Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
1039
Bağımlılık
Pandemi Bağımlılıkları Tetikledi
Pandemiden önceki dört ay ile sonraki dört ay kıyaslandığında Yeşilay Danışmanlık Merkezlerine gelen çağrı sayısı 17 binli rakamlardan 34 binli rakamlara çıktı. Alkol bağımlılığından dolayı yapılan başvurular arttı. Tütün(sigara) başvuruları pandemi öncesi döneme kıyasla yedi kat çoğaldı. Klinik Psikolog Fatihcan Öncü, bu dönemde artan yardım arayışlarına YEDAM çalışanları olarak büyük bir fedakarlık ve özveri çerçevesinde, bitmek bilmeyen bir güç ve enerjiyle karşılık vererek çalışmalarını sürdürdüklerini söylüyor.
Çin’de başlayıp tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınıyla mücadele çerçevesinde devlet başkanından sanatçısına, işçisinden yazılımcısına her kesimden pek çok kişi evinde kalarak bu sürece destek verdi. İmkanı olanlar işlerini evden yürüttü. Kısıtlama nedeniyle pek çok işyeri kepenk kapatınca çalışanlar da işlerine ara vermek zorunda kaldı. Pandemi dönemiyle birlikte evde kalınan sürenin artması, bağımlılıklar açısından pek çok sorunu da beraberinde getirdi. Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nden (YEDAM) Uzman Klinik Psikolog Fatihcan Öncü, bu dönemde yardım arayışı ve başvuru oranlarının arttığını gözlemlediklerini söylüyor. Fatihcan Öncü ile pandemi döneminde alkol kullanımını konuştuk.
Uzman Klinik Psikolog Fatihcan Öncü, pandemiden önceki dört ay ile sonraki dört ay kıyaslandığında YEDAM’a gelen çağrı sayısının 17 binli rakamlardan 34 binli rakamlara çıktığını belirtiyor. Bununla orantılı olarak alkol bağımlılığından dolayı yapılan başvuruların artış gösterdiğinin altını çizen Öncü, “Özellikle de tütün(sigara) kullanımının koronavirüse yakalanma ve sonrasında, hastalığın ağır geçirilme riskini artırması, merkezimize yapılan tütün(tsigara) başvurularını etkiledi. Pandemi öncesi döneme kıyasla tütün(sigara) başvuruları ortalama yedi kat arttı.” diyor. Yaz aylarında alkol tüketiminde artış olduğuna dair araştırmalar ve tüketimin artabileceği yönünde öngörüler olduğunu hatırlatan Öncü şöyle devam ediyor: “Yaz aylarında alkol kullanımının artmasının temel sebebi, eğlence merkezi, gece kulübü gibi mekanların daha aktif olması. Bunun yanında her türlü eğlencenin yaz aylarında daha fazla yapıldığı da bilinen bir gerçek. Fakat yazın alkol tüketimi sağlık açısından kışa oranla daha fazla risk teşkil ediyor. Yazın sıvı kaybı fazla olduğundan, tüketilen alkolün yarattığı sıvı kaybı ile birlikte vücut reaksiyon gösteriyor. Sıcakta alınan alkol sonrası kan basıncı yükseliyor, damarlara ve kalbe aşırı yüklenme oluyor.”
YEDAM’LARIN BİLİNİRLİĞİ GİDEREK ARTIYOR
Alkol bağımlılığından kurtulmak için YEDAM’lara yapılan başvuruların madde bağımlılığından sonra ikinci sırada yer aldığını vurgulayan Fatihcan Öncü şunları söylüyor: “Alkol bağımlılığı ile ilgili Nisan ayının başından itibaren ortalama 7 bin 500 çağrı geldi. Kamu spotlarının da etkisiyle YEDAM’ların toplum tarafından bilinirliği yükseliş gösterme eğiliminde. Her geçen gün pozitif bir ivme ile bilinirliğimiz artıyor. Bundaki en önemli etkenlerden biri de, bütün Yeşilay ailesinin göstermiş olduğu fedakarlık ve özveri.” Yeşilay Danışmanlık Merkezi olarak alkol, madde, teknoloji, kumar ve tütün(sigara) bağımlılığına karşı psikolojik ve sosyal destek hizmeti sağladıklarını hatırlatan Öncü; “Alanında uzman, aldığı eğitimler ve her hafta gerçekleştirilen süpervizyonlarla kendini sürekli geliştiren gönüllü profesyonellerden oluşan bir ekip, bitmek tükenmek bilmeyen bir güç ve enerji ile çalışmalarını sürdürüyor. Klinik psikologlar, sosyal hizmet uzmanları ve halkla ilişkiler sorumlularından oluşan ekiplerimiz danışanlarımıza en iyi şekilde müdahale edebilmek için koordineli bir şekilde çalışıyor.” diyor.
BAĞIMLILIK HER ŞEYDEN ÖNCE BİR AİLE HASTALIĞI
Bağımlılığın her şeyden önce bir aile hastalığı olduğunu vurgulayan Fatihcan Öncü şöyle konuşuyor: “Bu hastalık, bağımlı bireyi etkilediği kadar ailesini hatta çevresini de etkiliyor. Ailenin yaklaşımı, müdahale yöntemleri, içinde bulundukları psikolojik durum da bağımlılığın seyrini doğrudan etkiliyor. Bu yüzden YEDAM merkezlerimizde psikologlar ve sosyal hizmet uzmanlarımız, danışanların ailelerine de hizmet veriyor. Aileyi grup terapilerine ortak ediyor. YEDAM’lar bağımlılık hakkında onların doğru bildikleri yanlışlar ve yanlış bildikleri doğrular hakkında farkındalık oluşturuyor. Ailenin bir üyesinin içinde bulunduğu ruh hali, bağımlılığı olumsuz etkileyecekse bu kişiye özel ruhsal destek hizmeti de sağlanıyor. Bağımlının tedaviye ortak olmak istemediği durumlarda merkezlerimize aileler davet ediliyor ve bağımlı bireyin tedaviye ortak edilmesi için neler yapılabileceği üzerine çalışılıyor.”
KLİNİK PSİKOLOG FATİHCAN ÖNCÜ KİMDİR?
Doğuş Üniversitesi Psikoloji ve Klinik Psikoloji bölümünden mezun oldu. İki yılı gönüllü, üç yılı gönüllü profesyonel olmak üzere beş yıldır Yeşilay ailesinde bulunuyor. Stajını Fransız Lape hastanesinde tamamlayan Klinik Psikolog Fatihcan Öncü, bilişsel davranışçı terapi, farkındalık terapisi, ölüm ve yas terapisi, zaman yönetimi, stres yönetimi gibi alanlarda eğitimler aldı. Öncü, halen YEDAM Ümraniye’de klinik psikolog olarak görev yapıyor.