Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
1038
Yaşam

Pandemi Günlerinde Dayanışmanın Çarpan Etkisi: Vefa Sosyal Destek Grubu

Yusuf DURAN

İçişleri Bakanlığı tarafından valilik ve kaymakamlıkların koordinasyonunda oluşturulan Vefa Sosyal Destek Grupları, pandemi sürecinde dayanışma, yardımlaşma ve gönüllülüğün en güzel örneklerini sundu. Zaman zaman duygusal haberlerle de gündeme gelen Vefa Sosyal Destek Grubu gönüllüleri, 65 yaş üstü vatandaşların yardımına koşarak zor günlerde devletin şefkatli elini ihtiyaç sahiplerine uzattı.    
 
Yaşlılar ve kronik rahatsızlığı bulunanlar, Covid-19’a yakalanma ve virüsten hayatını kaybetmede en riskli gruplar içinde yer alıyor. Koronavirüs vakalarının yaşlı nüfus içinde yoğun bir şekilde görüldüğü Avrupa ülkelerinde yaşlılar adeta kaderleriyle baş başa bırakılırken, ülkemizde yaşlılarımızı koronavirüsün etkilerinden korumak için çok sıkı tedbirler alındı. İçişleri Bakanlığı Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının görüldüğü 11 Mart tarihinden 10 gün sonra yayınladığı genelge ile 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunan kişiler için sokağa çıkma kısıtlaması getirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 65 yaş üstü vatandaşlarımıza “Büyüklerimizden sözlerime kulak vermelerini istirham ediyorum. Bu toplumun sizin tavsiyelerinize ihtiyacı var. Evden çıkmanız bir süreliğine kısıtlandı. Bu kurala uyun.” şeklinde seslenerek ülke ve Bakanlık olarak riski bertaraf etme konusundaki hassasiyetlerini ifade etti.
 
PANDEMİNİN “VEFA”KÂR GÖNÜLLÜLERİ
Koronavirüsle birlikte bazı kavramlar ve kuruluşlar da hayatımıza girdi. Bunlardan bir tanesi de Vefa Sosyal Destek Grubu.  Koronavirüs karşısında en fazla risk taşıyan 65 yaş ve üstü için getirilen kısıtlama ile oluşabilecek muhtemel mağduriyetlerin önüne geçilmesi için oluşturulan Vefa Sosyal Destek Grubu, bu süreçte milyonlarca kişinin yardımına koştu. Kısıtlama kapsamındaki vatandaşlarımızın mağdur olmaması, ihtiyaçlarının giderilmesi için vali ve kaymakamlıkların başkanlığında kurulan Vefa Sosyal Destek Grupları, kamu kuruluşları, yerel yönetimler, AFAD, Kızılay gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarından katılan gönüllüleriyle faaliyetlerini yürüttü.

81 ilde valilik ve kaymakamlıklar bünyesinde oluşturulan Vefa Sosyal Destek Grupları, Covid-19 tedbirleri kapsamında sokağa çıkmaları kısıtlanan 65 yaş ve üstü yaştaki kişilerle kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gece-gündüz demeden karşıladılar. Polis, jandarma, öğretmen, AFAD personeli ve sivil toplum kuruluşu gönüllüleri, vatandaşlardan gelen taleplerin yanı sıra maske, kolonya, dezenfeksiyon ürünlerinden oluşan kolileri vatandaşların evlerine götürdüler.

Kısıtlama kapsamındaki vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını kalabalığa girmeden, güvenle, kolaylıkla ve çevrimiçi olarak giderilebilmeleri için, İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı VEFA İletişim Sistemi Uygulaması ve e-Devlet yoluyla e-Başvuru Seyahat İzin Belgesi talebi, 24 saat gibi rekor bir sürede oluşturuldu ve kullanılmaya başlandı.
 
