Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
1093
Tütün Bağımlılığı

Prof. Dr. Toker Ergüder: “Tütün Reklamları Yapay Zekâyla Takip Edilebilir”

İlker Nuri Öztürk

Geçmişten günümüze baktığımızda tütün bağımlılığında azalma var diyebilir miyiz? Z Kuşağı olarak da adlandırılan yeni nesildeki farkındalığı nasıl görüyorsunuz?

Aslında dünyada genel olarak baktığımızda tütün kullanım oranlarında bir azalma var ve son 30 yılda tütün kullanım oranlarında kadınlarda % 40, erkeklerde % 20,8’e yakın bir azalma oldu. Bu aslında iyi bir şey ancak hâlen genele baktığımızda Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya nüfusunun % 22,3’ü tütün ürünü kullanıyor. Bu da yaklaşık dünya genelinde 1,3 milyar kişinin tütün kullandığı anlamına geliyor. Daha üzüntü verici olanı bu 1,3 milyar kişinin yüzde 80’i az ve orta gelişmiş ülkelerde yaşıyor. Tütün kullanımına bağlı her yıl dünyada yaklaşık 8 milyondan fazla kişi hayatını kaybediyor. Bunların yaklaşık 1,3 milyonu kendisi hiç sigara içmediği hâlde başkasının içtiği sigara dumanına maruz kalan kişiler.


ENDİŞE VERİCİ RAKAMLAR

Genel tabloya bakacak olursak Türkiye’de sigara kullanımına dair detaylara değinebilir misiniz?

Lancet dergisinde yayınlanan bir çalışmada son 30 yılda küresel olarak hem kadın hem erkek hem de toplamda sigara içme oranları düşerken ne yazık ki Türkiye'de kadınlarda sigara içme oranlarında artış var. Ülkemizde erkeklerde son 30 yılda % 21,8 azalma varken kadınlarda 14.6 oranında artış var. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2010, 2012, 2014, 2016, 2019 ve 2022 yıllarında gerçekleştirdiği Türkiye Sağlık Araştırması sonuçlarına göre, hâlen ülkemizde toplam 15 yaş ve üzeri nüfusun % 32,1’i tütün ürünü kullanıyor. Bu oran, erkeklerde % 45,3; kadınlarda % 19. Son 10 yılda tütün mamulü kullanımı; kadınlarda % 13,7’den %19’a, erkeklerde % 40,2’den % 45,3’e yükselmiştir. Yine, Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi tarafından gerçekleştirilen Küresel Yetişkin Tütün Araştırması’na göre Türkiye’de 19 milyon 237 bin kişi sigara içiyor (13 milyon 278 bin erkek, 5 milyon 859 bin kadın). Ancak bizi daha çok korkutan ve üzüntü verici olan 15-24 yaş grubu genç kadınlarda sigara içme oranlarında % 90’ın üzerinde bir artış olması. Bu çok yüksek sigara içme oranlarına bağlı olarak ülkemizde her yıl 85 bin ile 135 bin kişinin sigaraya bağlı önlenebilir bir hastalıktan dolayı erken öldüğünü tahmin ediyoruz. Bu da yaklaşık tüm ölümlerin % 25’ine denk geliyor. Diğer yandan Türkiye'deki son 10 yıldaki tütün kullanım oranlarındaki inanılmaz artışa bağlı olarak da özellikle akciğer kanserlerinde % 38’lik bir artış var.

Biz tütün kullanım oranlarını sadece sigara kullanım sıklığıyla takip etmiyoruz. Aynı zamanda Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı (TAPDK) tarafından yayınlanan sigara satış oranlarına bakarak da tahmin edebiliyoruz. Tütün endüstrisinin 2012 yılından sonra taktik değiştirmesi, tütün ürünlerinin çeşitliliğini artırılması, kadınlara yönelik vahşi pazarlama yöntemlerinin devreye sokulması, içimi nispeten daha kolay olan slim ve ince sigaraların yaygın olarak piyasaya sürülmesi sonucunda tütün kullanım oranlarında özellikle kadınlarda önemli ve çok üzücü bir artış oldu. 2011 yılında 91 bin tona kadar düşen sigara satış rakamları ne yazık ki 2023 yılı sonunda 140 bin tona kadar yükseldi ve Türkiye tarihinin en yüksek rakamına ne yazık ki ulaşıldı. Tabii sadece sigara satış rakamları artmıyor, bunun yanı sıra nargile tütünü satışları ve elle sarma tütün satışları da ülkemizde inanılmaz şekilde arttı.

REKLAMLARIN ÖNLENMESİ

Film ve dizilerdeki tütün kullanımı gençler üzerinde nasıl bir etkiye sahip? Tütün bağımlılığına götüren süreçte rol model kabul edilen kişinin davranışları ne kadar önemli oluyor?

Son yıllarda televizyonların ve sinemaların yanı sıra özellikle sosyal medya çocukların davranışlarını hızlı bir şekilde etkiliyor. Türkiye, 1996 yılında, daha sonra da 2008 yılında tütün kontrol kanununda çok önemli değişiklikler yaptı ve özellikle tütün karşıtı filmlerin bizim prime time dediğimiz saatlerde yayınlanması zorunluluğu getirildi. Tüm dünya bu uygulamayı bizden örnek alarak uygulamaya başladı. Ancak günümüzde çocuklar daha çok sosyal medyadan ve internet üzerinden her türlü bilgiye ulaşıyorlar ve bu çocukları çok kötü yönde etkiliyor. Bununla ilgili sosyal medyayı ve sınır ötesi reklamları kontrol etmek de çok zor. Pek çok tütün ürününe örneğin elektronik sigaralara Türkiye’de yasak olmasına rağmen çocuklar çok kolaylıkla sosyal medya veya internet üzerinden erişebiliyorlar. Bununla ilgili denetimleri artırmak lazım, çocuklar olumsuz yönde etkileniyor. Bununla ilgili Yeşilay’ın da destek verdiği bazı çalışmalar var. Özellikle yapay zekâ kullanılarak bu tür reklamlar takip edilebilir, çocuklara hangi oranda ulaşabiliyorlar öğrenilebilir ve yasak getirilebilir. Bu konunun yeniden gözden geçirilip televizyonlara ve gazetelere getirilen tütün reklamı yasaklarının, sosyal medya ortamına, çok kullanılan Instagram, Twitter, Facebook gibi ortamlara da getirilmesi gerekiyor.

Aslında çocuklarımızı ve gençlerimizi nikotin bağımlılığından korumanın en etkili yöntemi çocukların ve gençlerin tütünsüz ve sigarasız ortamlarda büyütülmesidir. Çocukların bu ürünü bilmemesi ve farkına varmaması gerekiyor. Bunun için de özellikle anne babalara, öğretmenlere çok önemli görevler düşüyor. Çocuğa siz okulda istediğiniz kadar sigaranın zararlarını, olumsuz yan etkilerini anlatın, çocuk eve gittiğinde anne babası evde sigara içiyorsa veyahut öğretmeninin sigara içtiğini görüyorsa, aldığımız önlemler ve verdiğimiz tavsiyeler çok da bir işe yaramıyor.

