Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
1038
Yaşam
Pandemi Günlerinde Dayanışmanın Çarpan Etkisi: Vefa Sosyal Destek Grubu
İçişleri Bakanlığı tarafından valilik ve kaymakamlıkların koordinasyonunda oluşturulan Vefa Sosyal Destek Grupları, pandemi sürecinde dayanışma, yardımlaşma ve gönüllülüğün en güzel örneklerini sundu. Zaman zaman duygusal haberlerle de gündeme gelen Vefa Sosyal Destek Grubu gönüllüleri, 65 yaş üstü vatandaşların yardımına koşarak zor günlerde devletin şefkatli elini ihtiyaç sahiplerine uzattı.
Yaşlılar ve kronik rahatsızlığı bulunanlar, Covid-19’a yakalanma ve virüsten hayatını kaybetmede en riskli gruplar içinde yer alıyor. Koronavirüs vakalarının yaşlı nüfus içinde yoğun bir şekilde görüldüğü Avrupa ülkelerinde yaşlılar adeta kaderleriyle baş başa bırakılırken, ülkemizde yaşlılarımızı koronavirüsün etkilerinden korumak için çok sıkı tedbirler alındı. İçişleri Bakanlığı Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının görüldüğü 11 Mart tarihinden 10 gün sonra yayınladığı genelge ile 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunan kişiler için sokağa çıkma kısıtlaması getirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 65 yaş üstü vatandaşlarımıza “Büyüklerimizden sözlerime kulak vermelerini istirham ediyorum. Bu toplumun sizin tavsiyelerinize ihtiyacı var. Evden çıkmanız bir süreliğine kısıtlandı. Bu kurala uyun.” şeklinde seslenerek ülke ve Bakanlık olarak riski bertaraf etme konusundaki hassasiyetlerini ifade etti.
PANDEMİNİN “VEFA”KÂR GÖNÜLLÜLERİ
Koronavirüsle birlikte bazı kavramlar ve kuruluşlar da hayatımıza girdi. Bunlardan bir tanesi de Vefa Sosyal Destek Grubu. Koronavirüs karşısında en fazla risk taşıyan 65 yaş ve üstü için getirilen kısıtlama ile oluşabilecek muhtemel mağduriyetlerin önüne geçilmesi için oluşturulan Vefa Sosyal Destek Grubu, bu süreçte milyonlarca kişinin yardımına koştu. Kısıtlama kapsamındaki vatandaşlarımızın mağdur olmaması, ihtiyaçlarının giderilmesi için vali ve kaymakamlıkların başkanlığında kurulan Vefa Sosyal Destek Grupları, kamu kuruluşları, yerel yönetimler, AFAD, Kızılay gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarından katılan gönüllüleriyle faaliyetlerini yürüttü.
81 ilde valilik ve kaymakamlıklar bünyesinde oluşturulan Vefa Sosyal Destek Grupları, Covid-19 tedbirleri kapsamında sokağa çıkmaları kısıtlanan 65 yaş ve üstü yaştaki kişilerle kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gece-gündüz demeden karşıladılar. Polis, jandarma, öğretmen, AFAD personeli ve sivil toplum kuruluşu gönüllüleri, vatandaşlardan gelen taleplerin yanı sıra maske, kolonya, dezenfeksiyon ürünlerinden oluşan kolileri vatandaşların evlerine götürdüler.
Kısıtlama kapsamındaki vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını kalabalığa girmeden, güvenle, kolaylıkla ve çevrimiçi olarak giderilebilmeleri için, İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı VEFA İletişim Sistemi Uygulaması ve e-Devlet yoluyla e-Başvuru Seyahat İzin Belgesi talebi, 24 saat gibi rekor bir sürede oluşturuldu ve kullanılmaya başlandı.
BAŞVURULAR NASIL YAPILDI?
Kaymakamların koordinasyonunda oluşturulan, İlçe Vefa Sosyal Destek Grubuna vatandaşlar başvurularını 112 Acil Çağrı, 155 Polis İmdat ve 156 Jandarma İmdat No’lu çağrı merkezlerini arayarak gerçekleştirdiler. Öte yandan belediyeler de ilan ettikleri Vefa iletişim numaraları üzerinden vatandaşların taleplerini karşıladılar. Oluşturulan yeni sistemle 112, 155 ve 156 numaralı çağrı merkezlerine gelen taleplerin kaydı çağrı personeli tarafından yapılıp, talep kayıtları Vefa sistemi tarafından, anında, ilgili Valilik ve Kaymakamlıktaki yetkili personelin sistemine düştü ve böylece ihtiyaç sahibi kişiye kısa zamanda kolayca ulaşıldı.
Vefa Sosyal Destek Grupları, market alışverişi yapmaktan, maaş çekimine; tarla sürmekten, kışlık odun kırmaya; ilaç alımından, ihtiyaç sahibi yaşlıların evlerinde temizlik yapmaya kadar vatandaşlardan gelen her türlü talebi karşılamak için yoğun bir çaba sarf ettiler. Gönüllü öğretmenler sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında olan 20 yaş altı öğrencilerin eğitimlerine katkıda bulunmak için kitap dağıtım çalışmaları gerçekleştirdiler.