BAŞVURULAR NASIL YAPILDI?
Kaymakamların koordinasyonunda oluşturulan, İlçe Vefa Sosyal Destek Grubuna vatandaşlar başvurularını 112 Acil Çağrı, 155 Polis İmdat ve 156 Jandarma İmdat No’lu çağrı merkezlerini arayarak gerçekleştirdiler. Öte yandan belediyeler de ilan ettikleri Vefa iletişim numaraları üzerinden vatandaşların taleplerini karşıladılar. Oluşturulan yeni sistemle 112, 155 ve 156 numaralı çağrı merkezlerine gelen taleplerin kaydı çağrı personeli tarafından yapılıp, talep kayıtları Vefa sistemi tarafından, anında, ilgili Valilik ve Kaymakamlıktaki yetkili personelin sistemine düştü ve böylece ihtiyaç sahibi kişiye kısa zamanda kolayca ulaşıldı.

Vefa Sosyal Destek Grupları, market alışverişi yapmaktan, maaş çekimine; tarla sürmekten, kışlık odun kırmaya; ilaç alımından, ihtiyaç sahibi yaşlıların evlerinde temizlik yapmaya kadar vatandaşlardan gelen her türlü talebi karşılamak için yoğun bir çaba sarf ettiler. Gönüllü öğretmenler sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında olan 20 yaş altı öğrencilerin eğitimlerine katkıda bulunmak için kitap dağıtım çalışmaları gerçekleştirdiler.
 
ŞEHİT ANNESİNİN DUYGULANDIRAN İSTEĞİ
Vefa Sosyal Destek Gruplarına sadece günlük ihtiyaçların karşılanmasına yönelik talepler gelmedi. Siirt’te yaşayan ve kısıtlamadan etkilenen 80 yaşındaki Dürri İlbaş şehit oğlunun mezarını ziyaret edemeyince Vefa Sosyal Destek Grubundan yardım istedi. İlbaş için Valilik tarafından minibüs tahsis edildi. Evinden minibüs ile alınan İlbaş, şehit oğlu Jandarma Piyade Çavuş Davut İlbaş'ın Zevye Mezarlığı’ndaki kabri başına getirildi. Oğlunun mezarını temizleyerek, dua eden İlbaş, "Valiliği aradık, gelip beni evden alarak oğlumun mezarına getirdiler, dua ettik. Allah devlete ve millete zeval vermesin, bayrağımızı daim etsin. Devlet başımızda olmasa biz ne yapardık?" diye konuştu.
 
MUHABBET KUŞU TALEBİ
Yine Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde yalnız yaşayan 70 yaşındaki Sebiha Aydın öyle bir istekte bulundu ki Vefa gönüllüleri bu isteğe kayıtsız kalamadı. Yalnız yaşadığını ifade eden Sebiha teyze kendisine arkadaş olması için muhabbet kuşu talebinde bulundu. Müftülük çalışanlarının oluşturduğu Vefa Sosyal Destek Grubu gönüllüleri satın aldıkları muhabbet kuşunu Sebiha teyzeye götürdü. Ekiplerin getirdiği muhabbet kuşunu görünce büyük sevinç yaşayan Sebiha Aydın “Can yoldaşım olacak.” dediği muhabbet kuşuna “Vefa” ismini verdi.
 
HAİN SALDIRI
Vefa Sosyal Destek Grupları salgın sürecinde gösterdikleri insanüstü gayretle vatandaşların takdirini toplarken Van’da Vefa gönüllülerine 14 Mayıs’ta yapılan silahlı saldırı büyük üzüntüye neden oldu. Pandemi tedbirleri kapsamında karantinaya alınan Özalp ilçesi Eğribelen Mahallesi'ne Vefa Sosyal Destek Grubu tarafından yardım götürüldü. Ekibin ilçeye dönüşü sırasında içinde bulundukları araca, arkadan gelen bir araçtan uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi. Saldırıda bir belediye çalışanı ile yolda araca aldıkları vatandaş hayatını kaybetti; bir belediye çalışanı ise yaralandı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vefa Sosyal Destek Grubu görevlilerine Van'da gerçekleştirilen hain terör saldırısına yönelik çok sert açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Van’ın Özalp ilçesinde terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirilen Vefa Sosyal Destek Grubu görevlilerine yönelik hain saldırı, terör örgütünün perdeler arkasına saklanmaya çalışılan menfur yüzünü bir kez daha gözler önüne sermiştir." ifadesini kullandı.
 