Diğer yandan sigara firmaları da özellikle çocuklara ve gençlere ulaşmak için her türlü taktiği uyguluyorlar. Örneğin, marketlerde yaptıkları en yaygın reklam yöntemi, biz buna satış noktası reklamları diyoruz, çocukların marketlerde rahatlıkla ulaşabilecekleri sakız, şekerleme, çikolata ve kolalı içeceklerin bulunduğu yerlerin hemen yanına sigaraları koyuyorlar ve çocuklar sakız, çikolata gibi ürünleri almak isterken bir yandan da sigaraları görüyor ve bu, çocuklarda olumsuz bir davranış oluşturabiliyor. Sigarayı ve sigara içme davranışının normalleştiriyor. Belirttiğim gibi burada en önemli rol aile bireylerine anne ve babalara düşüyor. Benim onlara önerim, eğer çocuklarının sağlıklarını, iyiliklerini düşünüyorsa kesinlikle ve kesinlikle çocuklarının yanlarında sigara içmesinler, keşke hiç içmeseler ancak sigarayı bırakamıyorlarsa çocuklarının göremeyecekleri yerde içsinler ve hatta evlerini sigarasız ve dumansız hâle getirip çocuklarının bu alışkanlığı görmelerini engellesinler. Çocuklar anne ve babalarının sigara içtiğini hiç bilmesinler. Ama ne yazık ki bazen görüyorum. Aynı arabanın içerisinde anne, baba, arka koltukta üç tane ilkokul ortaokul çağında küçük çocukları var… Hem anne hem baba arabanın içinde kışın camlarda kapalı olarak çocuklarının yanında sigara içiyorlar. Bir yandan rol model anlamında onlara çok kötü örnek oluyorlar, diğer yandan da kendi içtikleri sigara dumanının çocukları tarafından solunmasına sebep oluyorlar. Çocuklarda özellikle alerjik astımın en büyük sebeplerinden biri sigara dumanıdır. Çocuklarını bile bile aynı arabanın içinde uzun saatler boyu sigara dumanına maruz bırakıyorlar ve kötü örnek oluyorlar.

“SİGARA FİYATLARININ YÜKSEK TUTULMASI ŞART”

Kamusal alandaki tütün kullanımı yasağı, satın almada yaş sınırı, paketler üzerindeki ürkütücü görseller derken caydırıcı bir yasal sistem oluştu mu? Tütün bağımlılığını önlemek için başka hangi düzenlemeler yapılabilir?

Bu bahsedilen önlemler çok önemli. Özellikle dumansız hava sahasının iyi uygulanması, resimli uyarılar, sigara bırakma hizmetleri ve reklam yasakları çok önemli. Ancak bizim bunlardan daha da önemsediğimiz başka bir önlem var: sigara fiyatlarının yüksek tutulması. Ne yazık ki Türkiye’de sigara fiyatları geçmiş yıllara kıyaslandığında oldukça düşük kaldı ve Türkiye’de son yıllarda sigara fiyatlarında enflasyonun üzerinde önemli artışlar olmadı ve şu anda Avrupa'da ve OECD ülkeleri arasında sigaraların en ucuza satıldığı ülkelerden biri Türkiye. Şu anda bazı Avrupa ülkelerinde bir paket sigara yaklaşık 15 ABD doları civarında, Türkiye’de ise yaklaşık 1,50-2 ABD doları civarında. Bence en etkilisi insanın cebine dokunan finansal önlemlerdir. Bunun yanı sıra mutlaka eğitim ve bilgilendirme de çok önemlidir; ancak kişilerde bilginin tutum ve davranışa dönüşebilmesi için az önce belirttiğim önlemlere ihtiyaç var. Aslında Türkiye tüm bu yasakları en iyi uygulayan ülkelerden biriydi. Özellikle 2008-2012 yılları arasında. Özellikle tütün kullanımını izlemek için bir izleme ve değerlendirme sistemi kuruldu. 2011’de herkesin ücretsiz ulaşabileceğini sigara bırakma poliklinikleri ve ALO 171 Sigara Bırakma Hattı T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından kuruldu ve buralarda sigara bırakma ilaçlarının bir kısmı ücretsiz dağıtılmaya başlandı. Özellikle 2008 yılından itibaren halka yönelik çok etkileyici medya kampanyaları yapıldı. Bunların bir kısmı da bizzat Yeşilay tarafından yapıldı. Özellikle Yeşilay’ın yürüttüğü Dumansız İstanbul Kampanyası özellikle İstanbul’da ve büyükşehirlerde çok etkili oldu. Yine Yeşilay tarafından yürütülen Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programı sayesinde T.C. Millî Eğitim Bakanlığı ile iş birliği içerisinde bütün okullara erişildi ve özellikle rehber öğretmenlere onları vasıtasıyla da öğrencilere akran eğitimleri yapıldı. Sonuçta bu tek başına bakanlığın veyahut da Yeşilay’ın çözebileceği bir problem değil. İlgili tüm bakanlıklar ve kuruluşların da üzerine düşen görevi mutlaka yerine getirmesi gerekiyor.

Dünyada çok meşhur bir laf vardır: “Türk gibi sigara içmek”. Biz ülke olarak, dört yılda bunu tersine çevirdik. O dönemde bu sürece çok önemli katkılarda bulunan başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Bakanlarımız, Komisyon Başkanlarımız Dünya Sağlık Örgütü’nden pek çok düzeyde ödüller aldı. Dünya Sağlık Örgütü’nün o dönemki başkanı üç kez İstanbul’a geldi ve Sayın Cumhurbaşkanımızın da bizzat katıldığı toplantılar yapıldı ve hakikaten tüm dünyaya tütün kontrolü ile ilgili çok önemli bir başarı hikâyesini Türkiye’den yaymış olduk. Tabii bu süreçte Yeşilay’ında da çok önemli katkıları oldu ve Yeşilay da tüm bu süreçte çok önemli roller üstlendi.


“BULUNDUĞUNUZ ORTAMLARDA SİGARA İÇİLMESİNE KESİNLİKLE İZİN VERMEYİN”

Pasif içicilik hangi sorunları getirir? Alabileceğimiz önlemler hakkında bilgi verebilir misiniz?

Sigara dumanı, sigara insan sağlığı için son derece zararlı bir madde ve tütün bitkisinde bulunan nikotini insan beynine hızlı şekilde ulaştırmak için bir araçtır. Sigarada meydana gelen yanmaya bağlı olarak da bizim asıl korktuğumuz, sağlığa son derece zararlı nikotin, katran ve karbon monoksit ortaya çıkıyor. Bunun yanı sıra sigara dumanıyla birlikte yetmişinin direkt olarak kanser yaptığı bilinen yedi binden fazla kimyasal maddeyi de akciğerlerimize çekiyoruz. Daha sonra da kanımıza karışıyor ve vücudumuzdaki bütün organlara gidiyor. En sonunda bütün organları etkileyerek idrardan kotinin olarak atılıyor. Sadece nikotin, katran, karbon monoksit değil sigara dumanında kadmiyum, hidrojen siyanit, aseton, arsenik ve sodyum hipoklorit gibi maddeler de bulunuyor ve bunlar çok önemli hastalıklara sebep oluyor. Özellikle başkasının içtiği dumanına pasif olarak maruz kalmak, çocuklarda ve yetişkinlerde beyin tümörüne, orta kulak hastalığına, lenfomaya, solunum fonksiyon bozukluklarına, astıma, ani bebek ölüm sendromuna, lösemiye, alt solunum yolu hastalıklarına ve felce, burun mukozası irritasyonuna, burun içi kansere, meme kanserine, koroner kalp hastalığına, akciğer kanserine, KOAH ve diğer solunum etkilerine ve özellikle kadınlarda üreme organlarında soruna, düşük doğum ağırlığına ve erken doğuma sebep oluyor. Bunların tümü bilimsel kanıtlarla en az 60 yıldır ispatlanmış durumda. Ancak bizim içlerinde en çok korktuğumuz akciğer kanseri. Gerçi sigara insan vücudunda 12 organda direkt olarak kansere sebep oluyor. Sigara; boğaz, yemek borusu, mide, böbrek, mesane, ağız, ses telleri, kan, pankreas ve rahim ağzı kanserinin en önemli sebeplerinden biridir. Bu sebepten hem kendimiz sigara içmeyeceğiz hem de sigara bulunan ortamlarda kesin olarak bulunmayacağız. Eğer bulunduğunuz bir ortamda sigara dumanı varsa o ortamda bizim partikül veya parçacık dediğimiz kanser yapıcı maddeler mutlaka vardır.

