZMETİNE TALEP ARTTI

Günümüzde online terapi sürecinin devam ettiğinin altını çizen Melike Şimşek, “YEDAM’da verilen online terapi hizmeti zaten pandemi öncesinde de şehir değiştiren veya farklı  sebeplerden merkeze gelemeyen kişilere verilen bir hizmetti. Pandemi ile birlikte bu hizmete talep artmış oldu. Halen dışarı çıkma konusunda kaygı yaşayan ya da pandemiden dolayı şehir değiştirmiş kişilere online terapi desteğimiz devam ediyor.” diyor. Yüz yüze görüşme süreci ile pandemi döneminde verilen hizmeti karşılaştırabilmek için biraz daha zaman geçmesi ve iyileşme sürecinin daha uzun süre izlenmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek şöyle devam ediyor: “Zira iyileşme sadece kullanımın sona ermesi değil, kişinin sosyal hayatının dengelenmesi, ilişkilerinde ilerleme kaydetmesi anlamına da gelir. Klinik pratiğimizden edindiğimiz gözlemler kişilerin yüz yüze görüşmelerle online görüşmelere neredeyse aynı oranda devam ettiğini gösteriyor. Online terapi desteği, pandemi gibi kullanım isteğinin artması riskinin olacağı bir dönemde kişileri kullanımdan uzak tutmuş, alkol kullanıcılarının madde kullanımına, madde kullanıcılarının alkol kullanımına geçmesi anlamına gelebilecek çapraz tolerans dediğimiz durumu engelleme üzerinde oldukça etkili olmuştur.”

GENÇLER DAHA YOĞUN KATILIYOR

Başvuranların sürece bakış açısının yaşla birlikte değişebildiğini kaydeden Melike Şimşek sözlerini şöyle tamamlıyor: “Örneğin 20’li, 30’lu yaşlardaki daha genç popülasyon online destek sürecine olumlu bakıp yoğun katılım sağlarken daha ileri yaş grubu bu sürece adapte olmakta zorlanıyor. Yaşadıkları teknik zorlukları aşmaları için elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Bazı durumlarda görüşmeden önce telefonda kullanılacak platformu açıklamak gerekebiliyor. Bu açıklama yapıldıktan sonra bu yaş grubunun da katılımını sağlamış oluyoruz. Pandeminin etkisiyle birlikte başvuran kişilerin bağımlılık süreçlerine ek olarak ruhsal destek almak istediklerini görüyoruz. Yaşanan yoğun kaygı, depresif belirtiler, uyuyamama gibi problemler bu dönemde bağımlılığa eşlik edebiliyor. Dolayısıyla danışanlarımızın beklentisi bu sorunlara da müdahale edilmesi yönünde oluyor. Pandemi döneminde gerçekleşen psikoterapilerimizde bu nedenle ruhsal destek sağlamaya öncelik veriyoruz.”

MELİKE ŞİMŞEK KİMDİR?

2010 yılında İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünü, ardından Londra’da bulunan Queen Mary University of London Ruh Sağlığı ve Psikolojik Terapiler bölümünü bitirdi. Prof. Dr. Üstün Dökmen’in Küçük Şeyler programında asistanlıkla başlayan çalışma hayatı, nörobilim çalışmalarını pazar araştırmalarıyla birleştirdiği projelerle global bir danışmanlık şirketinde devam etti. Kadınlara ücretsiz psikolojik destek sunulan projelerde psikolog olarak yer aldı. Devlete bağlı merkezlerde bağımlı ve davranış bozukluğu olan çocuk ve ergen gruplarla çalıştı. Halen bağımlılık alanında çalışmakta, Türkiye çapındaki ulusal kongrelerde ve Meksika, Amerika, Viyana gibi ülkelerde uluslararası kongrelerde sunumlar yapmaktadır. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi İngilizce ve Türkçe 1.&2. sınıf öğrencilerine psikoloji ve sağlık iletişimi dersleri vermektedir. Hakemli dergilerde yayınlanmış makaleleri ve kitap bölümleri vardır. Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi’nde Motivasyonel Görüşme Teknikleri eğitici eğitimi almış, uluslararası sertifikalı eğitici olmak üzere The Motivational Interviewing Network of Trainers (MINT)’tan kabul almıştır. Türkiye’de sayısı 66’ya ulaşan, bağımlılara ücretsiz psikolojik ve sosyal destek veren Yeşilay Danışmanlık Merkezlerinin müdürlüğü görevini yürütmektedir.