KAÇ KİŞİ BAŞVURUDA BULUNDU?
İçişleri Bakanlığı 23 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Vefa Sosyal Destek Gruplarına, 22 Mart-13 Mayıs tarihlerinde 112 üzerinden 2 milyon 561 bin 283 arama, 155 üzerinden 858 bin 686 arama, 156 üzerinden 373 bin 310 arama, diğer numaralardan ise 3 milyon 339 bin 174 arama olmak üzere toplam 7 milyon 132 bin 453 arama gerçekleştirildiğini açıkladı. Açıklamada ayrıca “Başvuruda bulunan 6 milyon 649 bin 461 büyüğümüzün ihtiyacı sosyal destek grupları tarafından karşılandı.” denildi.
 
"VEFA SOSYAL DESTEK GRUBU'NA TEŞEKKÜR EDİYORUM" 
26 Mayıs tarihine gelindiğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısının ardından kameraların karşısına geçti ve koronavirüs salgınıyla beraber getirilen kısıtlamaların yavaş yavaş gevşetilmesi yönünde alınan “yeni normal hayat” tedbirlerini açıkladı. "Vatandaşlarımızın hayatı normalleştirme adımlarını, 10 Mart öncesine dönüş gibi algılamaması gerekiyor." diyerek açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vefa Sosyal Destek Grupları çalışmaları için de “Salgın döneminde 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımız başta olmak üzere milletimize hizmet için gece gündüz çalışan Vefa Sosyal Destek Grubu çalışanlarına şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Tüm sağlıkçı ve emekçi kardeşlerime teşekkür ediyorum.” dedi.
 
EN AZ YAŞLI NÜFUS TÜRKİYE’DE
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) 2019 verilerine göre yaşlı nüfus olarak kabul edilen 65 yaş ve daha yukarı yaştaki Türkiye nüfusu 7 milyon 550 bin 727 kişi oldu. Ülkemizde yaşlı nüfusun toplam nüfusa oranı ise yüzde 9.1 olarak açıklandı. Bu rakamlar ışığında Türkiye yaşlı nüfus oranına bakıldığında Avrupa’da 41 ülke arasında 40. sırada yer alıyor.
TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2019 yılında toplam 24 milyon 1940 haneden 5 milyon 629 bin 421’inde, yaşlı nüfus olarak tanımlanan 65 ve daha yukarı yaşta en az bir fert bulunduğu görüldü. Tek başına yaşayan yaşlı fertlerin hane sayısı ise 1 milyon 373 bin oldu. Verilere göre ülkemizdeki yaşlı nüfusun yüzde 18.2’si tek başına yaşıyor.
 
Pandeminin “vefa”kâr gönüllülerinden duygu ve düşüncelerini dinledik.

Bestami KAPLAN / Öğretmen:
“Hayatım boyunca unutamayacağım en kutsal görevlerimden birisi olacak”
“Pandemi sürecinde devletimizin ve milletimizin genlerinden gelen yardımlaşma duygusunun hakim olduğu Vefa Destek Gruplarının organizasyonunda görev almak bir öğretmen, bir aile babası ve gelecekte belki de bu tarz sosyal destek gruplarının yardımına ihtiyacı olacak bir kişi adayı olarak unutulmayacak bir deneyim oldu. Vefa Gestek Grupları ile kodlarımızda yazılı olan yaşlıya hürmet, büyüğümüze her ne koşulda olursa olsun yardım ilkesini, birileri söylemeden hızlı ve sonuç verici şekilde yerine getirdik. Emniyet teşkilatımızda görevli komiser ve komiser yardımcılarının koordinesinde oluşturulan listeler kapsamında parasını hesaplarından çekemeyen ya da ilaç, gıda gibi ihtiyaçları olan 65 yaş üstü büyüklerimizin bu ihtiyaçlarını gidermek için mesaimizi harcadık. Kapısına gittiğimiz büyüklerimizin dertlerine bir nebze çare olabilmek ve onlara yalnız olmadıklarını, devletin her koşulda bütün vatandaşlarının tüm ihtiyaçlarını bir şekilde yerine getirebildiğini yansıtmak hayatım boyunca unutamayacağım en kutsal görevlerimden birisi olacak. Onların gözündeki o mahcup ama mutlu bakışlar, ettikleri dualar ve teşekkürler hiç aklımdan çıkmayacak. Hele hele medeni olarak tanına gelmiş batılı ülkelerde yaşlıların bakımevlerinde çaresizlik ve ölümle yalnız bırakıldığına dair haberleri gördükçe yaptığımız işin değerini, ülkemizin bu gibi zor günlerde tüm farklılıklarını bir kenara bırakıp ortak bir ideal uğruna nasıl tek yumruk olduğunu tekrar tekrar görebildik. Böyle görevler önce insan olduğumuzu hatırlamamıza vesile oldu. Vefa çalışmaları süresince öğretmenlik mesleğimi, unvanımı bir kenara bırakıp ‘gönüllü ‘oldum. İnsanlığımızın unvanlarımıza ve hayatımıza değer katacağı günlerde buluşmak dileği ile…”
 