Sigara dumanı havayla birleştiğinde gözle görülmeyen kanser yapıcı partiküller meydana geliyor. Şu anda bilinen hiçbir klima ve havalandırma sistemi bunları temizleyemiyor. Bunlar sigara içildikten sonra odanın duvarlarına veyahut taksinin içine yapışıyor. Siz sigara kokan o taksiye bindiğinizde veya sigara içilmiş odaya girdiğinizde hareketlerinize bağlı olarak bu kanser yapıcı partiküller harekete geçiyor. Eğer bir ortamda sigara dumanı kokusu alırsanız, o ortamda partiküller vardır ve o partikülleri siz farkında olmadan akciğerlerinize çekiyorsunuz demektir. Bu parçacıkların ne zaman akciğerlerinde yahut da üstte saydığım organlarımızda kanser yapacağını bilemiyoruz. Bu nedenle benim önerim, bulunduğunuz ortamlarda sigara içilmesine kesinlikle izin vermeyin. Eğer bulunduğunuz ortamlarda sigara içiliyorsa mutlaka T.C. Sağlık Bakanlığının ALO184 telefon hattına ihbarda bulunun. Yahut da Yeşilay’ın Yeşil Detektör uygulamasını cep telefonunuza indirerek ihbarda bulunun. Taksiye binecekseniz ve taksinin kapısını açtığınızda içerisinden sigara dumanı geliyorsa kesinlikle o taksiye binmeyin, o taksiye bindiğiniz anda taksi içerisinde bulunan partikülleri akciğerlerinize çekip kanser olma riskiniz artacaktır.

Sigara bağımlılığının davranışsal boyutu hakkında ne söylemek istersiniz? Sigara bağımlılığı bir kaçış olarak mı görülüyor?

Sigara hem psikolojik hem de içerisinde bulundurduğu nikotin nedeniyle fiziksel olarak bağımlılık yapan bir madde. O yüzden de ilk nefesten itibaren nikotin pek çok bağımlılık yapıcı maddeden çok daha yüksek düzeyde bağımlılık oluşturuyor. Nikotin, insan vücudu için gerekli bir madde değil ancak nikotini bir sefer aldığımızda merkezi sinir sistemine olan etkisi nedeniyle insanlarda bağımlılık yapıyor. Sonra da artan dozda bağımlılık devam ediyor. O yüzden de sigara bağımlılığı bir kaçış değildir ve insan vücudunu rahatlatmaz. Aslında sigara, vücuda daha az oksijen gitmesine sebep olduğu için damarlarımızı daha çok strese sokar. Bu yüzden de sigara bir kaçış değildir ama pek çok kişi böyle olduğunu zannedip birazcık strese, sıkıntıya girdiğinde sigara içip düzeldiğini zanneder ama aslında bu doğru değildir. Stresleri, beyne daha az oksijen gittiği için daha da artar. Sigaranın psikolojik bağımlılık yapmasından dolayı da biz sigarayı bırakanlara veya sigara bırakmak için çaba gösterenleri öncelikle bu kararı verdikten sonra evdeki bütün kül tablası, kibrit, sigara paketlerini uzaklaştırmalarını ve onları görmemelerini isteriz. Çünkü eğer kişi sigara bırakma sürecinde kül tablası, sigara paketi veya kibrit görürse, psikolojik bağımlılık yaptığından dolayı aklına gelir ve tekrar sigaraya başlayabilir. Bu yüzden önerimiz bunların uzaklaştırılması ve ayrıca mümkün olduğu kadar sigara içenlerle bir araya gelinmemesidir.

Tütün bağımlılığıyla mücadele konusunda önerileriniz nelerdir? Söyleşimize eklemek, belirtmek istediğiniz cümleleri rica ediyoruz...

Tütün kullanımı #le mücadelede ülkemizde ocak ayında çok önemi bir gelişme oldu. Babasını KOAH hastalığından kaybeden bir avukat hanım, 50 yıl boyunca sigara içen babasının ölümüne sebep oldukları gerekçesiyle sigara firmaları aleyhine Ankara 11. Tüketici Mahkemesi'ne dava açtı. Sekiz yıl süren dava neticesinde Ankara 11. Tüketici Mahkemesi, gerekçeyi haklı bularak firmaları tazminat ödemeye mahkûm etti. Daha sonra sigara firmaları bu kararı istinaf mahkemesine götürdü ve dosyayı inceleyen Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi çok önemli bir karara imza atarak, bu ilk derece mahkemenin 10 bin TL’lik tazminat kararını yetersiz buldu ve tazminatı 500 bin TL’ye çıkarttı ve sigara firmalarını mahkûm etti. Bu Türkiye’de tütün kullanımı ile mücadele için çok önemli bir dönüm noktası oldu. Bunun sonucunda, artık kişiler, bir yakınlarını sigaraya bağlı bir hastalıktan, özellikle kanser, kalp ve damar hastalığı, KOAH ve şeker hastalığından kaybetmesi durumunda mahkemeye dava açabilirler ve mahkemede bu konuda olumlu karar verebilir. Daha önce Türkiye’de bununla ilgili açılan davalar vardı ama ne yazık ki daha önce ret olmuştu. Bu çok önemli bir gelişme ve umarım bundan sonra sigara firmaları bunun zararını öderler. Bu tazminatlar sonuçta yakınlarımızın kaybının acısını ve üzüntüsünü azaltmaz ama en azından kişiler, bu hastalık sürecinde yaptıkları hastane, ilaç ve doktor masraflarının bir kısmını yakınlarının ölümüne sebep olan sigara firmalarından tazminat olarak geri alabilirler. Çünkü sigara yüksek derecede bağımlılık yapıcı bir maddedir ve insanların da sigarayı bırakması oldukça zordur. Sigara firmaları da bunu çok iyi bilir ve bu konuda her türlü yalanı söylerler.

İkinci önemli noktada benim de mensubu bulunduğum Sağlık Bilimleri Üniversitesinde dört yıldır dumansız kampüs uygulamasını yapıyoruz. Üniversitemizde, üniversite senatosunun belirlediği yerlerin dışında açık ve kapalı alanların tümünde sigara içmeyi yasakladık ve şu anda Sayın Rektörümüzün, kurucu Rektörümüzün, Rektör yardımcımız ve Yeşilay ve Çevre kulüplerimizin destekleri ile çok iyi gidiyoruz. Üniversitemizde eğitim alan öğrencilerimizi tütün endüstrisinden ve nikotin bağımlılığından korumaya çalışıyor ve çocuklarımızın güvenli, sağlıklı ortamlarda eğitim almaları için elimizden geleni yapıyoruz. Bu çok önemli bir uygulama. Umarım Yüksek Öğretim Kurumu ve Yeşilay’la iş birliği içerisinde bu uygulamayı Türkiye’deki tüm üniversitelere yayıp, üniversite eğitimi alan öğrencilerimizi, tütün endüstrisinin her türlü ahlaksız teklifinden ve onlara ulaşma yönteminden korumayı çalışırız. Ancak belirttiğim gibi tütünle mücadele süreklilik isteyen ve ilgili tüm sektörlerin katılımını gerektiren ve en önemlisi çok üst düzeyde kararlılık gerektiren bir konu. İstenirse çok iyi uygulanabiliyor ve çok da iyi sonuçlar alınabiliyor. En başında söylediğim gibi aslında Türkiye uzun yıllar bunun en iyi örneklerini verdi.