Sağlıklı Yaşam

Pedallar Sağlıklı Yaşam İçin Çevrildi

1061Haziran2022
Bağımlılık

Yeşilay’dan “Bağımsız Gençlik” Manifestosu

1061Haziran2022
Bağımlılık

YEDAM Sempozyumu'ndan Bağımlılıklara Bilimsel Bakış

1061Haziran2022
Bağımlılık

Sağlıksız Aile Tutumları Bağımlılık İçin Risk Faktörü

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Profilleri Nasıl Şekilleniyor?

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Ebeveyn Çocuğun Tüm Yaşamını Etkiliyor

1060Mayıs2022
Bağımlılık

“Hayır” Diyebilen Bir Çocuk Yetiştirmek

1060Mayıs2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ailenin Dijitalleşme ile İmtihanı

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlılık Aileden Etkilenen ve Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır

1060Mayıs2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik sigara nikotin pandemisini gelecek nesillere taşıyor

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Tütünle Mücadelenin Bir Ayağı da E-Sigara ile Mücadele Olmalı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Dünya Elektronik Sigara ile Nasıl Mücadele Ediyor?

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara En Az Sigara Kadar Zararlı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Vazgeçilen her sigara sağlıklı bir hayatın kapısını aralar”

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Çocuklarımızı sigaradan nasıl koruruz?

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Sigara stresi azaltmaz, sigarasızlık stres oluşturur

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Şimdi tam zamanı!

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

“Bırakabilirsin” mobil uygulamasıyla sigaradan kurtulun!

1057Şubat2022
Teknoloji Bağımlılığı

Fizikselden Sanala Yeni Bir Şiddet Türü: Siber Zorbalık

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ergenler Sosyal Medya Bağımlılığında Risk Grubunda

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Geleneksel Değerler Çocukları Koruyor

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyada Dayatılan Güzellik Büyük Bir Yanılgı

1056Ocak2022
Kumar Bağımlılığı

Çocuklarınız İçin Ulaşılabilir Ebeveynler Olun

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Pandemi Sonrasında Toplumları Bekleyen Tehlike: Çevrim İçi Kumar Bağımlılığı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Aileler Tedavi Sürecine Aktif Olarak Dahil Olmalı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

“Gençliğin En Büyük Sorunu Büyüyememek”

1053Ekim2021
Yaşam

İyi Arkadaş Çevresi Bağımlılıklardan Uzak Tutar

1053Ekim2021
Yaşam

Davranışsal Bağımlılıklar En Çok Genç ve Ergenleri Etkiliyor

1053Ekim2021
Madde Bağımlılığı

Çocuğum Madde Kullanıyor mu?

1053Ekim2021
Yaşam

Gençlerin Gözünden Bağımlılıklar

1053Ekim2021
Yaşam

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması, Edebiyat ve Sanatla Farkındalık Oluşturuyor

1053Ekim2021
Sağlıklı Yaşam

Antikten Moderne 28 Asırlık Yolculuk

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin En Başarılı Olimpiyat Tecrübesi TOKYO 2020’nin Ardından

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Yaşam Becerileri Bireyi ve Toplumu Korur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Stresle Mücadelede Yaşam Becerileri Faktörü

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Aileyle Sağlıklı İletişim Sağlıklı Kararları Doğurur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

“Hobiler Bizi Ruhsal Olarak Geliştirir”

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Hangi Yaşta Hangi Sporu Yapmalı?

1051Ağustos2021
Yaşam

“Sanat ve Kitap Bağımlısıyım”

1051Ağustos2021
Teknoloji Bağımlılığı

YEDAM'dan İnternet Bağımlılığına Özgün Çözümler

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Sarmalında Oyun Oynama Bozukluğu

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ebeveynler Doğru Rol Model Olmalı”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Oynama Bozukluğunun Tedavisinde Yasaklar Çözüm Değil

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ulusal Kampanyalar Farkındalık Oluşturuyor”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Sizi Değil, Siz Onu Kontrol Edin!

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı Hasta Ediyor

1050Temmuz2021
Sağlıklı Yaşam

Artan Obezite, TBMM’nin de Gündeminde

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin Obeziteyle Mücadelesi

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Obezite, 21’inci Yüzyılın En Önemli Sağlık Sorunudur

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Kalmak Virüsten Korudu, Obeziteyi Artırdı

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Pandemi Döneminde Yeme Bozuklukları Arttı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Besin Örüntüsü Dengeli Olmalı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Hareketsiz Kalmayın!

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Ağır Yaşamların Yükü Hafifliyor Mu?

1049Haziran2021
Yaşam

Gidene Üzülmek Yerine Var Olanı Güçlendirmeliyiz

1049Haziran2021
Yaşam

“Babalar Dua Gibidir; Artık Görünmez Olsa Da Dokunur Evladına...”