Ayşe YOLCU DEVECİ-Yunus Emre DEVECİ / Din Görevlileri:
“Edilen teşekkürler en büyük kazancımız”
“Osmaniye ili Düziçi ilçesinde Kuran kursu öğreticisi olarak görev yapıyorum; eşim de ilçemizin Gökçayır Köyü’nde imam hatiplik görevini yürütüyor. Pandemi sürecinde ben ve eşim Düziçi Kaymakamlığı Vefa Destek Grubunda görev aldık. Vefa Destek Grubunda görev yapmanın en güzel yanı zor durumda olan 65 yaş üstü vatandaşlarımıza yardımcı olabilme duygusuydu. Zaman zaman 65 yaş üstü vatandaşlarımızın sabırsız tavırlarıyla karşılaşmıyor değildik. Vefa’da yaşadığımız güzellikler yaşadığımız tüm zorlukları örtbas ediyordu. Takım arkadaşlarımızın görev bilinci ve hassasiyeti, yardımcı olduğumuz vatandaşlarımızın memnuniyeti bizlere yetiyordu. Vefa’da ilginç durumlarla da karşılaşmıyor değildik elbette... 20 yaş altı olup nikah için izin belgesi verdiğimiz gençler, izin belgesi almak için yasağa rağmen kapımıza gelen 65 yaş üstü amcalar gibi... Ramazan Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı olmasına ve soğuk havaya rağmen yaylaya giden vatandaşların “Çok üşüdük, şehre geri dönmek istiyoruz.” diye üst üste aramalarını tebessüm ederek hatırlıyoruz. Tüm güzellikleriyle görevimize yaklaşık üç ay devam ettik. ‘Ülkemizin ve tüm dünyanın içerisinden geçtiği şu zor pandemi günlerinde devletimize, vatandaşlarımıza bir nebze olsun yardımcı olabiliyorsak ne mutlu bize.’ hissini yaşadık.”

Sağlıklı Yaşam

Pedallar Sağlıklı Yaşam İçin Çevrildi

1061Haziran2022
Bağımlılık

Yeşilay’dan “Bağımsız Gençlik” Manifestosu

1061Haziran2022
Bağımlılık

YEDAM Sempozyumu'ndan Bağımlılıklara Bilimsel Bakış

1061Haziran2022
Bağımlılık

Sağlıksız Aile Tutumları Bağımlılık İçin Risk Faktörü

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Profilleri Nasıl Şekilleniyor?

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Ebeveyn Çocuğun Tüm Yaşamını Etkiliyor

1060Mayıs2022
Bağımlılık

“Hayır” Diyebilen Bir Çocuk Yetiştirmek

1060Mayıs2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ailenin Dijitalleşme ile İmtihanı

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlılık Aileden Etkilenen ve Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır

1060Mayıs2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik sigara nikotin pandemisini gelecek nesillere taşıyor

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Tütünle Mücadelenin Bir Ayağı da E-Sigara ile Mücadele Olmalı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Dünya Elektronik Sigara ile Nasıl Mücadele Ediyor?

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara En Az Sigara Kadar Zararlı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Vazgeçilen her sigara sağlıklı bir hayatın kapısını aralar”

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Çocuklarımızı sigaradan nasıl koruruz?

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Sigara stresi azaltmaz, sigarasızlık stres oluşturur

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Şimdi tam zamanı!