Geçmişten Geleceğe Yeşilay

1094Mart2025

Bir Asrı Aşan Mücadelede Yeşilay’a Gönül Verenler Anlatıyor

1094Mart2025
Bağımlılık

Bağımlılıkla Mücadelede Yeni Bir Milat: Bağımsızlık Seferberliği

1094Mart2025

Yeşilay’dan Türkiye’ye Özgü, Dünyada Öncü Modeller

1094Mart2025

Yeşilay Gönüllülerle, Gönüllüler Yeşilay’la Büyüyor

1094Mart2025

Sağlıklı Nesiller İçin Sınırları Aşan Mücadele

1094Mart2025

Arif Çifci: “Yeşilay, Osmanlıdan Cumhuriyete Türkiye’nin tarihidir”

1094Mart2025
Tütün Bağımlılığı

Prof. Dr. Recep Erol Sezer: “Tütün Kontrolü Nikotin Salgınına Karşı En Büyük Koz”

1093Şubat2025
Tütün Bağımlılığı

Prof. Dr. Toker Ergüder: “Tütün Reklamları Yapay Zekâyla Takip Edilebilir”

1093Şubat2025
Tütün Bağımlılığı

Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül: “Ergenin Hayatını Şekillendiren En Önemli Yapı Ailedir”

1093Şubat2025
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığına Karşı YEDAM Desteği

1093Şubat2025
Tütün Bağımlılığı

YEDAM’la Nefes Alanlar

1093Şubat2025
Tütün Bağımlılığı

Bağımlılıklarla Mücadelede Esas Cephe Tütün Endüstrisinin Sinsi Taktikleri

1093Şubat2025
Tütün Bağımlılığı

Dr. Hüseyin Küçükali ile Yapay Zekâ Desteğiyle Dumansız Bir Sosyal Medya Hakkında Konuştuk

1093Şubat2025
Tütün Bağımlılığı

Tütün Endüstrisinin Çabaları DSÖ’nün de Merceğinde

1093Şubat2025

Asırlık Tecrübeden Topyekûn Mücadeleye: Bağımsızlık Seferberliği

1092Ocak2025

Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç: “Bağımsızlık Seferberliği İle Amacımız Bağımlılıklara Karşı Toplumsal Bir Uyanış ve Dayanışma Hareketi Oluşturmak”

1092Ocak2025

Daha Güçlü ve Daha Sağlıklı Bir Toplum İçin: “Bağımsızlık Seferberliği”

1092Ocak2025

Bağımsızlık Seferberliği’nin Olmazsa Olmazı: YEDAM

1092Ocak2025

Bağımlılık İle Mücadelenin Temeli: Bilinçlendirme Ve Farkındalık Çalışmaları

1092Ocak2025

Topluma ve Bireye Katkı Sağlayan Güç: Gönüllülük

1092Ocak2025

Danışanlıktan Koçluğa Bir Başarı Hikâyesi

1092Ocak2025
Yaşam

Spor Salonlarındaki Tehlike: Anabolik Steroidler

1091Aralık2024
Yaşam

Prof. Dr. Cüneyt Evren: “Steroid Kullanan Her Dört Erkekten Birinde Steroid Bağımlılığı Var”

1091Aralık2024
Yaşam

Prof. Dr. Rüştü Güner: “Anabolik Steroidler, Tüm Organ Sistemlerine Zarar Verir”

1091Aralık2024
Yaşam

Kusursuz Beden Algısı Steroid Kullanımını Tetikliyor

1091Aralık2024
Yaşam

Serkan Yimsel: “Anabolik Steroidleri Teşvik Ve Tedarik Edenler Cezalandırılmalı”

10912024
Yaşam

Av. Mehmet Yoğurtcuoğlu "Steroidler Sporun İtibarını Korumuyor, Aksine Tehdit Ediyor"

1091Aralık2024
Kumar Bağımlılığı

Doç. Dr. Merih Altıntaş: “Sanal Kumar Bağımlılığı Kendini Gizleyebilen Bir Hastalıktır”

1090Kasım2024
Kumar Bağımlılığı

Gittikçe Artan Endişe: Ergenlikte Sanal Kumar

1090Kasım2024
Kumar Bağımlılığı

YEDAM’dan Kumar Bağımlılığı Tedavisine Güncel Yaklaşımlar

1090Kasım2024
Kumar Bağımlılığı

Dünya Sağlık Örgütü’nün Sanal Kumar Bağımlılığına Yaklaşımı

1090Kasım2024
Kumar Bağımlılığı

Sanal Kumarda “Oyun” Ve “Eğlence” Tuzağı

1090Kasım2024
Kumar Bağımlılığı

Zamansız Ve Mekânsız Bir Bağımlılık: Sanal Kumar

1090Kasım2024
Sağlıklı Yaşam

Olimpiyat Özel Dosyası

1089Ekim2024
Sağlıklı Yaşam

Prof. Dr. Hakan Coşkunol: “Egzersiz, beynin ödül sistemini değiştirir”

1089Ekim2024
Sağlıklı Yaşam

Günlük Hayatta Nasıl Aktif Olabiliriz?

1089Ekim2024
Sağlıklı Yaşam

Klinik Psikolog Melisa Varol: “Spor, bedensel ve psikolojik iyilik halimizi güçlendiren etkili bir araç”

1089Ekim2024
Sağlıklı Yaşam

Çocuklar Hareket Ediyor!

1089Ekim2024
Sağlıklı Yaşam

Düzenli Sporun Faydaları Nelerdir?

1089Ekim2024
Sağlıklı Yaşam

Bağımlılıklarla Mücadeleye Spor Desteği: Yeşilay Spor Kulübü

1089Ekim2024
Yaşam

Prof. Dr. Osman Tolga Arıcak: “Çocuklar gereksiz teknolojiye maruz bırakılmamalı”

1088Eylül2024
Yaşam

Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül: “Aile ilişkileri kuşak farkı bilinciyle kurulmalı”

1088Eylül2024
Yaşam

Okullarda İlk Ders Zili Çalıyor

1088Eylül2024
Yaşam

Yaşam Becerileri Bağımlılıklardan Koruyor

1088Eylül2024
Yaşam

Değerlendir, Sürdür, Yaşat, İlham Ol…

1088Eylül2024
Yaşam

Yeşilay Kolu’ndan Benim Kulübüm Yeşilay Projesi’ne…

1088Eylül2024
Yaşam

Geleceğin Bireyleri Yeşilay’ın Çocuk Dergileri ve Oyunlarıyla Büyüyor

1088Eylül2024
Yaşam

Daha Doğal Bi̇r Yaşam İçi̇n 9 Öneri

1087Ağustos2024
Yaşam

Doğallığın Işıltısı

1087Ağustos2024
Yaşam

Gezegene İyi Gelen, Bize De İyi Geliyor

1087Ağustos2024
Yaşam

Doğal Yaşama Dönüş Hareketleri

1087Ağustos2024
Yaşam

Sakin Şehirlerde Kendi Ritminde Hayatı Yaşa

1087Ağustos2024
Yaşam

Daha İyi Hissetmek İçin Haydi Doğaya

1087Ağustos2024
Yaşam

Sadeleşmek Elimizde

1086Temmuz2024
Yaşam

Geçmişi Anlamlandırmak Kişiyi Rahatlatır

1086Temmuz2024
Yaşam

Bedensel Hafifleme İçin Bütüncül Bir Yaklaşım Gerekir

1086Temmuz2024
Yaşam

Beynimiz Neden Yorulur?

1086Temmuz2024
Yaşam

Yaşam Alanlarında Sadeliğin Zarafeti!

1086Temmuz2024
Yaşam

Zihinsel Hafiflik ve Ruhsal Arınma İçin: Dijital Detoks Zamanı!