1049Haziran2021
Bağımlılık

“Sanat ve Spor, Bağımlılıkla Mücadelenin Panzehirleridir”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Gençlerde Davranışsal Bağımlılıklar Artıyor

1048Mayıs2021
Bağımlılık

“Aile Bağları Ne Kadar Sağlamsa, Bağımlılık Riski O Kadar Azalır”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

"Özgürlük ve Sorumluluk Birbirini Tamamlar"

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Anne-Babalar Dikkat! Uzun Süreli Ekran Maruziyeti Nelere Yol Açıyor?

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Yeşilay Gençlerin, Gençler Yeşilay’ın Yanında!

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Geleceğin Olimpiyat Şampiyonları TOHM’da Yetişiyor

1048Mayıs2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlı Kişi, İnterneti Bir Kaçış Yöntemi Olarak Kullanıyor”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Anne Babaya Güvenli Bağlanma Bağımlılıktan Korur

1047Nisan2021
Bağımlılık

“Öz Saygısı Düşük Bireylerde Bağımlılık Riski Daha Fazladır”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Pandemi Sürecinde Kaygı Bozukluğu Arttı

1047Nisan2021
Bağımlılık

Sosyal Kaygı İnternet Bağımlılığını Tetikliyor

1047Nisan2021
Yaşam

Buz Hokeyi Sayesinde “Tek Yürek” Oldular: Bağımlılıktan Kurtuldular

1047Nisan2021
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Çağın Hastalığı: Yeni Nesil Bağımlılıklar

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Yasa Dışı Kumar ve Bahisle Hukuksal Mücadele

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Sevgi ve İlgi Bağımlılıklardan Korur

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlılık Tüm Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır”

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijitalleşme Aile İçi İlişkilerin Kalitesini Düşürüyor”

1046Mart2021
Yaşam

“Pandemiden Ders Çıkararak Geleceğimizi Kurtarabiliriz”

1046Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Kampanyalar Sigara Endüstrisinin Gerçek Yüzünü Gösteriyor”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Tütün Fiyatları ve Vergiler Düşürülmemelidir"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara Kullanmak, Marka Değiştirerek Sigara Kullanımına Devam Etmek Gibidir”

1045Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Sigarayı Bırakmak Kanser Riskini Azaltır”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Pandemide Sigara İçme Oranları Düştü

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Çocuğunuzun ‘Hayır’ Deme Becerisini Geliştirin"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığına Karşı YEDAM Desteği

1045Şubat2021
Madde Bağımlılığı

Madde Bağımlılığı COVID-19'u Tetikliyor

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Bağımlılık Tedavisi Ertelenmemeli, Güçlendirilmeli"

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

“Madde Bağımlılığının Gerçek Tedavisi Rehabilitasyondur”

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Zehir Tacirlerinin Pandemi Fırsatçılığı

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Her İki Madde Bağımlısından Biri Depresyonda

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Online Terapi, Kişileri Madde Kullanımından Uzak Tuttu"

1044Ocak2021
Sağlıklı Yaşam

“Gençlik İnsan Hayatının En Zor Dönemidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Doğru Rol Model Olmak Önemli

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

“Spor ve Sanat Tedavi Edicidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Mutluluk Ailede Başlar

1043Mutluluk Ailede Başlar2020
Sağlıklı Yaşam

“Depresyon, Gündelik Bir Keyifsizlik Hali Değildir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Beslenme Anlayışı Ailede Şekilleniyor

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Organik Beslenmeye Mucizevi Bir Anlam Yüklenilmemeli”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Bir Tür Yeme Bozukluğu: Ortoreksiya Nervoza

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Tarladan Sofraya Uzanan Bir Zincir: Gıda Güvenliği

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Tarımsal Üretimi Tüketici Davranışları Belirleyecek”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Ekolojik Yaşam Arayışları

1042Kasım2020

“Çocuklarımızı Korumakla Yükümlüyüz”

Ekim
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Nelere Yol Açıyor?

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Yetişkinleri de Buluyor

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Ticari Kaygılar Çocukları Korumanın Önüne Geçiyor"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Yasak Koyarak Çocuğunuzu Bağımlılıktan Koruyamazsınız"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığının Karanlık Yüzü

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Davranışsal Bağımlılıklara YEDAM Desteği

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Bütün Aile Toplanalım, Ekranları Unutalım

1041Ekim2020
Eğitim

"Eğitimin Sürekliliği Sağlanmalı"

1040Eylül2020
Yaşam

“Çocuklarınıza Onları Önemsediğinizi Hissettirin”

1040Eylül2020
Eğitim

Bu Sefer Ziller Ebeveynler İçin Mi Çalıyor?