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

“Bırakabilirsin” mobil uygulamasıyla sigaradan kurtulun!

1057Şubat2022
Teknoloji Bağımlılığı

Fizikselden Sanala Yeni Bir Şiddet Türü: Siber Zorbalık

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ergenler Sosyal Medya Bağımlılığında Risk Grubunda

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Geleneksel Değerler Çocukları Koruyor

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyada Dayatılan Güzellik Büyük Bir Yanılgı

1056Ocak2022
Kumar Bağımlılığı

Çocuklarınız İçin Ulaşılabilir Ebeveynler Olun

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Pandemi Sonrasında Toplumları Bekleyen Tehlike: Çevrim İçi Kumar Bağımlılığı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Aileler Tedavi Sürecine Aktif Olarak Dahil Olmalı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

“Gençliğin En Büyük Sorunu Büyüyememek”

1053Ekim2021
Yaşam

İyi Arkadaş Çevresi Bağımlılıklardan Uzak Tutar

1053Ekim2021
Yaşam

Davranışsal Bağımlılıklar En Çok Genç ve Ergenleri Etkiliyor

1053Ekim2021
Madde Bağımlılığı

Çocuğum Madde Kullanıyor mu?

1053Ekim2021
Yaşam

Gençlerin Gözünden Bağımlılıklar

1053Ekim2021
Yaşam

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması, Edebiyat ve Sanatla Farkındalık Oluşturuyor

1053Ekim2021
Sağlıklı Yaşam

Antikten Moderne 28 Asırlık Yolculuk

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin En Başarılı Olimpiyat Tecrübesi TOKYO 2020’nin Ardından

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Yaşam Becerileri Bireyi ve Toplumu Korur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Stresle Mücadelede Yaşam Becerileri Faktörü

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Aileyle Sağlıklı İletişim Sağlıklı Kararları Doğurur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

“Hobiler Bizi Ruhsal Olarak Geliştirir”

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Hangi Yaşta Hangi Sporu Yapmalı?

1051Ağustos2021
Yaşam

“Sanat ve Kitap Bağımlısıyım”

1051Ağustos2021
Teknoloji Bağımlılığı

YEDAM'dan İnternet Bağımlılığına Özgün Çözümler

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Sarmalında Oyun Oynama Bozukluğu

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ebeveynler Doğru Rol Model Olmalı”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Oynama Bozukluğunun Tedavisinde Yasaklar Çözüm Değil

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ulusal Kampanyalar Farkındalık Oluşturuyor”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Sizi Değil, Siz Onu Kontrol Edin!

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı Hasta Ediyor

1050Temmuz2021
Sağlıklı Yaşam

Artan Obezite, TBMM’nin de Gündeminde

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin Obeziteyle Mücadelesi

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Obezite, 21’inci Yüzyılın En Önemli Sağlık Sorunudur

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Kalmak Virüsten Korudu, Obeziteyi Artırdı

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Pandemi Döneminde Yeme Bozuklukları Arttı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Besin Örüntüsü Dengeli Olmalı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Hareketsiz Kalmayın!

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Ağır Yaşamların Yükü Hafifliyor Mu?

1049Haziran2021
Yaşam

Gidene Üzülmek Yerine Var Olanı Güçlendirmeliyiz

1049Haziran2021
Yaşam

“Babalar Dua Gibidir; Artık Görünmez Olsa Da Dokunur Evladına...”

1049Haziran2021
Bağımlılık

“Sanat ve Spor, Bağımlılıkla Mücadelenin Panzehirleridir”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Gençlerde Davranışsal Bağımlılıklar Artıyor

1048Mayıs2021
Bağımlılık

“Aile Bağları Ne Kadar Sağlamsa, Bağımlılık Riski O Kadar Azalır”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

"Özgürlük ve Sorumluluk Birbirini Tamamlar"

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Anne-Babalar Dikkat! Uzun Süreli Ekran Maruziyeti Nelere Yol Açıyor?

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Yeşilay Gençlerin, Gençler Yeşilay’ın Yanında!