1086Temmuz2024
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyayı Doğru Kullanmanın 9 Yolu

1085Haziran2024
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medya Bağımlılığı Tedavisinde İzlenen Yollar

1085Haziran2024

“Sosyal Medya Platformları Dengeli ve Sorumlu Bir Şekilde Kullanılmalı”

Haziran
Teknoloji Bağımlılığı

"Çocuğun Dijital Ayak İzi, Geleceğini Etkileyebilir"

1085Haziran2024
Teknoloji Bağımlılığı

“Gerçek Sosyal Hayat; Yüz Yüze, Derin ve Anlamlı İlişkiler Üzerine Kuruludur”

1085Haziran2024
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyanın Kontrolüne Girdik

1085Haziran2024
Teknoloji Bağımlılığı

Yemiyor İçmiyor Çevrim İçi Oluyoruz

1085Haziran2024
Sağlıklı Yaşam

Obezite Küresel Bir Pandemiye Dönüştü

1084Mayıs2024
Sağlıklı Yaşam

Uz. Dr. Ayça Kaya: “Buzdolabı ile Aranıza Mesafe Koyun”

1084Mayıs2024
Yaşam

Diyetisyen Kübra Çıtlak: “Son 30 Yılda Çocuk ve Ergenlerde Obezite, Dünya Genelinde Arttı”

1084Mayıs2024
Sağlıklı Yaşam

Hormonlar Kilomuzu Nasıl Etkiliyor?

1084Mayıs2024
Sağlıklı Yaşam

Çocuk Beslenmesindeki Tehlike: Abur Cubur

1084Mayıs2024
Sağlıklı Yaşam

Psikolojik Nedenleri ve Sonuçlarıyla Obezite

1084Mayıs2024
Sağlıklı Yaşam

Obezitenin Yol Açtığı 10 Sağlık Sorunu

1084Mayıs2024
Yaşam

Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül: “Öfkenin olduğu yerde olumlu duygular barınamaz”

1083Nisan2024
Yaşam

Prof. Dr. Cüneyt Evren: “Kronik yorgunluk sendromu, yaşam kalitesini etkileyen ciddi bir durumdur”

1083Nisan2024
Yaşam

Klinik Psikolog Gökhan Ergür: “Metropol yaşamı ve sosyal medya kaygı düzeyini artırıyor”

1083Nisan2024
Yaşam

İnsanın Dijital Çağ ile İmtihanı

1083Nisan2024
Bağımlılık

Hilal-i Ahdar’dan Yeşilay’a 104 yıllık mücadele

1082Mart2024
Alkol Bağımlılığı

Yeşilay’ın ilk gençlik teşkilatının kuruluşu "Türkiye İçki Aleyhtarı Gençler Cemiyeti"

1082Mart2024
Yaşam

Yeşilay gençliği seviyor, gençlik Yeşilay’ın varlığını hissediyor

1082Mart2024
Bağımlılık

Yeşilay ülküsünün yılmaz neferleri: Yeşilay kadınları

1082Mart2024
Bağımlılık

Ulusaldan evrensele Yeşilay mücadelesi

1082Mart2024
Bağımlılık

Yeşilay’ın dünyada örnek alınan öncü modeli: YEDAM

1082Mart2024
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Gerçeği! Çocuklar ve Gençler Yalanlarla Kandırılıyor

1081Şubat2024
Alkol Bağımlılığı

“Çocukların ve Gençlerin Elektronik Sigaraya Erişimleri Hızlı Bir Şekilde Engellenmeli”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara, Dünyanın Baş Belasına Dönüşmüş Durumda”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Çok Uluslu Tütün Şirketleri, Nikotin Bağımlısı Bir Nesil Oluşturmak İstiyor”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigaralar Mutlak Zararlı ve Bağımlılık Yapıcıdır”

1081Şubat2024
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigaraya Erişim Bu Kadar Kolay Olmamalı”

1081Şubat2024
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Bireyi ve Toplumu Tehdit Ediyor

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Alkolün Güvenli İçilebilecek Bir Miktarı Yoktur

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Sosyal Hizmet, Tedavinin En Önemli Yapı Taşlarından Bir Tanesi

1080Ocak2024
Bağımlılık

Kadınlar Bağımlılık Sürecinde Yalnız Kalıyor

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Alkolle Mücadelenin Yolu; Vergilendirme, Erişim Kısıtlamaları ve Pazarlama Yasaklarıdır

1080Ocak2024
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığına Uluslararası Yaklaşımlar

1080Ocak2024
Yaşam

Savaş, Halk Sağlığını Onarılamaz Biçimde Etkiliyor

1079Aralık2023
Yaşam

“Medyada Yaratılan Algı; Haklıyı Haksız, Doğruyu Yanlış, Güzeli Çirkin Olarak Konumlandırabiliyor”

1079Aralık2023
Yaşam

“Savaşlar, Savaşanları Olduğu Gibi Savaşmayanları Da Olumsuz Etkiler”

1079Aralık2023
Yaşam

“Artık Savaşlar Sadece Sahada Değil, Dijital Dünyada Da Gerçekleşiyor”

1079Aralık2023
Yaşam

“Çocuklardaki ‘Güvenli Dünya’ Algısı Zarar Gördü”

1079Aralık2023
Yaşam

Toplumsal Kaygı Bozuklukları Bağımlılıklara Neden Olabilir Mi?

1079Aralık2023
Bağımlılık

Bağımlılık Herkesi Etkileyen Genel Bir Sorundur

1078Kasım2023
Bağımlılık

Kadınlar Bağımlılıkta Da Ayrımcılıkla Karşı Karşıya Kalıyor

1078Kasım2023
Bağımlılık

Bağımlılığın Ve Şiddetin Doğasında Ortak Ve İç İçe Faktörler Vardır

1078Kasım2023
Bağımlılık

“Anne Veya Eşin Bağımlılık Sorunu Olan Bireye Yönelik Tutum Ve Davranışları Tedavinin Seyrini Etkiliyor”

1078Kasım2023
Yaşam

Kadına Yönelik Şiddete Karşı: 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

1078Kasım2023
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı Gebelik

1078Kasım2023
Yaşam

Yeşilay Kadınları Güçlenerek Büyüyor

1078Kasım2023
Yaşam

Dijital Çağda En Kırılgan Grup Çocuklar Ve Gençler

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijital Bağımsızlık En Önemli Gündemimiz Olmalı”

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

“Sağlıklı Teknoloji Kullanımında Teknoloji Amaç Değil, Araçtır”

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

Çocuklarda Ekran Bağımlılığı

1077Ekim2023
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Bağımlılıktan Uzak, Hayata Yakın Olun!

1077Ekim2023
Yaşam

“Notların Telafisi Vardır, Ancak Zedelenen Öz Güvenin Telafisi Meşakkatlidir”

1076Eylül2023
Eğitim

“Başarının Sırrı Çocuğu Tanımaktan Geçiyor”

1076Eylül2023
Eğitim

Ziller Minikler İçin Çalıyor… Okula Uyum Süreci İçin Öneriler

1076Eylül2023
Eğitim

Çocuğun Okul Başarısını Artırmanın 15 Etkili Yolu

1076Eylül2023
Eğitim

Çocuğunuza Zaman Yönetimini Nasıl Öğretebilirsiniz?

1076Eylül2023
Yaşam

“Günümüzde Ruh Sağlığını Korumak Daha Zor Ve Daha Önemli Hale Geldi”

1075Ağustos2023
Bağımlılık

Bağımlılık Ve Ruh Sağlığı İlişkisi Karşılıklıdır

1075Ağustos2023
Yaşam

“Çocuk Olumsuz Duyguları Makul Düzeyde Deneyimlemeli”

1075Ağustos2023
Bağımlılık

Bağımlı Bireylere Doğru Yaklaşım Nasıl Olmalı?