1040Eylül2020
Eğitim

Okul Fobisi Sizi Korkutmasın!

1040Eylül2020
Eğitim

Okula Yeni Başlayanların Pandemiyle İmtihanı

1040Eylül2020
Eğitim

Okullar Sağlık Tedbirleri İle Açılıyor

1040Eylül2020
Eğitim

Yeşilay Eğitim Faaliyetleri Hız Kesmiyor

1040Eylül2020
Alkol Bağımlılığı

Gençlerde Alkol Bağımlılığında Önemli Bir Basamak: Sosyal İçicilik

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Nedir, Nasıl Başlar, Nasıl Tedavi Edilir?

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Nöroloji Alkolün Güvenli Sınırı Yok Diyor!

1039Ağustos2020
Bağımlılık

Pandemi Bağımlılıkları Tetikledi

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapıyor?

1039Ağustos2020
Yaşam

“İyiliğin Kanatlarına Tutunmaya Her Zamankinden Çok İhtiyacımız Var”

1038Temmuz2020
Yaşam

Pandemi Günlerinde Dayanışmanın Çarpan Etkisi: Vefa Sosyal Destek Grubu

1038Temmuz2020
Yaşam

Türkiye’de Afet Yönetimi ve Gönüllülük

1038Temmuz2020
Yaşam

"İnsan"ın En Zor Anında 152 Yıldır Hep O Var: Türk Kızılay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bağımlılığa Karşı "Gönüllü" Mücadelenin Adı; Yeşilay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bir Ömür Boyu Yeşilaylı Olanlar…

1038Temmuz2020
Yaşam

Gönüllü Olmak Hem Sizi Hem De Dünyayı Değiştirir

1038Temmuz2020
Yaşam

Vakıf ve Gönüllülük Üzerine

1038Temmuz2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Teknoloji Kullanımı Stresi Artırıyor"

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Günlerinde "Teknoloji" Dost Mu, Düşman Mı?

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Koronavirüs Dijital Bağımlığı Tetikledi

1037Haziran2020
Yaşam

"Evden Çalışma Modeli B Planı Olarak Elimizde"

1037Haziran2020
Yaşam

10 Soruda Koronavirüs Sonrası Küresel Sistem

1037Haziran2020
Alkol Bağımlılığı

"Şişenini Dibi"nden Görünenler

1032Ocak2020
Alkol Bağımlılığı

İpler Senin Elinde Alkole Hayır De!

1032Ocak2020
Tütün Bağımlılığı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Sigarayı Bugün Bıraksanız Yarın Covid-19 Riskiniz Azalır"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Diyetisyen Derya Zünbülcan: "Esas Risk, Yanlış Beslenme"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

"Koronafobi" Virüsten Daha Hızlı Yayılıyor

1036Mayıs2020
Eğitim

Hayat da Eğitim de Eve Sığar

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Korona Günlerinde Ev Hayatı

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Yaşam İçin Sporla “Evde Kal”

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Dezenfeksiyon Aracı: Güneş

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

El Hijyeni Virüsten Korur

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Evde Düzen İçin İpuçları

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Bahane Yok! Oyun Vakti

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Asıl Soru Şu; Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Koruruz?

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

"Dengeli Beslenme Sizi Mutlu Eder"

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Daha İyi Bir Yaşam İçin Sadeleşin

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Yaşamda Sürdürülebilirlik Önemli

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Aşılama Yalnızca Kişiyi Değil Toplumu da Koruyor

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Bitkilerin İyileştirme Gücü Hakkında Her Şey

1035Nisan2020
Teknoloji Bağımlılığı

Gençlikve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: "E-sporun en büyük riski, dijital bağımlılıktır"

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

DSÖ’nün Gündeminde E-spor ve Oyun Bağımlılığı Var

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

E-Spor Obeziteye Neden Oluyor

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Oyun Nasıl E-spor Oldu?

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Prof. Dr. Tolga Arıcak: E-Spor Bağımlılık Riskini Artıracak

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk: Dijital oyunların e-spor olarak anılmasına itirazımız var

1031Aralık2019
Tütün Bağımlılığı

Amaçları Daha Fazla İnsanı Bağımlı Yapmak

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara ile Yasal Mücadele

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Can Almaya Devam Ediyor Can Almaya Devam Ediyor

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara da Sigara Kadar Zararlı

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Doç. Dr. Toker Ergüder: Elektronik Sigara, En Az Sigara Kadar Bağımlılık Yapıyor

1030Kasım2019