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Geleceğin Olimpiyat Şampiyonları TOHM’da Yetişiyor

1048Mayıs2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlı Kişi, İnterneti Bir Kaçış Yöntemi Olarak Kullanıyor”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Anne Babaya Güvenli Bağlanma Bağımlılıktan Korur

1047Nisan2021
Bağımlılık

“Öz Saygısı Düşük Bireylerde Bağımlılık Riski Daha Fazladır”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Pandemi Sürecinde Kaygı Bozukluğu Arttı

1047Nisan2021
Bağımlılık

Sosyal Kaygı İnternet Bağımlılığını Tetikliyor

1047Nisan2021
Yaşam

Buz Hokeyi Sayesinde “Tek Yürek” Oldular: Bağımlılıktan Kurtuldular

1047Nisan2021
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Çağın Hastalığı: Yeni Nesil Bağımlılıklar

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Yasa Dışı Kumar ve Bahisle Hukuksal Mücadele

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Sevgi ve İlgi Bağımlılıklardan Korur

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlılık Tüm Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır”

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijitalleşme Aile İçi İlişkilerin Kalitesini Düşürüyor”

1046Mart2021
Yaşam

“Pandemiden Ders Çıkararak Geleceğimizi Kurtarabiliriz”

1046Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Kampanyalar Sigara Endüstrisinin Gerçek Yüzünü Gösteriyor”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Tütün Fiyatları ve Vergiler Düşürülmemelidir"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara Kullanmak, Marka Değiştirerek Sigara Kullanımına Devam Etmek Gibidir”

1045Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Sigarayı Bırakmak Kanser Riskini Azaltır”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Pandemide Sigara İçme Oranları Düştü

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Çocuğunuzun ‘Hayır’ Deme Becerisini Geliştirin"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığına Karşı YEDAM Desteği

1045Şubat2021
Madde Bağımlılığı

Madde Bağımlılığı COVID-19'u Tetikliyor

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Bağımlılık Tedavisi Ertelenmemeli, Güçlendirilmeli"

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

“Madde Bağımlılığının Gerçek Tedavisi Rehabilitasyondur”

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Zehir Tacirlerinin Pandemi Fırsatçılığı

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Her İki Madde Bağımlısından Biri Depresyonda

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Online Terapi, Kişileri Madde Kullanımından Uzak Tuttu"

1044Ocak2021
Sağlıklı Yaşam

“Gençlik İnsan Hayatının En Zor Dönemidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Doğru Rol Model Olmak Önemli

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

“Spor ve Sanat Tedavi Edicidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Mutluluk Ailede Başlar

1043Mutluluk Ailede Başlar2020
Sağlıklı Yaşam

“Depresyon, Gündelik Bir Keyifsizlik Hali Değildir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Beslenme Anlayışı Ailede Şekilleniyor

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Organik Beslenmeye Mucizevi Bir Anlam Yüklenilmemeli”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Bir Tür Yeme Bozukluğu: Ortoreksiya Nervoza

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Tarladan Sofraya Uzanan Bir Zincir: Gıda Güvenliği

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Tarımsal Üretimi Tüketici Davranışları Belirleyecek”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Ekolojik Yaşam Arayışları

1042Kasım2020

“Çocuklarımızı Korumakla Yükümlüyüz”

Ekim
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Nelere Yol Açıyor?

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Yetişkinleri de Buluyor

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Ticari Kaygılar Çocukları Korumanın Önüne Geçiyor"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Yasak Koyarak Çocuğunuzu Bağımlılıktan Koruyamazsınız"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığının Karanlık Yüzü

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Davranışsal Bağımlılıklara YEDAM Desteği

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Bütün Aile Toplanalım, Ekranları Unutalım

1041Ekim2020
Eğitim

"Eğitimin Sürekliliği Sağlanmalı"

1040Eylül2020
Yaşam

“Çocuklarınıza Onları Önemsediğinizi Hissettirin”

1040Eylül2020
Eğitim

Bu Sefer Ziller Ebeveynler İçin Mi Çalıyor?

1040Eylül2020
Eğitim

Okul Fobisi Sizi Korkutmasın!