1075Ağustos2023
Yaşam

Koruyucu Ruh Sağlığıyla Tanışın

1075Ağustos2023
Tütün Bağımlılığı

“Tütün Kontrolü Toplumsal Gündemin Ana Konusu Yapılmalı”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Asıl Mücadele Tütün Endüstrisi İle Mücadeledir”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Zararsız Tütün Olması Mümkün Değildir”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigaraların Ülkeler Tarafından Teşvik Edilmesi Sorumsuzluk Örneğidir”

1074Temmuz2023
Tütün Bağımlılığı

“Tütün Şirketleri, İnsanların Sigara İçmek İstemeyecekleri Bir Günün Geleceğini Biliyor”

1074Temmuz2023
Yaşam

“Sağlıklı Etkileşim Ancak Empati İle Olur”

1073Haziran2023
Yaşam

“Empati Gelişimi Bebeklikte Başlar”

1073Haziran2023
Yaşam

“Empati Bir Duygudaşlık Göstergesidir”

1073Haziran2023

Toplumsal Duyarlılığın Vücut Bulmuş Hâli: Gönüllülük

1073Haziran2023
Yaşam

Yeşilay, TİSK Ve TÜMOSAN Depremzede Çocuklar İçin Güçlerini Birleştirdi

1073Haziran2023
Yaşam

Dayanışma Ruhu Kültürel Kodlarımızda Var

1072Mayıs2023
Yaşam

“İyi İletişim Ve Doğru Bilgi Kaygıyı Azaltır”

1072Mayıs2023
Yaşam

Afetlere Dirençli Şehirler Nasıl İnşa Edilmeli?

1072Mayıs2023
Yaşam

Sıfır Maliyetle Kentsel Dönüşüm Mümkün

1072Mayıs2023
Yaşam

“Bugünün Gençleri Üst Kuşaklardan Çok Daha İyiliksever Ve Dayanışmacı”

1072Mayıs2023
Yaşam

Millî Birlik Ve Beraberlik Kodlarımızda Var: Millî Mücadele’den Kahramanmaraş Depremine Toplumsal Kenetlenme

1072Mayıs2023
Yaşam

“Bir An Önce Normalleşmeliyiz”

1071Nisan2023
Yaşam

Dijital Medya Çocuğu Sosyal Hayattan Koparıyor

1071Nisan2023
Yaşam

“Hey Çocuk! Bırak Tabletini Sakince Kitabın Kapağını Aç! Kalbini Aç…”

1071Nisan2023
Yaşam

Mutlu Bir Çocukluk İçin Projeden Çok Daha Fazlası Gerekiyor

1071Nisan2023
Yaşam

Çocuk Gülerse Dünya Güler

1071Nisan2023
Yaşam

Hilal-i Ahdar’dan Yeşilay’a

1070Mart2023
Yaşam

Sivil Toplum Kuruluşları Ve Gönüllülüğün Gücü

1070Mart2023
Yaşam

STK’lar Tek Yürek Oldu: Yüzyılın Felaketi Sonrası Gönüllü Dayanışması

1070Mart2023
Bağımlılık

Bağımlılıklarla Karşı Gönüllü Mücadele

1070Mart2023
Yaşam

Çocuklar İçin Gönüllülük Neden Gerekli?

1070Mart2023
Yaşam

“Tedavi Edilmeyen Kaygı Bozuklukları Kronikleşme Eğilimindedir”

1069Şubat2023
Yaşam

İklim Değişikliğinin Ortaya Çıkardığı Kaygı Hâli: Eko-Anksiyete

1069Şubat2023
Yaşam

Yeni Krizlerin Getirdiği Belirsizlikler Küresel Kaygıyı Körüklüyor

1069Şubat2023
Bağımlılık

“Kaygılar Bağımlılığı Tetikleyebildiği Gibi Bağımlılıklar Da Kaygıyı Besleyebilir”

1069Şubat2023
Yaşam

“Çocukları Kaygıları Nedeniyle Utandırmayalım, Usandırmayalım, Cezalandırmayalım”

1069Şubat2023
Yaşam

Sosyal Medya Kullanımı Kaygıları Tetikliyor

1069Şubat2023
Tütün Bağımlılığı

Sigara İle Mücadelede En İyi Politika, Çocuk Ve Gençleri Tütünsüz Ortamda Büyütmektir

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

YEDAM’ın Kişiye Özel Programlarıyla Sigaraya “Dur” Deyin

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

Örnek Vakalarla Tütün Bağımlılığı Tedavisi

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığı Vücudumuza Neler Yapıyor?

1068Ocak2023
Tütün Bağımlılığı

Sigarayı Bıraktığınızda Vücudunuzda Neler Oluyor?

1068Ocak2023
Alkol Bağımlılığı

Dünyada Alkol Kullanımı Ve Önleyici Politikalar

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığını Önlemeye Dair Yasal Düzenlemeler

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkolün Bir Diğer Karanlık Yüzü: Şiddet Ve Alkol İlişkisi

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Ebeveynler Alkol Kullanan Gence Nasıl Yaklaşmalı?

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Sevdiklerimizi Alkol Bağımlılığından Nasıl Koruruz?

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkolsüz Hayat Neler Kazandırıyor

1067Aralık2022
Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapıyor?

1067Aralık2022
Teknoloji Bağımlılığı

“İletişim Yoluyla Kendimizi Var Ediyoruz”

1066Kasım2022
Bağımlılık

“Bireyi Bağımlılığa Götüren Duygusal Yalnızlıktır”

1066Kasım2022
Yaşam

“İnsan İnsana Şifadır, Umuttur, Yoldur”

1066Kasım2022
Bağımlılık

Güvene Dayalı İletişim Bağımlılıklardan Koruyor

1066Kasım2022
Yaşam

Sanal İletişim Gerçek İletişimin Yerini Tutar Mı?

1066Kasım2022
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijital Oyun Bağımlılığı Ciddi Bir Sorun”

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

“Teknolojiyi Doğru Kullanmayı Öğrenmeliyiz”

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Dünyada Eğitim Şart

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Dünyada Bizi Neler Bekliyor?

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Sanal Ortam Güvenliğinin Teminatı: Siberay

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

Rakamlarla Dijital Dünya

1065Ekim2022
Teknoloji Bağımlılığı

TÜİK Araştırma Sonuçlarına Göre Türkiye Dijitalleşiyor

1065Ekim2022
Yaşam

“Proje Çocuklar Kuklaya Dönüşüyor”

1064Eylül2022
Yaşam

“Mutlu Bir Aile İçin Her Şey Mükemmel Olmak Zorunda Değil”

1064Eylül2022
Yaşam

Değerler Eğitimi Bu Dünyanın Bir İhtiyacı

1064Eylül2022
Bağımlılık

TBM İle Her Yıl Milyonlarca Kişiye Ulaşıyoruz

1064Eylül2022
Bağımlılık

Yaşam Becerileri Bağımlılıklardan Koruyor

1064Eylül2022
Yaşam

Okul Heyecanı Başlıyor

1064Eylül2022
Yaşam

“Tüketerek Mutlu Olma Çabası Büyük Bir Yanılgı”

1063Ağustos2022
Yaşam

“İnsanın Manevi Alanı Boşluk Kabul Etmez”

1063Ağustos2022
Yaşam

Mutluluk Beyinde Başlar

1063Ağustos2022
Yaşam

Toplumsal Mutluluğun Şifreleri

1063Ağustos2022
Yaşam

Sağlıklı Tabaklar, Mutlu Yüzler

1063Ağustos2022
Yaşam

Mutluluğa Götüren 7 Adım

1063Ağustos2022
Yaşam

Az Çoktur!

1062Temmuz2022
Yaşam

“Sadeleştikçe Zihin Sağlığımızı Korumamız Da Kolaylaşır”

1062Temmuz2022
Yaşam

Atıksız Bir Mutfak Mümkün

1062Temmuz2022
Yaşam

Biraz Yavaşlamaya Ne Dersiniz?