ŞEHİT ANNESİNİN DUYGULANDIRAN İSTEĞİ
Vefa Sosyal Destek Gruplarına sadece günlük ihtiyaçların karşılanmasına yönelik talepler gelmedi. Siirt’te yaşayan ve kısıtlamadan etkilenen 80 yaşındaki Dürri İlbaş şehit oğlunun mezarını ziyaret edemeyince Vefa Sosyal Destek Grubundan yardım istedi. İlbaş için Valilik tarafından minibüs tahsis edildi. Evinden minibüs ile alınan İlbaş, şehit oğlu Jandarma Piyade Çavuş Davut İlbaş'ın Zevye Mezarlığı’ndaki kabri başına getirildi. Oğlunun mezarını temizleyerek, dua eden İlbaş, "Valiliği aradık, gelip beni evden alarak oğlumun mezarına getirdiler, dua ettik. Allah devlete ve millete zeval vermesin, bayrağımızı daim etsin. Devlet başımızda olmasa biz ne yapardık?" diye konuştu.
MUHABBET KUŞU TALEBİ
Yine Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde yalnız yaşayan 70 yaşındaki Sebiha Aydın öyle bir istekte bulundu ki Vefa gönüllüleri bu isteğe kayıtsız kalamadı. Yalnız yaşadığını ifade eden Sebiha teyze kendisine arkadaş olması için muhabbet kuşu talebinde bulundu. Müftülük çalışanlarının oluşturduğu Vefa Sosyal Destek Grubu gönüllüleri satın aldıkları muhabbet kuşunu Sebiha teyzeye götürdü. Ekiplerin getirdiği muhabbet kuşunu görünce büyük sevinç yaşayan Sebiha Aydın “Can yoldaşım olacak.” dediği muhabbet kuşuna “Vefa” ismini verdi.
HAİN SALDIRI
Vefa Sosyal Destek Grupları salgın sürecinde gösterdikleri insanüstü gayretle vatandaşların takdirini toplarken Van’da Vefa gönüllülerine 14 Mayıs’ta yapılan silahlı saldırı büyük üzüntüye neden oldu. Pandemi tedbirleri kapsamında karantinaya alınan Özalp ilçesi Eğribelen Mahallesi'ne Vefa Sosyal Destek Grubu tarafından yardım götürüldü. Ekibin ilçeye dönüşü sırasında içinde bulundukları araca, arkadan gelen bir araçtan uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi. Saldırıda bir belediye çalışanı ile yolda araca aldıkları vatandaş hayatını kaybetti; bir belediye çalışanı ise yaralandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vefa Sosyal Destek Grubu görevlilerine Van'da gerçekleştirilen hain terör saldırısına yönelik çok sert açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Van’ın Özalp ilçesinde terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirilen Vefa Sosyal Destek Grubu görevlilerine yönelik hain saldırı, terör örgütünün perdeler arkasına saklanmaya çalışılan menfur yüzünü bir kez daha gözler önüne sermiştir." ifadesini kullandı.
KAÇ KİŞİ BAŞVURUDA BULUNDU?
İçişleri Bakanlığı 23 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Vefa Sosyal Destek Gruplarına, 22 Mart-13 Mayıs tarihlerinde 112 üzerinden 2 milyon 561 bin 283 arama, 155 üzerinden 858 bin 686 arama, 156 üzerinden 373 bin 310 arama, diğer numaralardan ise 3 milyon 339 bin 174 arama olmak üzere toplam 7 milyon 132 bin 453 arama gerçekleştirildiğini açıkladı. Açıklamada ayrıca “Başvuruda bulunan 6 milyon 649 bin 461 büyüğümüzün ihtiyacı sosyal destek grupları tarafından karşılandı.” denildi.
"VEFA SOSYAL DESTEK GRUBU'NA TEŞEKKÜR EDİYORUM"
26 Mayıs tarihine gelindiğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısının ardından kameraların karşısına geçti ve koronavirüs salgınıyla beraber getirilen kısıtlamaların yavaş yavaş gevşetilmesi yönünde alınan “yeni normal hayat” tedbirlerini açıkladı. "Vatandaşlarımızın hayatı normalleştirme adımlarını, 10 Mart öncesine dönüş gibi algılamaması gerekiyor." diyerek açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vefa Sosyal Destek Grupları çalışmaları için de “Salgın döneminde 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımız başta olmak üzere milletimize hizmet için gece gündüz çalışan Vefa Sosyal Destek Grubu çalışanlarına şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Tüm sağlıkçı ve emekçi kardeşlerime teşekkür ediyorum.” dedi.
EN AZ YAŞLI NÜFUS TÜRKİYE’DE
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) 2019 verilerine göre yaşlı nüfus olarak kabul edilen 65 yaş ve daha yukarı yaştaki Türkiye nüfusu 7 milyon 550 bin 727 kişi oldu. Ülkemizde yaşlı nüfusun toplam nüfusa oranı ise yüzde 9.1 olarak açıklandı. Bu rakamlar ışığında Türkiye yaşlı nüfus oranına bakıldığında Avrupa’da 41 ülke arasında 40. sırada yer alıyor.
TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2019 yılında toplam 24 milyon 1940 haneden 5 milyon 629 bin 421’inde, yaşlı nüfus olarak tanımlanan 65 ve daha yukarı yaşta en az bir fert bulunduğu görüldü. Tek başına yaşayan yaşlı fertlerin hane sayısı ise 1 milyon 373 bin oldu. Verilere göre ülkemizdeki yaşlı nüfusun yüzde 18.2’si tek başına yaşıyor.
Pandeminin “vefa”kâr gönüllülerinden duygu ve düşüncelerini dinledik.
Bestami KAPLAN / Öğretmen:
“Hayatım boyunca unutamayacağım en kutsal görevlerimden birisi olacak”
“Pandemi sürecinde devletimizin ve milletimizin genlerinden gelen yardımlaşma duygusunun hakim olduğu Vefa Destek Gruplarının organizasyonunda görev almak bir öğretmen, bir aile babası ve gelecekte belki de bu tarz sosyal destek gruplarının yardımına ihtiyacı olacak bir kişi adayı olarak unutulmayacak bir deneyim oldu. Vefa Gestek Grupları ile kodlarımızda yazılı olan yaşlıya hürmet, büyüğümüze her ne koşulda olursa olsun yardım ilkesini, birileri söylemeden hızlı ve sonuç verici şekilde yerine getirdik. Emniyet teşkilatımızda görevli komiser ve komiser yardımcılarının koordinesinde oluşturulan listeler kapsamında parasını hesaplarından çekemeyen ya da ilaç, gıda gibi ihtiyaçları olan 65 yaş üstü büyüklerimizin bu ihtiyaçlarını gidermek için mesaimizi harcadık. Kapısına gittiğimiz büyüklerimizin dertlerine bir nebze çare olabilmek ve onlara yalnız olmadıklarını, devletin her koşulda bütün vatandaşlarının tüm ihtiyaçlarını bir şekilde yerine getirebildiğini yansıtmak hayatım boyunca unutamayacağım en kutsal görevlerimden birisi olacak. Onların gözündeki o mahcup ama mutlu bakışlar, ettikleri dualar ve teşekkürler hiç aklımdan çıkmayacak. Hele hele medeni olarak tanına gelmiş batılı ülkelerde yaşlıların bakımevlerinde çaresizlik ve ölümle yalnız bırakıldığına dair haberleri gördükçe yaptığımız işin değerini, ülkemizin bu gibi zor günlerde tüm farklılıklarını bir kenara bırakıp ortak bir ideal uğruna nasıl tek yumruk olduğunu tekrar tekrar görebildik. Böyle görevler önce insan olduğumuzu hatırlamamıza vesile oldu. Vefa çalışmaları süresince öğretmenlik mesleğimi, unvanımı bir kenara bırakıp ‘gönüllü ‘oldum. İnsanlığımızın unvanlarımıza ve hayatımıza değer katacağı günlerde buluşmak dileği ile…”
Ayşe YOLCU DEVECİ-Yunus Emre DEVECİ / Din Görevlileri:
“Edilen teşekkürler en büyük kazancımız”
“Osmaniye ili Düziçi ilçesinde Kuran kursu öğreticisi olarak görev yapıyorum; eşim de ilçemizin Gökçayır Köyü’nde imam hatiplik görevini yürütüyor. Pandemi sürecinde ben ve eşim Düziçi Kaymakamlığı Vefa Destek Grubunda görev aldık. Vefa Destek Grubunda görev yapmanın en güzel yanı zor durumda olan 65 yaş üstü vatandaşlarımıza yardımcı olabilme duygusuydu. Zaman zaman 65 yaş üstü vatandaşlarımızın sabırsız tavırlarıyla karşılaşmıyor değildik. Vefa’da yaşadığımız güzellikler yaşadığımız tüm zorlukları örtbas ediyordu. Takım arkadaşlarımızın görev bilinci ve hassasiyeti, yardımcı olduğumuz vatandaşlarımızın memnuniyeti bizlere yetiyordu. Vefa’da ilginç durumlarla da karşılaşmıyor değildik elbette... 20 yaş altı olup nikah için izin belgesi verdiğimiz gençler, izin belgesi almak için yasağa rağmen kapımıza gelen 65 yaş üstü amcalar gibi... Ramazan Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı olmasına ve soğuk havaya rağmen yaylaya giden vatandaşların “Çok üşüdük, şehre geri dönmek istiyoruz.” diye üst üste aramalarını tebessüm ederek hatırlıyoruz. Tüm güzellikleriyle görevimize yaklaşık üç ay devam ettik. ‘Ülkemizin ve tüm dünyanın içerisinden geçtiği şu zor pandemi günlerinde devletimize, vatandaşlarımıza bir nebze olsun yardımcı olabiliyorsak ne mutlu bize.’ hissini yaşadık.”