1040Eylül2020
Eğitim

Okula Yeni Başlayanların Pandemiyle İmtihanı

1040Eylül2020
Eğitim

Okullar Sağlık Tedbirleri İle Açılıyor

1040Eylül2020
Eğitim

Yeşilay Eğitim Faaliyetleri Hız Kesmiyor

1040Eylül2020
Alkol Bağımlılığı

Gençlerde Alkol Bağımlılığında Önemli Bir Basamak: Sosyal İçicilik

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Nedir, Nasıl Başlar, Nasıl Tedavi Edilir?

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Nöroloji Alkolün Güvenli Sınırı Yok Diyor!

1039Ağustos2020
Bağımlılık

Pandemi Bağımlılıkları Tetikledi

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapıyor?

1039Ağustos2020
Yaşam

“İyiliğin Kanatlarına Tutunmaya Her Zamankinden Çok İhtiyacımız Var”

1038Temmuz2020
Yaşam

Pandemi Günlerinde Dayanışmanın Çarpan Etkisi: Vefa Sosyal Destek Grubu

1038Temmuz2020
Yaşam

Türkiye’de Afet Yönetimi ve Gönüllülük

1038Temmuz2020
Yaşam

"İnsan"ın En Zor Anında 152 Yıldır Hep O Var: Türk Kızılay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bağımlılığa Karşı "Gönüllü" Mücadelenin Adı; Yeşilay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bir Ömür Boyu Yeşilaylı Olanlar…

1038Temmuz2020
Yaşam

Gönüllü Olmak Hem Sizi Hem De Dünyayı Değiştirir

1038Temmuz2020
Yaşam

Vakıf ve Gönüllülük Üzerine

1038Temmuz2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Teknoloji Kullanımı Stresi Artırıyor"

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Günlerinde "Teknoloji" Dost Mu, Düşman Mı?

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Koronavirüs Dijital Bağımlığı Tetikledi

1037Haziran2020
Yaşam

"Evden Çalışma Modeli B Planı Olarak Elimizde"

1037Haziran2020
Yaşam

10 Soruda Koronavirüs Sonrası Küresel Sistem

1037Haziran2020
Alkol Bağımlılığı

"Şişenini Dibi"nden Görünenler

1032Ocak2020
Alkol Bağımlılığı

İpler Senin Elinde Alkole Hayır De!

1032Ocak2020
Tütün Bağımlılığı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Sigarayı Bugün Bıraksanız Yarın Covid-19 Riskiniz Azalır"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Diyetisyen Derya Zünbülcan: "Esas Risk, Yanlış Beslenme"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

"Koronafobi" Virüsten Daha Hızlı Yayılıyor

1036Mayıs2020
Eğitim

Hayat da Eğitim de Eve Sığar

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Korona Günlerinde Ev Hayatı

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Yaşam İçin Sporla “Evde Kal”

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Dezenfeksiyon Aracı: Güneş

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

El Hijyeni Virüsten Korur

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Evde Düzen İçin İpuçları

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Bahane Yok! Oyun Vakti

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Asıl Soru Şu; Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Koruruz?

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

"Dengeli Beslenme Sizi Mutlu Eder"

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Daha İyi Bir Yaşam İçin Sadeleşin

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Yaşamda Sürdürülebilirlik Önemli

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Aşılama Yalnızca Kişiyi Değil Toplumu da Koruyor

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Bitkilerin İyileştirme Gücü Hakkında Her Şey

1035Nisan2020
Teknoloji Bağımlılığı

Gençlikve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: "E-sporun en büyük riski, dijital bağımlılıktır"

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

DSÖ’nün Gündeminde E-spor ve Oyun Bağımlılığı Var

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

E-Spor Obeziteye Neden Oluyor

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Oyun Nasıl E-spor Oldu?

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Prof. Dr. Tolga Arıcak: E-Spor Bağımlılık Riskini Artıracak

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk: Dijital oyunların e-spor olarak anılmasına itirazımız var

1031Aralık2019
Tütün Bağımlılığı

Amaçları Daha Fazla İnsanı Bağımlı Yapmak

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara ile Yasal Mücadele

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Can Almaya Devam Ediyor Can Almaya Devam Ediyor

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara da Sigara Kadar Zararlı

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Doç. Dr. Toker Ergüder: Elektronik Sigara, En Az Sigara Kadar Bağımlılık Yapıyor

1030Kasım2019