1062Temmuz2022
Yaşam

Sade Ve Özgür Bir Yaşamın Yolu: “Küçük Ev” Akımı

1062Temmuz2022
Yaşam

Daha Huzurlu Bir Hayat İçin Sadeleş!

1062Temmuz2022
Yaşam

Atık Kağıtları Sanat Eserine Dönüştürüyor

1062Temmuz2022
Sağlıklı Yaşam

Pedallar Sağlıklı Yaşam İçin Çevrildi

1061Haziran2022
Bağımlılık

Yeşilay’dan “Bağımsız Gençlik” Manifestosu

1061Haziran2022
Bağımlılık

YEDAM Sempozyumu'ndan Bağımlılıklara Bilimsel Bakış

1061Haziran2022
Bağımlılık

Sağlıksız Aile Tutumları Bağımlılık İçin Risk Faktörü

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Profilleri Nasıl Şekilleniyor?

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Ebeveyn Çocuğun Tüm Yaşamını Etkiliyor

1060Mayıs2022
Bağımlılık

“Hayır” Diyebilen Bir Çocuk Yetiştirmek

1060Mayıs2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ailenin Dijitalleşme ile İmtihanı

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlılık Aileden Etkilenen ve Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır

1060Mayıs2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik sigara nikotin pandemisini gelecek nesillere taşıyor

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Tütünle Mücadelenin Bir Ayağı da E-Sigara ile Mücadele Olmalı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Dünya Elektronik Sigara ile Nasıl Mücadele Ediyor?

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara En Az Sigara Kadar Zararlı

1059Nisan2022
Yaşam

“Dünya Şiddetli Bir Merhametsizlik Hastalığına Tutulmuş Vaziyette”

1058Mart2022
Yaşam

Tarih Boyunca Vardı Ve Hep Var Olacak: Sivil Toplum Kavramı Ve STK’lar

1058Mart2022
Yaşam

Yeşilay’a Gönülden Bağlı Olanlar

1058Mart2022
Yaşam

Merhamet Ve İyiliğin Gücü: Gönüllülük

1058Mart2022
Yaşam

Gönüllülük Çalışmaları Dersiyle Teori Ve Pratik Bir Arada

1058Mart2022
Tütün Bağımlılığı

Vazgeçilen her sigara sağlıklı bir hayatın kapısını aralar”

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Çocuklarımızı sigaradan nasıl koruruz?

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Sigara stresi azaltmaz, sigarasızlık stres oluşturur

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Şimdi tam zamanı!

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

“Bırakabilirsin” mobil uygulamasıyla sigaradan kurtulun!

1057Şubat2022
Teknoloji Bağımlılığı

Fizikselden Sanala Yeni Bir Şiddet Türü: Siber Zorbalık

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ergenler Sosyal Medya Bağımlılığında Risk Grubunda

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Geleneksel Değerler Çocukları Koruyor

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyada Dayatılan Güzellik Büyük Bir Yanılgı

1056Ocak2022
Kumar Bağımlılığı

Çocuklarınız İçin Ulaşılabilir Ebeveynler Olun

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Pandemi Sonrasında Toplumları Bekleyen Tehlike: Çevrim İçi Kumar Bağımlılığı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Aileler Tedavi Sürecine Aktif Olarak Dahil Olmalı

1055Aralık2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Kontrol Politikaları Toplumları Koruyor

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

“Alkol Bağımlısı Kişilerin Çocuklarının Ruh Sağlığını Yakından Takip Edilmeli”

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Aile İçi Şiddette Risk Faktörü

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığını Anlamaya Yönelik Faaliyetler

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağırsak Sağlığını Bozuyor

1054Kasım2021
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığıyla Asırlık Mücadele: YEŞİLAY

1054Kasım2021
Kumar Bağımlılığı

“Gençliğin En Büyük Sorunu Büyüyememek”

1053Ekim2021
Yaşam

İyi Arkadaş Çevresi Bağımlılıklardan Uzak Tutar

1053Ekim2021
Yaşam

Davranışsal Bağımlılıklar En Çok Genç ve Ergenleri Etkiliyor

1053Ekim2021
Madde Bağımlılığı

Çocuğum Madde Kullanıyor mu?

1053Ekim2021
Yaşam

Gençlerin Gözünden Bağımlılıklar

1053Ekim2021
Yaşam

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması, Edebiyat ve Sanatla Farkındalık Oluşturuyor

1053Ekim2021
Sağlıklı Yaşam

Antikten Moderne 28 Asırlık Yolculuk

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin En Başarılı Olimpiyat Tecrübesi TOKYO 2020’nin Ardından

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Yaşam Becerileri Bireyi ve Toplumu Korur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Stresle Mücadelede Yaşam Becerileri Faktörü

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Aileyle Sağlıklı İletişim Sağlıklı Kararları Doğurur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

“Hobiler Bizi Ruhsal Olarak Geliştirir”

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Hangi Yaşta Hangi Sporu Yapmalı?

1051Ağustos2021
Yaşam

“Sanat ve Kitap Bağımlısıyım”

1051Ağustos2021
Teknoloji Bağımlılığı

YEDAM'dan İnternet Bağımlılığına Özgün Çözümler

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Sarmalında Oyun Oynama Bozukluğu

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ebeveynler Doğru Rol Model Olmalı”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Oynama Bozukluğunun Tedavisinde Yasaklar Çözüm Değil

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ulusal Kampanyalar Farkındalık Oluşturuyor”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Sizi Değil, Siz Onu Kontrol Edin!

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı Hasta Ediyor

1050Temmuz2021
Sağlıklı Yaşam

Artan Obezite, TBMM’nin de Gündeminde

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin Obeziteyle Mücadelesi

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Obezite, 21’inci Yüzyılın En Önemli Sağlık Sorunudur

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Kalmak Virüsten Korudu, Obeziteyi Artırdı

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Pandemi Döneminde Yeme Bozuklukları Arttı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Besin Örüntüsü Dengeli Olmalı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Hareketsiz Kalmayın!

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Ağır Yaşamların Yükü Hafifliyor Mu?

1049Haziran2021
Yaşam

Gidene Üzülmek Yerine Var Olanı Güçlendirmeliyiz

1049Haziran2021
Yaşam

“Babalar Dua Gibidir; Artık Görünmez Olsa Da Dokunur Evladına...”

1049Haziran2021
Bağımlılık

“Sanat ve Spor, Bağımlılıkla Mücadelenin Panzehirleridir”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Gençlerde Davranışsal Bağımlılıklar Artıyor

1048Mayıs2021
Bağımlılık

“Aile Bağları Ne Kadar Sağlamsa, Bağımlılık Riski O Kadar Azalır”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

"Özgürlük ve Sorumluluk Birbirini Tamamlar"

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Anne-Babalar Dikkat! Uzun Süreli Ekran Maruziyeti Nelere Yol Açıyor?

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Yeşilay Gençlerin, Gençler Yeşilay’ın Yanında!

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Geleceğin Olimpiyat Şampiyonları TOHM’da Yetişiyor

1048Mayıs2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlı Kişi, İnterneti Bir Kaçış Yöntemi Olarak Kullanıyor”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Anne Babaya Güvenli Bağlanma Bağımlılıktan Korur

1047Nisan2021
Bağımlılık

“Öz Saygısı Düşük Bireylerde Bağımlılık Riski Daha Fazladır”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Pandemi Sürecinde Kaygı Bozukluğu Arttı

1047Nisan2021
Bağımlılık

Sosyal Kaygı İnternet Bağımlılığını Tetikliyor

1047Nisan2021
Yaşam

Buz Hokeyi Sayesinde “Tek Yürek” Oldular: Bağımlılıktan Kurtuldular

1047Nisan2021
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Çağın Hastalığı: Yeni Nesil Bağımlılıklar

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Yasa Dışı Kumar ve Bahisle Hukuksal Mücadele

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Sevgi ve İlgi Bağımlılıklardan Korur

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlılık Tüm Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır”

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijitalleşme Aile İçi İlişkilerin Kalitesini Düşürüyor”

1046Mart2021
Yaşam

“Pandemiden Ders Çıkararak Geleceğimizi Kurtarabiliriz”

1046Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Kampanyalar Sigara Endüstrisinin Gerçek Yüzünü Gösteriyor”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Tütün Fiyatları ve Vergiler Düşürülmemelidir"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara Kullanmak, Marka Değiştirerek Sigara Kullanımına Devam Etmek Gibidir”

1045Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Sigarayı Bırakmak Kanser Riskini Azaltır”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Pandemide Sigara İçme Oranları Düştü

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Çocuğunuzun ‘Hayır’ Deme Becerisini Geliştirin"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığına Karşı YEDAM Desteği

1045Şubat2021
Madde Bağımlılığı

Madde Bağımlılığı COVID-19'u Tetikliyor

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Bağımlılık Tedavisi Ertelenmemeli, Güçlendirilmeli"

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

“Madde Bağımlılığının Gerçek Tedavisi Rehabilitasyondur”

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Zehir Tacirlerinin Pandemi Fırsatçılığı

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Her İki Madde Bağımlısından Biri Depresyonda

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Online Terapi, Kişileri Madde Kullanımından Uzak Tuttu"

1044Ocak2021
Sağlıklı Yaşam

“Gençlik İnsan Hayatının En Zor Dönemidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Doğru Rol Model Olmak Önemli

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

“Spor ve Sanat Tedavi Edicidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Mutluluk Ailede Başlar

1043Mutluluk Ailede Başlar2020
Sağlıklı Yaşam

“Depresyon, Gündelik Bir Keyifsizlik Hali Değildir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Beslenme Anlayışı Ailede Şekilleniyor

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Organik Beslenmeye Mucizevi Bir Anlam Yüklenilmemeli”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Bir Tür Yeme Bozukluğu: Ortoreksiya Nervoza

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Tarladan Sofraya Uzanan Bir Zincir: Gıda Güvenliği

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Tarımsal Üretimi Tüketici Davranışları Belirleyecek”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Ekolojik Yaşam Arayışları

1042Kasım2020

“Çocuklarımızı Korumakla Yükümlüyüz”

Ekim
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Nelere Yol Açıyor?

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Yetişkinleri de Buluyor

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Ticari Kaygılar Çocukları Korumanın Önüne Geçiyor"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Yasak Koyarak Çocuğunuzu Bağımlılıktan Koruyamazsınız"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığının Karanlık Yüzü

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Davranışsal Bağımlılıklara YEDAM Desteği

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Bütün Aile Toplanalım, Ekranları Unutalım

1041Ekim2020
Eğitim

"Eğitimin Sürekliliği Sağlanmalı"

1040Eylül2020
Yaşam

“Çocuklarınıza Onları Önemsediğinizi Hissettirin”

1040Eylül2020
Eğitim

Bu Sefer Ziller Ebeveynler İçin Mi Çalıyor?

1040Eylül2020
Eğitim

Okul Fobisi Sizi Korkutmasın!

1040Eylül2020
Eğitim

Okula Yeni Başlayanların Pandemiyle İmtihanı

1040Eylül2020
Eğitim

Okullar Sağlık Tedbirleri İle Açılıyor

1040Eylül2020
Eğitim

Yeşilay Eğitim Faaliyetleri Hız Kesmiyor

1040Eylül2020
Alkol Bağımlılığı

Gençlerde Alkol Bağımlılığında Önemli Bir Basamak: Sosyal İçicilik

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Nedir, Nasıl Başlar, Nasıl Tedavi Edilir?

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Nöroloji Alkolün Güvenli Sınırı Yok Diyor!

1039Ağustos2020
Bağımlılık

Pandemi Bağımlılıkları Tetikledi

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapar?

1039Ağustos2020
Yaşam

“İyiliğin Kanatlarına Tutunmaya Her Zamankinden Çok İhtiyacımız Var”

1038Temmuz2020
Yaşam

Pandemi Günlerinde Dayanışmanın Çarpan Etkisi: Vefa Sosyal Destek Grubu

1038Temmuz2020
Yaşam

Türkiye’de Afet Yönetimi ve Gönüllülük

1038Temmuz2020
Yaşam

"İnsan"ın En Zor Anında 152 Yıldır Hep O Var: Türk Kızılay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bağımlılığa Karşı "Gönüllü" Mücadelenin Adı; Yeşilay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bir Ömür Boyu Yeşilaylı Olanlar…

1038Temmuz2020
Yaşam

Gönüllü Olmak Hem Sizi Hem De Dünyayı Değiştirir

1038Temmuz2020
Yaşam

Vakıf ve Gönüllülük Üzerine

1038Temmuz2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Teknoloji Kullanımı Stresi Artırıyor"

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Günlerinde "Teknoloji" Dost Mu, Düşman Mı?

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Koronavirüs Dijital Bağımlığı Tetikledi

1037Haziran2020
Yaşam

"Evden Çalışma Modeli B Planı Olarak Elimizde"

1037Haziran2020
Yaşam

10 Soruda Koronavirüs Sonrası Küresel Sistem

1037Haziran2020
Alkol Bağımlılığı

"Şişenini Dibi"nden Görünenler

1032Ocak2020
Alkol Bağımlılığı

İpler Senin Elinde Alkole Hayır De!

1032Ocak2020
Tütün Bağımlılığı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Sigarayı Bugün Bıraksanız Yarın Covid-19 Riskiniz Azalır"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Diyetisyen Derya Zünbülcan: "Esas Risk, Yanlış Beslenme"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

"Koronafobi" Virüsten Daha Hızlı Yayılıyor

1036Mayıs2020
Eğitim

Hayat da Eğitim de Eve Sığar

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Korona Günlerinde Ev Hayatı

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Yaşam İçin Sporla “Evde Kal”

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Dezenfeksiyon Aracı: Güneş

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

El Hijyeni Virüsten Korur

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Evde Düzen İçin İpuçları

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Bahane Yok! Oyun Vakti

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Asıl Soru Şu; Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Koruruz?

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

"Dengeli Beslenme Sizi Mutlu Eder"

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Daha İyi Bir Yaşam İçin Sadeleşin

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Yaşamda Sürdürülebilirlik Önemli

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Aşılama Yalnızca Kişiyi Değil Toplumu da Koruyor

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Bitkilerin İyileştirme Gücü Hakkında Her Şey

1035Nisan2020
Teknoloji Bağımlılığı

Gençlikve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: "E-sporun en büyük riski, dijital bağımlılıktır"

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

DSÖ’nün Gündeminde E-spor ve Oyun Bağımlılığı Var

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

E-Spor Obeziteye Neden Oluyor

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Oyun Nasıl E-spor Oldu?

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Prof. Dr. Tolga Arıcak: E-Spor Bağımlılık Riskini Artıracak

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk: Dijital oyunların e-spor olarak anılmasına itirazımız var

1031Aralık2019
Tütün Bağımlılığı

Amaçları Daha Fazla İnsanı Bağımlı Yapmak

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara ile Yasal Mücadele

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Can Almaya Devam Ediyor Can Almaya Devam Ediyor

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara da Sigara Kadar Zararlı

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Doç. Dr. Toker Ergüder: Elektronik Sigara, En Az Sigara Kadar Bağımlılık Yapıyor

1030Kasım2019